Православный Календарь » Служба сщмч. Вениамину, митр. Петроградскому и Гдовскому, и иже с ним пострадавшим

Богослужения

Служба сщмч. Вениамину, митр. Петроградскому и Гдовскому, и иже с ним пострадавшим

На Господи, воззвах, стихиры предпразднству на 3 и святым на 5, глас 4-й:

 

Издетска чтению словес Божиих прилежал еси,/ неленостно поучаяся в законе Господнем,/ чистою любовию к Богу прилепился еси,/ священномучениче Вениамине,/ мучеников подвига желанием уязвился еси,/ святителю славный Церкве нашея./ Егда же приведе тя Христос ко жребию оному,/ ничтоже убоялся еси,/ обаче благодарне рекл еси:/ слава Тебе, Богу нашему, во веки веков.

 

Избранный народом Божиим на кафедру святителей Петербуржских,/ никогдаже покоя телеснаго имел еси,/ но во вся пределы града стольнаго стопы своя направлял еси,/ не гнушаяся единем чадом Церкве Божия,/ собирая воедино паству твою духом смирения и милосердия,/ священномучениче Вениамине, отче наш,/ не забуди и нас, но кротостию твоею посети души наша.

 

Яко матерь о чадех своих болезнующая,/ тако жилища убогих и незнатных посещал еси,/ совершая людем неимущим/ службы яже ко спасению потребная,/ избегая почестей мирских и славы века сего непостоянныя,/ предстоятелю Церкве Петербургския,/ образе благочестия и кротости,/ просветивый напоследок времен люди твоя/ присносущным светом евангельским.

 

Стезею самоотречения и любве/ в жизни земней шествовал еси/ и достигл еси Иерусалима вышняго,/ божественным светом осияваем,/ обаче и дольняго града своего славы не лишил еси,/ облагоухал еси фимиамом Православия берега Невския/ житием своим чудным уяснил еси нетленную красоту заповедей Господних.

 

Благородство души твоея Христос Бог провидев,/ саном архиерейским возвеличи тя,/ расширяя стадо и умножая труды твоя./ Ты же, священноначальниче Вениамине,/ на высоте сей духом смирен и неизменен пребыл еси,/ заботы о людей угнетаемых не оставляя./ И ныне молим тя, святителю чадолюбиве:/ не остави паствы твоея,/ но посети ю милосердием твоим.

Слава, глас 6-й:

Глаголет Господь во святем Евангелии:/ «Не убойтеся убивающих тело»./ Тако и ты, святе Вениамине,/ на высоту духовную восшед/ не устрашился еси угроз власти безбожныя,/ но укрепляем благодатию Духа Пресвятаго/ мученическую кончину благодарне приял еси./ И ныне молися о всех нас,/ да пребудем и мы неколебимы и тверды/ в вере Православной во вся дни живота нашего.

И ныне, догматик 6-го гласа.

Прокимен дня. Паримии священномученические.

На литии стихира храма и святым, глас 1-й:

 

Креста всечестнаго непоборимая сила/ укрепляше вас в подвизе вашем,/ святителю Вениамине, архимандрите Сергие, Иоанне и Георгие,/ избранни бысте яко вернии раби Христовы,/ мученицы четверочисленнии,/ во образ четвероконечнаго Креста Господня,/ освящающаго вселенныя четыре концы.

 

Блажен град, иже прия телеса ваша,/ и земля, иже напоена кровьми вашими,/ мученицы четверочисленнии,/ неповинно убиеннии,/ молитеся ко Творцу всяческих,/ да сохранит град и страну нашу/ в мире и благополучии/ и избавит ны от прещения Своего праведнаго.

Слава, глас тойже:

Егда на смерть шествовал еси, святителю Вениамине,/ тогда тих и спокоен был еси,/ крестным знамением ограждаяся и молитву творя,/ такожде и ты, архимандрите Сергие,/ воздыхал еси о вразех своих:/ «Прости им, Боже, не ведят бо, что творят»./ Вы же, мученицы Иоанне и Георгие,/ скорби временней предаваяся,/ в борении предсмертнем пребываху./ Ныне же вси вкупе Богови предстоят/ и молятся о душах наших.

 

И ныне, богородичен, глас тойже: “Се исполнися Исаиино проречение...”

 

На стиховне, глас 2-й:

 

Видя волка грядуща,/ иже восхоте власть церковную похитити,/ в бегство малодушное не обратился еси,/ архиерею доблестный,/ и кормила управления народом Божиим,/ яже вручи тебе Господь, а не человек,/ в руце чуждии не предал еси,/ и пастырь добрый показался еси,/ полагаяй душу свою за овцы своя.

Стих.

Егда нечестивых от Церкве отлучил еси,/ ревнуя о чистоте Невесты Христовой,/ тогда злобе их предан был еси,/ и смерть от рук безбожных приял еси,/ священномучениче Вениамине,/ светлая красото града нашего.

Стих.

Угроз и клеветы властей безбожных не устрашился еси,/ и во своих решениих тверд пребыл еси./ Сего ради и кончину мученическую улучил еси,/ явив христианом образ злострадания за имя Христово,/ иерарше предивне.

Слава, глас тойже:

Ведому ти на судище беззаконное,/ вси вернии сретаху тя на стогнах града Петрова,/ воспевая ти, страстотерпче новый:/ «Спаси, Господи, люди Твоя»,/ и колена своя во умилении и сокрушении сердец прекланяху.

 

И ныне, предпразднства.

Утреня.

На Бог Господь тропарь Кресту дважды, Слава, тропарь сщмч. Вениамину, и ныне, тропарь Кресту.

Седален 1-й.

Посрамил еси, святе Вениамине, лжеучителей нечестивых, учение Христа помрачивших и разделение в Церкви произведших. Тщетно тии склоняху тя власть архиерейскую оставити. Не устрашился еси онех угроз и прещений, обаче, десницею Божией укрепляем, тверд и непреклонен до конца пребыл еси.

Слава и ныне, богородичен:

Пресвятая Дево, Отроковице Преблагословенная, блаженна показалася еси Христа Бога рождши, блаженны Содевающаго Того воли повинующиися.

Седален 2-й.

Аще и восторжествова на время краткое неправда беззаконных, иже искаша погибели твоей, архипастырю и мучениче достославне, но вскоре память их с шумом погибе. Твое же имя, яко Истины поборника и последователя, сияет на небесех, и слава твоя во веки пребудет неизменна.

Слава и ныне, богородичен:

Пречистая Богородице, Егоже Спаса Христа неизреченно родила еси, моли со священномучеником Вениамином, во еже просветити и спасти род наш.

По полиелее седален.

Испыташа тя Господь, святителю славне, в горниле испытаний и обрете верным Себе; очисти тя, яко злато, в пещи страданий и, яко волну, убели тя; проидоша сквозе огнь и воду и обрел еси вечный покой, о каменю драгий, положенный во основание здания Церкви нашея.

Слава и ныне, богородичен:

 

Святейши явилася еси херувим, на земли рождшая Христа, всех Владыку, Чистая Всенепорочная Владычице.

По 50-м псалме стихира, глас 6-й:

Небеса возвеселишася во отшествии вашем,/ святителю Вениамине и архимандрите Сергие,/ Иоанне и Георгие, воини честнии Христа

Бога нашего,/ мученицы четверочисленнии./ Ныне в Царствии Небеснем неразлучны пребываете,/ молитеся ко Господу/ о единении рода христианскаго,/ о умирении и спасении душ наших.

 

Канон Креста на 4 и канон святым на 4, глас 8-й.

Песнь 1-я.

Кротостию боголюбивыя души твоея покорил еси паству твою, святителю Вениамине, и ея первый избранник явился еси среди прочих архиереев Петербургских.

Во утверждении твоем на кафедре столичней, святе Вениамине, глас народа глас Божий бысть: в нем бо познася и открыся о тебе благая воля Господня.

Не посрамил еси ожидания народа твоего, но во всем верен Истине оказался еси, архиерею Божий, образ совершеннаго служения Господеви православным людем являя.

Богородичен: Обрет Тя чистшу, Всечистая, всея твари, всех Зиждитель и Бог, воплотитися благоволи, из Тебе плотию человека вообразити промысливый.

Песнь 3-я.

Не токмо православныя, но и иноверныя/ притекаху к тебе, архипастырю дивный,/ покорил еси тех кротостию и чистотоюдуши твоея./ Сего ради в годину тяжкую/ прибегаху к тебе вси яко к пастырю истинному,/ взыскуя совета и утешения духовнаго.

Чистотою душевною и молитвою непрестанною к ближнему любовь искреннюю приобрел еси, святителю Вениамине, сего ради прослави тя Господь и приведе тя к веселию вечному.

Приближися к небесем чистотою, кротостию и любовию, архипастырю Петербургский, и егда прииде година тяжкая и наста времена испытания, исполнися от Бога и мужеством, и крепостию, и дерзновением.

Богородичен: Чистоты Чистое и девства Честное селение, приидите, вернии, воспоим радостными песнопеньми.

Седален.

Не хранят свещу зажженную под спудом, но износят в храмину и на подсвещнике поставляют ю, да светит всему миру. Тако просветися светом дел твоих, отче Вениамине, Церковь Российская, совершающая днесь святую память твою.

Слава и ныне, богородичен.

К Тебе прибегаем, Богородице всепетая, и Тебе припадающе молимся, Твоим ходатайством, Владычице, и молитвами Твоего угодника святителя Вениамина, милостива нам сотвори, Егоже пречисто и недоведомо родила еси, Христа Бога нашего.

Песнь 4-я.

Любовию твоею ко Христу низложил еси вся козни лукаваго и облеклся еси в броню правды, святителю Христов Вениамине, и неуязвим пребыл еси посреде всех наветов вражиих.

 

Не одоле нечестивых собрание, о архиерею Петербургский, непорочности души твоея, еюже препобедил еси вся полки супостат, держа в руках своих Креста победное знамение.

 

Мудростию свыше от Бога увенчан, архипастырю дерзновенный, неуклонно стезею правды Христовой шествовал еси и Церковь Господню во времена ненастныя по пути евангельскому направлял еси.

 

Богородичен: Неискусобрачно родила еси, о Дево, и по рождестве явилася еси девствующи паки. Тем немолчными гласы, радуйся, Тебе, Владычице, верою несомненною зовем.

Песнь 5-я.

Борением внутренним в темнице томим, чаше голгофской приобщился еси, егда же воле Божией всецело предался еси, абие тишиною и покоем небесным исполнился еси, мучениче добропобедный.

Во узилище суще, фиал страданий, предуготованный тебе, до конца изсушил еси, и велиих утешений и радости неизреченней от Духа Святаго удостоился еси, мучениче преславный.

Казни смертныя за имя Божие ожидая, рекл еси, иерарше досточудный: «Аз ныне радостен и покоен, якоже и всегда», проникнув духом своим в тайну мучеников Христовых.

Богородичен: О Мати Божия! Души моея озлобление исцели, рождшая Всеблагое Слово, вся облагодетельствовавшее.

Песнь 6-я.

«Христос – наша жизнь, и свет, и покой есть, с Ним всегда и везде хорошо быти», - тако и под стражей сущи, наставлял еси паству твою, отче Вениамине, приуготовляя ю к гонениям, темницам и узам.

Видя Церковь теснимую со всех сторон, святителю Христов, духом не унывал еси, твердо веруя словесем Господним, яко врата адова никогдаже одолеют Ея.

Пастырей своих назидал еси, мудре архиерею, да оставят ум свой, ученость и силу, и все упование возложат на Бога и верою неколеблемою вооружатся, яко Спаситель наш сохранит Церковь Свою нерушиму до скончания века.

Богородичен: Глаголы Гавриила, Дево Всенепорочная, ныне имуще вопием: Радуйся, Едина Мати благословенная, радуйся, Двере Правды, Солнце имущая.

Кондак.

Икос:

Яви тя Господь, святителю отче Вениамине,/ яко велие украшение града нашего,/ яко дивнаго предстателю о людех твоих,/ яко истиннаго свидетеля правды Божией,/ яко ходатая новаго,/ яко наставника заблуждшим,/ яко любве и кротости правило,/ яко светильника во тьме греховней сияющаго,/ яко мученика дерзновеннаго,/ яко исповедника твердаго,/ яко столпа неколебимаго Церкве нашея,/ яви тя Господь яко вернаго служителя Своего/ во спасение душ наших.

Песнь 7-я.

«Не аз, Вениамин немощнейший, спасаю Церковь, но сам Ею спасаюся и держуся,» - тако помышлял еси, во смирении пребывая, священномучениче, сего ради нимало страшился еси о судьбе Невесты Христовой.

Ревнителю Илии и Моисею Боговидцу поревновал еси, отче священноявленне, и ересеначальники посрамил еси.

С юных лет восхищаяся подвигом святых страстотерпцев, отче Вениамине, чаше их приобщитися желал еси. И се услыша Господь тайное воздыхание твое, и исполни боголюбивое хотение твое, и увенча тя венцем мученика.

Богородичен: Вышшая небесных божественных сил, Едина от веков Ты еси истинно: Зиждителя бо сих родила еси несказанно, Богородительнице Всечистая Владычице.

Песнь 8-я.

Монашествующих славо и похвало, иерарше досточудне, сохранил еси добре в житии твоем иночества обеты, посреде мира сияя нестяжанием, послушанием и целомудрием.

Молитвою и чистотою благодать Духа Святаго обильно стяжал еси, архипастырю духоносный, и силою Божества исполнился еси, препобеждая ею вся козни лукаваго.

«Наста время подвига, не посрамим же веры Православныя и упования нашего, яже есть надежда благ вечных,» - сими словесы укреплял еси братию твою, святителю Вениамине, исполняя долг архиерейский даже до кончины мучническия.

Богородичен: Жезл из корене Иессеева, Дево, была еси, цвет возрастивши всесильнаго Господа, нас облагодатствующаго и благодать всем подающаго, вопиющим: благословите вся дела Господня Господа.

Песнь 9-я.

Пред судилище мучителей ты предстал еси, блаженне Вениамине, ризою своею честною соузники своя закрывая, и осуждения неправеднаго тех избавити ища, себе единаго виновником церковных беспорядков объявил еси.

Исполнися правда словес апостольских во убиении вашем, мученицы четверочисленнии, яко ни скорбь, ни гонения, ни настоящая, ни грядущая не возмогут верных отлучити от любве Божия, сего ради вас ублажаем.

Духа мира сего, яже есть похоть плоти, похоть очес и гордость житейская, препобедили есте, мученицы Христовы, помозите убо и нам посреде рода невернаго отражати вся лести вражия, непрестанно ищущия погибели нашея.

Богородичен: Тя неискусомужно рождшую Жизнодавца и Спаса, вси молим прилежно, Богородицу Тя исповедающи, избавитися всякия скорби Твоими молитвами, Мати Дево.

 

Светилен.

«В мире скорбни будете, но дерзайте, яко Аз победих мир,» - глагола Господь учеником Своим. Сей завет Спасителев добре хранил еси, архиерею праведный, и победу Божию узрев, с нею восшел еси во светлыя чертоги Царства Небеснаго.

Слава и ныне, предпразднства.

На хвалитех, глас 8-й:

Клевету от человек беззаконных претерпел еси,/ суд неправденый и предательство лжебратий,/ священномучениче Вениамине,/ и Христу–Архипастырю уподобился еси,/ смерть прияв за Истину и други своя,/ жребия высокаго удостоился еси,/ сего ради почтиаем тя и совершаем память твою.

Иуда новый со стражею и воини к тебе пришед,/ лицемерно благословение твоего испросил еси,/ ты же, о архиерею неподкупный и прямодушный,/ не желая имети общения со слугою тьмы,/ целования лживаго не даде ему,/ и обличая нечестивое намерение его:/ «Мы же не в Гефсиманстей веси» рекл еси ему.

Обновил еси истину Евангелия смертию своею,/ святителю Христов Вениамине,/поднебесную всю непреложно убедил еси,/ яко словеса вечныя книги старения не имут,/ яко не оскуде до конца благочестие,/ яко Церковь Божия порождает верных чад Христу,/ и на подвиг мученический воздвизает их/ во времена последния, якоже и в первыя.

Не словес плетением,/ ни изысканностию слога,/ но паче простотоюи искренностию/ проповедь втоя, иерарше досточудне,/ до глубины сердец чад твоих достигая,/ веру правую в них укрепляла есть./ Сего ради усердно собирахуся вси людие/ во храм Господень на служение твое.

Слава, глас 6-й:

Жертва Богови принесостася непорочная,/ мученицы четверочисленнии,/ во освящение душ наших,/ темже прославляем Христа Бога нашего,/ давшего нам ходатаев новых,/ укрепляющих ны во исповедании веры Православныя.

И ныне, богородичен:

Владычице, приими молитвы раб Твоих...

Тропарь:

 

Тропарь, глас 3


Божественным светом от юности озаряем,/мученичества возжелал еси/и по достоинству был еси Христовы Церкве архипастырь,/Петроградскую паству пасый./
На судищи безбожных лесть обличил,/столп незыблемый, светильник неугасимый явился еси,/священномучениче Вениамине,/Христа Бога моли даровати нам велию милость.

Кондак:

 

Кондак, глас 2


Яко мученик, яко верен святитель/и поборник Православия/ гордыню безбожных посекл еситы духовным мечем,/ священномучениче Вениамине,/песнословим души твоея крепкое терпение/и доблесть подвигов твоих.

 

Кондак 1

Избранный Христом Господом на служение Ему, с юных лет воспламенивший в сердце отрока Василия искру горения пострадать за веру православно-исповедающих Его - Христа-Спасителя мира. Самым делом послежде исполнил еси желаемое, исповедуя пред неверными и свидельствуя: "Я - за Христа". Почитая твое мужество и терпение, воспеваем ти:
Радуйся, священномучениче Вениамине, архипастырю Церкве Христовы.

Молитва:

О, предивный святителю, богомудрый и всесвятый отче наш священномучениче Вениамине!

К тебе ныне прибегаем верою и любовию чтущии тя, похвалы сия приносяще от всего сердца и помышления. Молим тя прилежно, страстотерпче святый, не забуди ны к тебе усердно притекающих: утверди нас в вере святей православней, научи нас всегда творити заповеди
Божия, исцели болезни душевныя и телесныя, буди нам покровителем и прибежищем в скорбех и напастех, заступи ны от враг видимых и невидимых, да и мы богоугодне прешедше поприще сея жизни, твоим предстательством и богоприятными молитвами будем наследницы
Царствия Божия и сподобимся с тобою предстояти Престолу Царя Славы, поклоняяся Ему и воспевая во веки веков. Аминь.

Rambler's Top100