Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь постная\ Оглавление\ Седмица 1-я Великого поста

• Понедельник • ВторникСредаЧетвергПятницаСуббота


 

СЕДМИЦА ПЕРВАЯ ВЕЛИКОГО ПОСТА
ПОНЕДЕЛЬНИК НАЧАЛО СВЯТОГО И ВЕЛИКОГО ПОСТА

 

Утреня • 6-й час • ВечерняВеликое повечерие

 

НА ШЕСТОМ ЧАСЕ

 

Кандиловжигатель же сотворив обычный поклон предстоятелю, отходит и ударяет в било шесть крат. И по исполнении молитвы, Приидите поклонимся: трижды. И метания три. И стихословим шестый час. И по конце, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды. и метания три. И стихословим кафисму, и по коемждо антифоне, Аллилуия трижды: и метания 3. По стихословии же тропарь, глас 2: Иже в шестый день же и час: Стих 1: Внуши Боже молитву мою, и не презри моления моего. Стих 2: Аз к Богу воззвах, и Господь услыша мя. Творяще и поклоны 3, яко предписася. Слава, и ныне, Яко не имамы дерзновения: и метания три.

 

 

НА ШЕСТОМ ЧАСЕ

 

Кандиловжигатель же, сотворив обычный поклон предстоятелю, отходит и ударяет в било шесть раз. И по окончании молитвы, Придите, поклонимся: трижды, и малых поклона три. И начинаем шестой час. И в конце трех псалмов, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды, и малых поклона три. И читаем кафизму, и после каждого антифона, Аллилуия трижды и малых поклона три. По окончании же тропарь, глас 2: В день шестой и в шестой же час: Стих 1: Услышь, Боже, молитву мою и не презри моления моего. Стих 2: Я к Богу воззвал, и Господь услышал меня. Совершаем и три великих поклона, как предписано. Слава, и ныне: Нет у нас дерзновения: и малых поклона три.

 

Таже поем тропарь пророчества, глас 5:

 

Тропарь пророчества, глас 5

Господи Господи, / Егоже вся ужасаются и трепещут от лица силы Твоея, / Тебе припадаем безсмертне, Тебе молимся Святый: / спаси души наша, молитвами святых Твоих.

 

Господи, Господи, Кого все ужасается / и трепещет от лица силы Твоей! / К Тебе припадаем, Бессмертный, / Тебе молимся, Святой: / "Спаси души наши / по ходатайствам святых Твоих!"

Слава, и ныне: и повторяем тойжде.

 

 

Слава, и ныне: повторяем то же.

 

Прокимен, глас 4, псалом 1:

 

Прокимен, глас 4

Весть Господь путь праведных, / и путь нечестивых погибнет. Стих: Блажен муж, иже не иде на совет нечестивых, и на пути грешных не ста.

 

Знает Господь путь праведных, / а путь нечестивых погибнет. Стих: Блажен муж, который не пошёл на совет нечестивых, и на путь грешных не стал.   Пс 1:7, 1а

 

Пророчества Исаиина чтение. [Глава 1, ст. 1 – 20.]

 

Пророчества Исаии чтение

Видение, еже виде Исаия сын Амосов, еже виде на Иудею, и на Иерусалим, в царство Озии и Иофама, и Ахаза и Езекии, иже царствоваша во Иудеи. Слыши небо, и внуши земле, яко Господь возглагола: сыны родих и возвысих, тии же отвергошася Мене. Позна вол стяжавшаго и, и осел ясли господина своего. Израиль же Мене не позна, и людие Мои не разумеша. Увы язык грешный, людие исполнени грехов, семя лукавое сынове беззаконнии, остависте Господа, и разгневасте Святаго Израилева: отвратистеся вспять. Что еще уязвляетеся, прилагающе беззаконие? Всякая глава в болезнь, и всякое сердце в печаль. От ног даже до главы несть в нем целости: ни струп, ни язва, ни рана палящаяся: несть пластыря приложити, ниже елея, ниже обязания. Земля ваша пуста, гради ваши огнем пожжени, страну вашу пред вами чуждии поядают, и опусте низвращенна от людей чуждих. Оставится дщерь Сионя, яко куща в винограде, и яко овощное хранилище в вертограде, яко град воюемый: аще не бы Господь Саваоф оставил нам семене, яко Содома убо были быхом, и яко Гоморру уподобилися быхом. Услышите слово Господне, князи Содомстии: внемлите закону Божию, людие Гоморрстии. Что ми множество жертв ваших? – глаголет Господь. Исполнен есмь всесожжений овних и тука агнцов, и крове юнцов и козлов не хощу. Ниже приходите явитися Ми: кто бо изыска сия из рук ваших? Ходити по двору Моему не приложите. И аще принесете Ми семидал, всуе: кадило, мерзость Ми есть. Новомесячий ваших, и суббот, и дне великаго не потерплю: поста, и праздности, и новомесячий ваших, и праздников ваших ненавидит душа Моя: бысте ми в сытость, ктому не стерплю грехов ваших. Егда прострете руки [ваша] ко Мне, отвращу очи Мои от вас: и аще умножите моление, не услышу вас: руки бо ваша исполнены крове. Измыйтеся, [и] чисти будите, отымите лукавства от душ ваших пред очима Моима, престаните от лукавств ваших. Научитеся добро творити, взыщите суда, избавите обидимаго, судите сиру, и оправдите вдовицу. И приидите, и истяжимся, глаголет Господь. И аще будут греси ваши яко багряное, яко снег убелю; аще же будут яко червленое, яко волну убелю. И аще хощете, и послушаете Мене, благая земли снесте. Аще же не хощете, ниже послушаете Мене, меч вы пояст: уста бо Господня глаголаша сия.

 

 

Видение, которое видел Исаия, сын Амосов, которое видел он о Иудее и о Иерусалиме, в царствование Озии, и Иоафама, и Ахаза, и Езекии, которые царствовали в Иудее. Слушай, небо, и внимай, земля, ибо Господь заговорил: Сынов Я родил и возвысил, а они отвергли Меня. Знает вол хозяина (своего), и осел – ясли господина своего; а Израиль Меня не познал, и народ Мой не понял. Увы, племя грешное, народ полный грехов, семя злое, сыны беззаконные! Оставили вы Господа, и прогневали Святого Израилева, (обратились назад). Зачем еще подвергаться ударам вам, умножающие беззаконие? Всякая голова в болезни, и всякое сердце в скорби; от ног до головы нет в нем целости: это – не рана, ни ссадина, ни язва воспаленная; невозможно ни пластыря приложить, ни елея, ни повязок! Земля ваша запустела; города ваши огнем сожжены; страна ваша – на ваших глазах чужие съедают ее; и опустошена она, разорена народами чужими. Оставлена будет дочь Сиона, как шатер в винограднике, как хранилище плодов в огороде, как город осаждаемый. И если бы Господь Саваоф не оставил нам семени, как Содом мы бы сделались, и Гоморре бы уподобились. Выслушайте слово Господне, князья Содомские; внемли закону Божию, народ Гоморрский! Что Мне множество жертв ваших? – говорит Господь. Я преисполнен всесожжениями овнов, и тука агнцев, и крови быков и козлов не хочу. И не приходите являться предо Мной, – ибо кто взыскал этого от рук ваших? Топтать двор Мой не продолжайте: (и) если принесете Мне муку наилучшую – тщетно; фимиам – мерзость для Меня. Новомесячий, и суббот, и дня великого не терплю; пост, и воздержание от дел, и праздники ваши ненавидит душа Моя. Вы стали Мне в пресыщение: больше не вынесу грехов ваших. Когда вы прострете руки ваши ко Мне, Я отвращу очи Мои от вас; и если умножите моление, Я не услышу вас: ибо руки ваши полны крови. Омойтесь и станьте чисты; удалите пороки [ваши] от душ ваших пред очами Моими. Удержитесь от пороков ваших, научитесь доброе творить: исследуйте тяжбу, избавьте обиженного, рассудите сироту и оправдайте вдову. И тогда придите и рассудим, говорит Господь. И если будут грехи ваши, как пурпур, – как снег убелю; а если будут, как багряница, – как руно убелю. И если захотите и послушаетесь Меня, то блага земли вкусите; если же не захотите и не послушаетесь Меня, то меч вас пожрет: ибо уста Господни изрекли это!   Ис 1:1–20

 

Прокимен, глас 7. псалом 2:

 

Прокимен, глас 7

Работайте Господеви со страхом, / и радуйтеся Ему с трепетом. Стих: Вскую шаташася языцы, и людие поучишася тщетным?

 

 

Служите Господу со страхом / и радуйтесь пред Ним с трепетом. Стих: Для чего разъярились язычники и народы замыслили тщетное?   Пс 2:11, 1

 

И бывает чтение в Лествичнике. Таже тропарь: Скоро да предварят ны: Трисвятое. И метания 3. По Отче наш: иерей, возглас: Яко Твое есть Царство: И тропари на глас 2: Спасение соделал еси: Слава: Пречистому образу Твоему: И ныне: Милосердия сущи: В среду же и пяток глаголем Крестобогородичен: Препрославлена еси Богородице Дево: Господи помилуй, 40. Иже на всякое время: Господи помилуй, трижды. Слава, и ныне: Честнейшую херувим: Именем Господним благослови отче. Иерей: Боже, ущедри ны и благослови ны: И творим поклоны, якоже обычай. И по исполнении поклонов начинает предстоятель конечное Трисвятое, и метания три. По Отче наш: Господи помилуй, 12. Таже иерей: Слава Тебе Христе Боже, упование наше, слава Тебе. И бывает отпуст.

 

 

И далее чтение из "Лествицы". Также тропарь: Скоро да встретит нас сострадание Твоё: Трисвятое по Отче наш:. Священник же возглас: Ибо Твое есть Царство: И тропари на глас 2: Спасение совершил Ты посреди земли: Слава: Пречистому образу Твоему поклоняемся: И ныне: Милосердия источник: В среду же и пятницу Крестобогородичен: Препрославлена Ты, Богородица Дева: Господи помилуй, 40. Во всякое время и на всякий час: Господи помилуй, трижды. Слава, и ныне: Честью высшую Херувимов: Именем Господним благослови, отче. Священник: Боже, сжалься над нами и благослови нас: И совершаем поклоны по обычаю. И по окончании поклонов начинает предстоятель заключительное Трисвятое по Отче наш: Господи помилуй, 12. Также священник: Слава Тебе, Христе Боже, надежда наша, слава Тебе. И бывает отпуст.

 

Сей образ и чин должен быти во всю святую Четыредесятницу, на 3-м и на 6-м часе. А идеже расхода не бывает, по молитве: Боже и Господи сил: абие глаголем: Приидите поклонимся: трижды, и 9-й час. А идеже бывает расход, о часе 9-м биет кандиловжигатель девятищи, и собираемся в церковь. И благословившу иерею, начинаем Трисвятое, и метания три. По Отче наш: Возглашает священник: Яко твое есть Царство: И по амине, Господи помилуй, 12. Приидите поклонимся: трижды, и метания три, и поем час девятый трипсалмный. В конец же третияго псалма, на Аллилуия, метания три. И начинаем стихословие кафисмы: На всякий же антифон метания три.

Такой порядок и устав должен соблюдаться всю святую Четыредесятницу на третьем и на шестом часе. А где расхода не бывает, после молитвы: Боже и Господи Сил: тотчас произносим: Придите, поклонимся: трижды, и девятый час. Там, где бывает расход, около девятого часа кандиловжигатель бьет девять раз и мы собираемся в церковь. И по благословении священника начинаем Трисвятое по Отче наш: Священник возглашает: Ибо Твое есть Царство: И после Аминь, Господи помилуй, 12. Придите, поклонимся: трижды, и три малых поклона, и начинаем три псалма девятого часа. В конце же третьего псалма, на Аллилуия, малых поклона три. И начинаем кафизму: На каждом же антифоне малых поклона три.

По исполнении же стихословия тропарь, глас 8: Иже в девятый час: Стих 1: Да приближится молитва моя пред Тя Господи: Стих 2: Да внидет прошение мое: И творяще поклоны в сих. Слава, и ныне: Иже нас ради рождейся от Девы: метания три. И бывает чтение паки в Лествичнике. И по чтении глаголем стих: Не предаждь нас до конца: Трисвятое, и метания три. Пресвятая Троице: Отче наш: И возглашает священник: Яко Твое есть Царство: И по амине глаголем тропари, глас 8: Видя разбойник Начальника жизни: Слава: Посреде двою разбойнику: И ныне: Агнца и Пастыря, и Спаса мира: Господи помилуй, 40. Иже на всякое время: Господи помилуй, трижды. Слава, и ныне: Честнейшую херувим: Именем Господним благослови отче. Священник: Боже ущедри ны: И творим поклоны великия три, глаголюще в себе и предъявленную молитву преподобнаго Ефрема: прочих же 12 не творим. И глаголем молитву: Владыко Господи Иисусе Христе Боже наш:

 

По окончании же тропарь, глас 8: В час девятый ради нас: Стих 1: Да приблизится моление моё пред лицо Твоё, Господи: Стих 2: Да взойдет прошение моё: И творим три великих поклона. Слава, и ныне: Ради нас рожденный от Девы: и три малых поклона. И снова бывает чтение из "Лествицы". И после чтения произносим стих: Не предай нас до конца ради имени Твоего: Трисвятое по Отче наш: И возглашает священник: Ибо Твое есть Царство: И после Аминь возглашаем тропари, глас 8: Видя Начальника жизни: Слава: Посреди двух разбойников Крест Твой: И ныне: Агнца и Пастыря и Спасителя мира: Господи помилуй, 40. Во всякое время и на всякий час: Господи помилуй, трижды. Слава, и ныне: Честью высшую Херувимов: Именем Господним благослови, отче. Священник: Боже, сжалься над нами: И совершаем три великих поклона, произнося в себе и указанную молитву преподобного Ефрема; других же 12 не совершаем. И возглашаем молитву: Владыка Господи, Иисусе Христе:

И абие начинает лик, емуже прилучится начинати, на глас 8: Во Царствии Твоем помяни нас Господи: И поем блаженны со сладкопением и велегласно и косно, в тойже глас: Блажени нищии духом, яко тех есть Царство Небесное. Помяни нас Господи, егда приидеши во Царствии Твоем. И прочия стихи. Слава Отцу, и Сыну, и Святому Духу. Помяни нас Господи: И ныне и присно, и во веки веков, аминь. Помяни нас Господи: Таже сошедшеся оба лика, и поем вышшим гласом откровенными главами: Помяни нас Господи, егда приидеши во Царствии Твоем. Поклон един. Помяни нас Владыко, егда приидеши во Царствии Твоем. Поклон един. Помяни нас Святый, егда приидеши во Царствии Твоем. Поклон един. И глаголем: Лик небесный поет Тя и глаголет: Стих: Приступите к Нему и просветитеся: И паки: Лик небесный: Слава: Лик святых ангел и архангел: И ныне: Верую во Единаго Бога: Ослаби, остави: Отче наш: Таже кондак дне и храма. Аще ли храм Христов глаголем прежде храма, таже дне и святаго рядоваго, егоже есть день, иже имать. Слава: Со святыми упокой Христе: И ныне, храма Богородицы, или: Предстательство христиан непостыдное: Господи помилуй, 40. Слава, и ныне: Честнейшую херувим: Именем Господним благослови отче. И глаголет священник: Боже ущедри ны: И творим изображенныя поклоны 16 с молитвою святаго Ефрема, якоже предписася.

 

И тотчас хор начинает петь на глас 8: Во Царствии Твоём помяни нас, Господи: И поем блаженны со сладкопением громко и неспешно на тот же глас: Блаженны нищие духом, ибо их есть Царство Небесное. Помяни нас, Господи, когда придешь во Царствии Твоём. И прочие стихи. Слава Отцу, и Сыну, и Святому Духу. Помяни нас, Господи: И ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. Помяни нас, Господи: Также оба хора, сойдясь, поют высочайшим гласом с непокрытыми головами: Помяни нас, Господи, когда придешь во Царствии Твоём. И поклон великий. Помяни нас, Владыка, когда придешь во Царствии Твоём. И поклон. Помяни нас, Святой, когда придешь во Царствии Твоём. И поклон. Затем возглашаем: Хор небесный воспевает Тебя и взывает: Стих: Придите к Нему и просветитесь: И снова: Хор небесный: Слава: Хор святых Ангелов и Архангелов: И ныне: Верую во единого Бога: Ослабь, отпусти, прости: Отче наш: Также кондак дня и храма. Если ли храм Христов, произносим сперва кондак храма, затем дня и рядового святого, если есть. Слава: Со святыми упокой: И ныне, храма Богородицы, или: Защита христиан надежная: Господи помилуй, 40. Слава, и ныне: Честью высшую Херувимов: Именем Господним благослови, отче. И возглашает священник: Боже, сжалься над нами и благослови нас: И творим указанные 16 поклонов с молитвой святого Ефрема, как предписано.

Параекклисиарх же поклон сотворив настоятелю, и благословение взем, идет и звонит. Таже начинает предстоятель: Приидите поклонимся: трижды, и метания 3. И чтец глаголет псалом: Благослови душе моя Господа: тихим и кротким гласом. Иерей же глаголет обычныя молитвы вечерния пред святыми враты. По псалме, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды, и поклоны 3. И ектения великая. И стихословим кафисму: Ко Господу внегда скорбети ми: и по коемждо антифоне, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды. и метания три.

 

 

Параекклисиарх же, сотворив поклон настоятелю и взяв благословение, идет и звонит. И предстоятель начинает: Придите, поклонимся: трижды, и малых поклона три. И чтец произносит псалом: Благословляй, душа моя, Господа: тихим и кротким голосом. Священник же читает обычные вечерние молитвы перед святыми вратами. После псалма, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды, и три поклона. Ектения великая, и читаем 18 кафизму: Ко Господу в скорби моей: После каждого антифона, Слава, и ныне, Аллилуия, трижды и малых поклона три.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus