02-13 Преподо́бнаго отца́ на́шего Мартиниа́на
Минея. Дата 2025-02-26 (13 февраля по ст. стилю)
Знак типикона: ВседневныйПраздник: святого
Чтения
На Утрени:
Апостол:
Евангелие:
Прокимен
Прокимен, глас :
Стих:
Аллилуарий
Аллилуарий, глас :
Стих:
Причастен
Тропари
Глас 8:Пла́мень искуше́ний сле́з тече́ньми погаси́л еси́, блаже́нне,/ и, морска́я волне́ния, и звере́й стремле́ния обузда́вый, взыва́л еси́:/ препросла́влен еси́, Всеси́льне, огня́ и бу́ри спасы́й мя.
Кондаки
Глас 2:Я́ко подви́жника благоче́стия иску́сна,/ и страда́льца произволе́нием честна́го,/ и пусты́ни жи́теля и все́льника,/ в пе́снех досто́йно восхва́лим Мартиниа́на присночестна́го:/ той бо зми́я попра́.
Икос: От коне́ц да́же до коне́ц про́йде веща́ние кра́сных доброде́телей/ и Боже́ственных по́двиг твои́х:/ млад сый во́зрастом, в пусты́нях возжела́л еси́ пожи́ти,/ пе́ния Христу́, псалмы́ и моли́твы воспуща́я при́сно;/ день же и нощь возраста́я в боле́знех и слеза́х, чи́сте житие́ твое́ сконча́л еси́/ и, му́дре, злонача́льнаго посрами́л еси́,/ ты бо зми́я попра́л еси́.
Стихиры на "Господи, возвах"
Глас 2:Прииди́те, я́коже цве́ты се́льными/ и рая́ Боже́ственнаго благора́сленными цве́ты,/ пе́ньми венча́ем страда́льца Христо́ва,/ правосла́вных овча́,/ чистоты́ бо добро́та,/ ве́ры же́ртва,/ сла́ва воздержа́ния яви́ся я́вственно ми́ру./ Те́мже прия́т вене́ц Ца́рствия непреме́нен.
Име́я в се́рдцы твое́м о́гнь,/ Мартиниа́не Богоблаже́нне, Боже́ственнаго Ду́ха,/ Сим опали́в нечистоты́ о́браз отрокови́цы/ обре́теся, уязви́в сопротивоборца́ мече́м его́,/ отню́дуже прирази́вся тебе́, яви́ся смех предлежа́ и́стинно,/ и посра́млен всескве́рненый.
Огнь у́бо вжегл еси́ чу́вственне/ проти́ву вра́жиим ополче́ниям, преблаже́нне,/ мысль стяжа́в ве́чнаго огня́,/ сласте́й твои́х разжже́ние увяди́л еси́ зело́;/ на ка́мени же но́зе твои́ поста́вль, преподо́бне,/ на сем хра́мину созда́л еси́;/ по страна́м обходя́, о́тче,/ терпе́нием твои́м венча́лся еси́.
Ра́дуйся, честна́я и многочу́дная палести́нская похвало́,/ возсия́ бо нам, я́ко пресве́тло со́лнце,/ и, врага́ опали́в всю си́лу, у́ды твоя́ соже́гл еси́ огне́м, блаже́нне,/ в гора́х бо, и пусты́нях, и острове́х вся́ко искуше́ние тебе́ принесе́:/ в пусты́ни у́бо жену́ тебе́ предста́ви,/ на ка́мени же в мо́ри искуси́тель искуси́ти тя покуша́шеся, му́дре./ Но, о Мартиниа́не треблаже́нне!/ Христа́ непреста́нно о нас моля́ не преста́й,/ творя́щих ве́рою твою́ па́мять.
Крестобогородичен,Грозд всезре́лый, Чи́стая,/ Его́же невозде́ланно во утро́бе младоноси́ла еси́,/ на Дре́ве я́ко узре́ла еси́ Сего́ ви́сяща,/ рыда́ющи, восклица́ла еси́, взыва́ющи:/ Ча́до, сла́дость иска́пай,/ е́юже пия́нство вся́кое страсте́й отъе́млется, Благоде́телю,/ Мене́ ра́ди, Тебе́ ро́ждшия,/ Боже́ственными утеше́ньми,/ я́ко Благоутро́бен.
Стихиры на стиховне
Глас 6:Испещре́н оде́ждею чистоты́ и просвеще́н молитво́ю Боже́ственною,/ живу́ща же име́я Христа́ в себе́, от Де́вы ро́ждшагося,/ же́нским украше́нием не восхи́тися, ни сла́сти плотски́я прия́т,/ но взы́де усе́рдно на тождерабо́тный огнь,/ Боже́ственный огнь в се́рдцы име́я,/ и чу́вственным и вре́менным огне́м стра́стный огнь попали́л еси́,/ и гее́нский пла́мень угаси́л еси́./ Те́мже моли́ся, Мартиниа́не блаже́нне,/ и нам всепа́губнаго и ве́чнаго изба́витися огня́.
Крестобогородичен,Лю́ди беззако́ннейшия,/ без пра́вды пригвожда́ющия Тя на Дре́ве,/ Де́ва и Чи́стая Ма́ти Твоя́ зря́щи,/ я́коже Симео́н прорече́,/ утро́бою, Спа́се, уязвля́шеся.
Стихиры на хвалитех
Седальны
Глас 4:Преподо́бный Твой, Го́споди,/ в поще́нии свое́м по́двиги показу́я усе́рдием мно́гим, Христе́ Бо́же наш,/ име́я бо кре́пость Твою́, преоби́дяше бе́сы,/ посече́ сло́вом некре́пкую горды́ню./ Те́мже Тя мо́лим: спаси́ ду́ши на́ша.
Светильны
Ангельскаго жития́ жела́я, удали́л еси́ себе́ в пусты́нях/ и, стра́сти покори́в пло́ти, равноа́нгелен яви́лся еси́,/ Мартиниа́не Богоно́сне.
Богородичен: Гора́, ю́же предвиде дре́вле Боже́ственный Авваку́м,/ присе́нна, часта́, Ты яви́лася еси́, Де́во,/ и Тя Дави́д имену́ет усыре́ну и ту́чну.
Каноны
Кано́н преподобного, глас 2 (основной)
Житие
Преподобный Мартиниан (†ок. 422)
Преподобный Мартиниан († ок. 422) с 18 лет поселился в пустыне, близ города Кесарии Палестинской. Там он пробыл в подвигах и безмолвии 25 лет, удостоившись благодатного дара исцеления болезней. Однако враг преследовал отшельника, наводя на него различные искушения. Однажды женщина-блудница поспорила с развратными людьми, что соблазнит преподобного Мартиниана, слава о добродетельной жизни которого распространилась по городу. Она пришла к нему в ночной час под видом странницы, прося ночлега. Святой впустил ее, так как погода была ненастная. Но вот лукавая гостья переоделась в дорогую одежду и стала соблазнять подвижника. Тогда преподобный Мартиниан вышел из келлии, зажег костер и встал босыми ногами на пылавшие угли. Он говорил себе при этом: «Трудно тебе, Мартиниан, терпеть этот временный огонь, как же ты будешь терпеть вечный огонь, приготовленный тебе диаволом?» Женщина, пораженная этим зрелищем, раскаялась и просила святого наставить ее на путь спасения. По его указанию она отправилась в Вифлеем, в монастырь святой Павлы, где в строгих подвигах прожила 12 лет до своей блаженной кончины. Имя женщины было Зоя.
Исцелившись от ожогов, преподобный Мартиниан удалился на необитаемый скалистый остров и прожил под открытым небом несколько лет, питаясь пищей, которую ему время от времени привозил один корабельщик, а преподобный плел ему взамен корзины.
Однажды во время сильной бури разбился корабль и к острову, где спасался преподобный Мартиниан, волны принесли на обломках корабля девицу по имени Фотиния. Преподобный Мартиниан помог ей выбраться на остров. «Оставайся здесь, – сказал он ей, – вот хлеб и вода, через два месяца приедет корабельщик». А сам бросился в море и поплыл. Два дельфина вынесли его на сушу. С тех пор блаженный Мартиниан стал вести жизнь странника. Так продолжалось два года.
Как-то, придя в Афины, преподобный заболел и, чувствуя приближение кончины, вошел в храм, лег на пол, призвал епископа и попросил предать свое тело погребению.
Блаженная девица Фотиния осталась жить на острове, где и провела в уединении 6 лет, а затем отошла ко Господу. Кончину ее открыл все тот же корабельщик, привозивший ей, как и преподобному Мартиниану, пищу. Он перевез тело блаженной Фотинии в Кесарию Палестинскую, где оно было с честью похоронено епископом и клиром.
Память преподобных Зои и Фотинии празднуется в один день с преподобным Мартинианом.