04-19 Святы́я пра́ведныя Матро́ны Моско́вския

Святы́я пра́ведныя Матро́ны Моско́вския

Краткое наименование:

04-19 Святы́я пра́ведныя Матро́ны Моско́вския

Минея. Дата 2025-05-02 (19 апреля по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени: Мф.25:1-13

Апостол: Гал.3:23-29

Евангелие: Лк.7:36-50


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 2:

Бо́гом умудре́нную блаже́нную ста́рицу Матро́ну,/ земли́ Ту́льския процвете́ние/ и гра́да Москвы́ пресла́вное украше́ние,/ восхва́лим дне́сь, ве́рнии./ Сия́ бо, све́та дневна́го не позна́вши,/ све́том Христо́вым просвети́ся/ и да́ром прозре́ния и исцеле́ния обогати́ся./ Пресе́льница же и стра́нница на земли́ бы́вши,/ ны́не в черто́зех Небе́сных Престо́лу Бо́жию предстои́т/ и мо́лится о душа́х на́ших.


Кондаки

Глас 7:

К служе́нию Христо́ву/ от чре́ва ма́терня предызбра́нная,/ пра́ведная Матро́но,/ стезе́ю скорбе́й и печа́лей ше́ствующи,/ тве́рдую ве́ру и благоче́стие яви́вши,/ Бо́гу угоди́ла еси́./ Те́мже, почита́юще па́мять твою́, мо́лим тя:/ помози́ и нам в любви́ Бо́жии пребыва́ти,/ ста́рице блаже́нная.

Икос:


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 6:

Богоблаже́нная ма́ти Матро́но,/ ты, дневна́го све́та не позна́вши,/ све́том невече́рним озари́лася еси́/ и, со а́нгельскими ли́ки водворя́ющися,/ прославля́еши Святу́ю Тро́ицу,/ Ю́же моли́ непреста́нно,/ просвети́ти ны, душе́вныма очи́ма ослепле́нныя.

Боголюби́вая ста́рице Матро́но,/ ты, от Го́спода дар прозре́ния прие́мши,/ сокрове́нная серде́ц челове́ческих ве́дала еси́/ и, бу́дущая, я́ко настоя́щая, прорица́ющи,/ заблу́ждшия ко Христу́ привела́ еси́,/ Его́же моли́ непреста́нно/ спасти́ и просвети́ти души́ на́ша.

Вся, я́же в ми́ре сем, отри́нувши/ и изгна́на бы́вши пра́вды ра́ди,/ стра́нница на земли́ яви́лася еси́,/ не иму́щи, где главу́ подклони́ти,/ Христу́, Спаси́телю на́шему, подо́бящися,/ блаже́нная ма́ти Матро́но,/ Ца́рствия Небе́снаго дости́гла еси́,/ иде́же не́сть боле́знь, ни печа́ль, ни воздыха́ние,/ но со а́нгельскими ли́ки водворе́ние/ и жи́знь безконе́чная.

Егда́ годи́на лю́тая земли́ на́шея приспе́/ и жи́знь ве́рных вла́сти безбо́жных предаде́ся,/ ты, блаже́нная,/ по ве́сем и градо́м скита́ющися,/ пра́вую ве́ру небоя́зненно и дерзнове́нно/ в лю́дех утвержда́ла еси́/ во е́же коему́ждо, Бо́га взыску́ющему,/ ненаве́тну от сил вра́жиих бы́ти/ и спасе́ние улучи́ти.

Внегда́ умре́ти ми,/ к ме́сту моего́ упокое́ния притецы́те/ и о потре́бнем вам рцы́те,/ аз же, я́ко жива́ су́щи,/ потщу́ся Го́спода умоля́ти/ вся поле́зная вам дарова́ти./ Та́ко с любо́вию/ к тебе́ притека́ющим рекла́ еси́,/ ста́рице Матро́но блаже́нная.

Егда́ ти приспе́ вре́мя юдо́ль плаче́вную оста́вите/ и от земны́х в Небе́сная всели́тися,/ те́лу же твоему́ погребе́ну бы́ти,/ тогда́ рече́нная тобо́ю сбы́сться./ Вси бо ро́ди правосла́вных/ к ме́сту погребе́ния твоего́ притека́ху/ и, потре́бная себе́ прося́ще,/ непосты́дно сие́ улуча́ху,/ Матро́но, богоблаже́нная ма́ти.

Дне́сь торжеству́ет оби́тель Покро́ва Пресвяты́я Де́вы Богоро́дицы,/ дне́сь ра́дуется сла́внейший град Москва́,/ и вси лю́дие Росси́йстии ликовству́ют,/ я́ко дарова́ся нам многоце́нное сокро́вище,/ честны́я и многоцеле́бныя мо́щи твоя́,/ ста́рице Матро́но,/ подаю́т бо всем приходя́щим благода́тную по́мощь:/ боле́зней исцеле́ние и зол избавле́ние,/ грехо́в проще́ние и душе́вное исправле́ние./ Те́мже благода́рственно возвели́чим Го́спода,/ прославля́ющаго святы́я Своя́/ и да́рующаго тобо́ю нам ве́лию ми́лость.


Стихиры на стиховне

Глас 5:

Ра́дуйся, оби́тель Пречи́стыя Богоро́дицы,/ иму́щи в себе́ сокро́вище неистощи́мое,/ честны́я мо́щи блаже́нныя Матро́ны./ Сия́ бо, све́та дневна́го не позна́вши,/ духо́вное же зре́ние от Бо́га прие́мши,/ да́ром прозре́ния и исцеле́ния обогати́ся,/ науча́ет ны, гре́шныя,/ ка́ко подоба́ет спасти́ся/ и получи́ти в Де́нь су́дный от Го́спода/ проще́ние грехо́в и ве́лию ми́лость.

Стих: Госпо́дь реши́т окова́нныя,/ Госпо́дь умудря́ет слепцы́.

Ра́дуйся, избра́нный сосу́де Свята́го Ду́ха,/ Небе́сная жи́тельнице,/ немощны́м челове́ком помо́щнице/ и ко спасе́нию путеводи́тельнице,/ блаже́нная ста́рице Матро́но./ Ты бо, прозира́ющи гряду́щая, я́ко настоя́щая,/ мно́гия лю́ди от грехо́внаго пути́ обрати́ла еси́/ и ко Христу́ привела́ еси́./ Испроси́ от Го́спода и нам, согреша́ющим,/ грехо́в оставле́ние и ве́лию ми́лость.

Стих: Возведо́х о́чи мой в го́ры,/ отню́дуже прии́дет по́мощь моя́.

Ра́дуйся, на враги́ непобеди́мая вои́тельнице,/ ко́зни их всегда́ разруша́ющая/ и на жи́зненнем пути́ нас укрепля́ющая,/ кро́ткая обличи́тельнице поро́ков на́ших./ Предстоя́щи ны́не Престо́лу Царя́ Небе́сных во́инств,/ испроси́ нам, предо́брая ма́ти,/ па́мять твою́ ве́рно почита́ющим,/ проще́ние грехо́в и ве́лию ми́лость.

Прииди́те, просла́вим пе́сненными хвала́ми и чи́стым се́рдцем/ блаже́нную ма́терь на́шу Матро́ну,/ я́же во дни безбо́жия и гоне́ния/ непоколеби́мый столп благоче́стия и ве́ры бы́сть,/ в немощне́м телеси́ су́щи,/ си́лу Бо́жия благода́ти показа́/ и мно́гия лю́ди о́крест ея́ к Бо́гу приведе́,/ к покая́нию и моли́тве о земли́ Росси́йстей всех призва́/ и, та́ко сонм святы́х Моско́вских испо́лнивши,/ яви́ся при́сная о нас пред Бо́гом печа́льница/ и те́плая моли́твенница.

Богородичен,

Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная,/ возрасти́вшая нам Плод живота́,/ Тебе́ мо́лимся:/ моли́ся, Влады́чице,/ со апо́столы и пра́ведною Матро́ною,/ поми́ловати ду́ши на́ша.


Стихиры на хвалитех

Глас 8:

Прииди́те, ве́рнии,/ ста́рицу блаже́нную Матро́ну вси согла́сно восхва́лим,/ я́же в житии́ свое́м/ попече́ние изря́дное о лю́дех показа́,/ и ны́не прибега́ющим к ней благода́тная дея́ния явля́ет,/ та́же, в ли́це святы́х водворя́ющися,/ Престо́лу Бо́жию при́сно предстои́т/ и мо́лится о спасе́нии душ на́ших.

При́сно в Бо́га богатя́щися,/ благода́ти Бо́жия испо́лньшися,/ мно́гия лю́ди, неду́жныя те́лом,/ здра́вы сотвори́ла еси́,/ та́же проти́ву сил вра́жиих,/ досажда́ющих душа́м челове́ческим,/ вои́тельница дерзнове́нная/ вои́стину показа́лася еси́,/ Матро́но, ста́рице богоблаже́нная.

Лише́ния, гоне́ния/ и уничиже́ния от безбо́жных,/ беды́ от сро́дник и бли́жних/ Христа́ ра́ди претерпе́ла еси́,/ Ему́же и жи́знь свою́ вве́ривши,/ богоблаже́нная ста́рице Матро́но,/ о творя́щих тебе́ напа́сти/ дерзнове́нно моли́лася еси́,/ да в ра́зум и́стины прии́дут и спасу́тся.

О, пресла́внаго чудесе́!/ О, та́инства неизрече́ннаго!/ Слепорожде́нная Матро́на пресла́вная,/ духо́вныма очи́ма во́лю Бо́жию презира́ющая,/ та́йная душ челове́ческих зрит/ и по́мощь изря́дную, коему́ждо потре́бную, подае́т./ Да ки́йждо, от нея́ благодея́ние прие́мый,/ Триеди́наго Бо́га усе́рдно просла́вит/ и досто́йную хвалу́ Ему́ принесе́т.

Богородичен,

О, пресла́внаго чудесе́!/ Небесе́ и земли́ Цари́ца,/ от святы́х сро́дников на́ших умоля́емая,/ до ны́не зе́млю Ру́сскую покрыва́ет/ и ли́ка Своего́ изображе́ния ми́лостивно обогаща́ет./ О Влады́чице Держа́вная!/ Не преста́ни и на бу́дущее вре́мя/ во утвержде́ние на Руси́ Правосла́вия/ ми́лости и чудеса́ излива́ти до ве́ка. Ами́нь.


Седальны

Глас 4:

Рука́ Госпо́дня кре́пце веде́ тя путе́м ве́ры,/ сего́ ра́ди сквозе́ те́рния и волчцы́ нече́стия, на земли́ на́шей оби́льно прозя́бшия,/ неврежде́нно возшла́ еси́ в Небе́сныя оби́тели, ма́ти Матро́но блаже́нная.

Глас 8:

Мо́щи твоя́ источа́ют всем боля́щим исцеле́ние,/ приходя́щим ве́рою и прося́щим посеще́ния твоего́,/ ма́ти пра́ведная и досточу́дная Матро́но./ Те́мже твои́ми моли́твами испроси́ и нам ве́лию ми́лость.

Глас 6:

Прииди́те, ве́рных мно́жества,/ дне́сь пра́ведную ста́рицу благоче́стно восхва́лим,/ и́стинную уго́дницу Христо́ву, полки́ бесо́в отгна́вшую,/ ны́не же со А́нгелы ликовству́ющую и Христу́ непреста́нно моля́щуюся,/ и с любо́вию той возопии́м:/ не забу́ди нас, ра́досте на́ша, ма́ти блаже́нная Матро́но,/ восхваля́ющих и чту́щих свяще́нную па́мять твою́.

Глас 4:

По и́мени твоему́, Матро́но блаже́нная, житие́ твое́ бы́сть,/ скита́ния бо, поноше́ния и ско́рби ни во что же вмени́вши,/ госпожа́ яви́лася еси́ не то́кмо и́менем, но и ду́хом./ Те́мже и вся потре́бная Ца́рствия ра́ди Бо́жия стяжа́ла еси́/ и Бо́гом обогати́лася еси́.


Светильны

А́нгели пресве́тлии вознесо́ша святу́ю ду́шу твою́, блаже́нная Матро́но, к Престо́лу Царя́ сла́вы,/ иде́же торжеству́еши со все́ми святы́ми и мо́лишися о душа́х на́ших.

Богородичен: Свет и́стинный ро́ждшая, Богоро́дице,/ помраче́нных нас тьмо́ю грехо́вною просвети́/ и прича́стники ве́чных благ соде́лай.


Каноны

Канон блаженной, глас 8 (основной)


Житие

Святая праведная Матрона Московская

Матрона Димитриевна Никонова родилась в 1881 году в селе Себино Тульской губернии в богобоязненной крестьянской семье. Это село расположено в двадцати километрах от Куликова поля. Будучи слепой от рождения, Матрона с младенческих лет получила от Бога дарование духовного зрения, проникновения в тайны Промысла Божия. Благодать, почившая на ней, проявилась в дарах молитвы, духовного рассуждения, ведения, прозорливости. К ней рано стали обращаться за советом – сначала местные жители, а затем и приезжие из других краев. На семнадцатом году у Матронушки внезапно отнялись ноги и она навсегда лишилась возможности ходить; однако она никогда не роптала из-за своих недугов, смиренно неся крест, данный ей от Бога.

В 1925 году Матрона уезжает в Москву, ставшую местом ее подвижнического служения и праведной кончины. Преследуемая безбожниками, Матрона была вынуждена постоянно менять место жительства, находя приют в домах верующих. Нескончаемым потоком шли к Матронушке люди, жаждавшие духовного врачевания, наставления, молитвенной помощи. По ее молитвам совершались исцеления немощных, расслабленных, страждущих от болезней душевных и телесных. Ее пророчества и предсказания многим людям помогли избежать опасности и гибели, найти верный путь в непростых обстоятельствах. До наших дней сохранились многочисленные свидетельства об этих чудесных событиях.

После ее праведной кончины, последовавшей в 1952 году, к могиле Матроны на Даниловском кладбище приходило множество людей, почитание почившей росло, совершались чудеса и исцеления. В 1999 году определением Патриарха Московского и всея Руси старица Матрона Московская была причислена к лику праведных для местного церковного почитания в г. Москве и Московской епархии. Честные мощи блаженной почивают в Покровском ставропигиальном женском монастыре города Москвы. Память святой праведной блаженной Матроны Московской совершается в день ее преставления – 19 апреля, в день тезоименитства – 9 ноября, а также в соборах Московских и Тульских святых.