Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Праздничная минея\ Покров Пресвятой Богородицы

Малая вечерня • Великая вечерня • УтреняЛитургия


 

ПОКРОВ ПРЕСВЯТОЙ БОГОРОДИЦЫ

 

НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ

 

Блажен муж: антифон 1.

 

НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНИ

 

Стихиры на 8, глас 1.
Подобен: О дивное чудо!

 

На "Господи, воззвах"
стихиры на 8, глас 1. Подобен: О дивное чудо:

О великое заступление / печальным еси, Богородице Чистая, / скорая Помощнице, / спасение мира и утверждение, / милости пучина, Божия мудрости источниче, / миру покров; / воспоем, вернии, светлый омофор Ея, / хваляще неизреченно: / Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подаяй миру Тобою велию милость. (2)

 

О, чистая Богородица! / Ты – великая Заступница опечаленным, / скорая Помощница, / спасение миру и утверждение, / милости бездна, источник божественной премудрости. / Воспоём же, верные, светлый омофор Её, / возглашая хвалы неизреченные: / "Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подающий через Тебя миру великую милость!" (2)

Дивный прорече Исаия: / будет бо, рече, в последняя дни / яве гора Господня и дом Господень верху горы; / увидехом же, Владычице, / о Тебе истинное сбытие, / горы бо и холми украсишася многоименитыми церквами Твоих праздников. / Тем весело вопием Ти: / Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подаяй миру Тобою велию милость.

 

Дивный Исаия предрек, возглашая: / "И будет в последние дни – / явится гора Господня / и дом Господень на верху горы". / И ныне мы увидели на Тебе, Владычица, / истинное исполнение его пророчества: / ибо горы и холмы украсились / многоименитыми церквами Твоих праздников. / Потому с веселием взываем Тебе: / "Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подающий через Тебя миру великую милость!"

О чудное украшение всем верным еси, / пророческое истинное сбытие, / апостолом слава и мучеником удобрение, / девству похвала и всему миру предивный покров. / Покрый, Владычице, омофором милости Твоея вся люди, вопиющия: / Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подаяй миру Тобою велию милость.

 

О, чудная Краса всех верных! / Пророчеств истинное исполнение, / апостолов слава и мучеников украшение, / девству похвала и всему миру предивный покров. / Покрой же, Владычица, омофором милости Твоей / всех людей, взывающих: / "Обрадованная, радуйся, с Тобою Господь, / подающий через Тебя миру великую милость!"

Ины стихиры, глас 4. Подобен: Яко добля:

 

Иные стихиры, глас 4. Подобен: Как доблестного:

Яко Богонасажденный рай / и место Животнаго древа, напаяемо Духом Святым, / Тебе, Богородице, сведуще, / Творца всех рождшую, / Животным Хлебом верныя питающа, / Емуже о нас со Предтечею молися, / честным омофором покрывающи люди от всякия напасти.

 

Словно Богом насаждённый рай / и место, где произрастает Древо Жизни, / орошаемое Духом Святым, / – такою Тебя знаем, Богородица, / родившую всех Творца, / Хлебом Жизни верных питающего. / Ему о нас с Предтечей молись, / священным омофором покрывая православных людей / от всякой напасти. (2)

Освящается Небо и земля, / Церковь же светится, и людие вси веселятся: / се бо Мати Божия / со Ангельскими воинствы, с Предтечею и Богословом, / с пророки же и апостолы, невидимо вшедши, / за христианы молится Христу помиловати град и люди, / славящия Тоя Покрова праздник.

 

Освящается небо и земля, / Церковь же сияет, / и все люди веселятся: / ибо вот, Матерь Божия с Ангельскими воинствами, / с Предтечей и Иоанном Богословом, / с пророками и апостолами незримо войдя, / за христиан молится Христу, / о помиловании города и людей, / славящих Ее покрова праздник.

Доброту Тя Иаковлю / и лествицу Небесную, / по нейже Господь сниде на землю, / тех же тогда образи / Твою честь и славу, Богородице, проявляху. / Тя, Рождшую Бога всех, / блажат Небеснии Ангели и земнии человецы, яко за весь мир молишися, / покрывающи милостию / Твой честный совершающих праздник.

 

Ты – Красота Иаковлева / и Лестница небесная, / по которой Господь сошёл на землю: / эти образы некогда являли / славу и честь Твою, Богородица. / Тебя, родившую Бога всех, / блаженной именуют небесные Ангелы / и люди земнородные, / ибо Ты за весь мир молишься, покрывая милостью / совершающих Твой священный праздник.

Возсия днесь радостный праздник / всечестнаго Покрова Божия Матере: / днесь бо Царица и Владычица всех, / руце свои простерши к Сыну Своему, молится прилежно, / просящи мира мирови, / покрывающи люди от нахождения иноплеменных омофором милости Своея / и, Тобою хвалящеся, победы на сопротивныя просят / покрывающеся омофором человеколюбия Твоего.

 

Воссиял сегодня радостный праздник / всесвященного Покрова Божией Матери: / ибо в сей день Царица и Владычица всех, / руки Свои простерши к Сыну Своему, молится усердно, / прося мира мiру, / покрывая людей от нашествия иноплеменных омофором милости Своей. / И Тобою хвалящиеся победы над противниками просят, / укрываясь под омофором человеколюбия Твоего.

Слава, и ныне, глас 8: Срадуются с нами умная вся чиноначалия, / духовно совокупльше чувственный лик, / видяще Царицу и Владычицу всех / многоименне верными славиму; / радуются же и дуси праведных, / сущии зрителие видения / на воздусе молебно простирающу всечестнеи Свои руце, / просящу умирения миру и спасения душ наших.

 

Слава и ныне, глас 8: Радуются с нами все невещественные воинства, / собрав духовно наш чувственный хор, / видя Царицу и Владычицу всех, / многоразлично верными славимую; / радуются же и души праведных, / ставшие созерцателями чудного видения: / как Матерь Божия, на воздухе / молитвенно простирая пречистые руки Свои, / просит миру умиротворения, / православным христианам утверждения / и спасения душам нашим.

Вход. Прокимен дне. И чтения:

 

 

 

Вход. Прокимен дня. И чтения праздника:

 

 

Бытия чтение (глава 28):

 

1. Бытия чтение

Изыде Иаков от студенца клятвеннаго и иде в Харрань. И обрете место, и спа тамо: зайде бо солнце, и взят от камения места того, и положи возглавие себе, и спа на месте оном. И сон виде. И се лествица, утверждена на земли, eяже глава досязаше до небес, и Ангели Божии восхождаху и низхождаху по ней. Господь же утверждашеся на ней, и рече: Аз Бог Авраамов, отца твоего, и Бог Исааков, не бойся: земля, идеже ты спиши на ней, тебе дам ю и семени твоему. И будет семя твое, яко песок земный, и распространится на море, и ливу, и север, и на востоки; и возблагословятся о тебе вся колена земная и о семени твоем. И се Аз с тобою, сохраняяй тя на всяком пути, аможе аще пойдеши. И возвращу тя в землю сию, яко не имам тебе оставити, дондеже сотворити Ми вся, елика глаголах тебе. И воста Иаков от сна своего, и рече: яко eсть Господь на месте сем, аз же не ведех. И убояся, и рече: яко страшно место сие; несть сие, но дом Божий и сия врата Небесная.

 

 

Отправился Иаков от Колодца Клятвы и пошел в Харран, и пришел на одно место, и лег там спать, потому что зашло солнце. И взял один из камней того места, и положил под голову себе, и уснул на том месте. И увидел во сне: и вот, лестница утверждена на земле, а ее верх доходит до неба; и Ангелы Божии восходили и нисходили по ней. Господь же стоял на ней, и сказал Он: "Я – Бог Авраама, отца твоего, и Бог Исаака; не бойся. Землю, на которой ты спишь, тебе Я дам ее и семени твоему; и будет семя твоё, как песок земной; и распространится к морю, и к югу, и к северу, и к востоку; и благословятся в тебе и в семени твоем все племена земные; и вот, Я с тобою, сохраняя тебя на всяком пути, куда бы ты ни пошел; и возвращу тебя в землю сию, ибо не оставлю тебя, доколе не совершу Я того, что сказал тебе". И пробудился Иаков от сна своего и сказал: "Господь присутствует на месте этом; а я не знал!" И убоялся и сказал: "Как страшно место сие! Это не что иное, как дом Божий, и это – врата небесные!"   Быт 28:10–17

 

Прoрочества Иезекиилева чтение (главы 43 и 44):

 

2. Пророчества Иезекииля чтение

Тако глаголет Господь: будет от дне осмаго и прочее, сотворят иереи на олтари всесожжения вашего и яже спасения вашего, и прииму вы, глаголет Адонаи Господь. И обрати мя на путь врат святых внешних, зрящих на востоки, и сия бяху затворена. И рече Господь ко мне: врата сия затворена будут и не отверзутся, и никтоже пройдет сквозе их; яко Господь Бог Израилев пройдет ими, и будут затворена. Яко Игумен сядет в них снести хлеб, по пути Еламских врат внидет и по пути его изыдет. И введе мя по пути врат святых, сущих к северу, прямо храму, и видех, и се исполнь славы храм Господень.

 

 

[Так говорит Господь:] со дня восьмого и далее будут приносить священники на жертвеннике всесожжения ваши и жертвы о спасении вашем; и Я благосклонно приму вас, говорит Господь. И возвратил он меня на путь ко внешним вратам святилища, обращенным на восток, и они были затворены. И сказал мне Господь: "Врата эти будут затворены, и не отворятся, и никто не пройдет через них, ибо Господь, Бог Израилев, пройдет через них, и они будут затворены. Потому правитель – он сядет в них, чтобы вкусить хлеб пред Господом; войдет путем притвора этих ворот, и тем же путем выйдет". И ввел меня по пути к воротам святилища, тем, что к северу напротив храма, и я увидел: и вот, полон славы дом Господень.   Иез 43:27; 44:1–4

 

Притчей чтение (глава 9):

 

3. Притчей чтение

Премудрость созда Себе дом и утверди столпов седмь. Закла Своя жертвенная, и раствори в чаши Своей вино, и уготова Свою трапезу. Посла Своя рабы, созывающи с высоким проповеданием на чашу, глаголющи: Иже есть безумен, да уклонится ко Мне. И требующим ума рече: Приидите, ядите Мой хлеб, и пийте вино, еже растворих вам. Оставите безумие и живи будете, и взыщите разума, да поживете, и исправите разум в ведении. Наказуяй злыя приимет себе безчестие, обличаяй же нечестиваго опорочит себе: обличения бо нечестивому раны ему. Не обличай злых, да не возненавидят тебе. Обличай премудра, и возлюбит тя. Даждь премудрому вину, и премудрший будет. Сказуй праведному, и приложит приимати. Начало премудрости страх Господень и совет святых разум: разумети бо закон помысла есть благаго. Сим бо образом многое поживеши время, и приложатся тебе лета живота.

 

 

 

Премудрость построила себе дом, утвердила семь столбов, заколола свои жертвы и растворила в чаше своей вино и приготовила свою трапезу; послала своих рабов, созывая с возвышенною проповедью к чаше: "Кто неразумен, пусть повернет ко мне!" И скудоумным она сказала: "Придите, вкусите хлебы мои и испейте вина, которое я растворила вам; оставьте неразумие, и живы будете, и взыщите разума, чтобы пожить и достичь рассудительности в познании". Поучающий злых наживет себе бесславие, а обличающий нечестивого – опозорит себя. Не обличай злых, чтобы они не возненавидели тебя; обличай мудрого, и он возлюбит тебя; давай повод мудрому, и он будет еще мудрее; сообщай праведному, и он приложит внимание. Начало премудрости – страх Господень, и совет святых – разум; познать же Закон – свойство ума доброго: ведь таким образом проживешь ты долгое время и прибавится тебе лет жизни.   Притч 9:1–11

 

 

На литии стихиры, глас 3:

 

На литии стихиры, глас 3

Наста днесь пресветлый праздник, Пречистая Дево, / честнаго Твоего Покрова. / Паче солнца освещаеши люди, / верою от чиста сердца Тебе Истинную Матерь Божию исповедающия / и Сыну Твоему вопиющия: / Христе Боже, молитвами Приснодевы, / чисто и без истления рождшия Тя, / не предаждь врагом ратующим Твое достояние, / но яко Милостив спаси в мире души наша.

 

Настал в сей день пресветлый праздник / Твоего, Пречистая Дева, священного Покрова. / Ярче солнца освещаешь Ты людей, / с верою от чистого сердца / Тебя истинной Божией Матерью исповедующих / и Сыну Твоему восклицающих: / "Христе Боже, молитвами Приснодевы, / чисто и непорочно родившей Тебя, / не предай нас врагам, воюющим против Твоего наследия, / но, как Милостивый, спаси в мире души наши!"

Глас 4: Хваление Тебе, еже по достоянию, / людие Сына Твоего, Пречистая Владычице, / желающе воспети, но не возмогут. / Всегда бо всех верных заступаеши / и покрываеши честным Твоим Покровом, / и молишися спастися всем, / верою Тебе Чистую и Истинную Богородицу почитающим.

 

Глас 4: Хвалу, Тебя достойную, / люди Сына Твоего, Пречистая Владычица, / воспеть желают, но не могут. / Ибо Ты всегда всех верных защищаешь, / и покрываешь священным Своим покровом, / и молишься о спасении всех, / с верою Тебя, чистая, / истинною Богородицею почитающих.

Глас 2: Пренепорочную всех Царицу, Пречистую Деву, / сошедшеся, вернии, днесь ублажим, Матерь Христа Бога: / присно бо к Сыну руце милостивно простирает. / Юже и предивный Андрей виде на воздусе, / честным Своим Покровом люди покрывающую, / и Той умильно возопиим: / радуйся, покрове и заступление, / и спасение душам нашим.

 

Глас 2: Пренепорочную всех Царицу, / Пречистую Деву, Матерь Христа Бога, / в сей день собравшись, верные, прославим, / ибо Она всегда к Сыну Своему руки милостиво простирает. / Её и предивный Андрей узрел на воздухе / священным Своим покровом людей покрывающую. / Ей и мы со умилением воззовем: / "Радуйся, покров и заступление, / и спасение душ наших!"

Слава, и ныне, глас тойже: Смысл очистивше и ум, / со Ангелы и мы торжествуем, / светло начинающе Давидскую песнь Отроковице, / Невесте всех Царя Христа Бога нашего, / воскресни, Господи, глаголюще, в покой Твой, / Ты и кивот святыни Твоея: / яко бо палату красну, Сию украсив, / и причте Ю граду Твоему, Владыко, / строити и покрывати от сопостатных поган / державною силою Твоею, молитвами Ея.

 

 

 

Слава и ныне, глас 2: Помыслы и ум очистив, / будем и мы со Ангелами торжествовать, / радостно начиная Давидову песнь Отроковице, / Невесте всех Царя, Христа Бога нашего: / "Восстань, Господи, – возглашая, – на место покоя Твоего, / Ты и ковчег святыни Твоей!" / Ибо как палату прекрасную Ты Её украсил / и поставил над градом Твоим, Владыка, / чтобы устроять его и от враждебных язычников защищать / крепкою Твоею силою, по молитвам Её.

 

 

На стиховне стихиры, глас 2:

 

Стихиры на стиховне, глас 2

Яко всех вышши сущи Небесных и земных, / Херувим славнейши и всея твари честнейши, / Тебе, Заступницу и покров державен, / христианскому роду Христос дарова / покрывати и спасати люди согрешшия, / к Тебе притекающия. / Темже прибежище всем, Тебе воспеваем, Владычице, / и честный праздник Твоего Покрова празднуем светло, / Христа моляще даровати нам велию милость.

 

Тебя, Высочайшую всех небесных и земных, / Херувимов славнейшую и всего творения честнейшую, / как Заступницу и мощный покров, / христианскому роду Христос даровал, / чтобы покрывать и спасать людей согрешивших, к Тебе прибегающих. / Потому, как прибежище всем, воспеваем Тебя, Владычица, / и священный праздник Твоего Покрова празднуем радостно, / Христа моля даровать нам великую милость.

Стих: Слыши, Дщи, и виждь, / и приклони ухо Твое.

 

Стих: Услышь, Дочь, и посмотри, / и склони ухо Твоё.   Пс 44.11

Глас 5: Воспоим, людие, светло Давидскую песнь / Отроковице Невесте, / Божии Матери всех Царя Христа: / предста Царица одесную Тебе, Владыко, / рясны златыми одеяна и преукрашена Божественными лепотами. / Сию бо избранную в женах, / паче всего мира удобрив, / благоизволи родитися от Нея, / великия ради милости, / и Сию Помощницу людем Своим дарова / строити и покрывати от всякия беды рабы Своя, / Едину Благословенную.

 

Глас 5: Воспоём, люди, радостно Давидову песнь / об Отроковице, Невесте Божией, / Матери всех Царя Христа: / "Предстала Царица справа от Тебя, Владыка, / каймами золотыми облаченная / и наряженная божественными красотами. / Ибо Ты Её, избранную среди жён, / более всего мира украсив, / благоволил родиться от Неё / по великой Своей милости, / и Ее, единую благословенную, / Помощницей людям Своим даровал, / чтобы охранять и покрывать от всякой беды рабов Своих.

Стих: Лицу Твоему / помолятся богатии людстии.

 

Стих: Лицо Твоё будут умолять / богатые из народа.   Пс 44.13

Глас 7: Гора еси велика и преславна, / паче горы Синайския, Богородице: / она бо, не терпящи снития Славы Божия во образе и сенех, / огнем возгарашеся, и громи и молния тамо быша. / Ты же всего в Себе Божественнаго Огня сущи, / Божия Слова во чреве неопально носила еси, / манием носящаго вся, / и, матерне дерзновение к Нему имущи, / помози, Владычице, верно празднующим / Твой честный праздник / и не забуди, милостивно посещающи: / прияла бо еси от Бога дар строити / и покрывати христоименитое Твое стадо, рабы Твоя.

 

Глас 7: Ты – гора великая и славнейшая / более горы Синайской, Богородица, / ибо та, не выдерживая сошествия славы Божией во образах и тенях, / огнём возгоралась, и громы и молнии там являлись. / Ты же Того, Кто Сам всецело – Огонь Божественный, / Слово Божие носила во чреве, не опалившись, / мановением Своим Носящего все! / И материнское дерзновение к Нему имея, / помоги, Владычица, с верою празднующим Твой священный праздник, / и не забудь их милостиво посещать. / Ибо Ты приняла от Бога дар устроять и покрывать / носящее Христово имя стадо Твоё – рабов Твоих.

Слава, и ныне, глас 2: Яко венцем пресветлым, Всечистая Богородице, / Покровом Твоим честным Церковь Божия приодеяся / и светится, радующися, днесь, / и тайно ликовствует, Владычице, вопиющи Тебе: / радуйся, одеяние честное и венче Божия славы; / радуйся, Едина славы совершение и вечное веселие; / радуйся, к Тебе притекающим пристанище, и избавление, / и спасение наше.

 

Слава, и ныне, глас 2: Как венцом пресветлым, всечистая Богородица, / покровом Твоим священным Церковь Божия покрывается, / и светится радостью в сей день, / и таинственно ликует, Владычица, возглашая Тебе: / "Радуйся, одеяние драгоценное и венец Божией славы; / радуйся, единственное славы совершенство и вечное веселие; / радуйся, пристань к Тебе прибегающих / и избавление, и спасение наше!"

Ины стихиры, глас 2.
Подобен: Доме Евфрафов:

Доме Евфрафов, палато Царя Небеснаго, / всему миру покрове / и помощь народу нашему.

Граде Божий Небеснаго Царя, / покрый град Свой / покровом милости Твоея, Богородице.

Всех пророк истинное сбытие, / Ты еси, Богородице, / покрый нас омофором милосердия Твоего, Владычице.

Все упование мое / на Тя возлагаю, Мати Божия, / сохрани мя под кровом Твоим.

 

 

 

 

Тропарь, глас 4:

Днесь благовернии людие светло празднуем, / осеняеми Твоим, Богомати, пришествием, / и к Твоему взирающе пречистому образу, умильно глаголем: / покрый нас честным Твоим Покровом / и избави нас от всякаго зла, / молящи Сына Твоего, Христа Бога нашего, / спасти души наша.

 

 

Тропарь, глас 4

В сей день мы, правоверные люди, / торжественно празднуем, / осеняемые Твоим, Богоматерь, пришествием, / и, взирая на Твой пречистый образ, со умилением взываем: / "Покрой нас священным Твоим Покровом / и избавь нас от всякого зла, / умоляя Сына Твоего, Христа Бога нашего, / спасти души наши".

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus