12-18 Священному́ченика Фаддея, архиепи́скопа Тверскаго и Ка́шинскаго

Священному́ченика Фаддея, архиепи́скопа Тверскаго и Ка́шинскаго

Краткое наименование:

12-18 Священному́ченика Фаддея, архиепи́скопа Тверскаго и Ка́шинскаго

Минея. Дата 2025-12-31 (18 декабря по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени: Мф.10:16-22

Апостол: Рим.8:28-39

Евангелие: Лк.21:12-19


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 1:

Хвала Богу и жертва живая / житие твое, священномучениче Фаддее, явися. / Постом, бдением и молитвою Небесная дарования приим, / многим добрый помощник и утешитель бысть. / Пастырскою мудростию и тихостию нрава украшен, / лукавства врагов Христовых препобедил еси. / Слава Давшему тебе во страданиях крепость, / слава, яко мученика, Венчавшему тя, // слава Действующему тобою всем исцеления.


Кондаки

Глас 4:

Духа небоязни, силы, любве и упования / даде Пастыреначальник ти, святителю Фаддее, / во страдании бо твоем благодарение Богу воздавал еси / и в гонениях страждущия утешал еси, // глаголя: не унывайте, Христос бо с нами есть.

Икос: Воссиял еси якоже солнцу заря, священномучениче Фаддее светоносне, тем твою память достойно славим и просим: моли Христа Бога грехов оставление нам даровати и в мире спастися.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 1:

Кровию мученик страны языков обновивши,/ Церковь в пустыни лик преподобных сокрывает/ и тех украшает красотою евангельскою,/ да род христианский обновят учений водами,/ от нихже единаго Фаддея святаго почтим,/ мученичеством слово учительное запечатлевшаго.

Святительства благодать срастворив/ иночестей нищете духоносней,/ о единем точию попечение имел еси:/ еже соединитися апостольски с народом Божиим/ и словом сердца устроити,/ прочее бо, рекл еси, приложит Христос,/ якоже во Евангелии научихомся.

Каменю драгий, чистый сосуде,/ кротости Христовы исполненный,/ от тихия келлии на престол архиерейский привелся еси,/ да премирно концем сияеши,/ высотою и глубиною духа твоего/ любовь Божию верным людем изливая.

Церкве светлость, времене нашего чудо,/ пастырь, избравый святости путь:/ сими имены тя Святый Патриарх нарече,/ святителю славный Фаддее,/ с нимже ныне Церковь тя ублажает/ и поет, яже паче силы, подвиги твоя.

Никтоже восхощет отрещися земных,/ аще не узрит свет Христов на лице праведнаго./ Ты же, отче Фаддее, таковаго свидетеля обрел еси,/ пастыря Кронштадтскаго Иоанна,/ Евангельским глаголом путь тебе сказующаго:/ аще любиши Мя, паси овцы Моя,/ егда же состареешися, зван будеши ко страданию:/ темже остави вся и по Мне гряди.

Cеяти семя слова Божия возжелев,/ рече святитель Фаддей якоже Павел иногда:/ Тебе ради, Господи, тело мое порабощаю,/ да не како иным проповедуя, неключимь буду:/ подвигом бо преподобная Мария образ покаяния миру даде,/ подвигом же апостоли свет Твой во страны пронесоша;/ сих же общника и мене покажи, Спасе,/ да делатель буду жатвы Твоея.

Благую часть избрав, еже слову внимати,/ святителю Фаддее богомудре,/ пажити стаду Христову уготовал еси,/ и во дни глада духовнаго тьмы народа препитал еси,/ на зов твой текущия сретая с любовию,/ и на распутия уклонившияся привлекая с милостию;/ темже и нас, святый пастырю, настави/ от класов церковных собрати богатство.

Учителей лживых, яко медь звенящую,/ обличил еси, святителю праведне,/ паству же призвал еси послушати совести глас,/ высоту возвещающь любве Божия,/ не в высокомудрых почивающия,/ но паче солнца во святых сияющия,/ иже небо душ наших обновляют,/ темже молим тя, и нам помози,/ подвигом истинным любовь Христову стяжати.

Не печаль, но радость да исполнит души наша,/ яже подвигу и жертвам открыем, братие,/ рекл еси, святителю, юзники утешая,/ посреде темницы светом небесным осияваемь:/ не унывайте, Христос бо с нами есть;/ и время прииде христианское настоящее;/ темже и мы, бодренному сердцу твоему дивящеся,/ молим тя помощь с Небесе подати,/ во еже умертвити уды наша, яже на земли,/ да в радости духовней Христу послужим.


Стихиры на стиховне

Глас 4:

Юныя наставляя народу Божию служити,/ отечески вещал еси им:/ не будите яко богач оный немилостивный,/ на всяк день суетно веселяйся,/ обаче, Христово снизхождение помянувше,/ снидите к людем погибающим,/ лица же не отвратите скудости их духовныя:/ служитель бо Христов, от страстей очистився,/ нетесно вмещает скорби ближняго и раны его;/ темже молим тя, отче Фаддее милосердный,/ помози и нам ближними быти страждущим на земли.

Стих: Праведник яко финикс процветет,/ яко кедр, иже в Ливане, умножится.

Иноки научая тесными враты входити,/ братски возглаголал еси им:/ не приимем гласа ругающихся деланию нашему,/ еже есть трезвение и брань ко страстем,/ но, взирающе на Крест Христов,/ скорбьми да хвалимся яко богатством,/ имиже любовь Божия в сердца наша излияся,/ вемы бо яко пути жизни нашея/ ко очищению сердца Христос устрояет;/ темже молим тя, преподобне Фаддее освященный,/ и нам от страстей очиститися Богу помолися.

Стих: Насаждени в дому Господни,/ во дворех Бога нашего процветут.

Чие сердце не возболезнует,/ зря Отечества разорение и веры попрание?/ Рекл еси, отче, со скорбию пастве твоей:/ како в ризу крещения светлу облекшиися иногда,/ фарисеем слепым ныне уподобишася, глаголюще:/ не требуем покаяния, но Церковь хощем обновити?/ Не ведят бо рабы мира сокровенную Церкве красоту/ и славу жизни Ея духовную,/ яже присно юнеется и верных в силе обновляет;/ обаче в день Христов возсияет яко Невеста,/ в виссон чистый одеяна, в правду святых.

В земли Олонецтей наставник юных нареклся еси,/ люди волынския и кавказския во испытаниих укрепил еси,/ паства же астраханская тобою от льсти оградися/ и пределы тверския прияша словеса твоя,/ град же Тверь кровьми твоими освятися/ и цельбоносными мощми твоими ныне красуется;/ мы же тебе, святителю Фаддее, сице вопием:/ Церкве Русския похвала ты еси воистинну.


Стихиры на хвалитех

Глас 2:

Днесь радость велия на небесех и в Церкве Божии на земли, и вси сошедшеся прославляем дивнаго святителя Фаддея, телом почивающаго на земли, душею же Престолу Божию предстоящаго.

Ревности Божественныя исполнен еси, священномучениче Фаддее достохвальне, в смутныя годины Отечествия нашего, явился еси адамант веры Христовы.

Прославляя истиннаго носителя заветов апостольских, священномученика Фаддея, вернии возопиим: Христа Бога моли даровати Церкве единомыслие, мир и велию милость.

Богородичен,

Светлое пророческое сбытие, апостольская похвало, Ты еси Всечистая, просвети ны, рабы Твоя.


Седальны

Глас 5:

Пламенный проповедниче Христовы истины, священномучениче Фаддее приснопамятне, явил еси непоколебимость воли и величие духа во страдании твоем.

Глас 3:

Защитниче Православия и истинный столпе Церкве Христовы, отче наш Фаддее, сохраняй стадо еже пасл еси.

Глас 6:

Днесь восхваляем новаго светильника Тверския земли, истиннаго святителя Божия, мужа крепосте и разума, моля просветити души наша.

Глас :

Струю нам слова подаждь, Боже, и силу исповедати Тя, молитвами священномученика Фаддея преславнаго.


Светильны


Каноны

Канон священномученику Фаддею, архиепископу Тверскому, глас 1 (основной)


Житие

Священномученик Фаддей (в миру Иван Васильевич Успенский) родился в 1872 году в семье сельского священника Нижегородской епархии. После окончания Нижегородской духовной семинарии и Московской духовной академии принял в 1897 году монашество и был рукоположен во иеромонаха. В 1902 году был назначен инспектором, а затем – с возведением в сан архимандрита – ректором Олонецкой духовной семинарии. В это время он подготавливает к изданию свои богословские сочинения «Единство книги пророка Исаии» и «Иегова», написанные в традициях православной библеистики; за ученые труды ему была присуждена степень доктора богословия. В 1908 году архимандрит Фаддей был хиротонисан во епископа Владимиро-Волынского. Став архиереем, он не изменил своему монашескому аскетическому правилу – по-прежнему много молился и постился. Паства увидела в своем новом архипастыре человека святой жизни, образец кротости, смирения и чистоты. В первые, тяжелейшие месяцы российской смуты он духовно окормлял и поддерживал свою паству; в лице владыки Фаддея православные получили бесстрашного заступника. В начале 1922 года епископ Фаддей был арестован и выселен за пределы Волынской губернии. Вскоре был освобожден из тюрьмы и, приехав в Москву, встретился здесь с патриархом Тихоном. После нового ареста епископ Фаддей был отправлен в ссылку: известно, что там владыка многих духовно укреплял и поддерживал материально. После окончания ссылки он в декабре 1923 года уже в сане архиепископа был назначен на Астраханскую кафедру.

Архиепископ Фаддей приехал в Астрахань в разгар обновленчества, когда у православных осталось в городе всего лишь десять церквей. Во время пребывания в Астрахани владыка не выступал против обновленцев публично, но обличал их примером своей жизни. Нравственное влияние архиепископа на верующих было огромным – в их домашних иконостасах рядом с иконами стояли фотографии владыки. Владыка вел жизнь настоящего бессребреника, был прост и открыт в общении, в свободное время принимал посетителей, утром и вечером совершал уставные богослужения.

В октябре 1926 года был арестован патриарший местоблюститель митрополит Сергий (Страгородский), в его права вступил архиепископ Ростовский Иосиф (Петровых), назначивший архиепископа Фаддея одним из своих заместителей. И когда после ареста архиепископа Иосифа место патриаршего местоблюстителя оказалось свободным, владыка Фаддей (в середине декабря 1926 года) выехал в Москву, чтобы приступить к выполнению возложенных на него обязанностей по управлению Церковью. Однако до Москвы он не доехал, так как был задержан властями в Саратове и затем отправлен в Кузнецк. Там он и находился до марта 1928 года, а затем освобожденный из заключения митрополит Сергий назначил его на Саратовскую кафедру. Но уже в ноябре владыка Фаддей был переведен в Тверь. И в Твери, ведя жизнь молитвенника и аскета, владыка продолжал свое подвижническое служение, не отказывая в помощи страждущим и болящим, духовно наставляя всех к нему приходящих. В 1936 году, когда гонения на православных усилились, власти лишили архиепископа Фаддея возможности служить, а в конце года владыка был уволен на покой.

20 декабря 1937 года архиепископ Фаддей был арестован. Десять дней находился он под арестом, мужественно претерпевая нравственные и физические страдания. Владыка Фаддей был расстрелян 31 декабря 1937 года.

Он отошел ко Господу как исповедник Православия и мученик за Христа. Память о нем и поныне хранится не только среди верующих разных епархий, где он совершал свое архиерейское служение, но и среди православных, которые узнали о праведной жизни архиепископа Фаддея из воспоминаний его современников.

26 октября 1993 года, в праздник Иверской иконы Божией Матери, были обретены честные мощи священномученика Фаддея, которые находятся ныне в Вознесенском соборе города Твери.