Службы пятой седмицы по Пасхе

Понедельник

В понеде́льник на У́трени,

на Бо́г Госпо́дь: тропа́рь пра́здника преполове́ния.

По 1-м стихосло́вии, седа́лен, гла́с 4:

Воззре́вше на гро́бный вхо́д, и пла́мене а́нгельскаго не терпя́ще мироно́сицы, с тре́петом дивля́хуся глаго́люще: еда́ укра́деся отве́рзый разбо́йнику ра́й? еда́ ли воста́, И́же и пре́жде стра́сти пропове́давый воста́ние? Вои́стинну воскре́се Христо́с, су́щым во а́де подая́ живо́т и воскресе́ние.

Сти́х: Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́.

Смире́нную ду́шу мою́ посети́ Го́споди, во гресе́х житие́ все́ ижди́вшую, и я́коже блудни́цу приими́ мя Спа́се, и спаси́ мя.

Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х, Бо́г Изра́илев.

Му́ченичен: Дне́сь а́нгельская во́инства, в па́мять страстоте́рпцев приидо́ша, ве́рных мы́сли просвети́ти, и вселе́нную благода́тию уясни́ти: те́ми Бо́же, умоле́н быва́я, да́руй на́м ве́лию ми́лость.

Сла́ва и ны́не: Богоро́дичен:

Стена́ непобори́мая на́м христиа́ном еси́ Богоро́дице Де́во: к Тебе́ бо прибега́юще невреди́ми пребыва́ем, и па́ки согреша́юще и́мамы Тя́ моли́твенницу. Те́м благодаря́ще вопие́м Ти́: ра́дуйся Благода́тная, Госпо́дь с Тобо́ю.

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 8. Подо́бен:

Прему́дрость Сло́во О́тчее, И́же и да́вый апо́столом глаго́л Бо́жий, пропове́дати конце́м, е́же на зе́млю Его́ прише́ствие, от преле́стников евре́ев неи́стовством досажда́емь быва́ше, бесну́яйся и преле́стник гро́зно уничижа́емь, И́же незло́биво к ни́м вопия́ше: не суди́те на Мя́ су́д несуди́маго беззако́ннии. К Нему́ у́бо возопии́м: Человеколю́бче Христе́ Бо́же, прегреше́ний оставле́ние низпосли́, воспева́ющым ве́рою безприкла́дную сла́ву Твою́. [Два́жды.]

Воскресе́ние Христо́во: Псало́м 50. Кано́н пра́здника, со ирмосы́ на 8, и Мине́и на 4. Конда́к, и свети́лен пра́здника.

На хвали́тех поста́вим стихи́ 4, и пое́м стихи́ру воскре́сну, гла́с 4:

Кре́ст претерпе́вый и сме́рть, и воскресы́й из ме́ртвых Всеси́льне Го́споди, сла́вим Твое́ Воскресе́ние.

Овча́ е́смь слове́снаго Твоего́ ста́да, и к Тебе́ прибега́ю Па́стырю до́брому, взыщи́ мене́ заблу́ждшаго Бо́же, и поми́луй мя́.

Му́ченичен:

Кто́ не ужаса́ется зря́ святи́и му́ченицы, по́двиг до́брый, и́мже подвиза́стеся? Ка́ко в те́ле су́ще безпло́тнаго врага́ победи́сте, Христа́ испове́давше, и кресто́м вооружи́вшеся. Те́мже досто́йно яви́стеся бесо́м прогони́телие, и ва́рваром победи́телие: непреста́нно моли́теся, спасти́ся душа́м на́шым.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 8:

Преполови́вшуся пра́зднику Па́схи, в хра́м вше́л еси́ святи́лищный, Спа́се на́ш, и ста́в посреде́ наро́да учи́л еси́ те́х с дерзнове́нием, и глаго́лал еси́: А́з е́смь све́т ми́ра, в сле́д Мене́ иды́й, не и́мать ходи́ти во тме́, но име́ти бу́дет све́т безсме́ртныя жи́зни.

На стихо́вне стихи́ры, гла́с 2:

Подо́бен: До́ме Евфра́фов:

Прекло́нь небеса́, сше́л еси́ Спа́се мо́й, и пло́ть от Де́вы кроме́ преложе́ния прия́л еси́, источа́я мне́ оставле́ние.

Сти́х: Бо́г же Ца́рь на́ш пре́жде ве́ка:

Ве́сь в Бо́зе Сло́ве Ты́ еси́, погиба́юща мя́ хотя́ изъя́ти от прегреше́ний, соединя́ешися мне́, Человеколю́бче.

Сти́х: Помяни́ со́нм Тво́й, его́же стяжа́л еси́ испе́рва:

Ты́ прише́л еси́ Царю́, прему́дросте вели́кая, И́мже Оте́ц ми́р сотвори́ прему́дро, со Святы́м Ду́хом.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 8:

Очи́стим помышле́ний сокро́вища, и душе́вная сия́ния просвети́м, и Жи́знь у́зрим Христа́, во святи́лище прише́дша, премно́жеством бла́гости, да врага́ победи́т, и спасе́т ро́д на́ш, стра́стию Креста́ и Воскре́сния. К Нему́ же возопии́м: непостижи́ме Го́споди, сла́ва Тебе́.

В понеде́льник ве́чера,

на Го́споди воззва́х: стихи́ры подо́бны, гла́с 1.

Подо́бен: Небе́сных чино́в:

Творе́ц все́х и жи́зни Пода́тель, Отцу́ Боже́ственному соприсносу́щное Сло́во, во́лею от Де́вы пло́ть прии́м, и бы́в Челове́к, неизрече́нныя прему́дрости, я́ко Бла́г, все́м источи́ уче́ния.

Пра́зднику преполови́вшуся иуде́йскому Христе́, во святи́лищи предста́л еси́, зако́ну Влады́ка учя́ вла́стию, и кни́жники облича́я, я́коже пи́сано е́сть, и ужаса́я прему́дростию слове́с Твои́х, и чуде́с показа́ньми.

Пода́тель прему́дрости, и до́брых излия́тель, излива́яй Боже́ственныя струи́, от исто́чника приснотеку́щаго: прииди́те ко Мне́, зове́т, во́ду жи́зни жа́ждущии почерпи́те, и ре́ки из чре́ва ва́шего, глаго́лет, дарова́ний Боже́ственных потеку́т.

Сла́ва и ны́не: гла́с 2:

Егда́ прише́л еси́ во святи́лище Христе́ Бо́же, преполови́вшуся пра́зднику, тогда́ лю́ди учи́л еси́, вопия́: ве́руяй в Мя́, а́ще и у́мрет, жи́в бу́дет. Иуде́и же распыха́хуся с фарисе́и и саддуке́и и кни́жники, глаго́люще: кто́ е́сть Се́й, И́же глаго́лет хулы́? не помышля́юще, я́ко Ты́ еси́ пре́жде все́х ве́к, со Отце́м и Ду́хом сла́вимый Бо́же на́ш, сла́ва Тебе́.

На стихо́вне стихи́ры Осмогла́сника, гла́с 4:

Дре́ва преслуша́ния запреще́ние разреши́л еси́ Спасе́, на Дре́ве кре́стнем во́лею пригвозди́вся, и во а́д соше́д Си́льне, сме́ртныя у́зы я́ко Бо́г растерза́л еси́. Те́мже кла́няемся е́же из ме́ртвых Твоему́ Воскре́снию, ра́достию вопию́ще: всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.

Сти́х: К Тебе́ возведо́х о́чи мои́:

Кто́ обурева́емый, и притека́яй ко приста́нищу сему́, не спаса́ется? Или́ кто́ боле́знуяй, и припа́даяй к враче́бнице се́й, не исцелева́ется? Соде́телю все́х, и врачу́ неду́гующих Го́споди, пре́жде да́же до конца́ не поги́бну, спаси́ мя.

Сти́х: Поми́луй на́с Го́споди, поми́луй на́с:

Святы́х му́ченик прие́мый терпе́ние, и от на́с приими́ пе́ние Человеколю́бче, да́руяй на́м те́х моли́твами ве́лию ми́лость.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 3. Ге́рмана:

Преполови́вшуся пра́зднику, сла́вим посреде́ земли́ спасе́ние Соде́лавша: Посреде́ бо двою́ разбо́йнику Живо́т на Дре́ве пове́шен бе́, и ху́лящему у́бо умолча́л, ве́рующему же возопи́л: дне́сь со Мно́ю бу́деши в раи́. Сше́л еси́ во гро́б, плени́л еси́ а́д, и воскре́сл еси́ тридне́вно, спаса́я ду́шы на́шя.


Требуется опытный backend-программист по совместительству