Пра́веднаго Арте́мия Ве́ркольскаго
Краткое наименование:10-20 Пра́веднаго Арте́мия Ве́ркольскаго
Минея. Дата 2024-11-02 (20 октября по ст. стилю)
Знак типикона: ПолиелейныйПраздник: святого
Чтения
На Утрени:
Апостол:
Евангелие:
Прокимен
Прокимен, глас :
Стих:
Аллилуарий
Аллилуарий, глас :
Стих:
Причастен
Тропари
Глас 2:Вы́шняго повеле́нием,/ тучено́сным облако́м, не́бо помрачи́вшим/ и мо́лниям блиста́ющим,/ гро́му же возшуме́вшу с преще́нием,/ испусти́л еси́ ду́шу твою́ в ру́це Го́сподеви,/ прему́дре Арте́мие,/ и ны́не предстои́ши Престо́лу Влады́ки всех,/ и́же ве́рою и любо́вию приходя́щим к тебе́,/ подая́ исцеле́ние всем неотло́жно/ и моля́ся Христу́ Бо́гу,/ спасти́ся душа́м на́шим.
Кондаки
Глас 8:Возсия́ дне́сь пресве́тлая па́мять прему́драго Арте́мия;/ Богода́нная благода́ть, я́ко ре́ки, излива́ет от целе́бных моще́й его́ ди́вная исцеле́ния,/ и́миже от многоразли́чных неду́г избавля́емся,/ с ве́рою прие́млюще я и взыва́юще:/ ра́дуйся, Арте́мие Богому́дре.
Икос: От ю́ности возлюби́в Бо́га и незло́бив сый,/ в де́тстве яви́лся еси́, я́ко муж смы́слен,/ от гро́мнаго же преще́ния сме́рть вкуси́л еси́/ и уго́дник яви́лся Влады́це, пречу́дне Арте́мие,/ положе́но же бы́сть те́ло твое́ на пу́сте ме́сте,/ иде́же обрето́шася мо́щи по три́десять тре́тием ле́те преставле́ния твоего́,/ чудеса́ творя́ща пресла́вная и исцеле́ния мно́га неду́жным,/ с ве́рою приходя́щим ко гро́бу твоему́ и вопию́щим:/ ра́дуйся, Арте́мие Богому́дре.
Стихиры на "Господи, возвах"
Глас 1:Возлюби́в Бо́га от младе́нства,/ послушли́в был еси́ роди́телю твоему́, пра́ведне Арте́мие,/ и, труды́ полага́я земны́я,/ жела́л еси́ насыща́тися пи́щи в по́те лица́ твоего́;/ те́мже и сподо́бился еси́ ве́чныя жи́зни/ и во оби́телех святы́х пребыва́еши,/ моли́ у́бо Человеколю́бца Бо́га/ о спасе́нии душ на́ших.
В де́нь трудо́в твои́х/ не́бо помрачи́ся иногда́ о́блаки,/ и ве́тренному дыха́нию умно́жшуся и мо́лниям блиста́ющим,/ воззре́в горе́, пресла́вне Арте́мие,/ во стра́се Бо́жием испусти́л еси́ ду́шу твою́/ и пресели́лся еси́ в Ца́рствие Небе́сное,/ в селе́ниих преподо́бных моля́ Христа́ Бо́га/ о спасе́нии душ на́ших.
Во ю́ностнем цве́те всели́вся во блаже́нную жи́знь/ и Небе́сныя, да́ры прии́м от Влады́ки всех,/ Ему́ усе́рдно предстои́ши, прехва́льне Арте́мие,/ и лику́еши со А́нгелы,/ пресла́вный вене́ц нося́ на версе́ свое́м, всече́стне,/ от Вседержи́телевы руки́,/ Его́же моли́ о спасе́нии душ на́ших.
Прииди́те, ве́рнии,/ всечестны́й пра́здник соста́вим:/ преди́внаго в чудесе́х Арте́мия,/ благоче́стную ве́твь во ю́ностнем цве́те,/ воспои́м и возвели́чим дне́сь./ Ты же, о всехва́льне Арте́мие,/ воздежи́ ру́це свои́ ко Го́споду,/ да изба́вит нас от обдержа́щих ны боле́зней, и бед, и скорбе́й,/ да сохрани́т же нас от враг ви́димых и неви́димых,/ и сподо́бит Ца́рствия Небе́снаго,/ и пода́ст ми́рови ве́лию ми́лость.
Стихиры на стиховне
Глас 2:Ки́ими похва́льными пе́сньми/ воспое́м пресла́внаго в чудесе́х Арте́мия,/ в настоя́щий сей де́нь соше́дшеся в пречестне́м хра́ме?/ Я́ко просвети́ся чудоде́йствы свои́ми:/ слепы́я просвеща́я, прокаже́нныя очища́я,/ боля́щия исцеля́я,/ вся приходя́щия от неду́г избавля́я;/ его́же просла́ви Христо́с Бог наш,/ име́яй ве́лию ми́лость.
Стих: Пра́ведник, я́ко фи́никс, процвете́т/ и, я́ко кедр, и́же в Лива́не, умно́жится.
Ки́ими духо́вными похвала́ми/ восхва́лим чудотво́рца Арте́мия?/ Подае́т бо неоску́дная исцеле́ния/ и мо́лится о нас и за вся ве́рныя лю́ди,/ о е́же спасти́ся нам,/ того́ па́мять ве́рно чту́щим;/ его́же венцы́ венча́ет Христо́с Бог наш,/ име́яй ве́лию ми́лость.
Стих: Насажде́ни в дому́ Госпо́дни,/ во дво́рех Бо́га на́шего процвету́т.
Ки́ими похва́льными добро́тами/ ны́не просла́вим тя, пра́ведне Арте́мие,/ в честне́м пра́зднице твоея́ па́мяти духо́вно пра́зднующе?/ Моли́ся Христу́ Бо́гу за лю́ди своя́:/ тебе́ бо те́пла предста́теля, и храни́теля,/ и моли́твенника ко Влады́це стяжа́хом,/ подаю́щему ми́рови ве́лию ми́лость.
Егда́ изше́л еси́, прему́дре Арте́мие,/ труды́ своя́ полага́ти,/ двоюна́десяти лет сый,/ тогда́ у́бо ве́лию бы́вшу ве́тренему дыха́нию с шу́мом стра́шным,/ помрачи́ся не́бо тучено́сными о́блаки,/ дождю́ разлива́ющуся и гро́мному гла́су шумя́щу/ и мо́лниям ве́лиим блиста́ющимся;/ ты же, преподо́бный о́троче, стра́хом одержи́м был еси́/ пре́дал ду́шу твою́ в ру́це Бо́жии,/ те́ло же твое́ бы́сть положе́но на пу́сте ме́сте;/ но Бог возвы́си е десни́цею Свое́ю,/ по мно́гих ле́тех просла́вив чудесы́ Свои́ми/ во стране́ ве́рней оте́чества твоего́,/ и ны́не, пресла́вне, моли́/ спасти́ся душа́м на́шим.
Стихиры на хвалитех
Глас 4:Пречестна́я па́мять твоя́, страстоте́рпче Арте́мие,/ соверша́ется дне́сь,/ и восхваля́ются мо́щи твоя́ пресве́тлыя,/ чудесы́ сия́ющия;/ ве́рнии же, притека́юще и здра́вие прие́млюще,/ неду́ги разли́чными одержи́ми,/ про́сят у Христа́ ми́ра ми́рови/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Восхва́лим пе́сньми Боже́ственными/ и возвели́чим тя, сла́вне Арте́мие,/ и́же измла́да Бо́га возлюби́в/ и по преставле́нии предстоя́ Престо́лу Бо́жию,/ мо́лишися, е́же изба́витися нам от враг ви́димых и неви́димых,/ и от одержа́щих зол сохрани́ ны,/ и испроси́ у Христа́ ми́ра ми́рови/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Просия́л еси́ светоза́рно во оте́чествии твое́м,/ Богоуго́дне Арте́мие,/ те́ло бо твое́ по ле́тех мно́гих обре́теся,/ ничи́мже врежде́но/ и чудеса́ пресла́вная творя́щее,/ хромы́я, и слепы́я, и глухи́я,/ и разсла́бленныя исцеля́ющее,/ и от тряса́виц избавля́ющее./ Проси́ у Христа́ мир ми́рови/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Возсия́ дне́сь пресве́тлая ра́дость,/ и многоцеле́бныя мо́щи твоя́ источа́ют здра́вие,/ я́ко алава́стр ми́ро,/ неду́жныя исцеля́юще,/ лука́выя ду́хи прогоня́юще/ и от вся́кой я́зи избавля́ющее прииди́те у́бо, ны́не/ ра́достными усты́ восхва́лим пра́веднаго и целому́дреннаго Арте́мия,/ сподо́бившагося таковы́я благода́ти прия́ти,/ той бо мо́лится Христу́ Бо́гу/ спасти́ся душа́м на́шим.
Седальны
Глас 1:Боже́ственное жела́ние возлюби́в/ и жили́ще быв Свято́му Ду́ху,/ пречестны́ми чудесы́ сия́я, благочести́ве Арте́мие,/ со А́нгелы весели́ся и с му́ченики пребыва́я,/ моли́ся Христу́ Бо́гу, мир ми́рови испроси́/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Глас 3:Па́мять твою́ всесве́тлую возвели́чим дне́сь/ и пе́сньми Боже́ственными ликова́ние соста́вим, всече́стне Арте́мие:/ ты бо Небе́сныя да́ры прие́млеши,/ и́миже подае́ши неду́г исцеле́ния приходя́щим к тебе́ с ве́рою,/ и мо́лишися к Бо́гу, да пода́ст ми́рови ве́лию ми́лость.
Глас 8:Яви́лся еси́ чу́ден и предо́бр уго́дник Небе́снаго Царя́,/ просвеща́я на земли́ живу́щия чудесы́ твои́ми, Богому́дре Арте́мие;/ сего́ ра́ди приходя́щии к тебе́ облобыза́ют че́стно мо́щи твоя́/ и ве́рою почерпа́ют исцеле́ние от неисчерпа́емаго исто́чника./ Те́мже, пресла́вне Арте́мие,/ моли́ Христа́ Бо́га спасти́ ду́ши на́ша.
Глас 4:От младе́нства душе́ю Бо́гу прилепи́вся,/ двоюна́десяти лет к Бо́гу преста́вился еси́/ и, в ве́чное Ца́рство всели́вся,/ прия́л еси́ дар от Бо́га/ неду́жныя исцеля́ти, прокаже́нныя очища́ти,/ слепы́м о́чи отверза́ти, лука́выя ду́хи прогоня́ти/ и от трясави́ц избавля́ти с ве́рою тя призыва́ющих;/ непреста́нную благода́ть у Христа́ испроси́, Богоуго́дне Арте́мие,/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Светильны
Я́ко све́тлая звезда́, возсия́ша мо́щи твоя́, Арте́мие прехва́льне,/ и, я́ко многоце́нный би́сер, обрето́шася/ многоразли́чная подаю́ще исцеле́ния и чуде́с зарю́ испуща́юще,/ те́мже ны́не предстои́ши Влады́це всех,/ во све́те ра́дуяся.
Богородичен: Пресве́тлая Цари́це Богоро́дице,/ ро́ждшая Христа́ Спа́са без се́мене от Свята́го Ду́ха,/ от Отца́ исходя́щаго и просвети́вшаго вся ве́рныя,/ да́руй нам во Све́те присносу́щнем водвори́тися/ и Ду́хом Бо́жиим освяти́тися,/ я́ко да Тя, Богоро́дице, сла́вим.
Каноны
Канон Артемия, глас 8 (основной)
Житие
Свято́й пра́ведный Арте́мий Ве́ркольский
Святой праведный Артемий Веркольский родился в 1532 году в Двинском округе, в селении Верколе, что на реке Пинеге. Богобоязненные родители его Косьма и Аполлинария воспитывали свое дитя во всяком благочестии и чистоте. Уже с 5 лет Артемий отличался от своих сверстников, чуждаясь обычных игр и забав. Однажды в 13-летнем возрасте святой Артемий пошел с отцом на поле. Неожиданно сверкнула молния, ударил гром, и отрок пал мертвым, хотя молния и не коснулась его. Крестьяне сочли случившееся за гнев Божий, поэтому тело отрока оставили непогребенным в пустынном месте, в сосновом лесу. Произошло это 23 июня 1545 года.
И вот однажды, 32 года спустя, клирик храма во имя святителя Николая чудотворца диакон Агафоник, проходя лесом неподалеку от местонахождения тела праведного Артемия, увидел воссиявший свет. И когда подошел ближе, то обрел нетленное тело отрока.
У местного крестьянина Калинника болел сын. Усердно молился Калинник о его исцелении, взял кусок бересты, покрывавшей нетленное тело праведного отрока и положил на грудь сыну, который тотчас выздоровел. Обрадованный отец рассказал о случившемся поселянам, и с того времени началось молитвенное почитание святого Артемия. Мощи его были положены на паперти Никольского храма в селе Верколе.
По молитвам святого получали исцеление многие больные, в особенности страждущие глазными болезнями. Житель Холмогор Иларион потерял зрение и доходил до отчаяния. В день памяти святителя Николая Чудотворца праведный Артемий явился страдальцу с посохом в левой и крестом в правой руке; осенив крестом больного, он сказал: «Встань, исцеляет тебя Христос рукою раба Своего Артемия; иди в Верколу, поклонись его гробу и расскажи обо всем священнику и крестьянам», – после чего больной тотчас выздоровел.
Благодарные почитатели святого отрока перенесли его мощи с паперти храма в особый придел, устроенный в 1584 году. Мезенский воевода Афанасий Пашков в благодарность за исцеление своего сына построил храм во имя святого великомученика Артемия, небесного покровителя праведного отрока. В 1619 году мощи святого Артемия были освидетельствованы и перенесены (6 декабря) в этот храм. Через 30 Лет, когда храм сгорел, на месте вновь обретенных мощей, в период правления царя Алексея Михайловича, построили монастырь (1649), в который перенесли мощи святого. По преданию, у святого Артемия была сестра – праведная Параскева Пириминская, прославившаяся чудотворениями. Память праведного Артемия совершается также 20 октября, в день памяти тезоименитого святого великомученика Артемия († ок. 363).