05-20 Свята́го благове́рнаго кня́зя Дома́нта, нарече́ннаго во свято́м Креще́нии Тимофе́я, Пско́вскаго чудотво́рца

Свята́го благове́рнаго кня́зя Дома́нта, нарече́ннаго во свято́м Креще́нии Тимофе́я, Пско́вскаго чудотво́рца

Краткое наименование:

05-20 Свята́го благове́рнаго кня́зя Дома́нта, нарече́ннаго во свято́м Креще́нии Тимофе́я, Пско́вскаго чудотво́рца

Минея. Дата 2025-06-02 (20 мая по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени:

Апостол:

Евангелие:


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 8:

И́же о́тчее нече́стие возненави́дев,/ преблаже́нне кня́же Дома́нте,/ и но́щи стра́стныя избе́г, е́же к и́долом тща́ние,/ прии́де мы́слию к Со́лнцу сла́вы – Христу́,/ озари́вся благода́тию Боже́ственнаго Креще́ния,/ и ны́не во све́те Пресвяты́я Тро́ицы предстоя́,/ моли́ Христа́ Бо́га сохрани́ти и спасти́ правосла́вныя лю́ди/ и град твой от безбо́жных ага́рян,/ и лати́н наше́ствия, и междоусо́бныя бра́ни/ и спасти́ся душа́м на́шим.

Глас 4:

Ду́хом Бо́жиим наставля́емь,/ о́тчее нече́стие отве́ргл еси́,/ святы́й благове́рный кня́же Тимофе́е,/ потща́лся еси́ приити́ в богоспаса́емый град Псков,/ в не́мже ду́шу твою́ благода́тию свята́го Креще́ния просвети́в,/ ве́рою и любо́вию оби́тель в себе́ сотвори́л еси́ Пресвяте́й Тро́ице,/ Е́йже непреста́нно моли́ся/ дарова́ти душа́м на́шим/ мир и ве́лию ми́лость.


Кондаки

Глас 8:

Любо́вию Христо́вою уязви́ся, преблаже́нне кня́же Дома́нте,/ ум впери́в заре́ю Ду́ха,/ и́дольскую пре́лесть оте́ческаго нече́стия возненави́дев,/ порожде́нием святы́я купе́ли Тимофе́й нарече́н еси́,/ слеза́ми и ми́лостынею ко Христу́ присво́ився,/ и жи́зни сей тече́ние до́бре сконча́в,/ ве́ру непоро́чну соблю́д,/ и ны́не мо́лим тя:/ моли́ Пресвяту́ю Тро́ицу и Пречи́стую Богоро́дицу/ за град Псков и за всех, притека́ющих к ра́це моще́й твои́х,/ изба́вится нам от вся́ких зол,/ да тебе́ вси, я́ко те́пла засту́пника, непреста́нно почита́ем.

Икос: Вся́каго безбо́жия неи́стовства избе́г,/ удале́нную страну́ от Бо́га оте́чества весьма́ оста́вль,/ иде́же Бог не познава́шеся, но пре́лесть бесо́вская почита́ема бя́ше,/ вся сия́, оплева́в, попра́, апо́столу Фили́ппу подо́бен быв:/ он бо от Га́зскаго пути́ восхище́н во Азо́т,/ ты же – в богоспаса́емый град Псков;/ он у́бо, еди́наго ка́женика55 крести́в, удиви́,/ ты же вся стра́ны на́ша свои́м креще́нием возвесели́, блаже́нне Тимофе́е Дома́нте,/ и чуде́с де́йство безбо́жных нахожде́ния сокрушавши,/ и па́ки пребу́ди с на́ми защища́ти нас,/ да тебе́ вси, я́ко те́пла засту́пника, непреста́нно почита́ем.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 4:

Дал еси́, Христе́ Бо́же наш,/ гра́ду Твоему́ Пско́ву и лю́дем Твоего́ уго́дника,/ благове́рнаго кня́зя Тимофе́я Дома́нта,/ не от Иерусали́ма, ниже́ от Ри́ма прише́дша,/ но от стран и от язы́ка, не зна́ющаго Тя,/ в позна́ние Твоего́ и́стиннаго ра́зума,/ и ны́не Святе́й Тро́ице моле́бника, неотсту́пно предстоя́ща,/ Благове́рный кня́же Тимофе́е,/ моли́ся Святе́й Тро́ице/ спасти́ и просвети́ти души́ на́ша.

Дал еси́, Христе́ Бо́же наш,/ гра́ду Твоему́ Пско́ву и лю́дем Твоего́ уго́дника,/ благове́рнаго кня́зя Тимофе́я Дома́нта,/ не от Иерусали́ма, ниже́ от Ри́ма прише́дша,/ но от стран и от язы́ка, не зна́ющаго Тя,/ в позна́ние Твоего́ и́стиннаго ра́зума,/ и ны́не Святе́й Тро́ице моле́бника, неотсту́пно предстоя́ща,/ Благове́рный кня́же Тимофе́е,/ моли́ся Святе́й Тро́ице/ спасти́ и просвети́ти души́ на́ша.

Ди́вно позна́ние/ и ве́ра и́стинна к Бо́гу твоего́ обраще́ния,/ о благове́рне кня́же Тимофе́е,/ не́си бо слы́шал от роди́телей свои́х/ уче́ния по христиа́нстей ве́ре,/ но от старе́йшаго бра́та, во Святе́й Горе́ и́ночествующаго,/ словесы́ уве́рися,/ оста́вль оте́ческаго безбо́жия мра́чную тьму́,/ и прии́де ко све́ту Трисия́тельнаго Божества́/ и, я́ко муж соверше́н, в гра́де Пско́ве украси́ся/ оде́ждею Боже́ственнаго Креще́ния,/ те́мже и ны́не храм Пресвяты́я Тро́ицы тобо́ю красу́ется,/ име́я в себе́ ра́ку моще́й твои́х, блаже́нне,/ Е́йже моли́ся/ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

Ду́хом Бо́жиим наставля́емь,/ вся оте́ческая нече́стия оста́вль,/ прише́л еси́ в богоспаса́емый град Псков,/ преблаже́нне кня́же Тимофе́е,/ и, напра́вив но́зе своя́ на богоуго́дну стезю́,/ притече́ ко свято́му Креще́нию,/ столп кре́пости от лица́ вра́жия был еси́,/ я́ко Небе́сный челове́к и земны́й А́нгел,/ ва́рварския и лати́нския полки́ побежда́я,/ град же и лю́ди от нахожде́ния сих избавля́я,/ и ны́не, блаже́нне кня́же Тимофе́е,/ моли́ся Святе́й Тро́ице/ спасти́ и просвети́ти ду́ши на́ша.

Прииди́те, ру́сстии собо́ри,/ и ви́дите украше́ние ца́рское –/ благове́рнаго кня́зя Тимофе́я Дома́нта,/ псалмы́ и пе́нии, благоче́стно соше́дшеся,/ досто́йную че́сть, я́ко нача́льнику и храни́телю, воздади́м,/ многоцеле́бныя его́ мо́щи обстоя́ще,/ любе́зно облобыза́ем и возопие́м, глаго́люще:/ о благове́рный Тимофе́е,/ не от Ри́ма возсия́л еси́, ниже́ от Сио́на, Богоблаже́нне,/ но в Ру́сстей земли́ яви́лся еси́ чудотво́рец пресла́вен,/ исцеле́ния подава́еши неоску́дно всем, приходя́щим с ве́рою,/ я́ко богопочте́нный измла́да Христо́ве ве́ре споспе́шник,/ це́рквам засту́пник, пле́нным свободи́тель,/ от Бо́га обогати́ся нетле́нными венцы́,/ со А́нгелы святы́ми моли́ся Пресвяте́й Тро́ице, свя́те,/ сохрани́ти от вся́ких зол страну́ на́шу,/ град и лю́ди,/ и́же тя при́сно в пе́снех благоче́стно почита́ющия.


Стихиры на стиховне

Глас 2:

Дом бы́сть Свята́го Ду́ха/ и споспе́шник благода́ти яви́ся в Ру́сстей земли́,/ во гра́де Пско́ве све́том сия́я Пресвяты́я Тро́ицы,/ благове́рный кня́же Тимофе́е,/ вси у́бо, соше́дшеся, тя ублажа́ем.

Стих: Ди́вен Бог во святы́х Свои́х,/ Бог Изра́илев.

Богодухнове́нне кня́же Тимофе́е,/ потща́лся еси́ победи́ти се́ти лука́ваго,/ испо́лненныя неве́рия и сла́бости,/ не преста́й моля́ся о гра́де и лю́дех свои́х,/ в ни́хже святы́м Креще́нием просвети́лся еси́.

Стих: Блаже́н муж, боя́йся Го́спода,/ в за́поведех Его́ восхо́щет зело́.

Ди́вен яви́лся еси́,/ преблаже́нне кня́же Тимофе́е,/ в пресла́внем гра́де Пско́ве богоуго́дно поживе́/ и, от земли́ преста́вився, с ли́ки пра́ведных весели́шися,/ и ны́не моли́ спасти́ и просвети́ти души́ на́ша.

Благоче́стно ны́не соше́дшеся,/ прииди́те, богопросвеще́нныя держа́вы, князе́й ру́сских собо́ри,/ псалмы́ и пе́нии досто́йную че́сть/ я́ко нача́льнику и те́плу храни́телю воздаю́ще/ и возопие́м, глаго́лющее/ Го́споди, моли́твами Твоего́ блаже́ннаго кня́зя Тимофе́я Дома́нта,/ спаси́ и уще́дри всех,/ и́же благоче́стно от души́ пою́щих Тя.


Стихиры на хвалитех

Глас 4:

Наста́, Богоблаже́нне,/ со́лнца светле́йшей твой пра́здник,/ озаря́ет безсме́ртие и благоуха́ет приходя́щия к тебе́ ве́рою,/ душа́м же и те́лом источа́ет исцеле́ние/ от свята́го твоего́ гро́ба,/ кня́же Тимофе́е Дома́нте,/ моли́твенниче о душа́х на́ших.

Чу́вственныя стра́сти воздержа́ния бразда́ми,/ победи́л еси́ чудоде́йственне Тимофе́е,/ и ре́вность за град и лю́ди показа́л еси́,/ безбо́жных лати́н шата́ния му́жественне пресека́я,/ тем ны́не в све́те Пресвяты́я Тро́ицы водворя́ешися,/ моли́ся о душа́х на́ших.

Блаже́нне кня́же Тимофе́е Дома́нте,/ основа́ние положи́л еси́ доброде́тели,/ дре́вняго челове́ка совлече́ся с похотьми́/ и во Христа́ облече́ся святы́м Креще́нием./ Тем и по преставле́нии, я́ко жив,/ язы́ком шата́ния разруша́еши/ и от гро́ба неду́жным здра́вие да́руеши,/ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.

Блаже́н и преблаже́н град Псков,/ в не́мже благове́рне кня́же Дома́нте, жили́ще име́л еси́,/ и прече́стен и свяще́н храм Пресвяты́я Тро́ицы,/ в не́мже положе́но бы́сть честно́е те́ло твое́,/ пресла́вный кня́же Тимофе́е,/ Христо́ви моли́ся за град и лю́ди,/ е́же сохрани́ти от па́губы и мяте́жа и пога́н наше́ствия/ и стране́ на́шей дарова́ти мир/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.


Седальны

Глас 4:

Благоизво́лися пречи́стому Твоему́ о́бразу/ чудотво́рныя Твоея́ ико́ны, Богоро́дице, написа́тися зра́ка подо́бию/ и на́шего в бране́х тве́рдаго засту́пника кня́зя Дома́нта с благочести́вою супру́жницею,/ и́хже моли́твами спаси́ ду́ши на́ша.

Глас 5:

Тве́рдаго адама́нта, и столпа́ непоколеби́ма вра́жиими прило́ги,/ блаже́ннаго кня́зя Тимофе́я пе́сньми почти́м,/ Христо́вы бо ве́ры позна́нием и му́жества кре́постию/ посрами́вша сопроти́внаго врага́ и без ве́сти сотвори́т/ и ны́не моля́щагося о спасе́нии душ на́ших.

Глас 8:

Христо́вым вожделе́в Боже́ственным за́поведем, я́ко еле́нь ко исто́чнику,/ Пресвяте́й Тро́ице ве́лий моле́бник бы́сть,/ и к ре́вности подража́тельства своего́ обраще́ния благочести́вых души́ воздви́гл еси́/ и гра́ду Пско́ву тверд храни́тель показа́лся еси́, блаже́нне кня́же Тимофе́е,/ моли́ Христа́ Бо́га согреше́ний оставле́ние дарова́ти/ чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.

Глас 4:

Благослове́нному и светоно́сному торжеству́,/ я́ко со́лнцу, возсия́вшу во всем ми́ре, блаже́ннаго кня́зя Тимофе́я Дома́нта,/ к нему́же стеце́мся, ве́рнии, непреста́нно вопию́ще:/ а́ще и прише́л еси́ от земли́, свя́те,/ но та́мо со А́нгелы Пресвяте́й Тро́ице предстои́ши,/ Е́йже моли́ся спасти́ души́ на́ша.


Светильны

Не челове́ком, ни от челове́к, но от Бо́га зва́ние прие́м,/ и́же пре́жде тьме́ сын,/ ны́не же ча́до и насле́дник Све́ту/ свои́м обраще́нием сотвори́ся, Дома́нте Богому́дре.

Богородичен: Плод чре́ва Твоего́ и́же плодо́м попо́лзшагося/ па́ки ра́еве жи́теля, Чи́стая, соде́лал е́сть.


Каноны

Канон благове́рнаго кня́зя, глас 4 (основной)


Житие

Святой благоверный князь Довмоит (Домант) Псковский

Святой благоверный князь Довмоит (Домант) Псковский, князь Нальшинайский (Нальшанский), был родом из Литвы, сначала ревностно исповедовал язычество. В 1265 году, спасаясь от междоусобиц литовских князей, был вынужден бежать из Литвы и с 300 литовскими семьями пришел во Псков. Псковская земля стала его второй родиной. Здесь, по выражению летописца, «дохнула на него благодать Божия», когда со всей своей свитой он принял святое Крещение с именем Тимофей и сподобился великих даров от Господа. Уже через год за доблесть и истинно христианские добродетели псковичи избрали его своим князем. В течение 33 лет он управлял городом и был единственным князем за всю историю Пскова, который сумел так долго прожить в мире и согласии с псковским вече. Он был справедлив и строго следил за правосудием других, щедро творил милостыню, принимая нищих и странников, благоговейно чтил церковные праздники, покровительствовал храмам и монастырям и сам основал обитель в честь Рождества Пресвятой Богородицы. Через брак с дочерью великого князя Димитрия, внучкой святого благоверного князя Александра Невского (память 23 ноября и 30 августа), он породнился с русским великокняжеским родом. Князь Довмонт, как и святой Александр Невский, был славным защитником Русской земли. Основная заслуга благоверного князя Довмонта как полководца и государственного деятеля состоит в том, что в течение многих лет он надежно защищал северо-западную границу Русского государства от неприятельских нападений.

В 1268 году князь Довмонт был одним из героев исторической битвы при Раковоре, где русская рать одержала победу над датскими и немецкими войсками. Перед каждой битвой святой Довмонт приходил в храм, полагал свой меч к подножию святого престола и принимал благословение духовника, который препоясывал ему меч.

Святой Довмонт сделал псковскую крепость неприступной. В память о славном защитнике города каменная оборонительная стена, возведенная святым князем рядом с Кромом в конце XIII века, была названа Довмонтовой, а территория, огражденная стеной, до сих пор называется Довмонтовым городом. У святого защитника «Дома Святой Троицы» был еще один благочестивый обычай: в благодарность Господу, Именем Которого он одерживал победы, не зная поражений, благоверный князь Довмонт рядом с Кремлем возводил храмы в честь того святого, в день памяти которого одерживал победу. Ставили там храмы по особым обетам и другие жители Пскова. Небольшая территория нынешнего Довмонтова города была сплошь покрыта храмами. (Первый храм в честь святого Довмонта-Тимофея был построен в Довмонтовом городе в 1574 году.)

Свою последнюю победу доблестный князь-воин одержал 5 марта 1299 года на берегу реки Великой, где он с малой дружиной разбил большое немецкое войско. Ливонские рыцари неожиданно напали на посад у Пскова, захватили пригородные Снетогорский и Мирожский монастыри и сожгли их, жестоко расправившись с насельниками. Они убили основателя Снетогорского монастыря преподобного Иоасафа с 17 иноками и преподобного Василия, игумена Мирожского (память 4 марта). Святой князь Довмонт, не дожидаясь, пока соберется большое псковское войско, вышел навстречу врагу с дружиной и изгнал святотатцев за пределы Русской земли.

Через несколько месяцев святой благоверный князь Довмонт-Тимофей скончался и был погребен в Троицком соборе Пскова. Летопись свидетельствует, что «бысть же тогда жалость велика в Плескове мужам и женам, и малым детям по добром господине благоверном князе Тимофее». Псковичи вспоминали, как святой князь заботился о них в мирные дни и особенно, когда городу угрожала опасность, как вел их в бой со словами: «Добрые мужи псковичи! Кто из вас стар, тот мне отец, кто молод, тот брат. Постоим за Святую Троицу!»

Вскоре после кончины князя началось почитание его как святого заступника перед Богом, молитвенно охраняющего нашу землю от врагов и различных бедствий. Не раз и по смерти защищал Псков святой князь. Так, в 1480 году, когда более ста тысяч немцев осадили город, он явился во сне одному горожанину и сказал: «Возьмите одеяние (покров) гроба моего, обнесите его три раза вокруг города с крестами и не бойтесь». Псковичи исполнили его указание, и немцы отступили от города. После этого чудесного избавления от врагов святому князю была составлена служба. Рядом с мощами благоверного князя в Троицком соборе висел его боевой меч (в настоящее время меч хранится в Псковском историкохудожественном и архитектурном музее-заповеднике), который вручался в храме Святой Троицы псковским князьям при возведении на престол.

Святой благоверный князь Довмонт-Тимофей и его супруга, в схиме преподобная Марфа († 1300; память 8 ноября) удостоились особой почести быть изображенными на чудотворной Мирожской иконе Божией Матери (празднование 24 сентября): «Благоизволися пречистому образу чудотворныя иконы Твоея, Богородице, написатися зрака подобию нашего в бранех твердого заступника князя Доманта со благочестивою супружницею» (седален службы святому благоверному князю Довмонту-Тимофею). При явлении Божией Матери старцу Дорофею во время осады Пскова поляками 27 августа 1581 года святой благоверный князь ДовмонтТимофей был среди избранников Божиих, сопровождавших Небесную Заступницу Пскова (сведения о Псково-Покровской иконе 1 октября).

Мощи святого благоверного князя Довмонта-Тимофея находятся в Псковском кафедральном соборе Живоначальной Троицы.

Святые князья Псковские Всеволод и Довмонт не раз помогали русским воинам в защите западных пределов Отечества. Но настал час и с той же священной непреклонностью посланные Взбранной Воеводой небесного воинства, встали они на защиту наших восточных рубежей.

В 1640 г. великое народное движение на Восток – «встречь солнца» – завершилось выходом русских землепроходцев к устью Амура и Тихому океану. Русь в тех краях столкнулась с языческим Китаем. Оплотом Православия стала русская крепость Албазин, прославленная чудотворной Албазинской иконой Божией Матери (празднуется 9 марта) и героической «албазинской обороной» (1685–1686).

...Летом 1679 года, в Петров пост, отряд казаков во главе с Гаврилой Фроловым отправился из Албазина на разведку в долину реки Зеи. Три года несли казаки дозорную службу на Зее, объезжали окрестные селения, приводили в русское подданство тунгусское население, основывали зимовья и остроги. Однажды казачий разъезд повстречал в горах двух всадников на белых конях, закованных в броню, вооруженных луками и мечами. Это были святой Всеволод и святой Довмонт. Вступив в разговор с казаками и узнав, что они из Албазина, святые князья-воины предрекли последовавшее вскоре вторжение китайских войск на Амур, трудную оборону и конечное торжество русского оружия. «И паки придут китайцы, будут приступы и бои великие, и мы в тех боях будем в помощь русским людям. А града китайцы не возьмут».

Несколько раз в 1684–1686 гг. китайские полчища подступали к Албазину, но града не взяли. Чудесной помощью Албазинской иконы Божией Матери и святых князей Всеволода и Довмонта Псковских вражеский натиск в бессилии разбился о православную твердыню.

«Повесть о чудеси святых благоверных великих князей Всеволода и Довмонта» была записана Гаврилой Фроловым в Якутске 23 октября 1689 г. Обетования святых друзей Вожиих не имеют срока давности. Приходят новые поколения, меняется лицо земли, но неизменно в священный дозор у границ Отечества встают российские воины-защитники – святые Всеволод и Довмонт.