Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь цветная\ Неделя 4-я по Пасхе. О расслабленном

• Малая вечерня • Великая вечерняУтреняЛитургия


 

НЕДЕЛЯ 4-Я ПО ПАСХЕ
О РАССЛАБЛЕННОМ

 

В СУББОТУ ВЕЧЕРА, НА МАЛЕЙ ВЕЧЕРНИ.

 

 

В СУББОТУ НА МАЛОЙ ВЕЧЕРНЕ

 

На Господи воззвах: стихиры воскресны 4, глас 3:

 

На "Господи воззвах:" стихиры воскресные на 4, глас 3

Твоим Крестом, Христе Спасе, / смерти держава разрушися, / и диаволя прелесть упразднися, / род же человеческий, верою спасаемый, / песнь Тебе всегда приносит.

 

Твоим Крестом, Христе Спаситель, / смерти могущество разрушено / и обольщение диавола уничтожено; / род же человеческий, верою спасаемый, / песнь Тебе всегда приносит.

Просветишася всяческая / Воскресением Твоим, Господи, / и рай паки отверзеся, / вся же тварь восхваляющи Тя, / песнь Тебе всегда приносит.

 

Просветился весь мир / воскресением Твоим, Господи, / и рай снова открыт; / все же творение, прославляя Тебя, / песнь Тебе всегда приносит.

Славлю Отца и Сына силу, / и Святаго Духа пою власть, / нераздельное, несозданное Божество, / Троицу Единосущную, / царствующую в век века.

 

Прославляю Отца и Сына силу, / и воспеваю Святого Духа власть, / – нераздельное, не созданное Божество, / единосущную Троицу, / царствующую во век века.

Кресту Твоему честному покланяемся, Христе, / и Воскресение Твое поем и славим. / Раною бо Твоею мы вси исцелехом.

 

Кресту Твоему священному поклоняемся, Христе, / и воскресение Твое поем и славим; / ибо ранами Твоими мы все исцелились.

Слава, глас 5: Взыде Иисус во Иерусалим на Овчую купель, / глаголемую иудейски Вифесда, / пять притворов имущую: / в тех бо слежаше множество немощствующих. / Ангел бо Божий по вся лета сходя, возмущаше ю, / и здравие подаваше приступающим верою. / И видев Господь многовременна человека, глаголет к нему: / хощеши ли здрав быти? / Немощствуяй отвещаваше: / Господи, человека не имам, / да егда возмутится вода, ввержет мя в купель: / врачем издах все имение мое, / и милости улучити не сподобихся. / Но Врач душ и телес глаголет к нему: / возми твой одр и ходи, проповедуя Мою силу, / и велию милость в концех.

 

Слава, глас 5: Пришел Иисус во Иерусалим к Овечьей купальне, / называемой по-иудейски Вифезда, / имеющей пять крытых ходов; / а в них лежало множество немощных, / ибо Ангел Божий, по временам являясь, возмущал ее, / и здравие подавалось приступавшим с верою. / И Господь, увидев человека, долгое время там лежавшего, / говорит ему: "Хочешь ли стать здоровым?" / Болящий отвечал: "Господи, / нет у меня человека, / который, когда возмутится вода, вверг бы меня в купальню. / На врачей я потратил все имение мое, / а милости получить не удостоился". / Но Врач душ и тел говорит ему: / "Возьми ложе твое и ходи, / возвещая Мою силу и великую милость / во всех концах земли!"

И ныне: Богородичен, догматик, глас 3: Превелие чудо: / Дева рождшая, и рожденное Бог, / прежде век предъявленное рождение, / и совершенное паче естества. / О таинства страшнаго, / еже и мыслимое неизреченно пребывает, и зримое не поемлется! / Блаженна Ты еси Пречистая Отроковице, / Адама земнороднаго Дщи, / и Бога Вышняго явльшаяся Мати: / Того моли спастися душам нашим.

 

И ныне, догматик, глас 3: Величайшее чудо: / Дева рождающая и Рожденное – Бог; / рождение, прежде веков предвидимое / и совершающееся выше естества. / О таинство, повергающее в трепет! / Оно и воспринимаемое мыслью, необъяснимым пребывает, / и созерцаемое не постигается. / Блаженна Ты, пречистая Дева, / Адама, на земле рожденного Дочь, / явившаяся и Бога всевышнего Матерью: / Его моли о спасении душ наших!

 

 

 

Свет отрадный: и прокимен Господь воцарился:

 

 

На стиховне стихира воскресна:

 

На стиховне стихира воскресная, глас 3

Страстию Твоею, Христе, / омрачивый солнце / и светом Твоего Воскресения, / просветивый всяческая, / приими нашу вечернюю песнь, Человеколюбче.

 

Страданиями Своими, Христе, / омрачивший солнце, / и светом Своего воскресения / осветивший все! / Прими нашу вечернюю песнь, Человеколюбец.

Таже стихиры Богородицы, глас 3. Подобен: Велия Креста:

 

И Богородице, глас тот же, подобен: Велика Креста:

Стих: Слыши Дщи и виждь, и приклони ухо Твое.

 

Стих: Услышь, Дочь, и посмотри, / и склони ухо Твоё.   Пс 44:11А

Великое Тобою благодеяние, Пречистая, получивше, / со ангелы Рождение Твое славим, / сподобльшееся из утробы Твоея родитися, / крайняго ради благоутробия, / и возсоздавшаго человеческий род.

 

Великое благодеяние через Тебя, Пречистая, получив, / мы вместе с Ангелами Сына Твоего славим, / благоволившего из чрева Твоего родиться / по крайнему милосердию / и воссоздавшего человеческий род.

Стих: Помяну имя Твое во всяком роде и роде.

 

Стих: Вспомнят имя Твоё / во всяком роде и роде.   Пс 44:18А

Тя вси прибежище и божественный покров, Чистая, / грешнии в житии стяжахом, Дево: / молим убо вси Твое благоутробие, / не отступи от нас, молимся, / но помилуй и спаси.

 

Тебя, Чистая, как убежище и божественный покров, / все мы, грешные, в жизни имеем, Дева. / Умоляем же все благосердие Твое: / не отступись от нас, просим, / на милуй и спасай!

Стих: Лицу Твоему помолятся богатии людстии.

 

Стих: Лицо Твоё будут умолять / богатые из народа.   Пс 44:13Б

Еже радуйся, Богородице Мати Приснодево, / перстнии Твои раби приносим достойно, / с Гавриилом божественным чиноначальником: / ибо радости ходатаица, / и радование Ты была еси мирови.

 

Богородица, Матерь-Приснодева! / Мы, из праха созданные Твои рабы, / "Радуйся!" Тебе приносим по достоинству / с Гавриилом, божественным военачальником; / и, подлинно, радости Виновницей и ликованием / Ты сделалась для мира.

Слава, и ныне, глас 8: В притворе Соломонове, / тамо слежаше множество немощствующих, / и преполовившуся празднику, / обрете Христос тридесять осмь лет разслаблена лежаща, / Владычним гласом глаголет к нему: / хощеши ли здрав быти? / Немощствуяй отвещаваше: / Господи, человека не имам, / да егда возмутится вода, ввержет мя в купель. / Он же глаголет к нему: / возми одр твой, и ходи: / се здрав был еси, ктому не согрешай. / Богородицы молитвами / низпосли нам велию милость.

 

 

Слава, и ныне, глас 8: В притворе Соломоновом лежало множество немощных, / и на середине праздника / нашел Христос тридцать восемь лет лежавшего расслабленным, / и властным голосом говорит ему: / "Хочешь ли стать здоровым?" / Болящий отвечал: / "Господи, нет у меня человека, / который, когда возмутится вода, вверг бы меня в купальню". / Он же говорит ему: "Возьми постель твою (и ходи); / вот, ты стал здоров, больше не согрешай!" / По молитвам Богородицы / ниспошли нам великую милость!

 

Тропарь воскресен, глас 3:

Да веселятся небесная, / да радуются земная; / яко сотвори державу мышцею Своею Господь, / попра смертию смерть, / первенец мертвых бысть; / из чрева адова избави нас, / и подаде мирови велию милость.

И отпуст.

 

 

Тропарь, глас 3

Да веселится все небесное, / да радуется все земное, / ибо явил могущество руки Своей Господь: / попрал смертию смерть, / сделался первенцем из мертвых, / из чрева ада избавил нас / и даровал миру великую милость.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus