Православный Календарь » Каноны » Николай II Романов, император Российский » Канон святому страстотерпцу царю Николаю Второму

Канон святому страстотерпцу царю Николаю Второму

Страстотерпец Николай II Романов, император Российский

Песнь 1

Ирмос: Грядите, людие, поим песнь Христу Богу, раздельшему море и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, яко прославися.

Славнейшаго Тебе Царя и Владыку Небесных Сил и всякаго создания, Творца же и Господа Триединаго и Единосущнаго Бога молю: отверзи уста моя недостойная пети раба Твоего, святаго мученика Царя Николая.

Богоспасаемаго земнаго Отечества быв слава и глава, Небеснаго Отечества наследник показался еси, благоверне Царю Николае, пролитием крове твоея неповинныя, в немже ликуя со Ангелы поеши едино Божество Святую Троицу.

Венец мученический, многими святыми прореченный, далече предведевый, душу свою за Святую Русь и за люди своя безропотно положил еси, святый Царю, темже во славе на Небесех Престолу Царя Славы со благоверным князем Владимиром предстоиши, с нимже выну предстательствуй о нас.

Богородичен: Суд гневен прииде на ны и разсыпася радость людей Твоих, Богородице, вси бо плачем и рыдаем, и тако глаголем: о мечу Божий, доколе не упокоишися? Престани убо, пощади ны, и воспоим Державу Владычицы нашея, славно бо прославися.

Песнь 3

Ирмос: На камени мя веры утвердив, разширил еси уста моя на враги моя. Возвесели бо ся дух мой, внегда пети: несть свят, якоже Бог наш, и несть праведен паче Тебе, Господи.

Изменил еси диадиму царствия тленнаго на венец нетленный Царствия Христова, и за скипетр крест в руку приимь, со Царицею и чады ныне веселишися.

В день Иова многострадальнаго родивыйся, многия страдания претерпел еси: поношение, измену, изгнание, лютое убиение и по смерти клеветы на имя твое честное, обаче не от человек, но от Господа восприял еси воздаяние, темже исходатайствуй сыновом русским спасение.

Авсидитийстего Иова житию всекрасному уподобися житие твое, святый великомучениче: не токмо бо честь и славу, и венец царский, но и жизнь самую покусися сатана у тебе отъяти, обаче побежден тобою явися.

Богородичен: Скипетр Царствия Всероссийскаго от руку святаго Царя прияти благоволила еси, о Владычице Державная, покрывати Русь Святую честным Твоим омофором не престай.

Седален

Кто убо свят, аще не страстотерпец Царь Николай? Немы да будут уста льстивыя, глаголющия на праведнаго беззаконие: аще ли не возлюби Христа от юности, яко Борис и Глеб? Аще ли веру святую во искушениих не соблюде, яко Иов? Аще ли чада во благочестии не воспита, яко София премудрая? Аще ли церкви Божия не воздвиже, яко Юстиниан? Аще ли святыя не прослави, яко Макарий? Аще ли братии не защити, яко Елезвой? Аще ли венцем мученическим не увязеся, яко князь Андрей? Аще ли за убийц не молися, яко Стефан? Аще ли за Святую Русь душу свою не положи, яко князь Михаил? Аще сих чтим, того паче прославим, есть бо жертва, за ны Христу принесенная.

Песнь 4

Ирмос: Пришел еси от Девы, не ходатай, ни Ангел, но Сам, Господи, воплощся, и спасл еси всего мя человека. Тем зову Ти: слава силе Твоей, Господи.

Вверенный тебе талант державный, Николае, не в земли сокрыл еси, яко раб неключимый, но делав, яко раб бодрый своего Владыки, егоже и многосугубым Тому принесл еси.

Чашу страданий за Христа испиша и крещением, имже Христос крестися, крестишася святии мученицы Царственнии, темже и Отец Небесный вас одесную Себе в Царствии Небеснем посади.

Да совершится воля Божия, рекл еси, о святый Царю, темже в жертву благоприятну себе самаго принесл еси во спасение Русския земли.

Богородичен: Разумейте, непокоривые языцы, и не хвалитеся о мышце своей, зане един есть Град несокрушим, и сия Твоя, Приснодево, Держава и Царство, еже и стоит до скончания века.

Песнь 5

Ирмос: Света подателю и веков Творче, Господи, во свете Твоих повелений настави нас; разве бо Тебе иного Бога не знаем.

Храмы Божии создал еси многи и святыя угодники Христовы прославил еси, с нимиже ныне в неприступнем Божества храме светло ликовствуеши.

Преподобнаго Серафима проречение исправляя: Царя, мя прославльшаго, аз прославлю: мощи сего из под спуда на Всероссийском свещнике поставил еси, богомудре Николае, егоже молитвами укрепляемь, подвиг славный скончал еси.

Новаго Николая Мирликийскаго стяжа тя в предстательствах Русь Святая, великомучениче Царю Николае, положил бо еси душу твою за люди твоя и чашу страданий за люди согрешившия испил еси, иному бо богу разве Христа не поклонился еси.

Богородичен: Богородице всех Царице, православных похвало, еретичествующих шатания разори, мир же подаждь чтущим, Пречистая, честный Твой образ.

Песнь 6

Ирмос: Во глубине греховней содержим есмь, Спасе, и в пучине житейстей обуреваемь, но якоже Иону от зверя, и мене от страстей возведи, и спаси мя.

Не прикасайтеся к помазанным Моим, глаголет Господь, обаче забыша сия людие Твои, Господи, кровь Царя на нас и на детях наших. Приими убо, Владыко, молитвы Державных страстотерпец, грехов ради наших закланных.

Пощади, Боже, люди Твоя, лютое убиение Царя мученика не возбранивших, Тебе же Самаго беззаконьми нашими распинающих, и отыми меч, землю нашу карающий, Царственных мученик мольбами.

Немы да будут уста льстивыя, глаголющия яко не за Христа пострада святый Царь: сами бо скверноубийцы на стене дома Ипатиева тайными знаки о том написаша, мняще удерживающаго зло от Святыя Руси отъяти, обаче Сама Владычица Небесная совет тех разори.

Богородичен: Нощь и мрак, и воды пререкания люте истязают землю Твою, се убо прещение Божие и гнев Того есть, но молим Тя, Пречистая, и глаголем: аще хотящи можеши, и вемы, яко умолит Отроковица за Державу Свою.

Кондак, глас 6

Надежда Царя мученика с Царицею и чады, и слуги укрепи, и к Твоей любви окрыли, будущий им покой провозвестивши, тех молитвами, Господи, помилуй нас.

Икос

Зря веру Христову благочестивым Царем во стране Российстей укрепляему, и не терпя сего, врази Божии погубити христолюбиваго Царя мученика Николая умыслиша, и предаша его неповинней смерти со благочестивою Царицею, и чады, и слуги, и со всем Царственным родом, но прельстишася, яко путь нечестивых погибнет, праведницы же во веки живи будут, и вместо пагубы и вреда сотвориша их славныя мученики и заступники пред Богом. Кровию их и новомученик всех страна Российская, богоборцы угнетаемая, спасена будет, понеже кровь сия семя новой жизни во Христе есть, тех молитвами, Господи, помилуй нас.

Песнь 7

Ирмос: Образу златому на поле Деире служиму, трие Твои отроцы небрегоша безбожнаго веления, посреде же огня ввержени, орошаеми пояху: благословен еси, Боже отец наших.

Целомудрию вашему и чистоте поругатися ищуще, нечестивии бесоводимии вас избраша отцу своему диаволу пожрети желающе, но явистеся жертвы Господеви непорочнии, сострадальцы Спасовы, Царственнии мученицы, вопиюще: благословен Бог отец наших.

Аще и умолкоша мнози, страха ради иудейска, о убиении Царственных страстотерпцев, камение же возопиша: из стен бо дома Ипатиева кровь сочися, ничем же смываемая, во обличение не ведущим пети: благословен Бог отец наших.

Восхотевше и самую память о Царственных мученицех исторгнути, богоубийц чада дом Ипатиев разрушиша. Оле таковаго безумия! Обаче, Господь храмы мучеником сердца людския сотвори, благочестно Царя чтущих и вопиющих: благословен Бог отец наших.

Богородичен: Царица всех, пришедши святою иконою Своею Державною, Небесный кров на славу нам устави, имже спасаемся от видимых и невидимых враг нахождения, Сыну Ея вопиюще: благословен Бог отец наших.

Песнь 8

Ирмос: В пещь огненную ко отроком еврейским снизшедшаго, и пламень в росу преложшаго Бога, пойте дела яко Господа, и превозносите во вся веки.

Царства земнаго славу презревши, единаго Христа, нас ради распятаго, возлюбила еси, и Того мужественно исповедающи, венцем мученическим увенчалася еси, всеблаженная Царице Александро Новая; темже ныне Престолу Царя Славы на небесех предстоящи, поеши, Господа пойте дела и превозносите во вся веки.

Все желание, девы святии Ольго, Татиано, Марие и Анастасие, стяжавше ко Единому Владыце, жительства красоту и славу Царствия вменисте яко сон, вопиюще: Господа пойте дела и превозносите во вся веки.

Царем и мучителем преклониша выи своя на убиение древнии мученицы, тех подобным бысть Алексий Царевич, кровь свою неповинную на истерзание отдав убийцем жестоковыйным, взывая: Господа пойте дела и превозносите во вся веки.

Богородичен: Позлащенною ризою, якоже Царицу, Сын Твой, просветив зарею Духа, Тебе одесную Себе постави, Пречистая, Егоже превозносим во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: От Бога Бога Слова неизреченною мудростию пришедшаго обновити Адама, ядию в тление падшаго люте, от Святыя Девы неизреченно воплотившагося нас ради, вериии единомудренно песньми величаем.

Добро было вам не родитися, нечестивии мучителие, зане отраднее будет Содому и Гоморре в День Судный, неже святаго Царя убийцем. Того молитвами, Господи, утверждай православных веру.

Язвы на мученическая ваша телеса возложенная, язвы врагу спасения нашего явишася, демонов победителие, Царственнии мученицы блаженнии, от ихже мучительства избавите души наша.

Заповедал еси нам, святый Царю, не мстити за убиение твое, глаголя яко зло еще умножится в земли Русстей, обаче не зло победит зло, но токмо любовь: темже моли нам любовь к Богу и ближним стяжати.

Богородичен: Ярость адова и та не возможет на ны, зане Свят есть храм Твой, и о Семене Твоем клятся Давид, непрестающа хвала Твоя и Держава Твоя до скончания века.

Система Orphus