05-31 Свята́го му́ченика Ерме́я

Краткое наименование:

05-31 Свята́го му́ченика Ерме́я

Минея. Дата 2025-06-13 (31 мая по ст. стилю)

Знак типикона: Вседневный

Чтения

На Утрени:

Апостол:

Евангелие:


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 4:

Му́ченик Твой, Го́споди, Ерме́й/ во страда́нии свое́м вене́ц прия́т нетле́нный от Тебе́, Бо́га на́шего:/ име́яй бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́,/ сокруши́ и де́монов немощны́я де́рзости./ Того́ моли́твами/ спаси́ ду́ши на́ша.


Кондаки

Глас 6:

И́же по Христе́ усе́рдно подвиза́вся,/ в седи́нах до́блих му́жество стяжа́, му́чениче Ерме́е,/ беззако́нных злоумышле́ния попра́в Христо́вою си́лою,/ от чаро́вных напое́ний невреди́м пребы́сть, зовы́й:/ Бог есть со мно́ю, и никто́же на мя.

Икос:


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 1:

Кро́вными ка́плями/ безбо́жия огнь, великому́чениче, погаси́в,/ Христо́ву Це́рковь напои́л еси́ бога́тно/ и ве́рных сердца́ уясни́л еси́,/ благоче́стно почита́ющих/ твою́ свяще́нную и честну́ю па́мять.

Я́ко необори́м столп,/ прило́ги враг не поколеба́лся еси́ отню́д,/ сердца́ же тех стерл еси́, Ерме́е,/ и боле́знию до́блих по́двиг твои́х,/ я́ко преклоне́ну сте́ну,/ вся их шата́ния низло́ж.

Во глубину́ неве́рия попо́лзшияся/ возводя́, Ерме́е, Бо́жиим сло́вом,/ мук треволне́ния подъя́л еси́ мно́га,/ страстоте́рпче прехва́льне,/ до́ндеже вшел еси́ с ни́ми ра́достно/ в приста́нище Небе́сное.

Богородичен,

Нра́вом гнилы́м попо́лзся, ниц лежу́/ и к Твое́й, Де́во, притека́ю тишине́:/ от бу́ри сопроти́вныя/ и искуше́ний многообра́зных мя изба́ви,/ да пою́ Твою́ благода́ть непреста́нно,/ Богоро́дице, Ма́ти Присноде́во.

Крестобогородичен,

Воздви́жена я́ко ви́де на Кресте́ А́гнца Непоро́чная Де́ва,/ пла́чущи, вопия́ше:/ сла́дкое Мое́ Ча́до,/ что́ но́вое и пресла́вное виде́ние?/ Ка́ко, содержа́й вся́ческая го́рстию,/ на Дре́ве пригвожда́ешися пло́тию?


Стихиры на стиховне


Стихиры на хвалитех


Седальны

Глас 2:

Низло́ж враго́в возноше́ния,/ я́ко во́ин си́лен Влады́чень, побе́дный вене́ц прия́л еси́./ Те́мже восхваля́ем тя, я́ко до́бля страда́льца,/ ве́рою творя́ще твою́ всепра́зднственную па́мять,/ в не́йже моли́ спасти́ся нам вся́кия ну́жды, Ерме́е многострада́льне.


Светильны


Каноны

Кано́н, творе́ние Ио́сифово, глас 8 (основной)


Житие

Святой мученик Ермий

Святой мученик Ермий пострадал за Христа в городе Команы во время гонений при императоре Антонине Пии (138–161). Правитель Севастиан, прибывший в Капладокию для исполнения приказа о преследовании христиан, предложил святому принести жертву языческим богам, обещая за это почести и милость императора. Но убеленный сединами воин мужественно исповедал свою веру во Христа. После долгих уговоров правитель повелел мучить святого. Его били по лицу так, что содрали с лица кожу, а потом бросили в раскаленную печь. Когда через 3 дня печь открыли, мученик Ермий вышел из нее невредимым. Правитель Севастиан приказал волхву отравить святого Ермия ядом. Отравленное питье не принесло святому никакого вреда. Так же и второй кубок с сильнейшим ядом не умертвил мученика. Волхв уверовал во Христа Спасителя, принес покаяние и был немедленно обезглавлен, приняв крещение собственной кровью и восприняв мученический венец.

Святой Ермий был предан еще более жестоким мукам: из него вытягивали жилы, бросали в кипящее олово, выкололи глаза, но он смиренно благодарил Господа Иисуса Христа. Потом мученика Ермия повесили головой вниз. Три дня висел он в таком положении. Люди, посланные правителем удостовериться в смерти мученика, нашли его живым. Пораженные чудом, они ослепли от ужаса и начали взывать к святому, чтобы он помог им. Святой мученик велел подойти ослепшим к нему, возложил на них руки и исцелил Именем Господа Иисуса Христа. В ярости правитель приказал содрать с тела святого всю кожу, но страстотерпец по-прежнему оставался живым. Тогда обезумевший Севастиан собственноручно отрезал ему голову ножом. Христиане тайно погребли тело мученика. От святых мощей Ермия подавались многочисленные исцеления православным христианам от различных недугов.