Понедельник

В понеде́льник 4-я седми́цы по па́сце, на у́трени

на Бо́г госпо́дь: тропа́рь воскре́сен, два́жды. Сла́ва: свята́го, а́ще и́мать. И ны́не: Богоро́дичен 1-й во гла́с тропаря́ свята́го. А́ще ли ни́, Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен 1-й гла́са.

По 1-м стихосло́вии, седа́лен, гла́с 3:

Христо́с от ме́ртвых воста́, нача́ток усо́пших, перворожде́н тва́ри, и Соде́тель все́х бы́вших, истле́вшее естество́ ро́да на́шего в Себе́ Само́м обнови́. Не ктому́ сме́рте облада́еши: и́бо все́х Влады́ка держа́ву твою́ разруши́.

Сти́х: Го́споди, да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́:

Живу́щи на земли́ душе́ моя́, пока́йся, пе́рсть во гро́бе не пое́т, согреше́ний не избавля́ет, возопи́й Христу́ Бо́гу: Сердцеве́дче, согреши́х, пре́жде да́же не осу́диши мя́, поми́луй мя́.

Сти́х: Ди́вен Бо́г во Святы́х свои́х, Бо́г Изра́илев:

Му́ченичен: Благоду́шие терпе́ния ва́шего, победи́ ко́зни злонача́льнаго врага́, страстоте́рпцы блаже́ннии. Сего́ ра́ди ве́чнаго сподо́бистеся блаже́нства: но моли́теся Го́сподеви, христолюби́вых люде́й спасти́ ста́до, му́ченицы су́ще и́стины.

Сла́ва, и ны́не:

Красоте́ де́вства Твоего́, и пресве́тлой чистоте́ Твое́й, Гаврии́л удиви́вся, вопия́ше Ти́ Богоро́дице: ку́ю Ти́ похвалу́ принесу́ досто́йную? что́ же возъимену́ю Тя́? Недоумева́ю? и ужаса́юся. Те́мже, я́коже повеле́н бы́х, вопию́ Ти: ра́дуйся Благода́тная.

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 3.

Подо́бен: Красоте́ де́вства:

Разслабле́ние обрето́ша всетеле́сное разсла́бленнии, за́вистию стягне́ни в суббо́ту разсла́бленнаго стягну́тие помышля́юще, глаго́люще: не досто́ит цели́ти в суббо́ты, разоря́ти же оте́ческое суббо́ты поко́ище, зако́на Тебе́ не ве́дуще Влады́ку, и цели́теля ду́ш на́ших.

Сла́ва, и ны́не: то́йже:

Та́же, Воскресе́ние Христо́во: Псало́м 50. Та́же кано́ны пра́здника со ирмосы́, на 8: и Мине́и, на 4. Конда́к и ексапостила́рий пра́здника.

На хвали́тех поста́вим стихи́, 4: и пое́м настоя́щыя стихи́ры Осмогла́сника, гла́с 3:

Прииди́те вси́ язы́цы, уразуме́йте стра́шныя та́йны си́лу: Христо́с бо Спа́с на́ш, е́же в нача́ле Сло́во, распя́тся на́с ра́ди, и во́лею погребе́ся, и воскре́се из ме́ртвых, е́же спасти́ вся́ческая: Тому́ поклони́мся.

Мно́жицею песнопе́ние соверша́я, обрето́хся гре́х исполня́я, язы́ком у́бо пе́ние веща́я, душе́ю же безме́стная помышля́ю: но обоя́ испра́ви Христе́ Бо́же покая́нием, и поми́луй мя́.

Му́ченичен:

Святы́х страстоте́рпец па́мять, прииди́те лю́дие вси́ почти́м: я́ко позо́р бы́вше а́нгелом и челове́ком, побе́ды вене́ц от Христа́ прия́ша, и мо́лятся о душа́х на́ших.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 1:

Непогребе́н мертве́ц сы́й разсла́бленный, ви́дев Тя́ возопи́: поми́луй мя́ Го́споди, я́ко о́др мо́й гро́б мне́ бы́сть. что́ ми приобре́тение живота́? Не тре́бую О́вчия купе́ли: не и́мам бо никого́же влага́юща мя́, возмуща́ющымся вода́м: но Тебе́ исто́чнику прихожду́ исцеле́ний, да и а́з со все́ми вопию́: всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.

На стихо́вне стихи́ры, гла́с 3.

Подо́бен: Ве́лия Креста́:

Зна́мений и чуде́с ви́дяще си́лу, за́вистию разсла́бленнии и си́льнии зло́бою не ве́роваху, я́ко Ты́ еси́ Сы́н Бо́жий и Строи́тель все́х, и разсла́бленнаго здра́ва показа́вый сло́вом.

Сти́х: Ми́лости Твоя́ Го́споди, во ве́к воспою́.

Ви́девше суббо́т храни́телие, разсла́бленнаго стя́гнута в суббо́ту, и душе́ю омрача́хуся: и не подоба́ет в суббо́ту цели́ти, и скверни́ти суббо́ту, не́гли я́ко зако́ннии кни́жницы, вопия́ху.

Сти́х: Я́ко ре́кл еси́: в ве́к ми́лость сози́ждется.

Суббо́т самоде́теля не ве́дуще Тя́ и Го́спода, суббо́ты храня́щии, о разсла́бленнаго стягну́тии ропта́ху, в суббо́ту бы́вшем, я́ко не добро́, глаго́люще, взя́ти о́др в де́нь суббо́тный.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 5:

Взы́де Иису́с во Иерусали́м на О́вчую купе́ль, глаго́лемую иуде́йски Вифесда́, пя́ть притво́ров иму́щую, в те́х бо слежа́ше мно́жество немощству́ющих: А́нгел бо Бо́жий по вся́ ле́та сходя́, возмуща́ше ю́, и здра́вие подава́ше приступа́ющым ве́рою. И ви́дев Госпо́дь многовре́менна челове́ка, глаго́лет к нему́: хо́щеши ли здра́в бы́ти? Немощству́яй отвещава́ше: Го́споди, челове́ка не и́мам, да егда́ возмути́тся вода́, вве́ржет мя́ в купе́ль: враче́м изда́х все́ име́ние мое́, и ми́лости улучи́ти не сподо́бихся. Но Вра́чь ду́ш и теле́с глаго́лет к нему́: возми́ тво́й о́др и ходи́, пропове́дуя Мою́ си́лу, и ве́лию ми́лость в конце́х.

Та́же: Бла́го е́сть испове́датися: ча́с пе́рвый. И отпу́ст.

В понеде́льник ве́чера

на Го́споди воззва́х: поста́вим стихо́в 6. И пое́м настоя́щыя два́ самогла́сна, повторя́юще пе́рвый. И Мине́и 3.

Гла́с 1:

Дла́нию пречи́стою созда́вый челове́ка, прише́л еси́ Благоутро́бне, неду́гующыя исцели́ти Христе́: разсла́бленнаго во О́вчей купе́ли, сло́вом Твои́м возста́вил еси́: кровоточи́вой же боле́знь исцели́л еси́: ханане́и отрокови́цу стужа́емую поми́ловал еси́: и проше́ние со́тника не презре́л еси́. Сего́ ра́ди зове́м: всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́. [Два́жды.]

Непогребе́н мертве́ц сы́й разсла́бленный, ви́дев Тя́ возопи́: поми́луй мя́ Го́споди, я́ко о́др мо́й гро́б мне́ бы́сть. Что́ ми приобре́тение живота́? Не тре́бую о О́вчия купе́ли: не и́мам бо никого́же влага́юща мя́, возмуща́ющымся вода́м. Но Тебе́ исто́чнику прихожду́ исцеле́ний, да и а́з со все́ми вопию́: всеси́льне Го́споди, сла́ва Тебе́.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 5:

Взы́де Иису́с во Иерусали́м на О́вчую купе́ль, глаго́лемую иуде́йски Вифесда́, пя́ть притво́ров иму́щую: в те́х бо слежа́ше мно́жество немощству́ющих: Ангел бо Бо́жий по вся́ ле́та сходя́, возмуща́ше ю́, и здра́вие подава́ше приступа́ющым ве́рою, и ви́дев Госпо́дь многовре́менна челове́ка, глаго́лет к нему́: хо́щеши ли здра́в бы́ти? Немощству́яй отвещава́ше: Го́споди, челове́ка не и́мам, да егда́ возмути́тся вода́, вве́ржет мя́ в купе́ль: враче́м изда́х все́ име́ние мое́, и ми́лости улучи́ти не сподо́бихся. Но Вра́чь ду́ш и теле́с глаго́лет к нему́: возми́ тво́й о́др и ходи́, пропове́дуя Мою́ си́лу, и ве́лию ми́лость в конце́х.

И а́бие, Све́те ти́хий: Проки́мен дне́.

На стихо́вне стихи́ры Осмогла́сника, гла́с 3:

Просвети́шася вся́ческая Воскре́снием Твои́м Го́споди, и ра́й па́ки отве́рзеся: вся́ же тва́рь восхваля́ющи Тя́, пе́снь Тебе́ всегда́ прино́сит.

Сти́х: К Тебе́ возведо́х о́чи мои́:

Спаси́ мя Го́споди Бо́же мо́й, Ты́ бо все́х еси́ спасе́ние, бу́ря мя́ страсте́й смуща́ет, и бре́мя беззако́ний погружа́ет: да́ждь ми́ ру́ку по́мощи, и к све́ту возведи́ мя умиле́ния, я́ко еди́н Благоутро́бен и Человеколю́бец.

Сти́х: Поми́луй на́с Го́споди, поми́луй на́с:

Му́ченичен: Ве́лия му́ченик Твои́х Христе́ си́ла: во гробе́х бо лежа́т, и ду́хи прогоня́ют, и упраздни́ша вра́жию вла́сть, ве́рою Тро́ическою подви́гшеся по благоче́стии.

Сла́ва и ны́не: гла́с 8:

В притво́ре Соломо́нове, та́мо слежа́ше мно́жество немощству́ющих, и преполови́вшуся пра́зднику, обре́те Христо́с три́десять о́смь ле́т разсла́бленна лежа́ща, Влады́чним гла́сом глаго́лет к нему́: хо́щеши ли здра́в бы́ти? Немощству́яй отвещава́ше: Го́споди, челове́ка не и́мам, да егда́ возмути́тся вода́, вве́ржет мя́ в купе́ль. Он же глаго́лет к нему́: возми́ о́др тво́й, и ходи́, се́ здра́в бы́л еси́, ктому́ не согреша́й. Богоро́дицы моли́твами низпосли́ на́м ве́лию ми́лость.

Та́же, Ны́не отпуща́еши: По О́тче на́ш: тропа́рь, и отпу́ст.


Комментарии для сайта Cackle