Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Часослов\ Оглавление\ Междочасие первого часа


МЕЖДОЧАСИЕ ПЕРВОГО ЧАСА

 

Иерей: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков.

 

Священник:1 Благословен Бог наш всегда, ныне и присно и во веки веков.

Мы же: Аминь.

 

Чтец: Аминь.2

Трисвятое. Пресвятая Троице: По Отче наш: Иерей: Яко Твое есть Царство: И мы: Аминь. Господи помилуй, 12. Слава, и ныне: Приидите, поклонимся, трижды. И псалмы:

 

 

Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Священник: Ибо Твое есть Царство: Чтец: Аминь. Господи, помилуй. (12) Слава, и ныне: Придите, поклонимся: (3) И три поклона.

 

Псалом 45:

Бог нам Прибежище и Сила, Помощник в скорбех, обретших ны зело. Сего ради не убоимся, внегда смущается земля и прелагаются горы в сердца морская. Возшумеша и смятошася воды их, смятошася горы крепостию Его. Речная устремления веселят град Божий: освятил есть селение Свое Вышний. Бог посреде eго, и не подвижится: поможет eму Бог утро заутра. Смятошася языцы, уклонишася царствия: даде глас Свой Вышний, подвижеся земля. Господь сил с нами, Заступник наш Бог Иаковль. Приидите и видите дела Божия, яже положи чудеса на земли: отъемля брани до конец земли, лук сокрушит и сломит оружие, и щиты сожжет огнем. Упразднитеся и разумейте, яко Аз есмь Бог: вознесуся во языцех, вознесуся на земли. Господь сил с нами, Заступник наш Бог Иаковль.

 

 

Псалом 45

Бог нам прибежище и сила, помощник в скорбях, постигших нас тяжко. Поэтому не устрашимся, когда сотрясается земля и сдвигаются горы в сердце морей. Зашумели и взволновались воды их, потряслись горы от мощи Его. Речные потоки веселят город Божий – освятил обитель Свою Всевышний. Бог посреди него, и он не поколеблется, поможет ему Бог с раннего утра. Смутились народы, склонились царства, подал глас Свой Всевышний – поколебалась земля. Господь сил с нами, заступник наш – Бог Иакова! Придите и посмотрите на дела Божии, какие Он соделал чудеса на земле, упраздняя войны до концов земли, лук сокрушит и сломит оружие и щиты сожжёт огнём. Успокойтесь и познайте, что Я – Бог; вознесусь среди народов, вознесусь на земле. Господь сил с нами, заступник наш – Бог Иакова.

 

Псалом 91:

Благо есть исповедатися Господеви, и пети имени Твоему, Вышний: возвещати заутра милость Твою и истину Твою на всяку нощь, в десятоструннем псалтири с песнию в гуслех. Яко возвеселил мя еси, Господи, в творении Твоем, и в делех руку Твоею возрадуюся. Яко возвеличишася дела Твоя, Господи, зело углубишася помышления Твоя. Муж безумен не познает, и неразумив не разумеет сих. Внегда прозябоша грешницы яко трава, и проникоша вси делающии беззаконие: яко да потребятся в век века. Ты же Вышний во век, Господи. Яко се врази Твои, Господи, яко се врази Твои погибнут, и разыдутся вси делающии беззаконие. И вознесется яко единорога рог мой, и старость моя в елеи мастите. И воззре око мое на враги моя, и востающыя на мя лукавнующыя услышит ухо мое. Праведник яко финикс процветет, яко кедр, иже в Ливане, умножится. Насаждени в дому Господни, во дворех Бога нашего процветут, еще умножатся в старости мастите, и благоприемлюще будут. Да возвестят, яко прав Господь Бог наш, и несть неправды в Нем.

 

 

Псалом 91

Благо есть славить Господа и петь имени Твоему, Всевышний, возвещать ранним утром милость Твою и истину Твою во всякую ночь на десятиструнной псалтири, с песнью на гуслях. Ибо возвеселил Ты меня, Господи, творением Твоим, и о делах рук Твоих я возрадуюсь. Как величественны дела Твои, Господи, дивно глубоки помышления Твои. Муж безумный не познает, и неразумный не поймёт того. Когда взошли грешники, как трава, и появились все, делающие беззаконие, чтобы быть истреблёнными во век века, Ты же – высочайший вовек, Господи! Ибо вот, враги Твои, Господи, ибо вот, враги Твои погибнут, и рассеются все, делающие беззаконие, и возвысится, как у единорога, рог мой, и старость моя – в елее тучном. И посмотрело око моё на врагов моих, и о восстающих на меня злодеях услышит ухо моё. Праведник как пальма расцветёт, как кедр, что на Ливане, преумножится. Насаждённые в доме Господнем во дворах Бога нашего расцветут. Ещё преумножатся в старости обильной и благоденствовать будут, чтобы возвестить, что прав Господь, Бог наш, и нет неправды в Нём.

 

Псалом 92:

Господь воцарися, в лепоту облечеся: облечеся Господь в силу и препоясася, ибо утверди вселенную, яже не подвижится. Готов Престол Твой оттоле: от века Ты еси. Воздвигоша реки, Господи, воздвигоша реки гласы своя. Возмут реки сотрения своя, от гласов вод многих. Дивны высоты морския, дивен в высоких Господь. Свидения Твоя уверишася зело, дому Твоему подобает святыня, Господи, в долготу дний.

 

 

Псалом 92

Господь воцарился, благолепием облёкся, облёкся Господь силою, и опоясался, ибо Он утвердил вселенную, и она не поколеблется. С тех пор готов престол Твой, Ты – от века. Возвысили реки, Господи, возвысили реки голоса свои, возвысят реки струи свои от шума вод многих. Дивны валы морские, дивен на высотах Господь. Свидетельства Твои достоверны весьма; дому Твоему подобает святыня, Господи, на долгие дни.

 

Слава и ныне: Трисвятое. Поклоны три. Пресвятая Троице: Отче наш: Иерей: Яко Твое есть Царство: И мы: Аминь.

 

 

Слава, и ныне: Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: И три поклона.

 

И тропари сия, глас 6:

Помилуй нас, Господи, помилуй нас; / всякаго бо ответа недоумеюще, / сию Ти молитву яко Владыце, грешнии приносим: / помилуй нас.

 

Тропари, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, / ибо, не находя себе никакого оправдания, / молитву эту мы, грешные, Тебе приносим, как Владыке: / "Помилуй нас!"

Слава: Господи, помилуй нас, / на Тя бо уповахом; / не прогневайся на ны зело, / ниже помяни беззаконий наших, / но призри и ныне яко благоутробен, / и избави ны от враг наших; / Ты бо еси Бог наш, / и мы людие Твои, / вси дела руку Твоею, / и имя Твое призываем.

 

Слава: Господи, помилуй нас, ибо на Тебя мы уповаем, / не прогневайся на нас сильно / и не вспомни беззаконий наших, / но воззри и ныне, как Милосердный / и избавь нас от врагов наших. / Ибо Ты – Бог наш, и мы – Твой народ; / все мы – дело рук Твоих / и имя Твоё призываем.

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, / благословенная Богородице, / надеющиися на Тя да не погибнем, / но да избавимся Тобою от бед: / Ты бо еси спасение рода христианскаго.

 

 

И ныне: Милосердия двери отверзи нам, / благословенная Богородица, / дабы мы, надеясь на Тебя, не постыдились, / но избавились молитвами Твоими от бед, / ибо Ты – спасение рода христианского.

 

Господи, помилуй, 40. Слава, и ныне:

 

Господи, помилуй. 40 Слава, и ныне:

Честнейшую Херувим / и славнейшую без сравнения Серафим, / без истления Бога Слова рождшую, / сущую Богородицу, Тя величаем.

 

Честью высшую Херувимов / и несравненно славнейшую Серафимов, / девственно Бога-Слово родившую, / истинную Богородицу – Тебя величаем.

Именем Господним благослови, отче.

 

Именем Господним благослови, отче.

Иерей: Молитвами святых отец наших, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

 

Священник: По молитвам святых отцов наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

И мы: Аминь.

 

 

Чтец: Аминь.

 

Посем поклоны великия три, глаголюще в них на коемждо поклоне молитву преподобнаго Ефрема:

 

И молитва св. Ефрема Сирина с великими поклонами:

Господи и Владыко живота моего, дух праздности, уныния, любоначалия, и празднословия не даждь ми. Поклон великий.

 

Господи и Владыка жизни моей! Духу праздности, суетности, властолюбия и празднословия не предай меня. (Поклон)

Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения, и любве, даруй ми рабу Твоему. Поклон великий.

 

Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любви даруй мне, рабу твоему. (Поклон)

Ей, Господи Царю, даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков, аминь. Поклон великий.

 

Да, Господи-Царь, дай мне видеть мои согрешения и не осуждать брата моего, ибо Ты благословен во веки веков. Аминь. (Поклон)

Таже малых поклонов 12, глаголюще себе втай на кийждо поклон: Боже, очисти мя, грешнаго.

 

Также 12 малых поклонов с молитвой:

Боже, очисти меня, грешного.

И паки, скончав поклоны, глаголем молитву всю вышеписанную: Господи и Владыко живота моего: И поклон един великий.

 

 

И снова всю молитву: Господи и Владыка жизни моей: и один великий поклон.

 

Таже молитву Великаго Василия:

 

Молитва святого Василия Великого

Боже Вечный, Безначальный и Присносущный Свете, всякия твари Содетелю, милости Источниче, благости пучино, и человеколюбия неизследимая бездно: просвети на ны свет лица Твоего, Господи, возсияй в сердцах наших умное Солнце правды, и Твоего веселия душы наша исполни, и научи нас Твоим поучатися присно и вещати судьбам, и исповедатися Тебе выну, нашему Владыце и Благодетелю. Рук наших дела к Твоей исправи воли, и деяти нам Тебе благоугодная и любезная благопоспеши, да и о нашем недостоинстве прославится Твое Пресвятое Имя, Отца и Сына и Святаго Духа, Единаго Божества же и Царства: Емуже подобает всякая слава, честь и поклонение, аминь.

 

 

Боже вечный, безначальный и немеркнущий Свет, всего творения Создатель, милости источник, благости пучина, и человеколюбия неисследимая бездна, яви нам свет лица Твоего, Господи! Воссияй в сердцах наших, разумное Солнце Правды, и Твоею радостью души наши исполни, и научи нас всегда обдумывать и возвещать суды Твои, и постоянно прославлять Тебя, нашего Владыку и Благодетеля. Дела рук наших направь к Твоей воле и дай нам успешно делать Тебе угодное и приятное, чтобы и чрез нас, недостойных славилось Твое всесвятое имя, Отца, и Сына, и Святого Духа во едином Божестве, и Царстве, – Ему подобает вся слава, честь и поклонение вовеки. Аминь.

 

Потом и сию тогожде:

 

И иная молитва его же

Посылаяй свет, и идет, возсияваяй солнце на праведныя и неправедныя, лукавыя же и благия: творяй утро, и просвещаяй всю вселенную, просвети и наша сердца, Владыко всех: даруй нам в настоящий день благоугодити Тебе, сохраняяй нас от всякаго греха, и всякаго лукаваго деяния, избавляяй нас от всякия стрелы летящия во дни, и от всякия сопротивныя силы, молитвами Всепречистыя Владычицы нашея Богородицы, невещественных Твоих служителей, и пренебесных сил и всех святых, от века Тебе благоугодивших. Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно и во веки веков.

 

Посылающий свет – и он идет, повелевающий солнцу восходить над праведными и неправедными, как над злыми, так и над добрыми, творящий рассвет и освещающий всю вселенную, просвети и наши сердца, Владыка всего! Даруй нам в настоящий день угождать Тебе, сохрани нас от всякого греха и всякого злого дела, избавляя нас от всякой стрелы, летящей днем и от всякой противящейся силы, – ходатайствами Всечистой Владычицы нашей Богородицы, невещественных Твоих служителей и Небесных Сил, и всех святых, от века Тебе благоугодивших. Ибо Ты милуешь и спасаешь нас, Боже наш, и Тебе славу воссылаем, Отцу, и Сыну, и Святому Духу ныне, и всегда, и во веки веков.

И мы: Аминь.

 

Чтец: Аминь.

Иерей: Слава Тебе, Христе Боже, упование наше, слава Тебе.

 

Священник: Слава Тебе, Христе Боже, надежда наша, слава Тебе.

И мы: Слава, и ныне: Господи, помилуй, трижды. Благослови.

 

И мы: Слава, и ныне: Господи, помилуй. (3) Благослови.

И бывает отпуст малый.

 

 

Священник произносит малый отпуст.

 

 

 

Примечания

1 Междочасия совершаются в монастырях в непраздничные дни. Не бывает их в воскресенье, двунадесятые праздники, их предпразднства и попразднства, в седмицы мясопустную, сыропустную, Великим постом, на Светлой и Троицкой седмицах.

2 Междочасие 1 часа никогда не совершается в храме, но всегда келейно, в начале его читаются начальные молитвы. (Примечание из старопечатной псалтири 1647 г.)

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus