Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Праздничная минея\ Неделя святых Праотцев

Великая вечерняУтреняЛитургия


 

НЕДЕЛЯ СВЯТЫХ ПРАОТЦЕВ

 

НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ

 

На Господи, воззвах: стихиры воскресны, и восточны 3, Анатолиевы, и праотцев на 4, глас 8.

 

НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНЕ

 

На Господи, воззвах: стихиры воскресные 3, и восточные 3, и праотцев на 4, глас 8.

Подобен: Иже во Едеме:

 

Подобен: Иже во Едеме:

Праотцев днесь, вернии, совершающе память, / воспоим Христа Избавителя, / возвеличившаго их во всех языцех / и чудес преславная верно совершившаго Господа, / яко державна и сильна, / и от них показавша жезл силы нам – / Едину Неискусомужную и Богоотроковицу Марию Чистую, / из Неяже цвет пройде – Христос, / израстивый всем жизнь, / и неиждиваемую пищу, и спасение вечное.

 

Праотцев, верные, в сей день совершая память, / воспоем Христа Искупителя, / возвеличившего их во всех народах / и чудеса преславные верно совершившего Господа, / как могущественного и сильного, / и от них показавшего жезл силы нам – / единую не знавшую мужа и Божию Отроковицу, Марию чистую, / от Которой произошел Цвет – Христос, / израстивший всем жизнь, / и неистощимое блаженство, и спасение вечное.

Иже святыя отроки из огня избавивый, Владыко, / и от уст львовых Даниила, / благословивый Авраама, и Исаака, раба Твоего, / и сего сына Иакова, / благоволивый от семене их быти по нам, / да прежде поползнувшияся спасеши праотцы наша / Крестом Твоим и Воскресением / и, расторгнув смертныя узы, совозставиши вся, / яже от века сущия в мертвых, / покланяющияся Тебе, Христе, Царю веков.

 

Святых отроков из огня избавивший, Владыка, / и Даниила – от пастей львов; / благословивший Авраама, и Исаака, раба Твоего, / и его сына Иакова; / благоволивший от семени их стать подобным нам, / чтобы прежде поскользнувшихся праотцев наших спасти / Крестом (Твоим) и Воскресением / и, расторгнув узы смерти, воздвигнуть с Собою всех, / от века пребывавших среди мертвых, / да поклоняются они Тебе, Христе, Царю веков.

Якоже в хладе, посреде пламене / росою Духа, радующеся, отроцы Божии хождаху, / таинственно в нем прообразивше Троицу / и воплощение Христово, / и, яко мудрии, верою угасиша силу огненную, / и Даниил же праведный львов явися обуздатель; / ихже молитвами умолен быв, Человеколюбче Спасе, / и нас негасимаго вечнаго избави огня / и сподоби ны Царствия Твоего, Господи.

 

Как под дождем, окропляемые росою Духа, / посреди пламени радуясь, отроки Божии ходили, / таинственно прообразовав в нем Троицу / и воплощение Христово; / и, как мудрые, они верою угасили силу огня; / Даниил же праведный львов явился обуздателем. / Их мольбам внимая, Спаситель человеколюбивый, / и нас от неугасимого вечного огня избавь / и удостой достичь Небесного Царства Твоего.

Якоже в росе суще, / вернии и святии отроцы Твои / в пещи пламене огненнаго предживописаху таинственно / еже из Девы Твое пришествие, / неопально возсиявшее нам, / и Даниил же праведный и во пророцех чудный, / ясно Божественное второе Твое пришествие проявляя, / видех, дондеже престоли поставишася, – глаголет, / и Судия седе, и огненная потече река, / еяже да избавимся, Христе, молитвами их, Владыко.

 

Как бы пребывая среди росы, / верные и святые Твои отроки / в пламени печи огненной предизображали таинственно / от Девы Твое пришествие, / неопалимо воссиявшее нам; / и Даниил праведный и среди пророков чудный, / ясно Божественное второе Твое пришествие являя, восклицает: / "Взирал я, – говорит, – доколе престолы не были поставлены, / и Судия воссел, и огненная потекла река!" / От нее да будем избавлены, Христе, / молитвами их, Владыка!

Слава, глас 6. Анатолиево: Иже прежде закона / отцы вся восхвалим днесь, вернии, / Авраама Боголюбиваго, / и Исаака, от обещания рожденнаго, / и Иакова, и дванадесять патриархи, / Давида кротчайшаго, / и Даниила, желаний пророка, / и три отроки с ними славяще, / пещь в росу преложившия, / просяще оставления от Христа Бога, / прославляемаго во святых Своих.

 

Слава, глас 6, Анатолия: Всех прежде закона живших отцов / в сей день восхвалим, верные: / Авраама Боголюбивого, / и Исаака, по обетованию рожденного, / и Иакова, и двенадцать патриархов; / Давида кротчайшего, / и Даниила, желаний пророка; / с ними и трех отроков прославляя, / печь в росу претворивших, / прося прощения у Христа Бога, / прославляемого во святых Своих.

И ныне, Богородичен первый гласа.

 

 

 

И ныне, Богородичен первый гласа.

 

 

На литии стихира храма.

 

На литии стихира храма

Слава, глас 1: Лучами облиставшеся Богоглаголания, / великоименитии пророцы присно блажатся / и, речения Духа плодствующе, / несказанное рождество Христа Бога всем проповедаша; / законно же кончину совершиша, / поживше жизнь пречудную.

 

Слава, глас 1: Лучами озарившись Божественного вещания, / славные именем пророки / всегда блаженными именуются; / и, умножая плод речений Духа, / они несказанное рождество Христа Бога всем провозгласили; / и жизнь прожили пречудную, / кончиною законной ее завершив.*

И ныне, Богородичен: Се исполнися Исаиино проречение: / Дева бо родила еси / и по рождестве, яко прежде рождества, пребыла еси, / Бог бо бе Рождейся, темже и естества новопресече. / Но, о Богомати, моления Твоих рабов, в Твоем храме приносимая Тебе, не презри, / но яко Благоутробнаго Твоима рукама носящи, / на Твоя рабы умилосердися / и моли спастися душам нашим.

 

 

 

И ныне, Богородичен: Вот, исполнилось пророчество Исаии, / ибо Ты, Дева, родила и после родов осталась, как и до родов: / ведь Богом был Рожденный, / потому Он и законы природы изменил. / Но, о Богоматерь, молений Твоих рабов, / Тебе в Твоем святилище приносимых, не презри, / но, как Милосердного во объятиях Твоих носившая, / над служителями Твоими смилуйся / и ходатайствуй о спасении душ наших.

 

 

Стиховна воскресна.

 

Стихиры на стиховне воскресные

Слава, глас 3. Германово: Праотцев собор, празднолюбцы, / приидите, псаломски да восхвалим: Адама праотца, Еноха, Ноя, Мелхиседека, / Авраама, Исаака и Иакова, / по законе Моисея, и Аарона, / Иисуса, Самуила и Давида, / с нимиже Исаию, Иеремию, Иезекииля, / и Даниила, и дванадесять, / купно Илию, Елиссея и вся, / Захарию, и Крестителя, и проповедавшия Христа, / жизнь и воскресение рода нашего.

 

Слава, глас 3, Германа: Придите, любящие праздновать, / праотцев сонм псалмами да восхвалим: / Адама праотца, Еноха, Ноя, Мелхиседека, / Авраама, Исаака и Иакова; / по законе живших: Моисея и Аарона, / Иисуса, Самуила и Давида, / с ними – Исаию, Иеремию, Иезекииля, / и Даниила, и двенадцать пророков; / Илию, Елисея и вместе всех: / Захарию, и Крестителя, и иных, проповедавших Христа / – жизнь и воскресение рода нашего!

И ныне, Богородичен: Без семене от Божественнаго Духа / волею же Отчею зачала еси Сына Божия, / от Отца без матере прежде век суща, / нас же ради, из Тебе без отца бывша, плотию родила еси / и Младенца млеком питала еси. / Темже не престай молити / избавитися от бед душам нашим.

 

 

И ныне, Богородичен: Без семени от Божественного Духа / и по воле Отчей зачала Ты Сына Божия. / От Отца без матери прежде веков Имеющего начало, / но ради нас от Тебя без отца Происшедшего / Ты по плоти во чреве носила / и как младенца молоком питала. / Потому не переставай ходатайствовать / о избавлении от бед душ наших.

 

Тропарь, воскресен.
Слава, и ныне, праотцем, глас 2:

 

Тропарь, воскресный
Слава, и ныне, праотцам, глас 2

Верою праотцы оправдал еси, / от язык теми предобручивый Церковь: / хвалятся в славе святии, / яко от семене их есть Плод благославен, / без семене Рождшая Тя. / Тех молитвами, Христе Боже, помилуй нас.

 

 

Верою праотцев Ты оправдал, / в их лице предобручив с Собою Церковь из всех народов. / Хвалятся во славе святые, / ибо от семени их плод славный, / – без семени Родившая Тебя. / Их мольбами, Христе Боже, спаси души наши.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus