02-10 Преподо́бнаго Про́хора, чудотво́рца Пече́рскаго
Минея. Дата 2025-02-23 (10 февраля по ст. стилю)
Знак типикона: ВседневныйПраздник: святого
Чтения
На Утрени:
Апостол:
Евангелие:
Прокимен
Прокимен, глас :
Стих:
Аллилуарий
Аллилуарий, глас :
Стих:
Причастен
Тропари
Глас 4:Преподо́бне и чудотво́рче, о́тче Про́хоре,/ препита́вый во гла́де а́лчущия хле́бом от бы́лия и со́лию от пе́пела,/ напита́й и нас пи́щею духо́вною,/ моля́ Христа́ Бо́га о душа́х на́ших.
Кондаки
Глас 2:Ве́лиим воздержа́нием удруча́я пло́ть свою́, свя́те, лиши́вся пи́щи челове́ческия, зе́лием и траво́ю вме́сто хле́ба, пе́пелом же, а́ки со́лию, пита́лся еси́, чудоде́йственне Про́хоре. Е́же ви́дя, Госпо́дь преложи́ зе́лие во хле́б и пе́пел в со́ль, и́миже ты́ мно́жество гла́дных препита́л еси́, те́м тя́ чте́м и ублажа́ем.
Икос:
Стихиры на "Господи, возвах"
Глас 4:Про́хоре чу́дне,/ ты, а́нгельское проходя́ житие́,/ вся́кия сла́сти жите́йския отбе́гл еси́,/ сло́вом па́че Бо́жиим пита́яся, не бра́шны./ Тем был еси́ по́стником сия́ние,/ с ни́ми же и дарова́ тебе́ в Небе́сных оби́телех селе́ние/ Иису́с Человеколю́бец и Спас душ на́ших.
Про́хоре сла́вне,/ ты, челове́ческия убега́я сла́вы,/ я́ко паря́щая пти́ца, на холм Пече́рский устреми́лся еси́/ и прелета́л еси́, осо́бящися виде́нием и дея́нием зако́на Госпо́дня,/ отню́дуже, возше́д на верх доброде́телей,/ прия́л еси́ дар чудотворе́ния/ от Иису́са Человеколю́бца и Спа́са душ на́ших.
Про́хоре преблаже́нне,/ блаже́нных оте́ц стопа́м после́дуя,/ те́сное стяжа́л еси́ в ми́ре се́м житие́,/ я́ко и обы́чнаго хле́ба не вкуси́л еси́,/ но расту́щим зе́лием удоволя́лся еси́;/ те́мже в блаже́нной жи́зни ны́не пребыва́я,/ пита́ешися пи́щею Небе́сныя ра́дости,/ ю́же подаде́ тебе́ от бла́гости Своея́/ Иису́с Человеколю́бец и Спас душ на́ших.
Кто не удиви́тся житию́ твоему́,/ или́ кто не испове́сть терпе́ние твое́, преблаже́нне о́тче Про́хоре?/ Ты бо в вели́цем воздержа́нии житие́ проходя́,/ о телеси́ небре́гл еси́,/ сластолюби́ваго зми́я стерл еси́ до конца́,/ утверди́в но́зе свои́ на сте́пени по́стнических доброде́телей./ Тем, в дне́шний день па́мять твою́ почита́юще,/ испове́дуем по́двиги твоя́/ и мо́лимся, к ра́це моще́й твои́х припа́дающе:/ я́ко имы́й дерзнове́ние у Христа́ Бо́га,/ проси́ ми́ра ми́рови и душа́м на́шим ве́лия ми́лости.
Крестобогородичен,Ору́жие, я́коже рече́ Симео́н,/ се́рдце Твое́ про́йде,/ Пречи́стая Влады́чице,/ егда́ узре́ла еси́ из Тебе́ возсия́вшаго/ неизрече́нным сло́вом,/ от беззако́нных я́ко осужде́на возноси́ма на Крест,/ о́цет и же́лчь вкуша́юща,/ в ре́бра же пробода́ема,/ и ру́це и но́зе пригвожда́емы,/ и, рыда́ющи, восклица́ла еси́, ма́терски вопию́щи:/ что сие́, Ча́до сладча́йшее,/ но́вое та́инство?
Стихиры на стиховне
Глас 6:Мона́хов мно́жество, в па́мяти твое́й, преподо́бне,/ лик похва́л соста́вльше,/ труды́ и по́двиги твоя́ почита́ем и удивля́емся,/ ка́ко сам житие́ те́сное и убо́гое проводя́,/ ины́х, в простра́нстве живу́щих, во вре́мя ну́жды сохрани́л еси́,/ та́ющия бо гла́дом хле́бом, от зе́лия сотворе́нным, препита́л еси́/ и тре́бующим соль от пе́пела подава́л еси́./ И ны́не душе́вным гла́дом нас изнемога́ющих,/ мо́лимтися, Про́хоре чу́дне,/ моли́твами твои́ми укрепи́/ и испроси́ от Христа́ Бо́га ве́лию ми́лость.
Стихиры на хвалитех
Седальны
Глас 4:Вели́ким отце́м ревну́я, кра́йнее возлюби́л еси́ по́стничество, еди́ным бо зе́лием и водо́ю пита́яся, не изнемо́гл еси́ от поста́, но пребы́л еси́ кре́пок, па́че адама́нта. И ны́не воздержа́ния своего́ прие́мь плоды́: мздовоздая́ние от Бо́га. Моли́ся о на́с, преподо́бне, да прии́мем и мы́ мзду́ тобо́ю, я́ко любо́вию блажа́щии па́мять твою́, досточу́дне.
Глас 4:Вели́ким отце́м ревну́я, кра́йнее возлюби́л еси́ по́стничество,/ еди́ным бо зе́лием и водо́ю пита́яся,/ не изнемо́гл еси́ от поста́, но пребы́л еси́ кре́пок, па́че адама́нта./ И ны́не воздержа́ния своего́ прие́мь плоды́: мздовоздая́ние от Бо́га./ Моли́ся о нас, преподо́бне, да прии́мем и мы мзду тобо́ю,/ я́ко любо́вию блажа́щии па́мять твою́, досточу́дне.
Светильны
Ми́ра тле́нная оста́вль, к преми́рным те́сным путе́м дости́гл еси́ и, с ли́ки преподо́бных Безнача́льному Све́ту предстоя́, моли́, я́ко име́яй дерзнове́ние в ну́ждах посо́бствовати, о умире́нии ми́ра и о лю́дех правосла́вных, па́мять твою́ сла́вящих.
Богородичен: Предста́тельнице Святе́й Тро́ице, волну́ющимся в пучи́не жите́йских страсте́й в по́мощь ско́ро предста́ни и ти́хими благосе́рдия Твоего́ волна́ми, доведи́ в блаже́нное приста́нище, я́ко ско́рая Помо́щница все́м, и́мя Твое́ сла́вящим.
Каноны
Житие
Преподобный Прохор Печерский
Преподобный Прохор Печерский, Лебедник, был родом из Смоленска. Он подвизался в Киево-Печерской обители в XI–XII веках, где и принял со временем иноческий чин от игумена Иоанна. В монастыре он предал себя воздержанию и не ел обыкновенного хлеба, а собирал лебеду, сам приготовлял из нее для себя «хлеб», которым питался до самой смерти. Преподобный никогда не скорбел, но всегда в веселии работал Господу.
В голодный год Господь, желая прославить Своего угодника и спасти от смерти людей, благословил обильный урожай лебеды. Преподобный Прохор стал усерднее трудиться. Собирая траву, он перетирал руками ее семена, делал из муки хлебы и раздавал их нуждавшимся. Этот хлеб казался им вкуснее пшеничного. Однажды некий инок взял у преподобного его хлеб тайно, без благослове́ния, но от горечи не мог его есть. Об этом стало известно в народе, и слава преподобного Прохора разнеслась по округе.
В то же время в Киеве случился недостаток соли. Видя это бедствие, преподобный Прохор собрал множество золы из всех келлий, вознес молитвы Господу и стал безвозмездно раздавать нуждавшимся. Зола оказалась чистой солью. Диавол же ослепил ненавистью к святому Прохору торговцев солью, рассчитывавших нажиться в связи с случившейся бедой. Они пожаловались князю Святополку. Князь решил отобрать у преподобного соль и обогатиться на ее продаже. Когда соль принесли на княжеский двор, все вдруг увидели, что перед ними обыкновенная зола.
Князь приказал выбросить золу, но, по благословению преподобного, люди приходили к тому месту и брали там чистую соль с великой радостью. Чудо это обратило князя к молитве, он помирился с игуменом Печерского монастыря и стал большим почитателем преподобного Прохора.
Когда святой Прохор почувствовал час смерти, он известил об этом князя. Оставив войско, которое вел он на половцев, Святополк поспешил к преподобному Прохору и получил благословение святого старца. После кончины преподобного Прохора (†10 февраля 1107) князь отнес его тело в пещеру и положил во гроб. Отправившись после погребения в поход, он, по пророчеству преподобного Прохора, одержал полную победу над половцами. Так велика была сила молитвы святого. О силе молитвы праведников Сам Бог говорил друзьям праведного Иова: «Пусть Иов, раб Мой, помолится за вас, и Я ходатайство его приму, чтобы не поступить с вами худо» (Иов. 42:8).
Мощи преподобного Прохора почивают в Ближних Антониевых пещерах. Сказание о преподобном Прохоре имеется во «Втором послании архимандриту Акиндину о святых блаженных черноризцах братии нашея Поликарпа, черноризца того же Печерского монастыря».
Память преподобного Прохора отмечается также 28 сентября и во 2-ю неделю Великого поста.