07-14 Преподо́бнаго Стефа́на, игу́мена Ма́хрищскаго

Преподо́бнаго Стефа́на, игу́мена Ма́хрищскаго

Краткое наименование:

07-14 Преподо́бнаго Стефа́на, игу́мена Ма́хрищскаго

Минея. Дата 2025-07-27 (14 июля по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени:

Апостол:

Евангелие:


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 8:

Правосла́вия ревни́телю,/ благоче́стия наста́вниче и чистоты́,/ и́щущим спасе́ния путеводи́тельный свети́льниче,/ мона́шествующих Богодухнове́нное удобре́ние,/ преподо́бнаго Се́ргия духо́вный собесе́дниче,/ Стефа́не прему́дре,/ уче́ньми и добродея́ньми твои́ми ду́ши просвети́л еси́/ и пусты́ни насели́л еси́,/ моли́ Христа́ Бо́га спасти́ся душа́м на́шим.


Кондаки

Глас 8:

Чистото́ю душе́вною боже́ственно вооружи́вся,/ блаже́нную жизнь соверши́л еси́,/ в пусты́ню, я́ко во град, всели́вся,/ благода́ть прия́л еси́ от Бо́га/ исцеля́ти неду́ги приходя́щим к честне́й твое́й ра́це/ и всех возвыша́ти к Боже́ственней высоте́,/ те́мже, име́я дерзнове́ние ко Святе́й Тро́ице,/ помина́й нас, чту́щих па́мять твою́, да зове́м ти:/ ра́дуйся, преподо́бне Стефа́не, по́стником удобре́ние.

Икос: Разу́мнаго свети́льника, вся озаря́юща чудесы́ исцеле́ний,/ во смире́нии и кро́тости Влады́ки всех Христа́ подража́теля и столпа́ утвержде́ния,/ и́ноком наста́вника, равноа́нгельно на земли́ пожи́вша,/ неви́димыя враги́ си́лою кре́стною до́бльственне ннзложи́вша/ и плотска́я мудрова́ння ду́хови повину́вша,/ в страннолю́бии же и в ми́лостыни неоску́днаго и в благодея́ниих прекра́снаго,/ преподо́бнаго Се́ргия спо́стника же и собесе́дника,/ Боже́ственнаго кри́на, в пусты́нных удо́лиих процве́тшаго, восхва́лим, зову́ще:/ ра́дуйся, преподо́бне Стефа́не, по́стником основа́нне.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 2:

Боже́ственный глас Ева́нгелия Христо́ва услы́шав,/ ми́ра оста́вил еси́ бога́тство и сла́ву,/ и, крест свой на ра́мо взем,/ Христо́ви после́довал еси́ невозвра́тным по́мыслом,/ и те́сный путь по́стничества проше́л еси́, ра́дуяся,/ и а́нгельским лико́м прича́стник показа́лся еси́,/ Богому́дре Стефа́не преподо́бне,/ с ни́ми же моли́ся о чту́щих честну́ю па́мять твою́.

Егда́ Боже́ственное раче́ние на́йде на тя, Стефа́не прему́дре,/ тогда́ оте́чество оста́вил еси́,/ в пусты́ню, я́ко во град, всели́лся еси́,/ и та́мо мона́хов сонм собра́л еси́,/ с ни́ми же порабо́тал еси́ Христу́,/ Его́же ра́ди распя́лся еси́ ми́рови,/ и с ми́ром к преми́рному, ра́дуяся, возше́л еси́,/ иде́же а́нгельская во́инства веселя́тся,/ с ни́ми же моли́ся о чту́щих честну́ю па́мять твою́.

Егда́ благода́ть Свята́го Ду́ха се́рдце твое́ просвети́, Стефа́не,/ тогда́ Тро́ицы прекра́сное селе́ние яви́лся еси́,/ Е́юже наставля́емь, святы́я хра́мы созда́л еси́, блаже́нне,/ и оби́тели на спасе́ние мона́хов,/ и́хже на зла́це воздержа́ния упа́сл еси́/ и твои́ми уче́нии по Небе́сней стези́ ше́ствовати наста́вил еси́,/ с ни́ми же почита́ем твою́ честну́ю па́мять.

Е́же по о́бразу соблю́д невреди́мо,/ ум влады́ку на стра́сти па́губныя по́стнически поста́вив,/ и на подо́бие, я́коже мо́щно, возше́л еси́:/ му́жески бо естество́ пону́див,/ потща́лся еси ху́ждшее покори́ти лу́чшему/ и плоть порабо́тити ду́ху,/ те́мже мона́шествующих яви́лся еси́ вождь,/ жи́тель пусты́ный, благотеку́щих обучи́тель,/ пра́вило доброде́тели изве́стнейшее,/ и ны́не на Небесе́х, о́тче наш Стефа́не,/ чи́сте зри́ши Святу́ю Тро́ицу,/ моля́ся о и́же ве́рою и любо́вию чту́щих тя.

Богородичен,

Кто Тебе́ не ублажи́т, Пресвята́я Де́во; / кто ли не воспое́т Твоего́ Пречи́стаго Рождества́; / безле́тно бо от Отца́ возсия́вый Сын Единоро́дный, / То́йже от Тебе́, Чи́стыя, про́йде, / неизрече́нно вопло́щься, / естество́м Бог Сый, / и естество́м быв Челове́к нас ра́ди; / не во двою́ лицу́ разделя́емый, / но во двою́ естеству́ / несли́тно познава́емый. / Того́ моли́, Чи́стая Всеблаже́нная, / поми́ловатися душа́м на́шим.


Стихиры на стиховне

Глас 1:

Стефа́не пребога́те,/ душе́вныя стра́сти от ко́рене исто́ргл еси́/ и теле́сная чу́вства поработи́л еси́ добро́тами твоего́ жития́,/ и, чуде́с благода́ти сподо́бився,/ Христо́ви моли́ся дарова́ти душа́м на́шим/ мир и ве́лию ми́лость.

Стих: Честна́ пред Го́сподем/ смерть преподо́бных Его́.

Стефа́не преподо́бне,/ твои́м кре́пким воздержа́нием и непреста́нною моли́твою/ стра́сти теле́сныя умертви́в,/ бесо́вския полки́ посрами́л еси́/ и А́нгелы возвесели́л еси́,/ с ни́ми же Христо́ви моли́ся дарова́ти душа́м на́шим/ мир и ве́лию ми́лость.

Стих: Блаже́н муж, боя́йся Го́спода,/ в за́поведех Его́ восхо́щет зело́.

Стефа́не преподо́бне,/ в пусты́нях и гора́х ты, бе́гая, удали́лся еси́,/ сла́ву вре́менную пренебре́гл еси́/ и Небе́сней сла́ве насле́дник был еси/ и А́нгелом собесе́дник,/ с ни́ми же Престо́лу Царя́ Христа́ Бо́га предстоя́,/ моли́ся дарова́ти душа́м на́шим/ мир и ве́лию ми́лость.

Мона́хов мно́жества,/ наста́вника тя чтим, о́тче наш Стефа́не,/ тобо́ю бо путь пра́вый ходи́ти позна́хом:/ блаже́н еси́, Христу́ рабо́тав,/ и вра́жию обличи́л еси́ си́лу,/ А́нгелом собесе́дниче и вели́кому Се́ргию соприча́стниче,/ с ни́ми же моли́ся Го́сподеви/ поми́ловатися душа́м на́шим.

Богородичен,

Безневе́стная Де́во, / я́же Бо́га неизрече́нно заче́нши пло́тию, / Ма́ти Бо́га Вы́шняго, / Твои́х рабо́в мольбы́ приими́, Всенепоро́чная, / всем подаю́щи очище́ние прегреше́ний, / ны́не на́ша моле́ния прие́млющи, / моли́ спасти́ся всем нам.


Стихиры на хвалитех

Глас 8:

О́тче преподо́бне Стефа́не,/ от младе́нства Бо́гови прилежа́,/ мирска́я пристра́стия оста́вил еси́/ и, пло́ти взыгра́ния воздержа́нием обузда́в/ и се́рдце свое́ от скве́рны очи́стив,/ сосу́д избра́н Ду́ху Свято́му был еси́/ и столп утвержде́ния и́ноком,/ те́мже мо́лим тя:/ моли́ Христа́ Бо́га, да спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.

О́тче Богому́дре Стефа́не,/ глас Ева́нгелия Христо́ва услы́шав/ и крест свой на ра́мо взем,/ после́довал еси́ Христу́ невозвра́тным по́мыслом,/ вожделе́ния плотска́я умертви́в,/ тем и по сме́рти сия́еши чудесы́,/ Бо́гу прославля́ющу тя,/ Его́же моли́, да спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.

О́тче Стефа́не Богоприя́тне,/ лоза́ виногра́да Христо́ва был еси́/ и сади́тель чистоты́,/ сле́зными исто́чники пусты́ни безпло́дное возде́лал еси́/ и, ко́рение страсте́й увяди́в,/ цвет свяще́ния был еси́./ Моли́ Христа́ Бо́га, да спасе́т ду́ши на́ша, я́ко Милосе́рд.

Днесь и́ночестии собо́ри,/ сше́дшеся в па́мять Богоно́снаго отца́,/ слове́сныя плету́ще венцы́,/ увенча́им наста́вника и́ноком,/ Стефа́на Богому́драго,/ неви́димых враг ополче́ния/ терпе́нием и смире́нием му́жески победи́вшаго/ и благода́ть чуде́с от Христа́ Бо́га прии́мшаго/ исцеля́ти разли́чныя неду́ги/ и прогоня́ти ду́хи лука́выя/ от всех, с ве́рою притека́ющих к честне́й егр ра́це,/ те́мже возопии́м:/ мона́хов наста́вниче, и А́нгелом собесе́дниче,/ и преподо́бным украше́ние,/ моли́ дарова́ти мир ми́рови/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.

Богородичен,

Богоро́дице, Ты еси́ лоза́ и́стинная,/ возрасти́вшая нам Плод живота́,/ Тебе́ мо́лимся:/ моли́ся, Влады́чице, со святы́ми апо́столы,/ поми́ловати ду́ши на́ша.


Седальны

Глас 1:

От ю́ности, блаже́нне, от всея́ души́ Христа́ возлюби́л еси́,/ и, Того́ си́лою укрепля́емь,/ непреста́нною моли́твою, я́коже копие́м, низложи́л еси́ враги́ неви́димыя,/ и сла́вно венце́м побе́ды венча́лся еси́ от руки́ всех Христа́ Бо́га,/ те́мже почита́ем честну́ю твою́ па́мять, преподо́бне.

Глас 1:

А́нгельски пожи́л еси́ на земли́, преподо́бне,/ во бде́ниих же и злострада́ниих плоть свою́ удручи́в,/ те́мже и А́нгелы житие́м свои́м удиви́л еси́, и бе́сы посрами́л еси́,/ и и́ноческая сосло́вия в па́мять твою́ торжествова́ти собра́л еси́, Стефа́не.

Глас 3:

Стопа́м после́дуя Влады́ки своего́, Стефа́не,/ от ю́ности горды́ню возненави́дев и сла́ву ми́ра, я́ко мимоходя́щу,/ смире́ние же и нищету́ возлюби́в,/ те́мже и па́стыря тя ста́ду твоему́ поставля́ет Христо́с Бог,/ Ему́же моли́ся о нас, преподо́бне.

Глас 8:

Оте́чество свое́ оста́вил еси́, преподо́бне,/ я́коже Авраа́м други́й, пресе́льник быв,/ и в пусты́ню всели́лся еси́, крест свой взем,/ Христу́ после́довав, плоть свою́ воздержа́нием, и труды́, и пусты́нными озлобле́нии умертви́л еси́,/ и ста́до мона́хов собра́л еси́,/ и по сме́рти от Бо́га бдагода́ть прия́л еси́ неду́ги исцеля́ти/ с ве́рою приходя́щим к честне́й твое́й ра́це, Стефа́не преподо́бне,/ моли́ Христа́ Бо́га согреше́нием оставле́ние дарова́ти/ чту́щим любо́вию святу́ю па́мять твою́.


Светильны

Ты яви́лся еси́, Богому́дре о́тче, столп доброде́телей/ и преподо́бным сла́ва и украше́ние,/ те́мже помина́й чту́щих честну́ю твою́ па́мять.

Богородичен: Тя Предста́тельницу вси иму́ще, гре́шнии, о Пресвята́я Де́во!/ Моли́ся благопремени́тельна сотвори́ти нам Сы́на Твоего́/ ма́терними Твои́ми моли́твами.


Каноны

Кано́н преподо́бнаго Стефа́на, глас 4 (основной)


Житие

Преподобный Стефан Махрищский родился в XIV веке в Киеве. По достижении совершеннолетия он принял монашеское пострижение в Киево-Печерской обители, где проводил жизнь в строгом воздержании, непрестанной молитве и полном послушании у старцев. Преподобный Стефан уже в юности был примером для других иноков: он первым приходил в храм и последним уходил из него, во время молитвы стоял неподвижно, как осужденный, иноческие послушания исполнял беспрекословно, служил братии со смирением и кротостью. Несколько лет святой Стефан прожил в Киево-Печерском монастыре, все более совершенствуясь в иноческих подвигах. Однако мирное течение монашеской жизни в Киеве было нарушено подчинением южной части России князьям Литовским, а затем – польскому королю. Католики усилили свое влияние и стали притеснять православных: отбирали у них храмы и устраивали в них костелы, не допускали православных до значительных должностей, бранили и даже избивали священников и монахов. Гонение на Православие особенно усилилось в середине XIV века. В то время многие иноки в Киеве и его окрестностях покинули свои монастыри и уединились в безвестных дебрях и пустынях для подвигов поста и молитвы. Преподобный Стефан также ушел из Киево-Печерской Лавры и отправился на север, в православную Москву.

Святой Стефан прибыл в столицу Русского государства в княжение великого князя Иоанна II (1353–1359), который предложил подвижнику избрать для жительства любой монастырь в Москве. Но святой. Стефан решил поселиться в пустыне и отправился на северо-восток, где и избрал себе место в лесном урочище Махрище в 35 верстах от обители Преподобного Сергия. Водрузив деревянный крест, подвижник срубил себе келлию, выкорчевал вокруг лес для возделывания земли и стал жить там, подвизаясь в посте, молитве и трудах. Когда о святом отшельнике стало известно в окрестностях, к нему начали приходить ревнители благочестия. Сначала преподобный Стефан, стремясь к безмолвию, не разрешал им селиться около него, но затем уступил их просьбам. Не позднее 1358 года, по благословению святителя Алексия, митрополита Московского (†1378; память 12 февраля), преподобный Стефан основал монастырь. Братия построили храм во Имя Живоначальной Троицы, трапезную и келлии, которые обнесли оградой. Святитель Алексий рукоположил преподобного Стефана во иеромонаха и поставил игуменом новой обители.

Преподобный Стефан примером своей жизни, кроткими наставлениями учил братию монашескому деланию. Строгий к себе, он был снисходителен к другим, ни на кого не гневался и трудился более других иноков. Показывая пример нестяжания, преподобный носил грубую и ветхую одежду, покрытую заплатами. Не только иноки, но и миряне вдохновлялись подвигами святого. Некто Григорий, живший недалеко от Троицкой обители, передал монастырю свою землю и другое имущество, принял монашество и стал усердным учеником игумена. Впоследствии он мученически скончался, убиенный татарами (†1392; память 15 июня).

Когда Преподобный Сергий Радонежский удалился из своей обители, то пришел к преподобному Стефану и просил у него одного из иноков, который помог бы ему найти уединенное место в окрестных лесах. Преподобный Стефан с любовью исполнил просьбу аввы Сергия и, отпустив с ним добродетельного монаха Симона, проводил его до источника, за три версты от обители. Позднее на месте расставания святых старцев, над источником, была поставлена часовня, к которой ежегодно из Махрищской Сергиевой приходской церкви совершался крестный ход.

Присоединение к обители преподобного Стефана некоторых земель вызвало раздражение живших неподалеку четырех братьев Юрковских, опасавшихся, что и их имение может отойти к монастырю. С целью заставить преподобного уйти из этих мест они грозили убить его. Никакие вразумления святого не помогали. Тогда преподобный Стефан, оставив вместо себя священноинока Илию, тайно оставил монастырь вместе с преподобным Григорием. В 60 верстах от Вологды, в древнем Авнежском княжестве, он основал Троицкую Авнежскую пустынь. Первым пострижеником обители стал местный землевладелец Константин Дмитриевич, который, желая подражать подвигам преподобного Стефана, одну часть своего имения раздал бедным, а другую пожертвовал новому монастырю и принял монашеский постриг с именем Кассиан (впоследствии пострадал вместе с преподобным Григорием в 1392 году; память 15 июня). Со временем слава об Авнежских иноках дошла до Москвы. Благоверный великий князь Димитрий Иоаннович Донской (†19 мая 1389), узнав место пребывания преподобного Стефана, вызвал его к себе, а в монастырь сделал богатый вклад Богослужебными книгами и другими пожертвованиями.

По дороге в Москву преподобный Стефан посетил Махрищскую обитель, где с радостью был встречен братией.

В Москве святой Стефан познакомился с великокняжеским окольничим Тимофеем Васильевичем Вельяминовым, у которого жил родственник-сирота по имени Косма. Косма мечтал быть иноком, но его влиятельный родственник не соглашался отпустить его в монастырь. Узнав о святом Стефане, Косма пошел к нему и со слезами стал просить о помощи. Преподобный Стефан, провидя в юноше великого светильника Русской Церкви, постриг его в рясофор и преднарек ему имя Кирилл. Затем преподобный отвел Косму в Симонов монастырь, где преподобный Феодор (впоследствии архиепископ Ростовский; †1394; память 28 ноября) постриг его в мантию. Это был преподобный Кирилл Белоезерский (†1427; память 9 июня).

По просьбе великого князя Московского преподобный Стефан вернулся в Махрищскую обитель. Он ввел в ней общежительный устав и в течение многих лет мирно и мудро управлял братией. Достигнув глубокой старости, преподобный Стефан передал игуменство старцу Илии и принял великую схиму. В скором времени, 14 июля 1406 года, он, приобщившись Святых Христовых Тайн, мирно отошел к Богу. От тела почившего исходило благоухание.

В 20-х годах XVI века игумен Махрищского монастыря Иона и инок, столетний старец Герман, видели над могилой преподобного Стефана огонь, который озарял обитель. С того времени возобновилось почитание святого, уже почти забытого. Над могилой была поставлена рака и зажжена неугасимая лампада.

В 1550 году при постройке нового каменного храма во Имя Живоначальной Троицы мощи преподобного Стефана были обретены нетленными. От святых мощей совершались исцеления больных. По молитвам преподобного происходили и другие чудеса. Однажды в праздник Пятидесятницы в обитель собралось до двух тысяч богомольцев. В тот год (по некоторым источникам 1557) был голод и в обители было мало хлеба. Игумен Варлаам (1557–1570), желая исполнить завет преподобного, учившего питать всех приходящих в монастырь, не знал, как быть. С верою он обратился в молитве к святому Стефану, прося у него помощи. Затем игумен повелел монаху Симеону, служившему за трапезой, весь имевшийся хлеб разделить на малые части и разложить на столы. Симеон мысленно осудил игумена, полагая, что такой поступок не только не накормит множество народа, но и лишит братию завтрашнего пропитания. Однако он исполнил повеление и по молитве святого Стефана произошло чудо: не только все паломники насытились, но еще осталось столько хлеба, что братия питалась им три месяца.

Игумен Варлаам стал первым собирателем сведений о жизни преподобного Стефана. Он разыскал записки о святом у своего прадеда Серапиона, лично знавшего преподобного Стефана, и записал известные ему чудеса, происходившие у святых мощей. На основе этих записей игумен Данилова монастыря Иоасаф (1560, затем епископ Вологодский), по благословению митрополита Московского Макария (1542–1563), составил житие и службу преподобному Стефану. Служба святому была составлена также Симеоном Полоцким.

Литература:

1. Жития святых, на русском языке изложенные по руководству Четьих-Миней святителя Димитрия Ростовского, кн. 11. М., 1910, с. 128–132.

2Филарет (Гумилевский), архиепископ Черниговский. Жития святых, чтимых Православною Церковью, со сведениями о праздниках Господских и Богородичных, и о явленных чудотворных иконах. 3-е изд., дополн., июль. СПб., 1900, с. 107–108.

3. Протопопов Д. И. Жития святых, чтимых Православной Российской Церковью, а также чтимых Греческой Церковью, южнославянских, грузинских и местно чтимых в России. Месяц июль. М., 1885, с. 174–177.

4Димитрий (Самбикин), архиепископ. Месяцеслов святых, всею Русскою Церковью или местно чтимых. Вып. 11, июль. Тверь, 1901, с. 167–169.

5. Амфилохий, иеромонах. Святой преподобный Стефан, игумен Махрищский, 2-е изд. М., 1894.