0--63 Неделя о блудном сыне
Триодь. Дата 2025-04-20, 63 дней до Пасхи
Знак типикона: без службыПраздник: памятная дата
Чтения
На Утрени: Мк.16:1-8
Апостол: 1Кор.6:12-20
Евангелие: Лк.15:11-32
Прокимен
Прокимен, глас :
Стих:
Аллилуарий
Аллилуарий, глас :
Стих:
Причастен
Тропари
Кондаки
Глас 3:Оте́ческия сла́вы Твоея́ удали́хся безу́мно, в злы́х расточи́в е́же ми́ пре́дал еси́ бога́тство. Те́мже Ти́ блу́днаго гла́с приношу́: согреши́х пред Тобо́ю, О́тче ще́дрый, приими́ мя ка́ющася и сотвори́ мя́ я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х.
Икос: Спа́су на́шему на вся́к де́нь уча́щу Свои́м гла́сом, писа́ния услы́шим о блу́дном, и целому́дренном па́ки. И сего́ ве́рою подража́ем до́брое покая́ние, Ве́дущему та́йная все́х, смире́нием се́рдца воззове́м: согреши́хом Ти́, О́тче ще́дрый, и никогда́же досто́йни есмы́ нарещи́ся ча́да, я́коже пре́жде. Но я́ко естество́м сы́й человеколюби́в, Ты́ приими́, и сотвори́ мя́ я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х.
Стихиры на "Господи, возвах"
Глас 1:В безгре́шную страну́ и живо́тную вве́рихся, / посе́яв грех, серпо́м пожа́в кла́сы ле́ности, / и рукоя́тием связа́в дея́ний мои́х снопы́, / я́же и постла́х не на гумне́ покая́ния: / но молю́ Тя преве́чнаго де́лателя на́шего Бо́га, / ве́тром Твоего́ любоблагоутро́бия разве́й пле́ву дел мои́х, / и пшени́цу даждь души́ мое́й оставле́ние, / в небе́сную Твою́ затворя́я мя жи́тницу, и спаси́ мя.
Позна́им бра́тие, та́инства си́лу, / от греха́ бо ко оте́ческому до́му восте́кшаго блу́днаго сы́на / преблаги́й оте́ц предустре́т лобза́ет, / и па́ки своея́ сла́вы позна́ние да́рует: / и та́инственное вы́шним соверша́ет весе́лие, / закала́я тельца́ упита́ннаго, / да мы досто́йно сожи́тельствуем, / закла́вшему же человеколю́бному Отцу́ и сла́вному заколе́нию, / Спа́су душ на́ших.
Блу́днаго глас приноша́ю Ти, Го́споди: / согреши́х пред очи́ма Твои́ма Благи́й, / расточи́х бога́тство Твои́х дарова́ний. / Но приими́ мя ка́ющася Спа́се, и спаси́ мя.
О коли́ких благ окая́нный себе́ лиши́х! / О какова́ Ца́рствия отпадо́х стра́стный аз! / Бога́тство изнури́в, е́же прия́х за́поведь преступи́х. / Увы́ мне, стра́стная душе́! / Огню́ ве́чному про́чее осу́дишися. / Те́мже пре́жде конца́ возопи́й Христу́ Бо́гу / я́ко блу́днаго прими мя сы́на, Бо́же, и поми́луй мя.
Стихиры на стиховне
Глас 6:Оте́ческаго да́ра расточи́в бога́тство, / с безслове́сными скоты́ пасо́хся окая́нный, / и тех жела́я пи́щи, гла́дом та́ях не насыща́яся, / но возврати́вся к благоутро́бному Отцу́, / взыва́ю со слеза́ми: / приими́ мя я́ко нае́мника / припа́дающа человеколю́бию Твоему́ и спаси́ мя.
Стихиры на хвалитех
Глас 2:Блу́днаго глас приноша́ю Ти, Го́споди: / согреши́х пред очи́ма Твои́ма Благи́й, / расточи́х бога́тство Твои́х дарова́ний. / Но приими́ мя ка́ющася Спа́се, и спаси́ мя.
Я́ко блу́дный сын приидо́х и аз, Ще́дре, / житие́ все ижди́вый во отше́ствии: / расточи́х бога́тство, е́же дал ми еси́ О́тче. / Приими́ мя ка́ющася, Бо́же, и поми́луй мя.
Ижди́х блу́дно / Оте́ческаго име́ния бога́тство, и расточи́в, пуст бых, / в страну́ всели́вся лука́вых гра́ждан, / и ктому́ не терпя́ с ни́ми сожи́тельства, / обра́щься вопию́ Ти, ще́дрому Отцу́: / согреши́х на не́бо и пред Тобо́ю, / и несмь досто́ин нарещи́ся сын Твой. / Сотвори́ мя я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х, Бо́же, / и поми́луй мя.
О́тче Благи́й, удали́хся от Тебе́, не оста́ви мене́, / ниже́ непотре́бна покажи́ Ца́рствия Твоего́: / враг вселука́вый обнажи́ мя и взят мое́ бога́тство, / душе́вная дарова́ния блу́дно расточи́х. / Воста́в у́бо обра́щься к Тебе́ вопию́: / сотвори́ мя я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х, / мене́ ра́ди на Кресте́ пречи́стеи Твои́ ру́це простры́й, / да лю́таго зве́ря исхити́ши мя, / и в пе́рвую оде́жду облече́ши мя, / я́ко еди́н Многоми́лостив.
Седальны
Глас 1:Объя́тия О́тча отве́рсти ми́ потщи́ся, блу́дно ижди́х мое́ житие́, на бога́тство неиждива́емое взира́яй щедро́т Твои́х Спа́се, ны́не обнища́вшее мое́ се́рдце не пре́зри. Тебе́ бо Го́споди, во умиле́нии зову́: согреши́х, О́тче, на не́бо и пред Тобо́ю.
Светильны
Бога́тство, е́же ми́ да́л еси́, благода́ти, окая́нный отше́д, непотре́бно зле́ ижди́х, Спа́се, блу́дно пожи́в, де́моном льсти́вно расточи́х. Те́мже мя́ обраща́ющася, я́коже блу́днаго приими́, О́тче ще́дрый, и спаси́.
Расточи́х бога́тство Твое́ ижди́в, Го́споди, и лука́вым де́моном повину́хся окая́нный, но Спа́се Всеблагоутро́бне, блу́днаго уще́дри, и оскве́рншася очи́сти, пе́рвую отдая́й мне́ оде́жду Твоего́ Ца́рствия.
Богородичен: Свята́я Ма́ти Де́во, ве́лие пропове́дание апо́столов, му́чеников, и проро́ков, и преподо́бных, Твоего́ Сы́на и Го́спода уми́лостиви на́м, рабо́м Твои́м, Богороди́тельнице, егда́ ся́дет суди́ти по достоя́нию коего́ждо.
Расточи́х бога́тство Твое́ ижди́в, Го́споди, / и лука́вым де́моном повину́хся окая́нный, / но Спа́се Всеблагоутро́бне, / блу́днаго уще́дри, и оскве́рншася очи́сти, / пе́рвую отдая́й мне оде́жду Твоего́ Ца́рствия.
Каноны
Канон в Неделю о блудном сыне, глас 2 (основной)
Житие
Синаксарь в неделю о блудном сыне
Стихи:
Блудный, как я, дерзая, прийди
Ибо отверста всегда Божией милости дверь.
В тот же день празднуем призвание блудного сына, воспоминание о котором божественные наши отцы поместили вторым в Триоди по следующей причине.
Поскольку некоторые, зная за собою много непотребного и живя с юных лет распутно, предаваясь пьянству и всякой нечистоте и ниспав, таким образом, в глубину грехов, доходят до отчаяния, которое есть порождение гордости, и потому никак не хотят вступить на путь добродетели, но, ссылаясь на множество прежних зол, в те же и еще худшие грехи постоянно впадают – по всему этому святые отцы, даже к таким людям человеколюбивые и отечески заботливые, в желании своем вывести их из отчаяния включили сюда вслед за первой и эту притчу, с корнем исторгая страсть отчаяния, побуждая к восприятию добродетели и чрез историю блудного показуя самым заблудшим человеколюбивое и преблагое милосердие Божие. Ибо убеждают сей Спасителевой притчей, что нет греха, который победил бы человеколюбивое Его расположение.
Итак, два сына у человека (то есть Богочеловека Слова) – это праведные и грешные. Старший – кто в заповедях Его и в благом всегда пребывает и никоим образом не отступает от них. Младший же – кто грех возлюбил и от пребывания с Богом постыдными делами своими отрекся, Божие к нему человеколюбие расточил, живя блудно, отчего и не сохранил нерушимым то, что было в нем по образу Божию и последовал лукавому бесу, стал рабом воли его ради наслаждений, но похоть свою утолить не смог. Ибо грех – дело ненасытное и для того, кто им кратковременно услаждался, по возрастании навыка в нем, притягательное. Спаситель уподобляет его и рожкам – пище свиней. Рожки эти поначалу мнятся чем-то сладким, а напоследок жесткими и мякиноподобными оказываются, чем сполна обладает и грех.
Едва придя в себя – ибо он погибал от голода по добродетели, – является блудный сын к Отцу, говоря: Отче! Я согрешил против неба и пред тобою, и уже недостоин называться сыном Твоим (Лк.15:21). А Тот принимает его, кающегося, не упрекая, но с распростертыми объятиями, выказывая божеское и отеческое милосердие. И дает ему одежду, то есть святое крещение, и печать, и залог – благодать Всесвятого Духа. Дарует, сверх того, и обувь, чтобы стопы его более не уязвлялись змеями и скорпионами, но, напротив, сокрушали их главы. Потом в преизбытке радости закалает для него откормленного тельца – Сына Своего Единородного – и плоти и крови Его дает причаститься.
И хотя, дивясь бесконечному Его милосердию, старший сын говорит то, что сказал, Человеколюбец и его обуздывает, кротко увещевая тихими и ласковыми речами: «Ты всегда со Мною, – а о том подобало радоваться и с Отцом пировать, что сын Мой сей прежде мертв был из-за греха и ожил, раскаявшись в своих безумных делах; был погибшим, как удалившийся от Меня по навыку к наслаждениям, и обретен Мною, ибо Я всем сердцем болезновал и призвал его к Себе сострадательным Своим нравом».
Сию притчу можно и к еврейскому народу, и к нам применить. По этой причине и поместили ее здесь святые отцы – с одной стороны, прогоняющую, как сказано, отчаяние и боязнь к добрым делам обратиться, а с другой – располагающую к покаянию и сокрушению тех, кто подобно блудному сыну согрешил. Ибо покаяние есть величайшее оружие для отражения стрел супостата и крепкая помощь. По несказанному Твоему человеколюбию, Христе Боже наш, помилуй нас. Аминь.