Испытание веры кандидата на епископское служение

Чтение им дог­мата веры об Ипо­ста­сях Пре­свя­той Троицы.

***

Испо­ве­да­ние (про­стран­ное) Сим­вола веры

/при епи­скоп­ской хиротонии/.

***

В день руко­по­ло­же­ния перед литур­гией наре­чен­ный (кан­ди­дат на епи­скоп­ское слу­же­ние) тор­же­ственно перед всем собо­ром епи­ско­пов, клиром и наро­дом испо­ве­дует св. пра­во­слав­ную веру, сна­чала читая Символ веры, а затем в ответ на пове­ле­ние мит­ро­по­лита:

Яви намъ еще про­стран­нее, яко испо­ве­ду­еши о свой­ствахъ трiехъ vпо­ста­сей непо­сти­жи­маго Боже­ства, и яже о воче­ло­ве­ченiи Ипо­стас­наго Сына и Слова Божiя,

во услы­ша­ние всех читает второе испо­ве­да­ние:

«Верую во Еди­наго Бога Отца, Все­дер­жи­теля, Творца небу и земли, види­мымъ же всемъ и неви­ди­мымъ: без­на­чаль­наго убо и нерож­ден­наго и без­ви­нов­наго, начало же есте­ствен­ное и вину Сына и Духа.

Верую и во еди­но­род­наго Его Сына, неистечно, и без­вре­менно изъ Него рож­ден­наго, еди­но­сущна Ему, Имже вся быша.

Верую и въ Духа Свя­таго, изъ того­жде Отца исхо­дя­щаго и сосла­ви­маго, яко соприс­но­сущ­наго, и сопре­столь­наго, и еди­но­сущ­наго, и рав­но­слав­наго, и твари соде­теля.

Верую, яко единъ отъ тояжде пре­су­ще­ствен­ныя и живо­на­чаль­ныя Троицы, еди­но­род­ное Слово, снис­шедъ съ небесъ насъ ради чело­векъ и нашего ради спа­сенiя, вопло­тися отъ Духа Свята и Марiи Девы, и воче­ло­ве­чися, сиречь совер­шен­ный чело­векъ бысть, пре­бы­вая Богъ, и ничтоже пре­ме­нивъ отъ Боже­скаго суще­ства прiоб­щенiемъ къ плоти, или во иное пре­вра­тивъ; но безъ пре­ло­женiя вос­прiявъ чело­века, въ немъ стра­данiя и смерть пре­терпе, отъ вся­каго стра­данiя по Боже­скому есте­ству сво­бод­ный, и вос­кресе въ третiй день изъ мерт­выхъ и вос­шедъ на небеса, воз­седе одес­ную Бога и Отца.

Еще же вопло­тив­ша­гося Слова едину ипо­стась испо­ве­дую;

и верую и про­по­ве­дую, яко единъ и тойжде есть Хри­стосъ во двухъ по вопло­щенiи есте­ствахъ, сохра­няя, въ нихже бе. После­до­ва­тельне же и две воли чту, кое­муждо есте­ству, сохра­ня­ющу соб­ствен­ную волю и соб­ствен­ное дей­ствiе.

Верую и яже о Бозе и боже­ствен­ныхъ единыя Кафо­ли­че­скiя и Апо­столь­скiя Церкве пре­данiемъ и ска­за­нiемъ. Покла­ня­юся отно­си­тельно, а не бого­слу­жебно, боже­ствен­нымъ и досто­чти­мымъ ико­намъ Самого Христа и Пре­чи­стыя Бого­ма­тере и всехъ свя­тыхъ, честь предъ ними явля­е­мую пре­нося на пер­во­об­раз­ное.

Инако же о семъ мудр­ству­ю­щихъ, яко чуже­мудр­ству­ю­щихъ, отме­таю и ана­фе­мат­ствую.

Вла­ды­чицу нашу Бого­ро­дицу Марiю свой­ственно и истинно испо­ве­дую, яко рожд­шую плотiю еди­наго отъ Троицы Христа Бога нашего, яже да будетъ ми помощ­ница, покров и заступ­ленiе во вся дни жизни моея.

Аминь.»

 ***

Яви намъ и еще, како содер­жиши каноны Свя­тыхъ Апо­столъ и Свя­тыхъ Отецъ и пре­данiя и уста­нов­ленiя цер­ков­ная.

Избран­ный во епи­скопа велег­ласно гла­го­лет:

«К сему моему святыя веры испо­ве­данiю обе­ща­юся каноны Свя­тыхъ Апо­столъ, Седми Все­лен­скихъ и Бла­го­че­сти­выхъ Помест­ныхъ Собо­ровъ и Пра­вила Свя­тыхъ Отецъ хра­нити и соблю­дати: вся, яже тiи прияша, и азъ прiемлю; и ихже тiи отвра­ти­шася, и азъ отвра­ща­юсь.

Еще же обе­ще­ва­юся пре­данiя цер­ков­ная, уставы святыя и чины вся Кафо­ли­че­скiя Восточ­ныя Пра­во­слав­ныя Церкве хра­нити неиз­менно.

Обе­ща­юся и цер­ков­ный миръ соблю­дати и твердо дер­жати, и не еди­нымъ убо нра­вомъ въ чесомъ про­тив­ная Пра­во­слав­ней Кафо­ли­че­стей Восточ­ней Хри­стiан­стей Вере мудр­ство­вати во вся дни живота моего, и после­до­вати ми во всемъ и пови­но­ва­тися всегда Бла­жен­ней­шему Мит­ро­по­литу, и Прео­свя­щен­нымъ Архiе­ре­емъ, братiи моей, во всемъ согласну быти и куп­но­чинну, по боже­ствен­нымъ зако­номъ и свя­щен­нымъ пра­ви­ломъ Свя­тыхъ Апо­столъ и Свя­тыхъ Отецъ, и любовь духов­ную все­душно къ нимъ имети, и яко братiю почи­тати.

Обещаю же ся во страсе Божiи и бого­лю­би­вымъ нра­вомъ вве­рен­ное ми стадо управ­ляти, и усердно учити, и отъ всехъ ересей сохра­няти, со вся­кимъ усерд­нымъ тщанiемъ.

Еще же и въ томъ испо­ве­да­юся, яко не злата или сребра обе­щанiемъ и даянiемъ на сiе слу­женiе при­хо­жду, но туне, избранiемъ Свя­таго Собора Епи­ско­повъ.

Къ симъ же обе­ща­юся ничтоже тво­рити ми по нужде, аще и отъ силь­ныхъ лицъ или отъ мно­же­ства народа нудиму, аще и смер­тiю ми вос­пре­тятъ, веляще что сотво­рити ми вопреки боже­ствен­нымъ и свя­щен­нымъ пра­ви­ломъ; ниже въ чуждей епар­хiи литур­ги­сати, или ино что свя­щен­ныхъ деяти безъ воли епар­хiи оныя Архiе­реа, такожде не руко­по­ла­гати ми ниже iереа, ниже дiа­кона, ниже инаго како­ваго кли­рика чуждыя епар­хiи, ниже прiи­мати я въ мою епар­хiю безъ отпуск­ныхъ гра­мотъ своихъ имъ Архiе­ре­евъ.

Обе­ща­ва­юся вру­чен­ную ми паству по обычаю Апо­столъ посе­щати и нази­рати: како пре­бы­ва­ютъ вернiи въ вере и во исправ­ленiи делъ бла­гихъ, а наи­паче iереи; и смот­рети съ при­ле­жанiемъ, учити и запре­щати, дабы рас­колы, суе­верiя и ереси не умно­жа­лися, и дабы про­тив­нiи хри­стiан­скому бла­го­че­стiю и бла­го­нравiю обычаи не повре­ждали хри­стiан­скаго житiя.

Съ про­тив­ными Церкви Святей, съ раз­умомъ и кро­то­стiю посту­пати, по Апо­столу Павлу, яко рабу Гос­подню не подо­ба­етъ сва­ри­тися, но тиху быти ко всемъ, учи­тельну, незло­биву, съ кро­то­стiю нака­зу­ющу про­тив­ныя, еда како дастъ имъ Богъ пока­янiе въ разумъ истины.

Еще же по запо­веди Гос­под­ней: воз­да­дите кеса­рева кеса­реви и Божiя Богови, обе­ща­ва­юся быти вер­нымъ и доб­рымъ граж­да­ни­номъ страны нашея.

Вся же та, якоже днесь обе­щахся, до послед­няго изды­ханiя, ради буду­щихъ благъ, испол­няти обе­ща­ва­юся: буди ми серд­це­ве­децъ Богъ обе­щанiя моего сви­де­тель.

Во истин­немъ же и усерд­немъ моемъ прав­ленiи и дей­ствiи да будетъ Самъ той Спа­си­тель нашъ Iисусъ Хри­стосъ ми помощ­никъ, Емуже купно со Отцемъ и Духомъ Свя­тымъ, да будетъ слава и дер­жава, честь и покло­ненiе, ныне и присно и во веки вековъ.

Аминь.»

Print Friendly, PDF & Email
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки