Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Триодь цветная\ Неделя всех святых, в земле Российской просиявших

Малая вечерня • Великая вечерня • УтреняЛитургия


 

НЕДЕЛЯ ВСЕХ СВЯТЫХ В ЗЕМЛЕ РОССИЙСКОЙ ПРОСИЯВШИХ

По изданию: Минея май, часть 3. М., Издательский совет РПЦ, 2002.

 

НА ВЕЛИКОЙ ВЕЧЕРНЕ

 

Блажен муж: кафизма вся.

На Господи, воззвах: стихиры на 10, воскресны 3, глас 1:

Вечерния наша молитвы / приими, Святый Господи, / и подаждь нам оставление грехов, / яко Един еси / явлей в мире Воскресение.

Обыдите людие Сион, / и обымите Его, / и дадите славу в нем Воскресшему из мертвых: / яко Той есть Бог наш, / Избавлей нас от беззаконий наших.

Приидите людие, / воспоим, и поклонимся Христу, / славяще Его из мертвых Воскресение: / яко Той есть Бог наш, / от прелести вражия мiр Избавлей.

И стихира Анатолиева едина, глас тойже:

Веселитеся Небеса, / вострубите основания земли, / возопийте горы веселие: / се бо Еммануил грехи наша на Кресте пригвозди, / и живот даяй, смерть умертви, / Адама Воскресивый, яко Человеколюбец.

Стихиры святых 6, глас 3. Самогласны:

Приидите, собори Российстии, / сущия в стране нашей святыя восхвалим: / преподобныя, и иерархи, и князи благоверныя, / мученики и священномученики, / и Христа ради юродивыя, и жен святых сословие, / вкупе именуемыя и неименуемыя, / сии бо воистинну делы и словесы, и многовидным житием, / и от Бога даровании / соделашася святии / и Руси тезоимение святости подаша, / ихже и гробы Бог чудесы прослави, / и ныне несредственне прославльшему их Христу предстояще, / молятся прилежно о нас, / любовию совершающих светлое их торжество.

Приидите, православия любителие, / песненными добротами похвалим богомудрыя святители Российския, / Христовы Церкве светлое украшение, / священства венцы, благочестия правило, / источники Божественных исцелений неисчерпаемыя, / пролитие дарований духовных, / реки многих чудес, / землю Русскую веселящия течением, / благоверным людем теплыя пособники, / ихже ради Христос врагов возношения низложи, / имеяй велию милость.

Земля веселится и Небо радуется, / отцы преподобнии, / восхваляюще подвиги и труды ваша, / душевное благомощие и ума чистоту, / законом бо естества не победистеся. / О соборе святый и полче Божественный, / земли нашея утверждение вы есте воистинну.

Ины стихиры, глас 8. Самогласны:

Блаженнии богомудрии князие Российстии, / православною мудростию сияющии, / добродетелей же светлостию блистающии, / озаряете верных исполнения, / бесов тьму отгоняюще; / темже, яко причастники невечерния благодати / и наследия вашего хранители непостыдныя, / вас почитаем, досточуднии.

Мученицы Христовы преблаженнии, / на вольное заколение сами себе предасте, / и землю Русскую кровьми вашими освятисте, / и воздух просветисте преставлением; / ныне же живете на Небесех, / во свете невечернем, / о нас всегда молящеся, боговидцы.

Блаженнии Христа ради юродивии и праведнии, / в России просиявшии, / вы, отвержением себе Христу последовавше, / мудрейшим юродством прехитрили есте диавола, / сего связавше подвиги вашими, / и, богатство носяще в души некрадомо, / вся Христова учения делом исполнисте, / и, ныне на Небесех ликующе, / не престайте молитися о Русстей земли / и о всех почитающих вас.

Слава, глас 1:

Веселися о Господе, Русь Православная, / радуйся и ликуй, верою светло одеявшися, / телеса подвижников веры и свидетелей истины / в недрех своих имущи, яко сокровище, / насладися чудес, от них истекающих, / и, видящи полк сей святый, / от видимых и невидимых врагов тя ограждающий, / благодарно Спасу возопий: / Господи, слава Тебе.

И ныне, Богородичен, догматик. Глас тойже:

Всемiрную славу, / от человек Прозябшую, / и Владыку Рождшую, / Небесную Дверь, / воспоим Марию Деву, / Безплотных песнь, и верных удобрение: / Сия бо явися Небо, и Храм Божества: / Сия преграждение вражды разрушивши, / мир введе, и Царствие отверзе. / Сию убо имуще веры Утверждение, / Поборника имамы из Нея Рождшагося Господа. / Дерзайте убо, дерзайте людие Божии: / ибо Той победит враги, яко Всесилен.

Вход. Прокимен дне и чтения три.

 

Пророчества Исаиина чтение (глава 49, 8–15):

Тако глаголет Господь: во время приятное послушах тя и в день спасения помогох тебе. / И создах тя и дах тя в завет языков, / еже устроити землю и наследити наследие пустыни. Глаголюща сущим во узах: изыдите! / И сущим во тьме: открыйтеся! На всех путех пастися будут, и на всех стезях пажить их. Не взалчут, ниже вжаждут, ниже поразит их зной, ниже солнце, но Милуяй их утешит я и сквозе источники вод проведет я. И положу всякую гору в путь и всякую стезю в паству их. Се сии издалеча приидут, сии от севера и моря, инии же от земли Персския. Да веселятся Небеса, и радуется земля, да отрыгнут горы веселие и холми правду, яко помилова Бог люди Своя и смиренныя людей утеши. Рече же Сион: остави мя Господь, и Бог забы мя. Еда забудет жена отроча свое? Или не помилует изчадия чрева своего? Аще ли же и сих забудет жена, но Аз не забуду тебе, – глаголет Господь.

 

Премудрости Иисуса, сына Сирахова, чтение (глава 44, 1–14):

Восхвалим убо мужи славны и отцы наша в бытии. Многу славу созда Господь в них величием Своим от века. Господствующе в царствиих своих и мужи, именити силою, советующе разумом своим, провещавшии во пророчествах; старейшины людий в советех и в разуме писания людий. Премудрая словеса в наказании их; ищуще гласа мусикийска и поведающе повести во писаниих, мужи богатии, обдаровани крепостию, мирно живуще в жилищих своих. Вси сии в родех прославлени быша, и во днех их похвала. Суть от них иже оставиша имя, еже поведати хвалы. И суть, ихже несть памяти, и погибоша, яко не сущии, и быша яко не бывше, и чада их по них. Но сии мужие милостивии, ихже правды не забвены быша, с семенем их пребудет доброе наследие, изчадия их в заветех. Остася семя их и чада их по них, до века пребудет семя их, и слава их не потребится. Телеса их в мире погребена быша, а имена их живут в роды. Премудрость их поведят людие, и похвалу их исповесть Церковь.

 

Премудрости Соломоновы чтение (глава 3, 1–9):

Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука. Непщевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их. И еже от нас шествие сокрушение, они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим, аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено. И в мале наказани бывше, великими благодетельствовани будут: яко Бог искуси я, и обрете их достойны Себе. Яко злато в горниле искуси их: и яко всеплодие жертвенное прият я. И во время посещения их возсияют, и яко искры по стеблию потекут. Судят языком и обладают людьми, и воцарится Господь в них во веки. Надеющиися Нань разумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему. Яко благодать и милость в преподобных Его, и посещение во избранных Его.

 

 

На литии стихиры святых вси. Самогласен, глас 8:

Срадуйтеся с нами, вси лицы святых / и вся ангельская чиноначалия, / духовне совокупльшеся, / приидем и воспоим благодарную песнь Христу Богу: / се бо безчисленный сонм сродников наших / предстоит Царю Славы / и молебно ходатайствует о нас. / Сии суть столпи и красота веры православныя; / сии учении, и делы, и кровей излиянии / Церковь Божию прославиша; / сии от всех предел земли нашея возсияша, / и веру православную в ней / чудесы и знамении утвердиша, / и во иныя страны пронесоша, / апостольски ревнующе; / инии же пустыни и грады обительми святыми украсиша, / ангельское житие показующе; / мнози ругании, и ранами, и лютою смертию / от сынов века сего искусишася, / мнози же и инеми виды, / во всяцем чине подвизавшеся, / нам терпения и злострадания образ подаша, / и вси вкупе молят ныне Господа / от бед избавитися отечеству нашему / и всем нам спастися.

Ины стихиры, подобны на осмь гласов.
Глас 1. Подобен: О, дивное чудо:

О, дивное чудо! / Источницы благочестия / в России являются, / и путеводителие к Небеси святии сродницы нам бывают. / Веселися, Русь Православная, / сих отечество земное. / Возопиим, вернии, / таковыя имуще в бедах заступники: / блаженнии и святии, / Бога не престайте о нас молити, / подающаго вами земли нашей велию милость.

Глас 2. Подобен: Егда от Древа:

Светите отечеству вашему всегда, / славнии чудотворцы русстии, / якоже звезды светлыя, / покрываете бо присно сие от пагубы врагов / и избавляете озлобления и бури всякия. / Темже радостно празднует, / летнюю память, блаженнии, совершающе, / верою и любовию поюще Господа, / вас прославльшаго.

Глас 3. Подобен: Велия мученик:

Велия святых Твоих, Христе, сила: / во гробех бо лежаще, / духи прогоняют / и упраздниша вражию власть, / верою Троическою подвигшеся / во благочестии.

Глас 4. Подобен: Дал еси:

Дал еси знамение / боящимся Тебе, Господи, / Крест Твой честный, / имже тии, посрамивше / начала тьмы и власти, / на Святей Руси православие утвердиша. / Темже Твое человеколюбное смотрение славим, / Иисусе всесильне, / Спасе душ наших.

Глас 5. Подобен: Радуйся:

Приидите, Небеснии предстателие наши, к нам, / вашего требующим милостивнаго посещения, / и избавите озлобленныя мучительскими прещении / и лютаго неистовства неверных, / от нихже, яко пленницы и нази, гоними есмы, / от места на место часто преходяще / и заблуждающе в вертепех и горах. / Ущедрите убо, прехвальнии, / и даруйте нам ослабу, / утолите бурю / и угасите еже на ны негодование, / Бога моляще, / подающаго вами земли нашей велию милость.

Глас 6. Подобен: Все отложше:

Все отложивше / житейское томление и сладость текущую презревше, / крест взясте, яко иго Божественное, / и Христу последовасте, / и к Небесному покою чудно вселистеся. / О друзи Христови, сосуди честнии, / святии вси, в России просиявшии, / приидите посреде нас невидимо, / предначинающе торжество и пение / и сподобляюще даров невещественных / ваш праздник совершающих светолепно.

Глас 7. Подобен: Не ктому возбраняеми:

Не лишени есмы надежди спасения, / святыя бо сродники наша имамы, / о нас молящияся. / Господи, слава Тебе.

Глас 8. Подобен: Господи, аще и судищу:

Господи, / аще и нам по всему подобни быша святии, / но, пристрастия земнаго отвергшеся, / любовию к Тебе крепко привязашася, / и, венчавшеся ныне / рукою Твоею, / предзащищают души наша.

Слава, и ныне,
Богородичен воскресен, глас 8:

Безневестная Дево, / Яже Бога неизреченно заченши плотию, / Мати Бога Вышняго, / Твоих рабов мольбы приими, Всенепорочная, / всем подающи очищение прегрешений: / ныне наша моления приемлющи, / моли спастися всем нам.

Или Богородичен минеи, глас тойже. Самогласен:

Срадуйтеся с нами, умная чиноначалия, / духовный совокупльше лик, / видяще Царицу и Владычицу всех, / многоименне верными славиму: / радуются же и дуси праведных, / сущии зрителие видения, / на воздусе молебно простирающу всечестнеи Свои руце, / просящу умирения миру, / и стране Российстей утверждения, / и спасения душ наших.

На литии в молитве Спаси, Боже: поминает диакон избранных русских святых, в молитве же Владыко, Многомилостиве: поминает предстоятель всех святых, в земли Российстей просиявших.

 

 

И входим в храм, поюще стихиры стиховны воскресны, глас 1:

Страстию Твоею, Христе, / от страстей свободихомся, / и воскресением Твоим из истления избавихомся, / Господи, слава Тебе.

Стих: Господь воцарися, / в лепоту облечеся.

Да радуется тварь, небеса да веселятся, / руками да восплещут языцы с веселием: / Христос бо Спас наш, на Кресте пригвозди грехи наша: / и смерть умертвив, живот нам дарова, / падшаго Адама всероднаго Воскресивый, / яко Человеколюбец.

Стих: Ибо утверди вселенную, / яже не подвижется.

Царь сый небесе и земли непостижиме, / волею распялся еси за человеколюбие. / Егоже ад срет доле, огорчися, / и праведных души приемша, возрадовашася: / Адам же, видев Тя, Зиждителя в преисподних, воскресе. / О чудесе! Како смерти вкуси всех жизнь; / но якоже восхоте мiр просветити зовущий и глаголющий: / Воскресый из мертвых, Господи, слава Тебе.

Стих: Дому Твоему подобает святыня, / Господи, в долготу дний.

Жены мvроносицы, мvра носяща, / со тщанием и рыданием гроба Твоего достигоша, / и не обретша Пречистаго Тела Твоего, / от Ангела же уведевша новое и преславное чудо, / Апостолом глаголаху: / воскресе Господь, / подая мiрови велию милость.

Слава, святых, глас 2:

Новый доме Евфрафов, / уделе избранный, / Русь Святая, / храни веру православную, / в нейже тебе утверждение.

И ныне,
Богородичен воскресен, глас тойже:

О чудесе новаго всех древних чудес! / Кто бо позна матерь без мужа рождшую, / и на руку носящую, всю тварь Содержащаго? / Божие есть изволение Рождшееся. / Егоже, яко Младенца, Пречистая, / Твоима рукама носившая, / и Матернее дерзновение к Нему имущая, / не престай молящи о чтущих Тя, / ущедрити и спасти души наша.

Или Богородичен минеи, глас тойже:

Вышнии лицы, / Богородице Дево, / поют с нижними, / славяще непрестанно / Рождество Твое Пречистое.

Или ин Богородичен, глас 8.
Подобен: О, преславнаго чудесе:

О, преславнаго чудесе! / Небесе и земли Царица, / от святых сродников наших умоляемая, / до ныне землю Русскую покрывает / и лика Своего изображении милостивно обогащает. / О Владычице Державная! / Не престани и на будущее время / во утверждение на Руси православия / милости и чудеса изливати до века. Аминь.

На благословении хлебов Богородице Дево: дважды.

 

И Тропарь святых, глас 8:

Якоже плод красный Твоего спасительнаго сеяния, / земля Российская приносит Ти, Господи, вся святыя, в той просиявшия. / Тех молитвами в мире глубоце / Церковь и страну нашу Богородицею соблюди, Многомилостиве. [Единожды.]

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.
( Православное богослужние 191 голос: 4.7 из 5 )

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus