Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь цветная\Неделя Антипасхи. Святого Апостола Фомы

Малая вечерняВеликая вечерняУтреня • Литургия


 

НЕДЕЛЯ АНТИПАСХИ
СВЯТОГО АПОСТОЛА ФОМЫ

 

НА ЛИТУРГИИ

 

Литургиа бывает порану труда ради бденнаго. Часы поются трипсалмнии по Уставу в притворе, на нихже глаголем тропарь и кондак праздника.

Ведомо буди, яко от Недели Новыя и до отдания праздника Пасхи, начало Литургии сице бывает: По еже рещи диакону: Благослови владыко: И иерею: Благословено Царство: Поет иерей: Христос воскресе: трижды, весь тропарь кроме стихов: Да воскреснет Бог: Таже, ектениа, и прочая Литургии.

Вместо же Достойно: поем:

Ангел вопияше Благодатней: / Чистая Дево, радуйся! / И паки реку: радуйся! / Твой Сын воскресе / тридневен от гроба, / и мертвыя воздвигнувый: / людие, веселитеся.

Таже Ирмос: Светися, светися:

Егда же речет иерей: Со страхом Божиим: И мы: Благословен грядый во имя Господне, Бог Господь и явися нам. Иерей: Спаси Боже люди Твоя: И мы вместо тропаря: Видехом свет истинный: поем: Христос воскресе: единожды: и до отдания Пасхи. Бывает же и прочее Литургии по обычаю. Во отпусте же егда речет: Слава Тебе Христе Боже, упование наше, слава Тебе. И мы: Христос воскресе: трижды. Таже отпуст Литургии по обычаю.

 

 

НА ЛИТУРГИИ

 

 

Начинаем изобразительная, и поем во блаженнах, от канона праздника, песнь 3-я и 6-я.

 

 

Изобразительны; блаженны: Из канона песнь 3-я и 6-я на 8.

По входе тропарь, глас 7:

Запечатану гробу, / Живот от гроба возсиял еси, Христе Боже, / и дверем заключенным, / учеником предстал еси, / всех Воскресение, / дух правый теми обновляя нам, / по велицей Твоей милости.

 

Тропарь, глас 7

Хотя гроб был запечатан, / Ты, Жизнь, из гроба воссиял, Христе Боже; / и, когда двери были заперты, / Ты, всех Воскресение, предстал ученикам, / через них Дух Правый обновляя в нас / по великой Твоей милости.

Слава, и ныне:

 

Слава, и ныне:

Кондак, глас 8:

Любопытною десницею / жизноподательная Твоя ребра Фома испыта, Христе Боже, / созаключенным бо дверем яко вшел еси, / с прочими апостолы вопияше Тебе: / Господь еси и Бог мой.

 

 

Кондак, глас 8

Любознательной рукою / жизнь источающие ребра Твои исследовал Фома, Христе Боже; / и тогда, как Ты вошел при запертых дверях, / он с прочими Апостолами стал взывать Тебе: / "Ты – Господь и Бог мой!"

Трисвятое.

 

Прокимен Апостола, глас 3:

Велий Господь наш, и велия крепость Его, / и разума Его несть числа. Стих: Хвалите Господа яко благ псалом: Богови нашему да усладится хваление.

 

 

Прокимен, глас 3

Велик Господь Бог наш, и велика сила Его, / и разум Его неисчислим. Стих: Хвалите Господа, ибо благо петь псалом, хвала Богу нашему да будет сладостна.   Пс 146: 5, 1

 

Апостол в Деяниих, зачало 14. [Деян. 5, 12 – 20]:

 

Деяния святых Апостолов, зачало 14

Во дни оны, руками апостольскими быша знамения и чудеса в людех многа: и бяху единодушно вси в притворе Соломони. От прочих же никтоже смеяше прилеплятися им, но величаху их людие. Паче же прилагахуся верующии Господеви, множество мужей же и жен. Яко и на стогны износити недужныя и полагати на постелех и на одрех, да грядущу Петру, поне сень его осенит некоего от них. Схождаше же ся и множество от окрестных градов во Иерусалим, приносяще недужныя и страждущия от дух нечистых, иже исцелевахуся вси. Востав же архиерей, и вси иже с ним, сущая ересь саддукейская, исполнишася зависти. И возложиша руки своя на апостолы, и послаша их в соблюдение общее. Ангел же Господень нощию отверзе двери темницы, извед же их, рече: Идите и ставше глаголите в церкви людем вся глаголы жизни сея.

 

 

В те дни руками Апостолов совершались в народе многие знамения и чудеса; и все единодушно пребывали в притворе Соломоновом. Из посторонних же никто не смел пристать к ним, а народ прославлял их. Верующих же более и более присоединялось к Господу, множество мужчин и женщин, так что выносили больных на улицы и полагали на постелях и кроватях, дабы хотя тень проходящего Петра осенила кого из них. Сходились также в Иерусалим многие из окрестных городов, неся больных и нечистыми духами одержимых, которые и исцелялись все. Первосвященник же и с ним все, принадлежавшие к ереси саддукейской, исполнились зависти, и наложили руки свои на Апостолов, и заключили их в народную темницу. Но Ангел Господень ночью отворил двери темницы и, выведя их, сказал: идите и, став в храме, говорите народу все сии слова жизни.   Деян 5:12–20

 

Аллилуиа, глас 8:

Приидите возрадуемся Господеви, воскликнем Богу Спасителю нашему. Стих: Яко Бог велий Господь, и Царь велий по всей земли.

 

 

Аллилуиа, глас 8

Стих: Придите, возрадуемся о Господе, воскликнем Богу, Спасителю нашему. Стих: Поспешим пред лицо Его со славословием и в псалмах воскликнем Ему.   Пс 94:1, 2

 

Евангелие Иоанна, зачало 65. [Ин. 20, 19 – 31]:

 

Евангелие от Иоанна, зачало 65А

Сущу позде в день той, во едину от суббот, и дверем затворенным, идеже бяху ученицы Его собрани, страха ради иудейска, прииде Иисус и ста посреде, и глагола им: мир вам. И сие рек, показа им руце и нозе и ребра Своя. Возрадовашася же ученицы, видевше Господа. Рече же им Иисус паки: мир вам. Якоже посла Мя Отец, и Аз посылаю вы. И сие рек, дуну и глагола им: приимите Дух Свят. Имже отпустите грехи, отпустятся им: и имже держите, держатся. Фома же, един от обоюнадесяте, глаголемый Близнец, не бе ту с ними, егда прииде Иисус. Глаголаху же ему друзии ученицы: видехом Господа. Он же рече им: аще не вижу на руку Его язвы гвоздинныя, и вложу перста моего в язвы гвоздинныя, и вложу руку мою в ребра Его, не иму веры. И по днех осмих паки бяху внутрь ученицы Его, и Фома с ними. Прииде Иисус дверем затворенным, и ста посреде их и рече: мир вам. Потом глагола Фоме: принеси перст твой семо, и виждь руце Мои, и принеси руку твою, и вложи в ребра Моя, и не буди неверен, но верен. И отвеща Фома и рече Ему: Господь мой и Бог мой. Глагола ему Иисус: яко видев Мя, верова: блажени не видевшии и веровавше. Многа же и ина знамения сотвори Иисус пред ученики Своими, яже не суть писана в книгах сих. Сия же писана быша, да веруете, яко Иисус есть Христос Сын Божий, и да верующе живота имате во имя Его.

 

 

В тот первый день недели вечером, когда двери дома, где собирались ученики Его, были заперты из опасения от Иудеев, пришел Иисус, и стал посреди, и говорит им: мир вам! Сказав это, Он показал им руки и ноги и ребра Свои. Ученики обрадовались, увидев Господа. Иисус же сказал им вторично: мир вам! как послал Меня Отец, так и Я посылаю вас. Сказав это, дунул, и говорит им: примите Духа Святого. Кому простите грехи, тому простятся; на ком оставите, на том останутся. Фома же, один из двенадцати, называемый Близнец, не был тут с ними, когда приходил Иисус. Другие ученики сказали ему: мы видели Господа. Но он сказал им: если не увижу на руках Его ран от гвоздей, и не вложу перста моего в раны от гвоздей, и не вложу руки моей в ребра Его, не поверю. После восьми дней опять были в доме ученики Его, и Фома с ними. Пришел Иисус, когда двери были заперты, стал посреди них и сказал: мир вам! Потом говорит Фоме: подай перст твой сюда и посмотри руки Мои; подай руку твою и вложи в ребра Мои; и не будь неверующим, но верующим. Фома сказал Ему в ответ: Господь мой и Бог мой! Иисус говорит ему: ты поверил, потому что увидел Меня; блаженны невидевшие и уверовавшие. Много сотворил Иисус пред учениками Своими и других чудес, о которых не писано в книге сей. Это же написано, дабы вы уверовали, что Иисус есть Христос, Сын Божий, и, веруя, имели жизнь во имя Его.   Ин 20:19–31

 

Вместо же Достойно: поем:

 

Вместо "Достойно"

Ангел вопияше Благодатней: / Чистая Дево, радуйся! / И паки реку: радуйся! / Твой Сын воскресе / тридневен от гроба, / и мертвыя воздвигнувый: / людие, веселитеся.

 

Ангел возглашал Благодатной: / "Чистая Дева, радуйся! / И снова скажу: Радуйся! / Твой Сын воскрес в третий день из гроба, / (и мертвых воскресил". / Люди, торжествуйте!)

Таже ирмос: Светися, светися, / новый Иерусалиме: / слава бо Господня / на тебе возсия. / Ликуй ныне / и веселися, Сионе. / Ты же, Чистая, красуйся, Богородице, / о востании Рождества Твоего.

 

 

Ирмос, глас 1: Светись, светись, новый Иерусалим, / ибо слава Господня над тобою взошла! / Ликуй ныне и красуйся, Сион! / Ты же радуйся, Чистая Богородица, / о воскресении Рожденного Тобой.

 

Причастный:

Похвали Иерусалиме Господа, / хвали Бога твоего Сионе. Аллилуиа. трижды.

 

Причастен

Восхваляй, Иерусалим, Господа, хвали Бога Твоего, Сион. Аллилуиа. (3)   Пс 147:1

На трапезе бывает утешение братии велие. И воставше, от трапезы, глаголем преждеписанная вся в субботу Светлыя седмицы.

 

 

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus