Службы седьмой седмицы по Пасхе

 ЧетвергПятницаСуббота 

Пятница

В пято́к ве́чера пятдеся́тницы

Па́мять соверша́ем все́х от ве́ка усо́пших благочести́вых христиа́н, оте́ц и бра́тий на́ших.

На Го́споди воззва́х: поста́вим стихо́в, 6.

Стихи́ры му́ченичны, осмогла́сника 3, гла́с 6:

Му́ченицы Твои́ Го́споди, не отверго́шася Тебе́, ни отступи́ша от за́поведей Твои́х: те́х моли́твами поми́луй на́с.

Му́чившиися тебе́ ра́ди Христе́, мно́гия му́ки претерпе́ша: моли́твами Го́споди и моле́нием и́х, все́х на́с сохрани́.

Страстоте́рпцы му́ченицы, и небе́снии гра́ждане, на земли́ пострада́вшии, мно́гия Му́ки Претерпе́ша, и соверше́нный прия́ша вене́ц на небесе́х, да мо́лятся о душа́х на́ших.

И усо́пших, 3. Гла́с 8. Подо́бен: И́же во Еде́ме:

От ве́ка ме́ртвых дне́сь все́х по и́мени, с ве́рою пожи́вших благоче́стно, па́мять соверша́юще ве́рнии, Спа́са и Го́спода воспои́м, прося́ще приле́жно си́м в ча́с суда́ отве́т благи́й да́ти, Тому́ Самому́ Бо́гу на́шему, все́й судя́щему земли́, десна́го Его́ предстоя́ния получи́ти в ра́дости, в ча́сти пра́ведных, и во святы́х жре́бии све́тлем, и досто́йным бы́ти Небе́снаго Ца́рствия Его́.

Свое́ю кро́вию челове́ки Спа́се искупи́вый, и сме́ртию Твое́ю от сме́рти го́рькия изба́вивый на́с, и жи́знь ве́чную подая́й на́м Воскре́снием Твои́м, вся́ упоко́й Го́споди усо́пшыя благоче́стно, или́ в пусты́нях, или́ во граде́х, или́ в мо́ри, или́ на земли́, или́ на вся́ком ме́сте, цари́ же, свяще́нники, архиере́и, мона́хи и бельцы́, в во́зрасте вся́ком всеро́дном, и сподо́би я́ Небе́снаго Ца́рствия Твоего́.

Из ме́ртвых воста́нием Твои́м Христе́, не ктому́ сме́рть облада́ет уме́ршими благоче́стно: те́мже мо́лимся приле́жно: рабы́ Твоя́ упоко́й во дво́рех Твои́х, и в не́дрех Авраа́ма, от Ада́ма да́же до дне́сь послужи́вшыя Тебе́ чи́сто отцы́, и бра́тию на́шу, дру́ги, вку́пе и сро́дники, вся́каго челове́ка в житии́ послужи́вша ве́рно, и к Тебе́ преста́вльшася, многови́дно и многообра́зно бо́же, и сподо́би я́ получи́ти Небе́снаго Ца́рствия Твоего́.

Сла́ва: гла́с 8:

Пла́чу и рыда́ю, егда́ помышля́ю сме́рть, и ви́жду во гробе́х лежа́щую, по о́бразу Бо́жию созда́нную на́шу красоту́, безъобра́зну, безсла́вну, не иму́щую ви́да. О чудесе́! Что́ е́же о на́с сие́ бы́сть та́инство? Ка́ко преда́хомся тле́нию? Ка́ко сопряго́хомся сме́рти? Вои́стинну Бо́га повеле́нием, я́коже е́сть пи́сано, подаю́щаго преста́вленным поко́й.

И ны́не: Богоро́дичен, гла́с 6:

Кто́ Тебе́ не ублажи́т Пресвята́я Де́во? Кто́ ли не воспое́т Твоего́ пречи́стаго Рождества́? Безле́тно бо от Отца́ возсия́вый Сы́н единоро́дный, То́йже от Тебе́ Чи́стыя про́йде, неизрече́нно вопло́щся: естество́м Бо́г сы́й, и естество́м бы́в челове́к на́с ра́ди, не во двою́ лицу́ разделя́емый, но во двою́ естеству́ несли́тно познава́емый, того́ моли́ Чи́стая, Всеблаже́нная, поми́ловатися душа́м на́шым.

Све́те ти́хий:

Вме́сто же проки́мна, пое́м: Аллилу́иа: на гла́с 8:

Сти́х: Блаже́ни, я́же избра́л, и прия́л еси́ Го́споди.

Сти́х: И па́мять и́х в ро́д и ро́д.

Сподо́би Го́споди:

На стихо́вне стихи́ры, гла́с 6.

Му́ченичен: Кре́ст тво́й Го́споди, му́чеником бы́сть ору́жие непобеди́мое: ви́дяху бо предлежа́щую сме́рть, и предзря́ще бу́дущую жи́знь, наде́ждею в тя́ укрепля́хуся: те́х моли́твами поми́луй на́с.

Ме́ртвым:

Сти́х: Ду́шы и́х во благи́х водворя́тся.

Ты́ мя почти́л еси́ о́бразом Твои́м, руку́ Твое́ю спа́се созда́ние, живописа́вый в веще́ственном зра́це у́мнаго существа́ подо́бие: его́же и о́бщника мя́ поста́вил еси́, положи́вый су́щими на земли́ облада́ти мне́ самовла́стием сло́ва. Те́мже спа́се рабы́ твоя́, во стране́ живу́щих, в селе́ниих пра́ведных упоко́й.

Сти́х: Блаже́ни я́же избра́л, и прия́л еси́ Го́споди.

Да мне́ достоя́ние про́чих живота́ разсу́дится, вертогра́д во еде́ме вся́кими укра́шен сады́, печа́ли и попече́ния свобо́дна мя́ прича́стника боже́ственныя жи́зни, равноа́нгельна на земли́, смеше́на учини́вый: те́мже Спа́се, рабы́ Твоя́ во стране́ живы́х, в селе́ниих пра́ведных упоко́й.

Сла́ва: гла́с 6:

Нача́ток ми́ и соста́в зижди́тельное Твое́ бы́сть повеле́ние: восхоте́в бо от неви́димаго же и ви́димаго жи́ва мя́ соста́вити естества́: от земли́ у́бо те́ло созда́л еси́, да́л же ми́ еси́ ду́шу боже́ственным твои́м и животворя́щим вдохнове́нием. Те́мже спа́се рабы́ Твоя́, во стране́ живу́щих и в селе́ниих пра́ведных упоко́й.

И ны́не: Богоро́дичен:

Моли́твами ро́ждшия Тя́ Христе́, и му́ченик Твои́х апо́стол, проро́к, иера́рхов, преподо́бных и пра́ведных, и все́х святы́х, усо́пшыя рабы́ Твоя́ упоко́й.

Отпусти́тельный тропа́рь, гла́с 8:

Глубино́ю му́дрости человеколю́бно вся́ стро́яй, и поле́зное все́м подава́яй, еди́не соде́телю, упоко́й го́споди ду́шы ра́б Твои́х: на тя́ бо упова́ние возложи́ша, творца́ и зижди́теля и Бо́га на́шего.

Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен:

Тебе́ и сте́ну, и приста́нище и́мамы, и моли́твенницу благоприя́тну к бо́гу, его́же родила́ еси́, богоро́дице безневе́стная, ве́рных спасе́ние.

И быва́ет отпу́ст.

Та́же свяще́нник твори́т: Благослове́н Бо́г на́ш: И глаго́лем псало́м: Живы́й в по́мощи вы́шняго: Аллилу́иа: три́жды. Сти́х: Блаже́ни я́же избра́л, и прия́л еси́ го́споди: Та́же тропа́рь: Глубино́ю му́дрости: и Богоро́дичен: Тебе́ и сте́ну: Та́же ме́ртвеннии тропари́: Благослове́н еси́ Го́споди: И помина́ет свяще́нник все́х преждепочи́вших оте́ц и бра́тий на́ших: и моли́тву. По возгла́се же псало́м 50.

И а́бие пое́м настоя́щий ме́ртвенный кано́н во усыпа́льнице, его́же краестро́чие: Шесту́ю припева́ю отше́дшым пе́снь.

Пе́снь 1. Гла́с 6.

Ирмо́с: Я́ко по су́ху пешеше́ствовав Изра́иль:

В Небе́сных Черто́зех, всегда́ до́блии му́ченицы мо́лят Тя́ Христе́: я́же от земли́ преста́вил еси́ ве́рныя, ве́чных бла́г получи́ти сподо́би.

Украше́й вся́ческая, живо́тное смеше́ние, посреде́ мя челове́ка, смире́ния вку́пе и вели́чества созда́л еси́: те́мже ра́б Твои́х ду́шы Спа́се упоко́й.

Сла́ва:

Рая́ жи́теля и земледе́лателя в нача́ле мя́ учини́л еси́, престу́пльша же Твою́ за́поведь изгна́л еси́. Те́мже ра́б Твои́х ду́шы Спа́се упоко́й.

И ны́не: Богоро́дичен:

И́же от ребра́ созда́вый Е́ву пре́жде на́шу прама́терь, из пречи́стаго Твоего́ чре́ва в пло́ть одева́ется, е́юже сме́рти кре́пость чи́стая разруши́.

Пе́снь 3.

Ирмо́с: Не́сть свя́т я́коже Ты́ Го́споди Бо́же мо́й:

Зако́нно пострада́ша Твои́ му́ченицы Жизнода́вче, и венце́м побе́ды украси́вшеся, от тебе́ преста́вльшымся ве́рным ве́чное избавле́ние подаю́т.

Наказа́в пе́рвее мно́гими чудесы́, и зна́меньми мене́ заблу́ждшаго, напосле́док самаго́ себе́ истощи́л еси́ я́ко сострада́тель, и поиска́в, обре́л и спа́сл еси́.

Сла́ва:

От теку́щих непостоя́тельныя тли́, к Тебе́ преше́дшыя, в селе́ниих ве́чных жи́ти ра́достно сподо́би, бла́же, оправда́в ве́рою же и благода́тию.

И ны́не: Богоро́дичен:

Не́сть непоро́чны я́коже Ты́ Пречи́стая Богома́ти, еди́на от ве́ка Бо́га и́стиннаго зачала́ еси́ во чре́ве, сме́рти разруши́вшаго си́лу.

Та́же, ирмо́с:

Не́сть свя́т я́коже Ты́ Го́споди Бо́же мо́й, вознесы́й ро́г ве́рных Твои́х Бла́же, и утверди́вый на́с на ка́мени испове́дания Твоего́.

Та́же, ектениа́. И седа́лен, гла́с 6:

Вои́стинну суета́ вся́ческая, житие́ же се́нь и со́ние: и́бо всу́е мяте́тся вся́к земноро́дный, я́коже рече́ Писа́ние: егда́ ми́р приобря́щем, тогда́ во гро́б всели́мся, иде́же вку́пе ца́рие и ни́щии. Те́мже Христе́ Бо́же преста́вльшыяся упоко́й я́ко человеколю́бец.

Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен:

Всесвята́я Богоро́дице, во вре́мя живота́ моего́ не оста́ви мене́, челове́ческому предста́тельству не вве́ри мя́, но Сама́ заступи́, и поми́луй мя́.

Пе́снь 4.

Ирмо́с: Христо́с моя́ си́ла:

Прему́дрости бо́льшее явля́я позна́ние, и е́же о даре́х многосоверше́нныя Влады́ко благосты́ни, му́ченическия ли́ки а́нгелом сочета́л еси́.

Неизрече́нныя сла́вы Твоея́ получи́ти сподо́би, к Тебе́ преста́вльшыяся, иде́же Христе́ веселя́щихся е́сть жили́ще, и гла́с чи́стаго ра́дования.

Сла́ва:

Пою́щих приими́ Боже́ственную держа́ву Твою́, и́хже от земли́ прия́л еси́, ча́да све́та те́х соде́ловая, грехо́вную мглу́ очища́я Многоми́лостиве.

И ны́не:

Прия́телище пречи́стое, хра́м всенепоро́чный, ковче́г пресвяты́й, де́вственное ме́сто свяще́ния, Тебе́ добро́ту Иа́ковлю Влады́ка избра́л е́сть.

Пе́снь 5.

Ирмо́с: Бо́жиим све́том:

Я́ко всепло́дие свяще́нное, и я́ко нача́ток челове́ческаго му́ченицы естества́, просла́вленному прине́сшеся Бо́гу, на́м спасе́ние при́сно хода́тайствуют.

Небе́снаго пребыва́ния, раздая́ния дарова́ний, сподо́би Го́споди, пре́жде усо́пшыя ве́рныя рабы́ Твоя́, подая́ прегреше́ний избавле́ние.

Сла́ва:

И́же еди́н естество́м Животво́рец, и́же бла́гости вои́стинну неизсле́димая пучи́на, сконча́вшыяся Ца́рствия Твоего́ сподо́би Ще́дре, еди́не Безсме́ртне.

И ны́не: Богоро́дичен:

Кре́пость и пе́ние и́же из Тебе́ Влады́чице ми́ру Рожде́йся, и спасе́ние бы́вый поги́бшым, и́же от а́довых вра́т избавля́я, ве́рою Тебе́ блажа́щыя.

Пе́снь 6.

Ирмо́с: Жите́йское мо́ре:

На Кресте́ пригвожда́емь, му́ченическия ли́ки к Себе́ собра́л еси́, подража́ющыя стра́сть Твою́ бла́же. Те́мже мо́лим Ти ся, к Тебе́ преста́вленныя ны́не упоко́й.

Неизрече́нною сла́вою Твое́ю, егда́ прии́деши стра́шный суди́ти ми́ру всему́, на о́блацех благоволи́ све́тло сре́сти Тебе́ Изба́вителю, я́же от земли́ прия́л еси́ ве́рныя рабы́ Твоя́.

Сла́ва:

Исто́чник жи́зни Сы́й, му́жеством Боже́ственным окова́нныя влады́ко, изводя́й рабы́ Твоя́, я́же к тебе́ ве́рно отше́дшыя, в сла́дости ра́йстей всели́.

И ны́не:

В зе́млю возврати́хомся, престу́пльше бо́жию за́поведь боже́ственную: тобо́ю же де́во на не́бо от земли́ вознесо́хомся, тлю́ сме́ртную оттря́сше.

Посе́м ирмо́с:

Жите́йское мо́ре воздвиза́емое зря́ напа́стей бу́рею, к ти́хому приста́нищу Твоему́ прите́к, вопию́ Ти: возведи́ от тли́ живо́т мо́й, Многоми́лостиве.

Та́же, ектениа́. Конда́к: Со святы́ми упоко́й: И и́кос.

Пе́снь 7.

Ирмо́с: Росода́тельну у́бо:

Изба́вльшиися Твое́ю кро́вию му́ченицы пе́рваго преступле́ния, окропи́вшеся же свое́ю кро́вию, прообразу́ют я́ве Твое́ заколе́ние: благослове́н еси́ Бо́же оте́ц на́ших.

Свире́пеющую сме́рть умертви́л еси́, Сло́ве живонача́льнейшее, в ве́ре же усо́пшыя приими́ ны́не, воспева́ющыя и глаго́лющыя, Христе́: благослове́н еси́ Бо́же оте́ц на́ших.

Воодуши́вый мя́ челове́ка вдохнове́нием Боже́ственным, Богонача́льнейший Влады́ко, преста́вленныя Ца́рствия Твоего́ сподо́би, пе́ти Тебе́ Спа́се: благослове́н еси́ Бо́же оте́ц на́ших.

Богоро́дичен:

Превы́шши вся́кия тва́ри Пренепоро́чная была́ еси́, заче́нши Бо́га, сокруши́вшаго сме́ртная врата́, и вереи́ сте́ршаго: те́мже Тя́ Чи́стая песносло́вим ве́рнии, я́ко богома́терь.

Пе́снь 8.

Ирмо́с: Из пла́мене преподо́бным:

Кре́пко по́двиги показу́юще, и побе́ды венце́м украси́стеся, му́ченицы Христо́вы страстоте́рпцы, зову́ще: Тя́ превозно́сим Христе́ во ве́ки.

Свяще́нне житие́ оста́вльшыя ве́рныя, и к Тебе́ Влады́це преше́дшыя приими́ кро́тце, упокоева́я, я́ко благоутро́бен, Тя́ превознося́щыя во вся́ ве́ки.

Ны́не в земли́ кро́тких вся́ водворя́тися пре́жде усо́пшыя Спа́се благоизво́ли, ве́рою я́же в Тя́ оправда́в, и благода́тию Тя́ превознося́щыя во вся́ ве́ки.

Богоро́дичен:

Вси́ Тя блажи́м Всеблаже́нная, ро́ждшую Сло́ва вои́стинну су́щаго Блаже́ннаго, пло́ть на́с ра́ди бы́вшаго: Его́же превозно́сим во вся́ ве́ки.

Пе́снь 9.

Ирмо́с: Бо́га челове́ком невозмо́жно:

Наде́жда му́чеников ли́ки укрепи́, и к Твое́й любви́ распале́нней впери́, бу́дущих си́м предвообрази́вши непоколеби́мый вои́стинну поко́й: его́же преста́вленныя Бла́же, ве́рныя сподо́би получи́ти.

Све́тлаго и Боже́ственнаго получи́ти сия́ния Твоего́ Христе́, ве́рою преста́вльшымся благоволи́, в не́дрех Авраа́мовых упокое́ние, я́ко Еди́н ми́лостив, те́м да́руя, и ве́чнаго сподобля́я блаже́нства.

И́же сы́й естество́м бла́г и благоутро́бен, и воли́тель ми́лости, и благоутро́бия бе́здна, я́же от ме́ста сего́ озлобле́ния, и се́ни сме́ртныя Спа́се преста́вил еси́, иде́же сия́ет Тво́й све́т, ты́я учини́.

Богоро́дичен:

Се́нь святу́ю Чи́стая разуме́ем, и ковче́г, и скрижа́ль Тя́ зако́на и благода́ти: Тобо́ю бо оставле́ние дарова́ся, оправда́нным же кро́вию Воплоще́ннаго из Твоего́ Чре́ва Всенепоро́чная.

Трисвято́е: Пресвята́я тро́ице: По О́тче на́ш: Тропа́рь: Глубино́ю му́дрости: И богоро́дичен: Тебе́ и сте́ну: И помина́ет свяще́нник обы́чно. И отпу́ст.


 ЧетвергПятницаСуббота