Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Праздничная минея\ Святое Богоявление

Час первый • Час третий • Час шестойЧас девятыйИзобразительныеВеликая вечерняУтреняЛитургия


 

СВЯТОЕ БОГОЯВЛЕНИЕ.
КРЕЩЕНИЕ ГОСПОДА БОГА И СПАСИТЕЛЯ
НАШЕГО ИИСУСА ХРИСТА

 

ЧАС ТРЕТИЙ

 

 

ЧАС ТРЕТИЙ

 

Приидите, поклонимся: (3).

 

Придите, поклонимся: (3).

И псалом 28:

Принесите Господеви сынове Божии, принесите Господеви сыны овни, принесите Господеви славу и честь. Принесите Господеви славу Имени Его, поклонитеся Господеви во дворе святем Его. Глас Господень на водах, Бог славы возгреме, Господь на водах многих. Глас Господень в крепости, глас Господень в великолепии. Глас Господа, сокрушающаго кедры, и стрыет Господь кедры ливанския. И истнит я, яко тельца ливанска, и возлюбленный, яко сын единорожь. Глас Господа, пресецающаго пламень огня, глас Господа, стрясающаго пустыню, и стрясет Господь пустыню Каддийскую. Глас Господень, свершающий елени, и открыет дубравы, и в храме Его всякий глаголет славу. Господь потоп населяет, и сядет Господь Царь в век. Господь крепость людем Своим даст, Господь благословит люди Своя миром.

 

 

Псалом 28

Принесите Господу, сыны Божии, принесите Господу молодых овнов. Принесите Господу славу и честь, принесите Господу славу имени Его, поклонитесь Господу во дворе святом Его. Голос Господа на водах, Бог славы возгремел, Господь – на водах многих. Голос Господа – в силе, голос Господа – в великолепии, голос Господа, сокрушающего кедры, – и сокрушит Господь кедры Ливанские, и сотрёт их в прах; как тельца – Ливан; а Возлюбленный – как молодой единорог. Голос Господа высекает пламя огня, голос Господа сотрясает пустыню, и сотрясёт Господь пустыню Кадес. Голос Господа укрепляет оленей, и обнажит Он дубравы, и в храме Его всякий возглашает славу. Господь потоп населит, и воссядет Господь царём вовек. Господь силу народу Своему даст, Господь благословит народ Свой миром.

 

Псалом 41:

Имже образом желает елень на источники водныя, сице желает душа моя к Тебе, Боже. Возжада душа моя к Богу крепкому, живому, когда прииду и явлюся лицу Божию? Быша слезы моя мне хлеб день и нощь, внегда глаголатися мне на всяк день: где есть Бог твой? Сия помянух, и излиях на мя душу мою, яко пройду в место селения дивна, даже до дому Божия, во гласе радования и исповедания, шума празднующаго. Вскую прискорбна еси, душе моя, и вскую смущаеши мя? Уповай на Бога, яко исповемся Ему, спасение лица моего, и Бог мой. Ко мне самому душа моя смятеся, сего ради помянух Тя от земли Иордански и Ермониимски, от горы малыя. Бездна бездну призывает во гласе хлябий Твоих, вся высоты Твоя и волны Твоя на мне преидоша. В день заповесть Господь милость Свою, и нощию песнь Его от мене, молитва Богу живота моего. Реку Богу: заступник мой еси, почто мя забыл еси? И вскую, сетуя, хожду, внегда оскорбляет враг? Внегда сокрушатися костем моим, поношаху ми врази мои, внегда глаголати им мне на всяк день: где есть Бог твой? Вскую прискорбна еси, душе моя, и вскую смущаеши мя? Уповай на Бога, яко исповемся Ему, спасение лица моего и Бог мой.

 

 

Псалом 41

Так же, как олень стремится к источникам вод, так стремится душа моя к Тебе, Боже. Жаждет душа моя к Богу крепкому, живому: "Когда я приду и явлюсь лицу Божию?" Были слёзы мои мне хлебом день и ночь, когда говорили мне всякий день: "Где Бог твой?" Это вспомнил я и изливал в себе душу мою, ибо пройду я в месте обители дивной, до дома Божия, при звуке радости и славословия, шума праздничного. Что прискорбна ты, душа моя, и что смущаешь меня? Уповай на Бога, ибо я прославлю Его; спасение лица моего – Бог мой! Взволновалась внутри меня душа моя; потому я вспомню о Тебе с земли Иорданской и Ермонской, с Малой горы. Бездна бездну призывает в шуме водопадов Твоих; все валы Твои и волны Твои прошли надо мною. Днём явит Господь милость Свою, и ночью песнь Его у меня, молитва Богу жизни моей. Скажу Богу: "Заступник мой Ты, почему Ты забыл меня? Для чего я, сетуя, хожу, когда притесняет враг?" Когда сокрушались кости мои, поносили меня враги мои, когда говорили мне всякий день: "Где Бог твой?" Что прискорбна ты, душа моя, и что смущаешь меня? Уповай на Бога, ибо я прославлю Его; спасение лица моего – Бог мой!

 

Псалом 50:

Помилуй мя, Боже, по велицей милости Твоей и по множеству щедрот Твоих, очисти беззаконие мое. Наипаче омый мя от беззакония моего и от греха моего очисти мя. Яко беззаконие мое аз знаю и грех мой предо мною есть выну. Тебе единому согреших и лукавое пред Тобою сотворих. Яко да оправдишися во словесех Твоих и победиши внегда судити Ти. Се бо в беззакониих зачат есмь, и во гресех роди мя мати моя. Се бо истину возлюбил еси, безвестная и тайная премудрости Твоея явил ми еси. Окропиши мя иссопом, и очищуся; омыеши мя, и паче снега убелюся. Слуху моему даси радость и веселие, возрадуются кости смиренныя. Отврати лице Твое от грех моих и вся беззакония моя очисти. Сердце чисто созижди во мне, Боже, и Дух прав обнови во утробе моей. Не отвержи мене от лица Твоего и Духа Твоего Святаго не отыми от мене. Воздаждь ми радость спасения Твоего и Духом Владычним утверди мя. Научу беззаконныя путем Твоим, и нечестивии к Тебе обратятся. Избави мя от кровей, Боже, Боже спасения моего, возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, устне мои отверзеши, и уста моя возвестят хвалу Твою. Яко аще бы восхотел еси жертвы, дал бых убо: всесожжения не благоволиши. Жертва Богу – дух сокрушен, сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит. Ублажи, Господи, благоволением Твоим Сиона, и да созиждутся стены Иерусалимския. Тогда благоволиши жертву правды, возношение и всесожегаемая, тогда возложат на олтарь Твой тельцы.

 

Псалом 50

Помилуй меня, Боже, по великой милости Твоей и по множеству щедрот Твоих изгладь беззаконие моё; совершенно омой меня от беззакония моего, и от греха моего очисти меня. Ибо беззаконие моё я знаю, и грех мой всегда предо мною. Тебе, Единому, я согрешил и злое пред Тобою сотворил, – да будешь оправдан в словах Твоих и победишь, если вступят с Тобою в суд. Ибо вот, я в беззакониях зачат, и во грехах родила меня мать моя. Ибо вот, Ты истину возлюбил, сокрытое и тайное премудрости Твоей мне открыл. Ты окропишь меня иссопом – и буду очищен; омоешь меня – и сделаюсь белее снега, дашь мне услышать радость и веселие – возрадуются кости униженные. Отврати лицо Твоё от грехов моих и все беззакония мои изгладь. Сердце чистое сотвори во мне, Боже, и Дух Правый обнови внутри меня. Не отринь меня от лица Твоего и Духа Твоего Святого не отними от меня. Возврати мне радость спасения Твоего и Духом Владычественным утверди меня. Научу беззаконных путям Твоим, и нечестивые к Тебе обратятся. Избавь меня от кровей, Боже, Боже спасения моего, возрадуется язык мой правде Твоей. Господи, Ты откроешь уста мои, и уста мои возвестят хвалу Твою. Ибо если бы жертвы Ты восхотел, я дал бы её, – к всесожжениям не будешь благоволить. Жертва Богу – дух сокрушённый, сердца сокрушённого и смиренного Бог не презрит. Облагодетельствуй, Господи, во благоволении Твоём Сион, и да будут воздвигнуты стены Иерусалима, – тогда примешь благосклонно жертву правды, возношение и всесожжения, тогда возложат на алтарь Твой тельцов.

Слава, и ныне, Аллилуия, (3). Господи, помилуй, (3).

 

 

Слава, и ныне: Аллилуия, аллилуия, аллилуия, слава Тебе, Боже. (3) Господи, помилуй. (3) Слава:

 

Слава, тропарь, глас 4:

Возвращашеся иногда Иордан река милотию Елиссеевою, / вознесшуся Илии, / и разделяхуся воды сюду и сюду, / и бысть ему сух путь, иже мокрый, / во образ воистинну Крещения, / имже мы текущее жития преходим шествие: / Христос явися во Иордане освятити воды.

 

Тропарь, глас 4

Вспять обращалась некогда Иордан-река / от милоти Елисея по вознесении Илии, / и разделялись воды туда и сюда, / и стал для него сухим путь по влаге, / как прообраз истинный крещения, / которым мы переходим путь текучей жизни. / Христос явился в Иордане, освящая воды.

И ныне, Богородичен: Богородице, Ты еси лоза истинная, / возрастившая нам Плод живота, / Тебе молимся: / молися, Владычице, со святыми апостолы / помиловати души наша.

 

 

И ныне, Богородичен: Богородица, Ты – Лоза истинная, / возрастившая нам жизни Плод; / Тебя умоляем: ходатайствуй, Владычица / с Апостолами и всеми святыми / о помиловании душ наших.

Затем поем стихиры, повторяя их дважды.

 

Таже поем тропари, глас 8:

Предтечи, и Крестителя, и пророка, / и паче всех почтена пророк, / трепеташе ныне рука десная, / егда виде Тебе, Агнца Божия, / очищающаго миру согрешения, / и, подвигом одержимь, вопияше: / не смею прикоснутися, Слове, верху Твоему, / Сам мя освяти и просвети, Щедре: / Ты бо еси Живот, и Свет, и Мир мирови. (2)
 

 

Стихиры третьего часа, глас 8

У Предтечи и Крестителя, пророка, / и почтённого выше всех пророков, / дрогнула ныне правая рука, / когда увидел он Тебя, Агнца Божия, / очищающего мира согрешения; / и, борением охваченный, он взывал: / "Не дерзаю прикоснуться к темени Твоему, Слово, / Сам меня освяти и просвети, Милосердный, / ибо Ты - жизнь, и свет, и мир миру!" (2)

Таже стих. Глас 4: Сего ради помянух Тя / от земли Иордански и Ермониимски.

 

Стих: Потому я вспомню о Тебе / с земли Иорданской и Ермонской.   Пс 41:7Б

Троица, Бог наш, / Себе нам днесь нераздельно яви: / ибо Отец явленным свидетельством сродства возгласи, / Дух же голубиным образом сниде с Небес, / Сын Пречистый верх Свой Предтечи приклони / и, крещься, человечество от работы избави, / яко Человеколюбец.

 

Троица, Бог наш, / Самого Себя нам в сей день неразделимым явил: / ибо Отец ясным свидетельством приветствовал Родного Себе, / Дух во образе голубя слетел с небес, / Сын пречистую главу Свою перед Предтечею склонил / и, крестившись, избавил человечество от рабства, / как Человеколюбец.

Стих: Видеша Тя воды, Боже, / видеша Тя воды и убояшася.

 

Стих: Видели Тебя воды, Боже, / видели Тебя воды и убоялись.   Пс 76:17А

И паки тойже тропарь.

 

Троица, Бог наш:

Слава, глас 5: Грядый с плотию ко Иордану, Господи, / креститися хотя во образе Человека, Животодавче, / да прельстившихся нас, яко Благоутробен, / всякия козни и сети змиевы избавив, просветиши, / от Отца свидетельствуемь, / Божественный же Дух голубиным видом Тебе предста, / но всели в души наша Того, Человеколюбче.

 

Слава, глас 5: Идя во плоти к Иордану, Господи, / хотел Ты креститься во образе человека, Податель жизни, / чтобы по Своему Милосердию нас, заблудившихся, / избавив от всякой козни и сети змия, просветить. / Тогда Ты принял от Отца свидетельство, / Божественный же Дух в виде голубя Тебе явился; / но вселись в души наши, Человеколюбец!

И ныне, тойже.

 

 

И ныне: Идя во плоти к Иордану:

 

Таже, прокимен, глас 6:

Видеша Тя воды, Боже, / видеша Тя воды и убояшася. Стих: Гласом моим ко Господу воззвах, гласом моим к Богу, и внят ми.

 

 

Прокимен, глас 6

Видели Тебя воды, Боже, / видели Тебя воды и убоялись. Стих: Гласом моим я к Господу воззвал, гласом моим к Богу – и Он внял мне.   Пс 76:17А, 2

 

Пророчества Исаиина чтение (глава 1):

 

Пророчества Исаии чтение

Тако глаголет Господь: измыйтеся и чисти будете, отымите лукавствия от душ ваших пред очима Моима, престаните от лукавствий ваших. Научитеся доброе творити, изыщите суда, избавите обидима, судите сиру и оправдите вдовицу. И приидите, и истяжимся, – глаголет Господь, – и аще будут греси ваши, яко багряное, яко снег, убелю; аще же будут, яко червленое, яко волну, убелю. И аще хощете и послушаете Мене, благая земли снесте. Аще ли же не хощете, ниже послушаете Мене, меч вас пояст, – уста бо Господня глаголаша сия.

 

 

Так говорит Господь: Омойтесь и станьте чисты; удалите пороки [ваши] от душ ваших пред очами Моими. Удержитесь от пороков ваших, научитесь доброе творить: исследуйте тяжбу, избавьте обиженного, рассудите сироту и оправдайте вдову. И тогда придите и рассудим, говорит Господь. И если будут грехи ваши, как пурпур, – как снег убелю; а если будут, как багряница, – как руно убелю. И если захотите и послушаетесь Меня, то блага земли вкусите; если же не захотите и не послушаетесь Меня, то меч вас пожрет: ибо уста Господни изрекли это!   Ис 1:16–20

 

Деяний святых апостол
чтение (зачало 42):

 

Апостол
Деяния святых Апостолов, зачало 42

Во дни оны бысть внегда быти Аполлосу в Коринфе, Павлу же, прошедшу вышния страны, приити во Ефес, и, обрет некия ученики, рече к ним: аще убо Дух Свят прияли есте, веровавше? Они же реша к нему: но ниже, аще Дух Святый есть, слышахом. Рече же к ним: во что убо крестистеся? Они же рекоша: во Иоанново крещение. Рече же Павел: Иоанн убо крести крещением покаяния, людем глаголя: во Грядущаго по нем да веруют, сиречь во Христа Иисуса. Слышавше же, крестишася во Имя Господа Иисуса. И возложшу Павлу на ня руце, прииде Дух Святый на ня: глаголаху же языки и пророчествоваху. Бяше же всех мужей яко дванадесять. Вшед же в сонмище, дерзаше, не обинуяся, три месяцы беседуя и уверяя яже о Царствии Божии.

 

 

В те дни случилось, что когда Аполлос был в Коринфе, Павел, пройдя горные области, пришел в Эфес. И найдя неких учеников, сказал им: "Приняли ли вы Духа Святого, когда уверовали?" Они же сказали ему: "Но мы даже не слышали, есть ли Дух Святой". И он сказал им: "Так во что же вы были крещены?" А они сказали: "Во Иоанново крещение". И сказал Павел: "Иоанн крестил крещением покаяния, говоря народу, чтобы веровали в Грядущего по нем, то есть во Христа Иисуса". Услышав же, они были крещены во имя Господа Иисуса. И когда Павел возложил на них руки, пришел на них Дух Святой, и они говорили на языках и пророчествовали. Было же их всех человек около двенадцати. И войдя в синагогу, он дерзновенно проповедовал в течение трех месяцев, беседуя и убеждая о Царстве Божием.   Деян 19:1–8

 

Евангелие от Марка (зачало 1):

 

Евангелие от Марка, зачало 1

Зачало Евангелия Иисуса Христа, Сына Божия, якоже есть писано во пророцех: се Аз посылаю Ангела Моего пред лицем Твоим, иже уготовит путь Твой пред Тобою. Глас вопиющаго в пустыни: уготовайте путь Господень, правы творите стези Его. Бысть Иоанн, крестяй в пустыни, и проповедая крещение покаяния во отпущение грехов. И исхождаше к нему вся Иудейская страна и иерусалимляне, и крещахуся вси во Иордане реце от него, исповедающе грехи своя. Бе же Иоанн оболчен власы вельблужди, и пояс усмен о чреслех его, и ядый акриды, и мед дивий. И проповедаше, глаголя: грядет Креплий мене, во след мене, Емуже несмь достоин, преклонься, разрешити ремень сапог Его. Аз убо крестих вы в воде, Той же крестит вы Духом Святым.

 

 

Начало Евангелия Иисуса Христа, Сына Божия. Как написано у пророков: Вот, Я посылаю ангела Моего пред лицом Твоим, который приготовит путь Твой пред Тобою. Глас вопиющего в пустыне: Приготовьте путь Господу, прямыми делайте стези Его". Был Иоанн, крестя в пустыне и проповедуя крещение покаяния для отпущения грехов. И выходила к нему вся Иудейская страна и Иерусалимляне; и крестились от него все в Иордане реке, исповедуя грехи свои. Был же Иоанн одет в шерсть верблюжью, и пояс кожаный на чреслах его, и ел акриды и дикий мед. И проповедовал, говоря: "Идет Сильнейший меня за мною, у Которого я недостоин, наклонившись, развязать ремень обуви Его. Я крестил вас водою, а Он будет крестить вас Духом Святым".   Мк 1:1–8

 

Таже: Господь Бог благословен, благословен Господь день дне, поспешит нам Бог спасений наших, Бог наш, Бог спасати.

 

Господь Бог благословен, благословен Господь на всякий день, даст успех нам Бог спасения нашего. Бог наш – Бог во спасение.   Пс 67:20, 21

Трисвятое, по Отче наш: Иерей, возглас: Яко Твое есть Царство:

 

 

Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Священник: Ибо Твоё есть Царство: Чтец: Аминь.

 

Кондак, глас 4:

Во струях днесь Иорданских быв, Господь / Иоанну вопиет: / не убойся крестити Мя, / спасти бо приидох / Адама первозданнаго.

 

Кондак, глас 4

Стоя в струях Иорданских в сей день, Господь / Иоанну возглашает: / "Не бойся крестить Меня, / ибо Я пришел спасти Адама первозданного!"

Господи, помилуй, 40, и молитву сию:

 

Господи, помилуй. (40)

Иже на всякое время и на всякий час, на Небеси и на земли, покланяемый и славимый, Христе Боже, Долготерпеливе, Многомилостиве, Многоблагоутробне, Иже праведныя любяй и грешныя милуяй, Иже вся зовый ко спасению обещания ради будущих благ. Сам, Господи, приими и наша в час сей молитвы и исправи живот наш к заповедем Твоим, души наша освяти, телеса очисти, помышления исправи, мысли очисти и избави нас от всякия скорби, зол и болезней, огради нас святыми Твоими Ангелы, да ополчением их соблюдаеми и наставляеми, достигнем в соединение веры и в разум неприступныя Твоея славы, яко благословен еси во веки веков, аминь.

 

Во всякое время и на всякий час принимающий поклонение и прославление на небе и на земле Христе Боже, долготерпеливый, многомилостивый, милосерднейший, любящий праведных и милующий грешных, всех призывающий ко спасению обещанием будущих благ! Сам, Господи, прими в час сей и наши молитвы и направь жизнь нашу к заповедям Твоим: души наши освяти, тела очисти, помышления исправь, мысли очисти и избавь нас от всякой скорби, бед и муки. Огради нас святыми Твоими Ангелами, чтобы ополчением их хранимые и наставляемые достигли мы единения в вере и разумения неприступной Твоей славы, ибо Ты благословен во веки веков. Аминь.

Господи, помилуй (3). Слава, и ныне:

 

Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне:

Честнейшую Херувим / и славнейшую без сравнения Серафим, / без истления Бога Слова рождшую, / сущую Богородицу, Тя величаем.

 

Честью высшую Херувимов / и несравненно славнейшую Серафимов, / девственно Бога-Слово родившую, / истинную Богородицу – Тебя величаем.

Именем Господним благослови, отче.

 

Именем Господним благослови, отче.

Иерей: Молитвами святых отец наших, Господи Иисусе Христе Боже наш, помилуй нас.

 

 

Священник: По молитвам святых отцов наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Чтец: Аминь.

 

Таже молитва:

Владыко Боже, Отче Вседержителю, Господи, Сыне Единородный, Иисусе Христе, и Святый Душе, едино Божество, едина сила, помилуй мя, грешнаго, и, имиже веси судьбами, спаси мя недостойнаго раба Твоего, яко благословен еси во веки веков, аминь.

 

 

Молитва святого Мардария

Владыка Боже, Отче Вседержитель, Господи, Сын Единородный Иисусе Христе и Дух Святой! Единое Божество, единая Сила, помилуй меня грешного, и Тебе известными путями спаси меня, недостойного раба Твоего, ибо Ты благословен во веки веков. Аминь.

 

На третием и шестом часех кадит диакон Евангелие, и иконы, и настоятеля, и лики токмо.

 

 

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus