Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Часослов\ Оглавление\ Чин о панагии


 

ЧИН О ПАНАГИИ

 

Бываемый во обителех по вся дни.

По отпусте Божественныя литургии, исходит настоятель, и братии последующим по нем два два, и глаголют псалом:

 

 

[Просфора "Пречистая" во время Литургии поставляется на дискосе или блюде (панагиаре) на горнем месте, за престолом.]1 После окончания Литургии братия попарно исходит из храма, с пением псалма:

 

Псалом 144

Вознесу Тя, Боже мой, Царю мой, и благословлю имя Твое в век и в век века. На всяк день благословлю Тя и восхвалю имя Твое в век и в век века. Велий Господь и хвален зело, и величию Его несть конца. Род и род восхвалят дела Твоя и силу Твою возвестят. Великолепие славы святыни Твоея возглаголют и чудеса Твоя поведят. И силу страшных Твоих рекут и величие Твое поведят. Память множества благости Твоея отрыгнут и правдою Твоею возрадуются. Щедр и Милостив Господь, Долготерпелив и Многомилостив. Благ Господь всяческим, и щедроты Его на всех делех Его. Да исповедятся Тебе, Господи, вся дела Твоя, и преподобнии Твои да благословят Тя. Славу Царствия Твоего рекут, и силу Твою возглаголют, сказати сыновом человеческим силу Твою, и славу великолепия Царствия Твоего. Царство Твое, Царство всех веков, и владычество Твое во всяком роде и роде. Верен Господь во всех словесех Своих и Преподобен во всех делех Своих. Утверждает Господь вся низпадающыя и возставляет вся низверженныя. Очи всех на Тя уповают, и Ты даеши им пищу во благовремении. Отверзаеши Ты руку Твою и исполняеши всякое животно благоволения. Праведен Господь во всех путех Своих и Преподобен во всех делех Своих. Близ Господь всем призывающым Его, всем призывающым Его во истине. Волю боящихся Его сотворит и молитву их услышит и спасет я. Хранит Господь вся любящыя Его и вся грешники потребит. Хвалу Господню возглаголют уста моя, и да благословит всяка плоть имя святое Его в век и в век века.

 

 

Псалом 144

Превознесу Тебя, Боже мой, Царь мой, и буду благословлять имя Твоё вовек и во век века. Каждый день буду благословлять Тебя и восхвалять имя Твоё вовек и во век века. Велик Господь, и достохвален весьма, и величию Его нет конца. Род и род восхвалят дела Твои и силу Твою возвестят. О великолепии славы святыни Твоей расскажут, и о чудесах Твоих поведают, и о силе страшных дел Твоих скажут, и о величии Твоём поведают, воспоминание о множестве благости Твоей изрекут, и о правде Твоей возрадуются. Щедр и милостив Господь, долготерпелив и многомилостив, благ Господь ко всем, и милости Его – на все дела Его. Да прославят Тебя, Господи, все дела Твои, и святые Твои да благословят Тебя. О славе Царства Твоего скажут, и о могуществе Твоём поведают, чтобы явить сынам человеческим могущество Твоё и славу великолепия Царства Твоего. Царство Твоё – царство всех веков, и владычество Твоё – во всяком роде и роде. Верен Господь во всех словах Своих и свят во всех делах Своих. Поддерживает Господь всех падающих и поднимает всех поверженных. Очи всех на Тебя с надеждой взирают, и Ты даёшь им пищу их в своё время: отверзаешь Ты руку Твою и насыщаешь всякое животное по благоволению. Праведен Господь во всех путях Своих и свят во всех делах Своих. Близок Господь ко всем призывающим Его, всем призывающим Его во истине. Желание боящихся Его Он исполнит, и моление их услышит и спасёт их. Хранит Господь всех любящих Его, а всех грешников истребит. Хвалу Господу изрекут уста мои, и да благословляет всякая плоть имя святое Его вовек и во век века.

 

И кончану бывшу псалму, глаголем молитву трапезы:

 

Впереди идет иеромонах, неся панагиар с просфорой. По окончании псалма, войдя в трапезную, произносим молитву трапезы:

Отче наш, Иже еси на Небесех, да святится имя Твое, да приидет Царствие Твое, да будет воля Твоя, яко на Небеси и на земли. Хлеб наш насущный даждь нам днесь; и остави нам долги наша, якоже и мы оставляем должником нашим; и не введи нас во искушение, но избави нас от лукаваго.

 

Отче наш, Который на небесах! Да святится имя Твоё; да придёт Царство Твоё; да будет воля Твоя и на земле, как на небе; хлеб наш насущный дай нам сегодня; и прости нам долги наши, как и мы прощаем должникам нашим; и не введи нас во искушение, но избавь нас от лукавого.

Слава, и ныне: Господи помилуй, трижды. Благослови.

 

Слава, и ныне, Господи, помилуй. (3) Благослови.

Настоятель или священник, держай чреду, глаголет: Христе Боже, благослови ястие и питие рабом Твоим, яко свят еси всегда, ныне и присно, и во веки веков.

 

Предстоятель благословляет трапезу: Христе Боже, благослови пищу и питие рабам Твоим, ибо Ты свят всегда, ныне и присно, и во веки веков.

И мы: Аминь.

И часть, или просфора, имущая возношена быти, влагается в панагиар, и стоит на устроенном месте.

 

И мы: Аминь.

[Затем настоятель делит принесенную просфору на две части: первую, отделенную во имя Христово, кладет на блюдо, и раздробляет на мелкие частицы, которые раздаются для вкушения сидящей за столом братии. Другая же часть, отделенная в честь Божией Матери, влагается в панагиар и стоит на устроенном месте. ]1

И по вкушении, творяй служение глаголет стих: Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

 

После окончании трапезы служащий брат произносит стих: По молитвам святых отцов наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас.

И мы: Аминь.

 

 

И мы: Аминь.

 

И воставше глаголем:

Благословен Бог, милуяй и питаяй нас от юности нашея, даяй пищу всякой плоти: исполни радости и веселия сердца наша, да всегда всякое довольство имуще, преизобилуем во всякое дело благое, во Христе Иисусе Господе нашем: с Нимже Тебе слава подобает, держава, честь и поклонение со Святым Духом, во веки, аминь.

 

И встав говорим:

Благословен Бог, милующий и питающий нас от юности нашей, дающий пищу всякой плоти! Исполни радости и веселия сердца наши, чтобы мы, всякое довольство имея, богаты были на всякое доброе дело, во Христе Иисусе Господе нашем, с Которым Тебе слава подобает, власть, честь и поклонение, со Святым Духом, вовеки. Аминь.

Слава Тебе Господи, слава Тебе Святый, слава Тебе Царю, яко дал еси нам брашна в веселие: исполни нас и Духа Святаго, да обрящемся пред Тобою благоугодни и непостыдни, егда воздаси комуждо по делом его.

 

Слава Тебе, Господи! Слава Тебе, Святой! Слава Тебе, Царь, ибо Ты дал нам пищу в веселие! Исполни нас и Духа Святого, чтобы явиться нам угодными в очах Твоих и не постыдиться, когда Ты воздашь каждому по делам его.

Слава, и ныне: Господи, помилуй, трижды. Благослови.

 

 

Слава, и ныне: Господи, помилуй. (3) Благослови.

 

И положив поклон, хотяй возвысити Пресвятую, глаголет сице: Благословите мя, отцы святии, простите ми, грешному.

 

И тот, кто будет возвышать просфору, говорит: Благословите меня отцы святые, простите мне, грешному.

И мы: Бог простит ти, и помилует тя.

 

И мы: Бог да простит тебе и да помилует тебя.

И прием часть крайними персты рук, возвышает ю мало над образом Святыя Троицы, глаголя велегласно: Велико Имя.

 

И возвысив немного просфору над образом св. Троицы в панагиаре, служащий возглашает: Велико имя.

Настоятель или иерей чередный: Святыя Троицы.

 

Настоятель же продолжает: Святой Троицы!

И пренося над образ Богородицы, крестовидно знаменует, глаголя: Пресвятая Богородице, помогай нам.

 

И перенося просфору к образу Богородицы, изображает над ним крест, говоря: Пресвятая Богородица, помогай нам!

И мы: Тоя молитвами, Боже, помилуй, и спаси нас.

 

И мы: Её молитвами, Боже, помилуй и спаси нас.

И глаголем: Блажим Тя, вси роди, Богородице Дево, / в Тя бо Невместимый Христос Бог наш вместитися благоволи. / Блажени есмы и мы, предстательство Тя имуще: / день бо и нощь молишися о нас и роди христианстии Твоими молитвами утверждаются. / Тем, воспевающе, вопием Ти: / радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

 

И говорим: Блаженною именуем Тебя / мы, все роды, Богородица Дева, / ибо беспредельный Бог наш, Христос, / в Тебе вместиться благоволил. / Блаженны и мы, имея в Тебе защиту, / ибо Ты день и ночь ходатайствуешь о нас, / и скипетры царства Твоими мольбами укрепляются. / Потому, воспевая, взываем Тебе: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою!"

Таже поем: Достойно есть яко воистинну блажити Тя, Богородицу, / Присноблаженную и Пренепорочную и Матерь Бога нашего. / Честнейшую Херувим / и славнейшую без сравнения Серафим, / без истления Бога Слова рождшую, / сущую Богородицу, Тя величаем.

 

 

Затем поем: Достойно есть воистину / прославлять Тебя, Богородицу, / вечно блаженную и пренепорочную / и Матерь Бога нашего. / Честью высшую Херувимов / и несравненно славнейшую Серафимов, / девственно Бога-Слово родившую, / истинную Богородицу – Тебя величаем.

 

И по еже причаститися всем, глаголет настоятель, или священник:

 

Предстоятель раздробляет просфору и раздаёт её частицы. После того, как все вкусили, говорит предстоятель или служащий священник:

Во многия молитвы Пречистыя Владычицы нашея Богородицы, и Приснодевы Марии.

 

Ради многих молитв Пречистой Владычицы нашей Богородицы и Приснодевы Марии.

И мы: Тоя молитвами, Боже, помилуй и спаси нас.

 

И мы: Её молитвами, Боже, помилуй и спаси нас.

Священник: Милостив и щедр Господь, пищу даде боящимся Его, и правда Его пребывает в век века.

 

 

Священник: Милостив и сострадателен Господь: пищу дал боящимся Его, и правда Его пребывает в век века.   Пс 110:4Б–5А, 3Б

 

Таже, псалом 121:

Возвеселихся о рекших мне: в дом Господень пойдем. Стояще бяху ноги наша во дворех твоих, Иерусалиме. Иерусалим зиждемый яко град, eмуже причастие eго вкупе. Тамо бо взыдоша колена, колена Господня, свидение Израилево, исповедатися имени Господню, яко тамо седоша престоли на суд, престоли в дому Давидове. Вопросите же яже о мире Иерусалима: и обилие любящым тя. Буди же мир в силе твоей и обилие в столпостенах твоих. Ради братий моих и ближних моих глаголах убо мир о тебе. Дому ради Господа Бога нашего взысках благая тебе.

 

 

Псалом 121

Возвеселился я о сказавших мне: "В дом Господа мы пойдём". Стояли ноги наши во дворах твоих, Иерусалим. Иерусалим, созидаемый как город, чья общность – в его единстве. Ибо туда взошли колена, колена Господни, во свидетельство Израилю, прославлять имя Господне, ибо там поставлены престолы для суда, престолы в доме Давидовом. Просите же того, что к миру Иерусалима; и изобилие – любящим тебя; да будет же мир в силе твоей, и изобилие в башнях твердынь твоих. Ради братьев моих и ближних моих я говорил "мир" о тебе; ради дома Господа, Бога нашего, взыскал я блага тебе.

 

Трисвятое. Пресвятая Троице: По Отче наш: Иерей: Яко Твое есть Царство: Мы же: Аминь.

 

 

Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Священник: Ибо Твое есть Царство: Чтец: Аминь.

 

Благодарим Тя, Христе Боже наш, яко насытил еси нас земных Твоих благ, не лиши нас и небеснаго Твоего Царствия: но яко посреде учеников Твоих пришел еси, Спасе, мир дая им, прииди и к нам, и спаси нас.

 

Благодарим Тебя, Христе Боже наш, что Ты насытил нас земных Твоих благ. Не лиши нас и Небесного Твоего Царства, но как посреди учеников Своих явился Ты, Спаситель, мир даруя им, приди и к нам и спаси нас.

И аще убо есть Владычний праздник, глаголется, Слава, и ныне, кондак празднику. Аще же ни, сия.

 

В праздники: Слава, и ныне: кондак праздника. В непраздничный день:

Слава: Боже отец наших, / творяй присно с нами по Твоей кротости, / не остави милость Твою от нас, / но молитвами их / в мире управи живот наш.

 

Слава: Боже отцов наших, / всегда поступающий с нами по Твоей кротости, / не удали милости Твоей от нас, / но по их мольбам / мирно жизнью нашей управляй.

И ныне: Молитвами, Господи, всех святых и Богородицы, / Твой мир даждь нам, / и помилуй нас, яко Един щедр.

 

И ныне: Ходатайством, Господи, / всех святых и Богородицы / Твой мир подай нам / и помилуй нас, как Единый Милосердный.

Господи помилуй, трижды. Благослови.

 

Господи, помилуй. (3) Благослови

Священник глаголет: Благословен Бог, милуяй и питаяй нас от своих богатых даров, Своею благодатию и человеколюбием, всегда, ныне и присно, и во веки веков.

 

Священник: Благословен Бог, милующий и питающий нас от Своих богатых даров Своею благодатью и человеколюбием всегда, ныне и присно, и во веки веков.

И мы: Аминь.

 

 

И мы: Аминь.

 

 

 

Примечания

1 Подробности чина, заключенные в квадратные скобки, взяты из издания: Иеросхимонах Авель. Гефсиманский скит. М. 1867, с. 35.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus