Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь постная\ Оглавление\ Неделя третья Великого поста

Малая вечерня • Великая вечерня • УтреняЛитургия


 

НЕДЕЛЯ ТРЕТЬЯ ВЕЛИКОГО ПОСТА

 

В СУББОТУ НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ,

 

благословляет священник, и поем яко обычно предначинательный псалом. Таже стихословие, первая кафисма. На Господи воззвах, поставим стихов 10, и поем стихиры воскресны осмогласника 3, и Анатолиевы 3, и честнаго Креста 4, глас 5:

 

В СУББОТУ НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНЕ

 

После предначинательного псалма читаем всю первую кафизму. На Господи воззвах: стихиры на 10: воскресных Октоиха три, восточных три и четыре из Триоди, святому Кресту:

 

Подобен: Радуйся постников:

 

Глас 5

Возсияй Господень Кресте, / светолучныя молния твоея благодати, / в сердца чтущих тя, / и Богоприятною любовию приемлющих, мировожделенне, / имже слезное потребися сетование, / и смертных сетей избавихомся, / и к присному веселию приидохом. / Покажи красоты твоея благолепие, / воздаяние подаждь воздержания рабом твоим, / верно просящим твое богатное заступление, / и велию милость.

 

Осияй, Господень Крест, / светозарными молниями Твоей благодати / сердца Тебя чтущих / и с боговдохновенною любовью обнимающих, миру вожделенный! / Тобою исчезло слезное уныние, / и от сетей смерти мы избавились, / и перешли к непрестанной радости. / Покажи красоты Твоей благолепие, / воздаяние за воздержание подавая рабам Твоим, / с верою просящим щедрого покровительства Твоего, / и великой милости

Радуйся живоносный Кресте, / Церкве красный раю, / древо нетления, прозябшее нам / вечныя славы наслаждение: / имже бесовстии отгоняются полцы, / и ангельстии свеселятся чинове, / и совокупления верных празднуют. / Оружие непобедимое, / утверждение нерушимое, верных победо, / священников похвало, / Христовы ныне страсти и нам подаждь достигнути, / и велию милость.

 

Радуйся, живоносный Крест, / Церкви прекрасный рай, древо нетления, / произрастившее нам вечной славы наслаждение; / Тобою бесовские полчища отгоняются, / и веселятся Ангелов воинства, / и собрания верных празднуют. / Оружие непобедимое, твердыня нерушимая, / царей победа, священников похвала, – / ныне даруй и нам достигнуть / Христовых страстей и воскресения.

Радуйся живоносный Кресте, / благочестия непобедимая победа, / дверь райская, верных утверждение, / Церкве ограждение: / имже тля разорися и упразднися, / и попрася смертная держава, / и вознесохомся от земли к небесным: / оружие непобедимое, бесов сопротивоборче, / славо мучеников, / преподобных яко воистинну удобрение, / пристанище спасения, / даруяй миру велию милость.

 

Радуйся, живоносный Крест, / знамение неодолимое благочестия победы, / дверь рая, верных утверждение, Церкви ограждение, / которым уничтожено и упразднено проклятие, / и поглощена сила смерти, / и мы вознесены от земли к небесам, / оружие непобедимое, демонам противоборствующий, / слава мучеников, / преподобных истинное украшение, / пристанище спасения, / дарующий миру великую милость.

Гряди первозданная двоице, / лика отпадшая горних, завистию человекоубийцы, / горькою сластию древа, древле вкушением. / Се всечестное воистинну Древо предгрядет, / к немуже притекше радостию облобызайте, / и возопийте к нему с верою: / ты наше воззвание, Кресте всечестный, / древо Богоблаженное, саде небесный: / егоже плода причастившеся, нетление улучихом, / Едема перваго приемше известно, / и велию милость.

 

Иди, первозданных двоица, / отпавшая от хора горних Сил по зависти человекоубийцы, / через вкушение в древности / горького услаждения от древа. / Вот, воистину всесвященное Древо пред нами является! / К нему прибегая, радостно его обнимите, / и возгласите к нему с верою: / "Ты наша помощь, Крест всесвященный, / древо богоблаженное, насаждение небесное! / Твоего плода вкусив, мы бессмертия достигли, / получив Эдем прежний непреложно / и великую милость.

Слава, глас 3: Христе Боже наш, / вольное распятие во общее воскресение рода человеческаго восприемый, / и тростию Креста, обагрением червленым Своя персты окровавивый, / оставительная нам царски подписати человеколюбствовавый, / не презри нас бедствующих, и паки от Тебе разстояние: / но ущедри едине долготерпеливе, во обстоянии люди Твоя, / и востани, побори борющия ны, яко всесилен.

 

Слава, глас 3: Христе Боже наш, / добровольное распятие ради общего воскресения рода человеческого принявший, / и Крестом и кровью, обагрившей персты Твои, / как тростью и пурпуром освобождение нам по-царски подписать / человеколюбиво благоволивший! / Не презри нас, бедствующих и вновь с Тобою разделенных, / но пожалей, Единый Долготерпеливый, / в напастях пребывающий Твой народ, / и восстань, сразись с воюющими против нас, / как всемогущий!

И ныне, Богородичен гласа. Вход. Свете тихий:

Прокимен: Господь воцарися: Ектения, и прочее яко обычно.

 

 

И ныне, Богородичен: догматик рядового гласа.

 

 

На литии стихира храма.

Слава, и ныне, глас 5: Зрящи Тя тварь вся на Кресте нага висяща, / Содетеля и Зиждителя всех, / изменяшеся страхом, и рыдаше: / солнце же свет омрачи, / и земля колебашеся, камение же разседашеся, / и храма светлость раздирашеся. / Мертвии восташа от гробов, / и ангельския силы ужасошася, глаголюще: / о чудесе! Судия судится, / и страждет хотя за спасение мира, и обновление.

 

 

 

На литии

Слава, и ныне, глас 5: Все творение, видя висящим на Кресте нагим / Тебя, Творца и Создателя всего, / изменялось в страхе и сокрушалось: / солнце умалило свет и земля волновалась, / скалы же распадались и блистающая завеса храма разрывалась, / мертвые восставали из гробниц / и Ангельские воинства поражались и восклицали: / "О чудо! Судия подвергается суду, / страдает добровольно / для спасения мира и обновления!"

 

На стиховне стихиры осмогласника, яже по алфавиту.

 

Стихиры на стиховне октоиха

Слава, и ныне, глас 4: Пособивый Господи кроткому Давиду / победити иноплеменника, / верным людем нашим споборствуй, / и оружием Креста низложи враги наша: / покажи благоутробне на нас древния милости Твоя, / и да разумеют воистинну, яко Ты еси Бог: / и на Тя надеющиися побеждаем, / молящиися обычно Пречистей Твоей Матери, / дароватися нам велицей милости.

 

Тропарь, Богородице Дево: дважды:

 

Слава, и ныне, глас 4: Господи, Ты помог кротчайшему Давиду / победить иноплеменника, / и верному нашему царю содействуй в битвах, / и оружием Креста врагов наших низложи; / яви на нас, Милосердный, древние милости Твои, / и да познают истинно, что Ты – Бог, / и мы, на Тебя надеясь, побеждаем, / при обычных пречистой Твоей Матери ходатайствах / о даровании нам великой милости.

 

 

И Крестный единожды, глас 1:

Спаси Господи люди Твоя, / и благослови достояние Твое, / победы на сопротивныя даруя, / и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

И прочее последование бдения: яко обычно.

 

 

Тропарь, глас 1

Спаси, Господи, людей Твоих / и благослови наследие Твое, / победы православным христианам* над иноплеменными даруя / и Крестом Твоим сохраняя Твой народ.

* греч.: царям

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus