Чин ли­тии, со­вер­ша­е­мой ми­ря­ни­ном до­ма и на кладбище

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
Молит­ва­ми свя­тых отец на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас, аминь. По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте Бо­же наш, по­ми­луй нас.
Сла­ва Те­бе, Бо­же наш, сла­ва Тебе.

Ца­рю Небес­ный, Уте­ши­те­лю, Ду­ше ис­ти­ны, Иже вез­де сый и вся ис­пол­ня­яй, Со­кро­ви­ще бла­гих и жиз­ни По­да­те­лю, при­и­ди и все­ли­ся в ны, и очи­сти ны от вся­кия сквер­ны, и спа­си, Бла­же, ду­ши наша.

Сла­ва Те­бе, Бо­же наш, сла­ва Тебе.

Царь Небес­ный, Уте­ши­тель, Дух Ис­ти­ны, вез­де пре­бы­ва­ю­щий и всё на­пол­ня­ю­щий, Со­кро­вищ­ни­ца благ и жиз­ни По­да­тель, при­ди и все­лись в нас, и очи­сти нас от вся­кой сквер­ны, и спа­си, Бла­гой, ду­ши наши.

Свя­тый Бо­же, Свя­тый Креп­кий, Свя­тый Без­смерт­ный, по­ми­луй нас. Три­жды. Свя­той Бо­же, Свя­той Креп­кий, Свя­той Бес­смерт­ный, по­ми­луй нас. (3)
Сла­ва От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, и ныне и прис­но и во ве­ки ве­ков. Аминь. Сла­ва От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, и ныне, и все­гда, и во ве­ки ве­ков. Аминь.
Пре­свя­тая Тро­и­це, по­ми­луй нас; Гос­по­ди, очи­сти гре­хи на­ша; Вла­ды­ко, про­сти без­за­ко­ния на­ша; Свя­тый, по­се­ти и ис­це­ли немо­щи на­ша, имене Тво­е­го ради. Пре­свя­тая Тро­и­ца, по­ми­луй нас; Гос­по­ди, очи­сти гре­хи на­ши; Вла­ды­ка, про­сти без­за­ко­ния на­ши; Свя­той, по­се­ти и ис­це­ли немо­щи на­ши, име­ни Тво­е­го ради.
Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне:
От­че наш, Иже еси на Небе­сех, да свя­тит­ся имя Твое, да при­и­дет Цар­ствие Твое, да бу­дет во­ля Твоя, яко на Небе­си и на зем­ли. Хлеб наш на­сущ­ный даждь нам днесь; и оста­ви нам дол­ги на­ша, яко­же и мы остав­ля­ем долж­ни­ком на­шим; и не вве­ди нас во ис­ку­ше­ние, но из­ба­ви нас от лукаваго. От­че наш, Ко­то­рый на небе­сах! Да свя­тит­ся имя Твоё; да при­дёт Цар­ство Твоё; да бу­дет во­ля Твоя и на зем­ле, как на небе; хлеб наш на­сущ­ный дай нам се­го­дня; и про­сти нам дол­ги на­ши, как и мы про­ща­ем долж­ни­кам на­шим; и не вве­ди нас во ис­ку­ше­ние, но из­бавь нас от лукавого.
Гос­по­ди, по­ми­луй, 12.

При­и­ди­те, по­кло­ним­ся Ца­ре­ви на­ше­му Богу.

При­и­ди­те, по­кло­ним­ся и при­па­дем Хри­сту, Ца­ре­ви на­ше­му Богу.

При­и­ди­те, по­кло­ним­ся и при­па­дем Са­мо­му Хри­сту, Ца­ре­ви и Бо­гу нашему.

Гос­по­ди, по­ми­луй. (12)

При­ди­те, по­кло­ним­ся Ца­рю на­ше­му, Богу.

При­ди­те, по­кло­ним­ся и при­па­дем ко Хри­сту, Ца­рю, на­ше­му Богу.

При­ди­те, по­кло­ним­ся и при­па­дем к Са­мо­му Хри­сту, Ца­рю и Бо­гу нашему.

Пса­лом 90

Жи­вый в по­мо­щи Выш­ня­го, в кро­ве Бо­га небес­на­го во­дво­рит­ся. Ре­чет Гос­по­де­ви: за­ступ­ник мой еси и при­бе­жи­ще мое, Бог мой, и упо­ваю на Него. Яко Той из­ба­вит тя от се­ти лов­чи, и от сло­ве­се мя­теж­на, плещ­ма Сво­има осе­нит тя, и под кри­ле Его на­де­е­ши­ся, ору­жи­ем обы­дет тя ис­ти­на Его. Не убо­и­ши­ся от стра­ха нощ­на­го, от стре­лы ле­тя­щия во дни, от ве­щи во тьме пре­хо­дя­щия, от сря­ща и бе­са по­лу­ден­на­го. Па­дет от стра­ны тво­ей ты­ся­ща, и тьма одес­ную те­бе, к те­бе же не при­бли­жит­ся, оба­че очи­ма тво­има смот­ри­ши и воз­да­я­ние греш­ни­ков узри­ши. Яко Ты, Гос­по­ди, упо­ва­ние мое; Выш­ня­го по­ло­жил еси при­бе­жи­ще твое. Не при­и­дет к те­бе зло, и ра­на не при­бли­жит­ся те­ле­си тво­е­му, яко Ан­ге­лом Сво­им за­по­весть о те­бе, со­хра­ни­ти тя во всех пу­тех тво­их. На ру­ках воз­мут тя, да не ко­гда пре­ткне­ши о ка­мень но­гу твою; на ас­пи­да и ва­си­лис­ка на­сту­пи­ши, и по­пе­ре­ши льва и змия. Яко на Мя упо­ва, и из­бав­лю и; по­крыю и, яко позна имя мое. Воз­зо­вет ко Мне, и услы­шу его, с ним есмь в скор­би, из­му его и про­слав­лю его, дол­го­тою дней ис­пол­ню его и яв­лю ему спа­се­ние мое.

Пса­лом 90

Жи­ву­щий по­мо­щью Все­выш­не­го под кро­вом Бо­га небес­но­го во­дво­рит­ся. Ска­жет Гос­по­ду: “За­ступ­ник мой Ты и при­бе­жи­ще моё, Бог мой и упо­ваю на Него”. Ибо Он из­ба­вит те­бя от се­ти лов­цов и от ве­сти тре­вож­ной. За пле­ча­ми Сво­и­ми со­кро­ет те­бя, и под кры­лья­ми Его бу­дешь на­де­ять­ся, – как ору­жие окру­жит те­бя ис­ти­на Его. Не убо­ишь­ся от стра­ха ноч­но­го, от стре­лы, ле­тя­щей днём; от опас­но­сти, во тьме блуж­да­ю­щей, от несча­стья и де­мо­на по­лу­ден­но­го. Па­дёт ря­дом с то­бою ты­ся­ча, и де­сять ты­сяч спра­ва от те­бя, но к те­бе не при­бли­зят­ся. Толь­ко оча­ми тво­и­ми по­смот­ришь и воз­да­я­ние греш­ни­ков уви­дишь. Ибо Ты, Гос­по­ди, на­деж­да моя! Все­выш­не­го сде­лал ты при­бе­жи­щем тво­им. Не под­сту­пит­ся к те­бе зло, и бич не при­бли­зит­ся к шат­ру тво­е­му, ибо Он Ан­ге­лам Сво­им за­по­ве­да­ет о те­бе со­хра­нить те­бя на всех пу­тях тво­их, – на ру­ках по­не­сут те­бя, что­бы ты не спо­ткнул­ся о ка­мень но­гою тво­ею. На ас­пи­да и ва­си­лис­ка на­сту­пишь и по­пи­рать бу­дешь льва и дра­ко­на. “Ибо на Ме­ня он упо­вал, и из­бав­лю его, при­крою его, ибо он по­знал имя Моё. При­зо­вёт Ме­ня, и услы­шу его, с ним Я в скор­би, из­бав­лю его и про­слав­лю его, дол­го­ден­стви­ем ис­пол­ню его и яв­лю ему спа­се­ние Моё”.

Сла­ва, и ныне: Ал­ли­лу­иа, ал­ли­лу­иа, ал­ли­лу­иа, сла­ва Те­бе, Бо­же. Три­жды. Сла­ва, и ныне: Ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, сла­ва Те­бе, Бо­же. (3) И три поклона.

И тро­па­ри сия, глас 4:

Со ду­хи пра­вед­ных скон­чав­ших­ся, / ду­шу ра­ба Тво­е­го [или ра­бы Тво­ея], Спа­се, упо­кой, / со­хра­няя ю во бла­жен­ной жиз­ни, / яже у Те­бе, Человеколюбче.

Тро­па­ри, глас 4

Со ду­ха­ми пра­вед­ных скон­чав­ших­ся / ду­шу ра­ба Тво­е­го [или: ра­бы Тво­ей], Спа­си­тель, упо­кой / со­хра­няя её в бла­жен­ной жиз­ни, / той, что у Те­бя, Человеколюбец.

В по­ко­и­щи Тво­ем, Гос­по­ди, / иде­же вси свя­тии Твои упо­ко­е­ва­ют­ся, / упо­кой и ду­шу ра­ба Тво­е­го [или ра­бы Тво­ея], яко един еси Человеколюбец. В ме­сте упо­ко­е­ния Тво­ем, Гос­по­ди, / где все свя­тые Твои об­ре­та­ют по­кой, / упо­кой и ду­шу ра­ба Тво­е­го [или: ра­бы Тво­ей], / ибо Ты Один – Человеколюбец.
Сла­ва: Ты еси Бог со­ше­дый во ад, и узы око­ван­ных раз­ре­ши­вый, / Сам и ду­шу ра­ба Тво­е­го [или ра­бы Тво­ея] упокой. Сла­ва: Ты – Бог наш, со­шед­ший во ад / и му­ки уз­ни­ков пре­кра­тив­ший, / Сам и ду­шу ра­ба Тво­е­го [или: ра­бы Тво­ей] упокой.
И ныне: Еди­на чи­стая и непо­роч­ная Де­во, Бо­га без се­мене рожд­шая, / мо­ли спа­сти­ся ду­ши его [или ея]. И ныне: Еди­ная чи­стая и непо­роч­ная Де­ва, / Бо­га во чре­ве но­сив­шая неиз­ре­чен­но, / хо­да­тай­ствуй о спа­се­нии ду­ши ра­ба Тво­е­го [или: ра­бы Тво­ей].

Кондак, глас 8:

Со свя­ты­ми упо­кой, / Хри­сте, ду­шу ра­ба Тво­е­го [или ра­бы Тво­ея], / иде­же несть бо­лезнь, ни пе­чаль, / ни воз­ды­ха­ние, / но жизнь безконечная.

Кондак, глас 8

Со свя­ты­ми упо­кой, Хри­сте, / ду­шу ра­ба Тво­е­го [или: ра­бы Тво­ей], / там, где нет ни бо­ли, ни скор­би, ни сте­на­ния, / но жизнь бесконечная.

Икос: Сам един еси без­смерт­ный, / со­тво­ри­вый и со­зда­вый че­ло­ве­ка: / зем­нии убо от зем­ли со­зда­хом­ся, / и в зем­лю ту­юж­де пой­дем, / яко­же по­ве­лел еси, со­зда­вый мя и ре­кий ми: / яко зем­ля еси, и в зем­лю оты­де­ши: / амо­же вси че­ло­ве­цы пой­дем, / над­гроб­ное ры­да­ние тво­ря­ще песнь: / ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, аллилуия. Икос: Ты Сам – один бес­смерт­ный, / со­тво­рив­ший и со­здав­ший че­ло­ве­ка: / мы же, смерт­ные, из зем­ли бы­ли со­зда­ны, / и в ту же зем­лю пой­дем, / как по­ве­лел Ты, со­здав ме­ня и ска­зав мне: / “Ты зем­ля, и в зем­лю отой­дешь”, / ку­да все мы, смерт­ные, пой­дем, / над­гроб­ное ры­да­ние пре­тво­ряя в песнь / “Ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, аллилуия!”
Чест­ней­шую Хе­ру­вим и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, / без ис­тле­ния Бо­га Сло­ва рожд­шую, су­щую Бо­го­ро­ди­цу Тя величаем. Че­стью выс­шую Хе­ру­ви­мов / и несрав­нен­но слав­ней­шую Се­ра­фи­мов, / дев­ствен­но Бо­га-Сло­во ро­див­шую, / ис­тин­ную Бо­го­ро­ди­цу – Те­бя величаем.
Та­же: Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Благослови. Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Благослови.
Мо­лит­ва­ми свя­тых отец на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас, аминь. По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте Бо­же наш, по­ми­луй нас.
Веч­ная ва­ша па­мять, до­сто­бла­жен­нии от­цы и бра­тия на­ша, прис­но по­ми­на­е­мии. Три­жды. Веч­ная ва­ша па­мять, до­сто­бла­жен­ные и прис­но­па­мят­ные от­цы и бра­тья на­ши. (3)
Ду­ша его [или ея] во бла­гих во­дво­рит­ся, и па­мять его [или ея] в род и род. Ду­ша его [или: её] сре­ди благ во­дво­рит­ся, и па­мять его [или: её] в род и род.
Свя­тый Бо­же, Свя­тый Креп­кий, Свя­тый Без­смерт­ный, по­ми­луй нас. Три­жды. Свя­той Бо­же, Свя­той Креп­кий, Свя­той Бес­смерт­ный, по­ми­луй нас. (3)
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки