Святы́х му́ченик три́десяти и трех, и́же в Мелити́не
Краткое наименование:11-07 Святы́х му́ченик три́десяти и трех, и́же в Мелити́не
Минея. Дата 2025-11-20 (07 ноября по ст. стилю)
Знак типикона: ВседневныйПраздник: святого
Чтения
На Утрени:
Апостол:
Евангелие:
Прокимен
Прокимен, глас :
Стих:
Аллилуарий
Аллилуарий, глас :
Стих:
Причастен
Тропари
Глас 4:Му́ченицы Твои́, Го́споди,/ во страда́ниих свои́х венцы́ прия́ша нетле́нныя от Тебе́, Бо́га на́шего,/ иму́ще бо кре́пость Твою́,/ мучи́телей низложи́ша,/ сокруши́ша и де́монов немощны́я де́рзости./ Тех моли́твами/ спаси́ ду́ши на́ша.
Кондаки
Глас 8:Лик му́ченический я́сен, полк светоно́сен,/ соше́д к нам разу́мно,/ Це́рковь днесь просвети́л есть чу́дными заря́ми./ Те́мже, пра́зднующе честну́ю па́мять их,/ про́сим от Тебе́, Спа́се наш:/ тех моли́твами от бед изба́ви нас,/ да пое́м Ти: аллилу́ия.
Икос:
Стихиры на "Господи, возвах"
Глас 4:Богособра́нное ополче́ние, свяще́нное во́инство,/ собра́ние Боже́ственное, наро́д святы́й,/ полк му́чеников Богодохнове́нный,/ кра́сное сгромажде́ние, нерасте́рзное споборе́ние,/ и́стинно яви́стеся, достосла́внии,/ и Вы́шния митропо́лии досто́йно жи́теле./ Сего́ ра́ди до́лжно ублажа́етеся.
С Ника́ндром Иси́хия, Афана́сия, Ма́манта,/ Боже́ственнаго Вара́хия, и Каллини́ка,/ и Феоге́на, и Ни́кона,/ Ло́нгина и Фео́дора,/ Уалле́рия купно и Ксанфи́я,/ Феоду́ла, и Каллима́ха, и Евге́ния,/ вси соше́дшеся,/ с Боже́ственным Феодо́хом и Острихи́я почтим.
До́бляго Ие́рона, сла́внаго Епифа́ния,/ Максимиа́на ку́пно и Дуки́тия,/ Клавдиа́на, и Фео́фила,/ и Боже́ственнаго Гига́нтия,/ и Дорофе́я ве́рно, и Феодо́та воспои́м,/ и Кастри́хия, и Аники́ту ку́пно, и Фемели́я,/ Евтихи́я же согла́сно,/ Истины свиде́тели.
Крестобогородичен,А́гнца Своего́ А́гница иногда́ зря́щи,/ к заколе́нию тща́щася,/ усе́рдно после́доваше,/ сия́ вопию́щи Ему́:/ ка́мо и́деши, Ча́до Мое́ сладча́йшее, Христе́?/ чесо́ ра́ди ско́рое тече́ние сие́, Долготерпели́ве, тече́ши неле́ностью?/ Иису́се Возжеле́ннейший безгре́шне,/ Многоми́лостиве Го́споди,/ даждь Ми сло́во, Рабе́ Твое́й./ Сы́не Мой Вселюбе́знейший,/ не пре́зри, Ще́дре, молча́, Тя стра́нно ро́ждшую,/ Бо́же Всеще́дре, да́руяй ми́ру ве́лию ми́лость.
Стихиры на стиховне
Крестобогородичен, Глас 6:Лю́ди беззако́ннейшия,/ без пра́вды пригвожда́ющия Тя на Дре́ве,/ Де́ва и Чи́стая Ма́ти Твоя́, зря́щи,/ я́коже Симео́н прорече́,/ утро́бою, Спа́се, уязвля́шеся.
Стихиры на хвалитех
Седальны
Глас 4:Му́жества кре́пкое показа́вше, му́дрии,/ притупи́сте враго́в всезло́бныя козни, на суди́щи пропове́давше Христа́./ Тем глава́ми усе́чени и Боже́ственною десни́цею венча́стеся,/ и́же к трем десяти́цам три блаже́ннии, Мелити́ны же жи́тели,/ нас, ве́рою вы чту́щия, помяни́те, честни́и му́ченицы.
Светильны
Ору́жием честна́го Твоего́ Креста́ защити́вшеся, страстоте́рпцы Твои́, Сло́ве,/ проти́вныя си́лы кре́пко победи́ша и мучи́теля посрами́ша,/ по Тебе́ пострада́ша и Тебе́, Христе́ мой, всех Царю́, сца́рствуют ку́пно.
Богородичен: Тя Дании́л прописа́ несеко́мую го́ру,/ от нея́же честны́й Ка́мень отсече́ся,/ сокруша́я и́дольския хра́мы, Богороди́тельнице Мари́е.
Каноны
Кано́н му́чеников, глас 8 (основной)
Житие
Святые 33 мученика Мелитинских: Иерон, Исихий, Никандр, Афанасий, Мамант, Варахий, Каллиник, Феаген, Никон, Лонгин, Феодор, Валерий, Ксанфий, Феодул, Каллимах, Евгений, Феодох, Острихий, Епифаний, Максимиан, Дукитий, Клавдиан, Феофил, Гигантий, Дорофей, Феодот, Кастрикий, Аникита, Фемелий, Евтихий, Иларион, Диодот и Амонит пострадали за Христа в III веке. Императоры-соправители Диоклитиан и Максимиан (284–305) послали в Каппадокию большой военный отряд во главе с Лизием, чтобы искоренить широко распространявшееся там христианство и, кроме того, набрать в императорское войско здоровых и сильных воинов. Среди многих других Лизий приказал взять на военную службу и Иерона, обладавшего большой физической силой и ловкостью. Святой мученик Иерон родился в городе Тиане в Великой Каппадокии. Воспитанный благочестивой матерью Стратоникой, он был кротким и добрым христианином, и не пожелал служить гонителям христиан. Когда его хотели насильно привести к Лизию, он, вооружившись бревном, обратил в бегство посланных за ним воинов и вместе с восемнадцатью единомышленниками укрылся в пещере. Воинам Лизия не удалось взять эту пещеру даже штурмом. По совету Кириака, одного из друзей Иерона, Лизий снял осаду пещеры и увел отряд. Кириак же, успокоив Иерона, уговорил его не сопротивляться властям; и он вместе с другими новобранцами в сопровождении воинов был отправлен в соседний город Мелитину. Ночью в пути Иерону было видение. Некто, одетый в белые одежды, возвестил ему голосом, исполненным кротости и любви: «Спасение, Иерон, благовествую тебе! Ты идешь подвизаться за Царя Небесного. Скоро ты к Нему отойдешь и примешь от Него честь и славу за свои подвиги».
Собранным в Мелитине воинам Лизий предложил принести жертву языческим богам. Иерон и вслед за ним 32 воина отказались это сделать, открыто исповедовав веру во Христа.
Тогда гонитель приказал бить мучеников, а Иерону еще и отсечь руку. После жестокого избиения едва живых мучеников бросили в темницу, а на утро обезглавили.
Один богатый и знатный христианин по имени Хрисанфий выкупил у Лизия голову святого Иерона. Когда гонения прекратились, на месте, где казнили святых мучеников, он построил храм, куда и перенес честну́ю главу. Тела всех казненных святых были тайно погребены христианами. В царствование императора Юстиниана при строительстве храма во имя святой Ирины честные мощи святых мучеников были обретены нетленными.