05-24 Преподо́бнаго отца́ на́шего Ники́ты сто́лпника, Переясла́вскаго чудотво́рца

Преподо́бнаго отца́ на́шего Ники́ты сто́лпника, Переясла́вскаго чудотво́рца

Краткое наименование:

05-24 Преподо́бнаго отца́ на́шего Ники́ты сто́лпника, Переясла́вскаго чудотво́рца

Минея. Дата 2025-06-06 (24 мая по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени:

Апостол:

Евангелие:


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 4:

Правосла́вным смы́слом ю́ношская возжеле́ния возненави́дев/ и до́блественныя нра́вы восприи́м, врага́ победи́л еси́,/ и во благоразу́мии Бо́гу угоди́л еси́,/ и свы́ше от Него́ прие́м дар чуде́с,/ бе́сы прогоня́ти, неду́ги исцеля́ти,/ Ники́то пресла́вне,/ моли́ Христа́ Бо́га, да спасе́т ду́ши на́ша.

Глас 4:

Христо́ву му́ченику тезоимени́т был еси́, преподо́бне,/ мно́ги по́двиги и труды́ претерпе́л еси́ Христа́ ра́ди,/ Его́же ра́ди вери́ги носи́л еси́, блаже́нне,/ Того́ ны́не о нас моли́, Ники́то преподо́бне,/ душе́вныя на́ша и теле́сныя стра́сти уврачева́ти,/ и́же ве́рою и любо́вию/ почита́ющих при́сно па́мять твою́.


Кондаки

Глас 8:

Христа́ ра́ди от твои́х рабо́в ну́ждную сме́рть претерпе́л еси́/ и вене́ц нетле́ния от Него́ восприя́л еси́,/ приходя́щим же с ве́рою от честна́го твоего́ гро́ба подае́ши цельбы́,/ о Ники́то преподо́бне,/ моли́твенниче о душа́х на́ших.

Икос: Земны́й А́нгел, Небе́сный челове́к был еси́, преподо́бне,/ посто́м и бде́нием ду́шу просвети́в,/ алка́нием, и жа́ждею, и на земли́ лега́нием Бо́гу угоди́л еси́/ и вся́ку доброде́тель мона́шескаго жития́ испра́вил еси́,/ к сим же и ну́ждную сме́рть от твои́х рабо́в восприи́м,/ возше́л еси́ к жела́емому Христу́, ра́дуяся, о Ники́то преподо́бне,/ моли́твенниче о душа́х на́ших.

Глас :

Икос: А́ще и челове́к, о́тче, по естеству́,/ но па́че естества́ челове́ческаго стяжа́л еси́,/ вся бо в ми́ре сла́дкая и кра́сная преоби́дев, после́довал еси́ Христу́,/ те́мже и от всех слы́шиши:/ ра́дуйся, я́ко Пречи́стою наставля́емь, пусты́ню дости́гл еси́;/ ра́дуйся, я́ко в ней прече́стен храм Бо́жией Ма́тери воздви́гл еси́;/ ра́дуйся, я́ко та́мо в нем Бог тобо́ю прославля́ется;/ ра́дуйся, я́ко вшел еси́ на столп, преподо́бне;/ ра́дуйся, я́ко пло́ть порабо́тил еси́ ду́ху;/ ра́дуйся, я́ко твоему́ житию́ А́нгели удиви́шася;/ ра́дуйся, я́ко тобо́ю челове́цы по́льзовашася65;/ ра́дуйся, я́ко чудесы́ удиви́вый вся;/ ра́дуйся, я́ко на Небесе́х предстоя́ Тро́ице, о нас мо́лишися;/ ра́дуйся, исто́чниче чудесе́м неисчерпа́емый;/ ра́дуйся, Ники́то преподо́бне, моли́твенниче о душа́х на́ших.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 4:

Воздержа́ния стрела́ми врага́ уязви́л еси́/ и сего́ разори́л еси́ полки́./ Тем побе́ды прия́т на враги́, блаже́нне преподо́бне,/ на сего́ держа́вно тя, Ники́то, Христу́ укре́пльшу./ Его́же моли́ от тли и бед изба́вити/ соверша́ющих при́сно честну́ю па́мять твою́.

На лу́чшая виде́ния вшед, блаже́нне,/ земна́я вся и тле́ющая преходя́щая/ в телеси́, преподо́бне, презре́л еси́, житие́ безвеще́ственное/ на земли́, Ники́то, пожи́л еси́, сла́вя Христа́./ Его́же моли́ от тли и бед изба́вити/ чту́щия при́сно честну́ю па́мять твою́.

Дарова́нии Ду́ха,/ Боже́ственными сия́нии просве́щся,/ приенопа́мятне Ники́то,/ свети́льник показа́лся еси́ конце́м,/ боле́зней зол и тьму́ страсте́й отгоня́я моли́твами твои́ми,/ избавля́я неду́г, и скорбе́й, и бед/ ве́рою соверша́ющих при́сно честну́ю па́мять твою́.

Я́ко глас проро́ческий услы́шав:/ измы́йтеся, и чи́сти бу́дете;/ и от сего́ умиле́ние в се́рдцы прие́м,/ и всего́ себе́ слеза́ми облива́я,/ воспомина́я своя́ соде́янная,/ и ничто́же моги́й веща́ти,/ то́кмо во уме́ свое́м к Бо́гу глаго́лаше:/ наста́ви мя на стези́ пра́вы,/ и пойду́ во и́стине Твое́й,/ исполня́я Твоя́ повеле́ния.

Егда́ друго́м и зна́емым со́званным/ и потре́бным устро́енным/ зна́мение стра́шно показа́ся:/ пе́на с кро́вию, от сосу́да исходя́щи,/ и сне́дная на мно́ги у́ды челове́ческия претвори́шася,/ и, ве́лиим стра́хом одержи́м быв,/ ско́ро от до́му изы́де,/ и, ко оби́тели устреми́вся,/ во уме́ свое́м к Бо́гу моля́шеся.

Егда́ от до́му изше́д,/ слеза́ми пу́ть омочи́л еси́,/ оби́тели достиза́еши и наста́внику духо́вне бесе́довал еси́,/ обе́ты твоя́ Бо́гу воздава́я,/ пло́ти твоея́ не пощади́л еси́,/ мра́вию и мши́цам сию́ в сне́дь пре́дал еси́/ и сим врага́ до конца́ посрами́л еси́.

Мир возненави́дев, Христа́ возлюби́л еси́/ и, Тому́ после́довав,/ вери́ги тя́жки на те́ле твое́м носи́л еси́,/ посто́м и бде́нием себе́ удруча́я,/ я́ко безпло́тен, на земли́ пожи́л еси́;/ ду́шу же пресве́тлу Бо́гу предста́вив,/ дарова́ний чуде́с сподо́бился еси́./ Тем мо́лим тя, о́тче Ники́то преподо́бне,/ моли́ спасти́ся душа́м на́шим.


Стихиры на стиховне

Глас 8:

Преподо́бне о́тче Ники́то,/ слепы́м дае́ши свет,/ боля́щим исцеле́ние,/ хромы́м здра́вие/ и ми́лостивно преклоня́ешися/ приходя́щим с ве́рою ко хра́му твоему́,/ прося́щим по́мощи твоея́:/ се бо засту́пника и предста́теля, ве́рнии вси, обрето́хом,/ восхваля́ющии тя, всече́стне.

Стих: Честна́ пред Го́сподем/ сме́рть преподо́бных Его́.

Преподо́бне о́тче всече́стне,/ доброде́тельми благи́ми вшел еси́,/ я́ко на о́гненней колесни́це, к Бо́гу/ и побе́дными венцы́ увя́зался еси́,/ я́ко мони́сты, на те́ле твое́м носи́л еси́ честны́я вери́ги;/ на гро́бе же положены́, источа́ют исцеле́ния/ и прогоня́ют ду́хи лука́выя./ Тем блажи́м тя, прехва́льне Ники́то.

Стих: Блаже́н муж, боя́йся Го́спода,/ в за́поведех Его́ восхо́щет зело́.

Лико́м по́стническим сочта́лся еси́, преподо́бне,/ и мона́шеским украси́лся еси́, блаже́нне, житие́м,/ и ны́не в Небе́сных весели́шися селе́ниих,/ иде́же лику́ют А́нгели,/ све́том Боже́ственным вои́стинну обожа́емь./ Помина́й вы́ну/ блажа́щих тя на земли́/ и пресвято́е твое́ творя́щих успе́ние, Ники́то.

Глас проро́ка, велегла́сно вопию́ща:/ измы́йтеся, и чи́сти бу́дете,/ моля́щу ти ся во святи́лиши, услы́шав,/ возстена́л еси́ из глубины́ се́рдца, глаго́ля:/ Бо́же, очи́сти мя./ И учрежде́ние сотвори́л еси́ в до́му клевре́т ра́ди твои́х,/ и уви́дением бра́шен ужа́слся,/ и отто́ргнулся еси́, я́ко се́рна, от тене́т,/ земна́я мудрова́ния оплева́в./ И ны́не, преподо́бне о́тче Ники́то,/ не пре́зри моли́твы раб твои́х, моля́щихся тебе́,/ испроси́ у Христа́ Бо́га/ поми́ловати ду́ши на́ша.


Стихиры на хвалитех

Глас 8:

О, пресла́внаго чудесе́!/ Ка́ко премени́ся ра́зум твой/ от суеты́ ми́ра на благоче́стие?/ Смире́н и целому́др показа́ся/ мона́хом наста́вник ко спасе́нию,/ по́стников похвала́,/ молча́льников удобре́ние./ Те́мже любо́вию па́мять твою́,/ Ники́то преподо́бне, ублажа́ем.

Моли́твенник к Бо́гу кре́пок был еси́,/ чистоты́ рачи́тель,/ целому́дрия о́браз,/ терпе́ния столп,/ а́нгельски на земли́ пожи́л еси́,/ и, я́ко звезда́ пресве́тлая, показа́лся еси́,/ и был еси́ мно́гим во́ждь ко спасе́нию./ Те́мже любе́зно/ па́мять твою́, Ники́то преподо́бне, восхваля́ем.

О́бразом ангелоле́пен показа́лся еси́,/ седи́на честна́, посто́м укра́шена,/ воздержа́нием сия́я, братолю́бием цветы́й,/ кро́ток взо́ром,/ и тих хожде́нием,/ и умиле́н виде́нием,/ и смире́н се́рдцем, высо́к доброде́тельным житие́м./ Те́мже любо́вию/ па́мять твою́, Ники́то преподо́бне, ублажа́ем.

Преподо́бне о́тче Ники́то,/ в мона́шестве пожи́л еси́ непоро́чно/ и благоуго́дно Го́сподеви,/ и, ели́ко трудополо́жно нача́л еси́,/ изря́дно и чу́дно сконча́л еси́/ и всесоверше́нно во стра́се Бо́жий,/ и чуде́с дарова́ний сподо́бился еси́,/ е́же исцеля́ти неду́ги разли́чныя/ и прогоня́ти ду́хи лука́выя./ Тем па́мять твою́ почита́ем, досточу́дне.


Седальны

Глас 2:

Ко́е похвале́ние принесе́м тебе́, преподо́бне?/ а́нгельски бо на земли́ пожи́л еси́,/ дре́вних же по́стник воздержа́нием дости́г,/ к му́чеником приложи́лся еси́, я́ко ну́ждную сме́рть прия́вый./ Тем мо́лим тя, Ники́то:/ моли́ Христа́ Бо́га о всех нас.

Глас 4:

Во оби́тели тезоимени́таго тебе́ страстоте́рпца жи́знь препроводи́л еси́,/ и вси, приходя́щии к тебе́, а́ки ко исто́чнику благотеку́щему,/ ра́достно отходя́ще, Христа́ прославля́ют.

Глас 3:

Не то́кмо во гра́де твое́м слы́шано бы́сть,/ но и во вся страны́ и гра́ды произы́де сла́ва и́мене твоего́, преподо́бне,/ и вси, призыва́ющии с ве́рою тебе́ на по́мощь,/ неду́гов исцеле́ние прие́млют.

Глас 5:

Те́лом возше́д на столп, ум же возвы́сив на преми́рная,/ труды́ ко трудо́м прилага́еши, жела́я дости́гнути угото́ванных тебе́ благ на Небесе́х,/ и́хже получи́в, помина́й нас, почита́ющих свяще́нную па́мять твою́.

Глас 4:

Я́ко всесве́тлая звезда́, возсия́в светоза́рными доброде́тельми, Богоно́се,/ всю ду́шу просвети́л еси́ Ду́хом./ Тем преше́л еси́ к невече́рнему Све́ту,/ разреша́я страсте́й на́ших те́мныя о́блаки,/ па́мять твою́ при́сно творя́щих се́рдца пра́востию.


Светильны

Вся жития́ оста́вль, Христа́ приобре́л еси́,/ трудополо́жно пожи́в/ и сме́рть ну́ждную восприе́мь;/ тем па́мять твою́, Ники́то, почита́ем.

Богородичен: Бо́га нам, Пречи́стая, родила́ еси́,/ и вси, прароди́тельныя кля́твы изба́вльшеся,/ воспева́ем Тя, Препе́тая.


Каноны

Канон преподобного, глас 4 (основной)

Другий канон преподобного, глас 8 (основной)


Житие

Преподо́бный Ники́та Столпник Переяславльский

Преподобный Никита Столпник Переяславльский был уроженцем города Переславля Залесского и заведовал сбором казенных податей и налогов. В 1152 году князь Юрий Долгорукий перенес город Переславль и каменный храм во имя Всемилостивого Спаса на новое место. В связи с расходами по строительству города и храма был произведен усиленный сбор податей с жителей города. Никита, руководивший этими сборами, нещадно грабил жителей, собирая огромные суммы денег для себя. Так длилось много лет. Но Милосердный Господь, желающий всех грешников спасти, и Никиту привел к покаянию.

Однажды он пришел в церковь и услышал слова пророка Исайи: «Измыйтеся, и чисти будете, отъимите лукавства от душ ваших... научитеся добро творити... избавите обидимого, судите сиру (защитите сироту) и оправдите вдовицу» (Ис. 1:16–17). Словно громом был потрясен он этими словами, проникшими в глубину сердца. Всю ночь Никита провел без сна, вспоминая слова: «Измыйтеся и чисти будете». Однако утром он решил пригласить друзей, чтобы в веселой беседе забыть ужасы прошедшей ночи. Господь вновь призвал Никиту к покаянию. Когда жена стала готовить обед для угощения гостей, то вдруг увидела в кипящем котле то всплывавшую человеческую голову, то руку, то ногу. В ужасе позвала она мужа, и Никита увидел то же самое. Внезапно в нем пробудилась уснувшая совесть, и Никита ясно осознал, что своими поборами он поступает как убийца. «Увы мне, много я согрешил! Господи, наставь меня на путь Твой!»? – такими словами выбежал он из дома.

В трех верстах от Переславля стоял монастырь во имя святого великомученика Никиты, куда и пришел потрясенный страшным видением Никита. Со слезами он припал к ногам игумена: «Спаси погибающую душу!» Тогда игумен решил испытать искренность его покаяния и дал первое послушание: три дня стоять при монастырских воротах и исповедовать всем проходящим грехи свои. С глубоким смирением Никита принял первое послушание. Через три дня игумен вспомнил о нем и послал одного инока посмотреть, что он делает у монастырских ворот. Но инок не нашел Никиту на прежнем месте, а обнаружил его лежащим в болоте: он был покрыт комарами и мошками, тело его было в крови. Тогда сам игумен с братией пришел к добровольному страдальцу и спросил: «Сын мой! Что ты делаешь с собой?» «Отец! Спаси погибающую душу», – отвечал Никита. Игумен одел Никиту во власяницу, сам ввел в монастырь и постриг в монашество.

Всем сердцем приняв монашеские обеты, преподобный Никита проводил дни и ночи в молитве, пении псалмов и чтении житий святых подвижников. По благословению настоятеля он возложил на себя тяжелые вериги и на местах своих монашеских подвигов ископал два глубоких колодца. Вскоре преподобный усилил свой подвиг – он выкопал глубокую круглую яму и там, возложив на главу каменную шапку, стал, подобно древним столпникам, на пламенную молитву. Только голубое небо да ночные звезды видел он со дна своего столпа-колодца, да узкий подземный ход вел под церковную стену – по нему преподобный Никита ходил в храм на Богослужение. Господь принял его покаяние и даровал всесильную благодать исцелять недуги и изгонять бесов. Так, однажды преподобный Никита исцелил юного князя Черниговского Михаила, послав ему навстречу свой жезл. Больной князь оперся на него и стал здоров. При этом святой Никита именем Божиим связал беса, лукавый три часа стоял у столпа, обещая больше не вредить людям.

Так подвизаясь добрым подвигом в обители великомученика Никиты, преподобный Никита и сам завершил жизнь мученической кончиной. Однажды ночью родственники святого, приходившие к нему для благословения, прельстились его блестевшими веригами и крестами, приняв их за серебряные, и решили овладеть ими. В ночь на 24 мая 1186 года они разобрали покрытие столпа, убилн подвижника, сняли с него кресты и вериги, завернули их в грубую холстину и убежали.

Перед утренним Богослужением пономарь, пришедший за благословением к святому Никите, обнаружил разобранную крышу и сообщил об этом игумену. Игумен с братией поспешил к столпу преподобного и увидел убитого святого, от тела которого исходило благоухание.

Торжественно и благоговейно, с пением и свечами было погребено честное тело подвижника у церкви святого великомученика Никиты, с правой стороны алтаря.

Между тем убийцы, остановившись на берегу реки Волги, решили поделить добычу, но с удивлением увидели, что это не серебро, а железо, и бросили вериги в Волгу, Господь прославили эти видимые знаки тайных подвигов и трудов святого. В ту же ночь Симеон, благочестивый старец Ярославского монастыря во имя святых апостолов Петра и Павла, увидел над Волгой три ярких луча света. Он сообщил об этом настоятелю монастыря и старейшине города. Собор священников и многочисленные горожане, сошедшиеся к реке, увидели три креста и вериги «яко древо в водах волжских плавающие». С благоговением и молитвами перенесены были вериги в обитель великомученика Никиты и положены на гроб преподобного Никиты. При этом произошли исцеления.

Около 1420–1425 гг. святитель Фотий, Митрополит Московский, благословил открыть мощи святого Никиты. Игумен монастыря с братией совершил молебен, затем открыли бересту, которой было обернуто нетленное тело, но вдруг могила закрылась землей и мощи остались под спудом. В 1511–1522 гг. был воздвигнут придел во имя преподобного Никиты, а в XIX веке протоиерей А. Свирелин составил акафист святому.

В Иконописном подлиннике дан внешний облик святого: «Подобием стар и сед, брада подоле Власиевой, весьма бела, на конец узка и раздвоилась, от брады с левой стороны косм долг, мало не до пояса, на главе клобук лазоревый со кресты, ризы преподобническия, стоит на столпе. Сей возложи на ся вериги железный и труждашеся, и ради онех же вериг убиен бысть в лето 6694».

Память преподобного Никиты совершается 24 мая.

Литература:

1. Ильинский П., священник. Переяславльский монастырь и его подвижник, преподобный Никита Столпник. Владимир, 1897.

2. Свирелин А., протоиерей. Житие святого Никиты Столпника. Вязники, 1890.

3. Служба преподобному Никите Столпнику. М., 1807.

* * *

64

Рожде́ственный – родовой, общий.

65

Тобо́ю по́льзовашася – тобою исцлялись.

66

Возбну́в – проснувшись, пробудившись.