10-25 Святыя праведныя Тави́фы

Святыя праведныя Тави́фы

Краткое наименование:

10-25 Святыя праведныя Тави́фы

Минея. Дата 2025-11-07 (25 октября по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени:

Апостол:

Евангелие:


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 4:

Днесь вера Христова утверждается камнем веры,/ и ликовствует в веселии Иоппи́я,/ псаломски славословят Жизнодавца Сына Божия вернии,/ ви́дяще совершаемо велие чудо:/ первоверховный апостол глаголет,/ и умершая востает от гроба,/ юже Низложитель смерти дарует Церкви,/ да украшаются во образ ея добродетельми люди./ Приидите убо, христиане,/ принесем ко святей моления наша:/ блаженная Тавифо и милосердная,/ вознеси наша воздыхания Пресвятей Троице/ и молися со дерзновением,/ да сынове Света Превечнаго будем,/ да сподобимся Божия милости,/ да пребываем в любви Божественней,/ и да царствует мир во вселенней.


Кондаки

Глас 4:

Ужасахуся Иоппи́йстии людие, и дивля́хуся Ангели Божии,/ егда исцеливый Еннея воззва от мертвых серну нарицаемую, милосердием преукрашенную,/ о нейже к нему взываху вдовицы неиму́щыя./ И ныне, Тавифо блаженная, услыши молитвы наша, к тебе приноси́мыя,/ и испроси у всяческих благ Подателя милости и щедроты верным Его,/ да, блажаще тя, вопием ти:/ радуйся, добродетели нас научающая.

Икос: Ты еси прибежище сирым и вдовицам, Тавифо, рабо Господня./ Сотворила еси блага́я людей, законы Евангельския исполнила еси/ и научила еси человеки не себе жи́ти, но ближнему угождати во благое./ Сего ради насле́дница Царствия Небеснаго явилася еси/ и пребыла́ еси на земли, иму́щи любовь Небесную,/ ейже причастники сотвори молитвою твоею и нас, чтущих тя верно и вопиющих:/ радуйся, добродетели нас научающая.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 4:

Церковь Христова чудо днесь страшное прославляет:/ едина от дщерей Адама гробом прие́млется,/ яко земля в землю отходит, исполняющи веление Зиждителя,/ но Той яко смерти Потребитель апостолом Своим провещава́ет, глаголя:/ тебе сказую, Тави́фо, востани и будеши паки жити,/ да уразумеют вси тебе ра́ди, яко Аз есмь Воскресение и Жизнь,/ и всяк веруяй в Мя не у́мрет во веки.

Востания егда твоего слух, Тави́фо, обы́де пределы Иоппийския,/ тогда вера Христова утвердися во мно́зех/ разумеша бо вси владычество Господа,/ Иже и́мать власть возставляти мертвыя,/ сие бо есть едино от образо́в сбытие́,/ яко пожерта бысть смерть победою Сына Божия,/ и Той есть Владыка и жизни Податель,/ обновляяй и просвещаяй души наша.

Иже есть всех человеков спасение,/ посла́ ученики Своя по вселенней,/ да проповедают Его Воскресение,/ и аще не воскре́се Господь, су́етно упование жизни вечныя./ Верховный же от апостол прииде во Иоппию, повелевает Тавифе воскреснути от мертвых,/ да вси вернии уразумеют воистину, яко жительствует жизнь воскресением Христовым./ Мы же, несумне́нно верующе чудеси́ и воскресению,/ припа́даем в молитве ко Вседержителю:/ Многомилостиве и Милосерде,/ молитвами святыя Твоея спаси души наша.

Яже се́рна нарицаемая, воистину той уподо́билася еси, Тавифо,/ егда со тщанием скоро устремилася еси уклонитися всякаго нечестия,/ ближния своя возлюбила еси, и украси́лася еси преизобильно милосердием./ Отону́дуже сия царица добродетелей возведе тя к жизни Небесней,/ обаче Христос Царь Славы, видя тя, мудрую деву,/ со украшенным светильником в деснице,/ паки тя воздвизает к жизни временней,/ да наставиши и нас ходити во свете,/ являюще достойное звания своего во плоти жительство,/ и да будем совершени воистину,/ и сподобимся райския сладости Иерусалима Горняго/ твоими молитвами ко Спасу нашему.


Стихиры на стиховне

Глас 2:

Сын и Слово Отца Безначальнаго,/ явивыйся на земли возсоздати па́дшыя,/ предлагает путь ко спасению, глаголя:/ иже хощет спастися, да будет милостив./ Вышния милости восхотевши, Тавифо,/ напитала еси алчущия хлебом, утолила еси жажду тре́бующих,/ пребыла́ еси сирым и вдовицам утешение,/ больным и безкровный прибежище была еси,/ научи и нас подражатели тебе быти/ и моли спастися душам нашим.

Стих: Пра́ведник, я́ко фи́никс, процвете́т,/ я́ко кедр, и́же в Лива́не, умно́жится.

Егда праотец помышля́ше себе паче Бога быти,/ тогда явилася есть смерть греха обро́цы./ Ты же, преда́вши сердце Создателю, Тавифо,/ возлюбила еси созда́нныя по образу Создавшаго,/ тем убо исполнила еси заповедь Новаго Адама,/ Иже разруши́ клятву прародителя,/ смертный же искус прияла еси,/ но востала еси от мертвых силою Безсмертнаго,/ да яви́тся слава Божия верным/ и уве́дят вси людие,/ яко Господь и в жизни сей венчает праведники/ и прославляет Своя угодники.

Стих: Свет возсия́ пра́веднику/ и пра́вым се́рдцем весе́лие.

Радость вдови́ча в плач преложи́ся о успении твоем, Тавифо:/ никтоже бо гряды́й к тебе тощь оты́де,/ но удовли́ла еси во Имя Господне всяку потре́бу человечу,/ словом се́рдца твоего осушила еси слезы скорбящих,/ к сему и дело рук твоих приложила еси,/ и сию обою́, яко крила́ми, возлетела еси к Престолу Господа Вышних Сил,/ моли Его спастися нам.

Не имамы инаго утеше́ния, якоже преставльшаяся Тавифа,/ возопи́ша вдовицы камню веры,/ сия бо предаде́ ру́це своя на служение наше,/ укрыла есть многия от зноя и хлада,/ в дом свой введе́ неимущыя,/ болящим вся ко врачеванию подаю́щи,/ ты же, верховен посланник Всемогущаго,/ повели́, да востанет от мертвых на радость нашу и славу Божию.

Аще и зри́те Тавифу во гробе, не рыдайте, не пла́чите,/ глаголет сын Ио́нин со дерзновением,/ Божественный Учитель наш, посылая ны возвещати Его Благовестие,/ даде́ власть всякия пло́ти:/ больныя и недужныя врачевати,/бесы изгоняти и прокаже́нныя очищати,/ к сему же и мертвыя воскрешати,/ да утвердится исповедание Воскресшаго от мертвых,/ верующим бо вся возможна суть у Бога,/ тем убо, видя веру вашу, взывая вопию́:/ Тавифо, востани от мертвых.


Стихиры на хвалитех

Глас 8:

Блаженна еси, святая Тавифо,/ возрасшая в винограде Христове, иже есть Церковь Божия./ От Лозы́ истинныя Иисуса Сладчайшаго почерпла еси Божественныя токи благодати,/ имиже уплодоноси́лася еси от земли к Небесным./ Яко грозд винный, напитай нас и увесели́ подражанием тебе в добрых делех,/ да сподобимся неизреченных благ.

Пропове́да иногда Господь,/ яко аще зе́рно пшеничное, пад на землю, не у́мрет, то едино пребывает,/ аще же у́мрет, сотворит плод изобильный:/ успение твое, Тавифо, явися плодоносно,/ востала бо еси от мертвых за слезы вдови́чи,/ не токмо ра́ди твоея добродетели, яже ныне во услышание Церкви всей,/ и явися образ достоподражательный многим,/ наипаче же сие сотворися во утверждение веры Христовы,/ отверзающия человеком райския двери,/ да Небесная с земны́ми сочетаются./ Мы же в добродетелех оскуде́вшии,/ молитвы твоея ко Всещедрому просим,/ да спасет и помилует души наша,/ мирови же подаст мир и велию милость.

Днесь соборы верных ликовству́ют,/ прославляюще величие добродетели,/ юже Господь яви́ в житии Своея учени́цы,/ яже процвете́, яко финикс, преумноживши таланты Господни. Испроси, о Тавифо, блажащим тя/ оставление прегрешений.

Глас Владыки Христа услышавши,/ бу́дите убо соверше́ни, якоже совершен есть Вышний Отец ваш,/ Божественным глаго́лом последовала еси, Тавифо,/ в сердцы твоем, яко в до́брей земли, произрастила еси семя жизни вечныя,/ и плоды его явила еси пред человеки,/ я́же прославляют Прославльшаго тя,/ и научаются жити по образу твоему;/ моли о всех, творящих память твою.


Седальны

Глас 3:

Един от Троицы, воплотивыйся нас ра́ди,/ воздвиза́ет от гроба умершую плотию словом первопрестольника апостолов,/ да торжеством добродетели воцарится в сердцах человеческих исповедание Его;/ к Нему же припа́дающе взываем:/ спаси ны, Всесильне, предстательством Тавифы.

Глас 7:

Радуется днесь человеческий род,/ вселенная ликовствует в веселии,/ несть бо в земнородных страха нетления:/ Христос Воскресый дарует жизнь, и востает Тавифа от гроба./ Мы же, зряще велие чудо, вопием:/ воскреси́ и нас и сподоби славы Твоея, Человеколюбче.

Глас 3:

О, чуда преестественнаго!/ О, величества Божия!/ Воскресением Содетеля жизнь утвердися и смерть низложися./ И Той во апостолех вся чудодействует,/ якоже и ныне зрим востание Тавифы от мертвых словом Петровым.


Светильны

Свет, из гроба Воплотившагося Превечнаго Слова возсиявый,/ озари́ всю вселенную блиста́ньми воскресения, имже попрася смерть./ Апостол же, нося́й сияние сего Света живоноснаго, воззва от мертвых Тавифу во Иоппи́и,/ утвердив исповедание Воскресшаго,/ Емуже взываем:/ просвети нас Твоею истиною.

Богородичен: Пречистая и Преблагословенная Дево,/ Мати Сияния славы Отца Безначальнаго,/ восприя́вши свет Солнца правды,/ просвети, яко пресветлая луна, люди Твоя,/ да разыдется всякий мрак от сердец их,/ вси бо и́мут Тя Заступницу, покров и прибежище.


Каноны

Канон святой, глас 4 (основной)


Житие

Святая праведная Тавифа (I), женщина добродетельная и милосердная, принадлежала к христианской общине в Иоппии.

Случилось так, что она, тяжело заболев, умерла. В то время недалеко от Иоппии, в Лидде, проповедовал святой апостол Петр. К нему были посланы гонцы с убедительной просьбой о помощи. Когда апостол пришел в Иоппию, праведная Тавифа была уже мертва.

Преклонив колена, первоверховный апостол сотворил горячую молитву ко Господу. Затем подошел к одру и воззвал: "Тавифа, встань!" Она поднялась совершенно здоровой (Деян.9:36).