Пятница

Последование утрени

на Бо́г Госпо́дь, тропа́рь пра́здника, три́жды. По 1-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 1. Подо́бен: Ка́мени запеча́тану:

Креста́ Твоего́ дре́ву покланя́емся Человеколю́бче, я́ко на не́м пригвозди́лся еси́ Животе́ все́х. Ра́й отве́рзл еси́ Спа́се, ве́рою прише́дшему к Тебе́ разбо́йнику, и сла́дости сподо́бися, испове́дая Тя́: помяни́ мя Го́споди. Приими́ я́коже о́наго, и на́с зову́щих: согреши́хом вси́, благоутро́бием Твои́м не пре́зри на́с.

Сти́х: Возноси́те Го́спода Бо́га на́шего, и покланя́йтеся подно́жию но́гу Его́, я́ко свя́то е́сть.

Воскре́сна: Гро́б Тво́й, Спа́се, во́ини стрегу́щии, ме́ртви от облиста́ния я́вльшагося а́нгела бы́ша, пропове́дающаго жена́м Воскре́сние. Тебе́ сла́вим тли́ потреби́теля, Тебе́ припа́даем воскре́сшему из гро́ба, и еди́ному Бо́гу на́шему.

Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х Бо́г Изра́илев.

Му́ченичен: Страда́ния похвало́ю, и вене́чною по́честию, сла́внии страстоте́рпцы оде́яшася Тобо́ю Го́споди. Терпе́нием бо ра́н беззако́нных победи́ша, си́лою же Бо́жиею от небе́с побе́ду прия́ша. Те́х моли́твами, Христе́ Бо́же, да́руй на́м ве́лию Твою́ ми́лость.

Сла́ва, и ны́не: крестобогоро́дичен. Подо́бен: Гро́б тво́й:

Нескве́рная А́гница, А́гнца и Па́стыря ви́сима ме́ртва на Дре́ве ви́дящи, рыда́ющи веща́ше, ма́терски крича́щи: ка́ко претерплю́ Твое́ е́же па́че сло́ва, Сы́не Мо́й, снизхожде́ние, и во́льная страда́ния, Бо́же Преблаги́й?

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 1. Подо́бен: Гро́б тво́й:

Блаже́н еси́ ты́, я́звы осяза́вый лу́чшаго ребра́: сие́ велича́йшее чу́до Ада́ма исцели́вшее, и на́м ве́ровавшым неги́блемое блаже́нство исхода́таившее, саме́ми рече́ньми честны́х апо́столов, Его́ Воскресе́ние.

Сла́ва, и ны́не: то́йже.

Та́же, Воскресе́ние Христо́во ви́девше: Псало́м 50.

Кано́н пра́здника, со ирмосы́, на 8: и Мине́и, на 4. По 3-й пе́сни, седа́лен Мине́и. Конда́к и ексапостила́рий пра́здника.

На хвали́тех стихи́ры на 4, гла́с 1.

Кре́стная: Кресто́м Твои́м Христе́, еди́но ста́до бы́сть а́нгел и челове́к, и еди́на Це́рковь, не́бо и земля́ весели́тся, Го́споди сла́ва Тебе́. [Два́жды.]

Воскре́сна: Пое́м Твою́, Христе́, спаси́тельную стра́сть, и сла́вим Твое́ Воскре́сние.

Му́ченичен: Страстоте́рпцы Христо́вы, прииди́те лю́дие вси́ почти́м пе́сньми и пе́нии духо́вными, свети́ла ми́ра, и пропове́дники ве́ры, исто́чник приснотеку́щий, из него́же истека́ют ве́рным исцеле́ния. Те́х моли́твами Христе́ Бо́же на́ш, ми́р да́руй ми́рови, и душа́м на́шым ве́лию ми́лость.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 8. Анато́лиа:

Две́рем заключе́нным, ученико́м собра́нным, предста́ Спа́с, иде́же бя́ху со́брани, и ста́в посреде́ и́х, глаго́лет Фоме́: прииди́ осяжи́, и ви́ждь о́бразы гвозде́й, простри́ ру́ку твою́, и косни́ся ребру́ Моему́, и не бу́ди неве́рен, но ве́рою пропове́ждь, е́же из ме́ртвых Мое́ Воскресе́ние.

На стихо́вне стихи́ры пра́здника, гла́с 4.

Подо́бен: Я́ко до́бля:

Распе́нся, ра́й челове́ком отве́рзл еси́, и ме́ртвыя совоздви́гл еси́ Животе́ на́ш, и воскре́сл еси́, и сме́рть плени́в си́лою Твое́ю, и совокупи́в небе́сным вои́стинну земна́я, испо́лнил еси́ весе́лия безчи́сленнаго, Бо́жий Сло́ве, ли́к апо́стольский, си́м ми́р веща́вый.

Сти́х: Во всю́ зе́млю изы́де веща́ние и́х, и в концы́ вселе́нныя глаго́лы и́х.

Тле́ние испрове́ржеся, нетле́ние процвете́, сою́з вре́менный разреши́ся: небеса́ да веселя́тся, земля́ и подзе́мная: воскре́се бо Христо́с, плени́ся сме́рть, весе́лый яви́ся де́нь, заключе́нным две́рем, вну́трь вше́л еси́ Жизнода́вче и Го́споди.

Сти́х: Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет тве́рдь.

В де́нь, его́же сотвори́ Госпо́дь дне́сь, возра́дуемся веселя́щеся, Жизнода́вец воста́л е́сть, а́д плене́н бы́сть, апо́стольский ли́к ра́дость слы́шит: осяза́л е́сть ре́бра Влады́чня неве́ровавый Фома́, и осяза́в, сугу́бое существо́ пропове́да.

Сла́ва, и ны́не, гла́с 8:

Прикосни́ся Фомо́ ребру́ руко́ю, глаго́лет Христо́с, и о́бразы гвозде́й прииди́ осяжи́, ве́рою испыту́й, и бу́ди Ми́ ве́рен, и не бу́ди неве́рен. Фома́ же пе́рстом я́ко прикосну́ся Влады́це, вельми́ возопи́: Ты́ мо́й Бо́г и Госпо́дь, Благоутро́бне, сла́ва Тебе́.

Та́же, Бла́го е́сть испове́датися Го́сподеви: Ча́с 1-й. И отпу́ст.

Последование вечерни

обы́чная кафи́сма.

На Го́споди воззва́х: стихи́ры самогла́сны, гла́с 1:

Две́рем заключе́нным, ученико́м собра́нным, вше́л еси́ внеза́пу всеси́льне Иису́се Бо́же на́ш: и ста́в посреде́ и́х, ми́р да́в, испо́лнил еси́ Свята́го Ду́ха: жда́ти же повеле́л еси́, и ника́коже разлуча́тися от Иерусали́ма, до́ндеже облеку́тся е́же с высоты́ си́лою. Те́мже вопие́м Ти́: просвеще́ние, и Воскресе́ние и ми́ре на́ш, сла́ва Тебе́.

По дне́х осми́х воста́ния Твоего́ Го́споди, яви́лся еси́ ученико́м Твои́м на ме́сте, иде́же бя́ху со́брани, и возгласи́в и́м: ми́р ва́м, неве́рующему ученику́ ру́це показа́л еси́, и пречи́стое ребро́. о́н же ве́ровав вопия́ше Тебе́: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й, сла́ва Тебе́.

Фома́ глаго́лемый Близне́ц, не бе́ с ни́ми, егда́ вше́л еси́ Христе́ заключе́нным две́рем. Те́мже и не ве́роваше рече́нным ему́, от неве́рия в ве́ру известву́я: не несподо́бил же еси́ Бла́же, показа́ти ему́ пречи́стое ребро́ Твое́, и руку́ и ногу́ я́звы. Он же осяза́в и ви́дев, испове́да Тебе́ бы́ти Бо́га не на́га, и Челове́ка не про́ста, и вопия́ше: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й, сла́ва Тебе́.

Та́же мине́и, 3. Сла́ва: гла́с 6:

Две́рем заключе́нным, прише́л еси́ Христе́ ко ученико́м, тогда́ Фома́ смотри́тельно не обре́теся с ни́ми. Глаго́лаше бо: не иму́ ве́ры, а́ще не уви́жду и а́з Влады́ки. Уви́жду ребро́, отону́дуже изы́де кро́вь, вода́, креще́ние: уви́жду я́зву, от нея́же исцеле́ вели́кий стру́п челове́ческий: уви́жду, ка́ко не бе́ я́коже ду́х, но пло́ть и ко́сти. Сме́рть попра́вый, и Фому́ уве́ривый, Го́споди сла́ва Тебе́.

И ны́не: богоро́дичен, гла́с 1:

Всеми́рную сла́ву от челове́к прозя́бшую, и Влады́ку ро́ждшую, небе́сную две́рь воспои́м Мари́ю Де́ву, безпло́тных пе́снь и ве́рных удобре́ние. Сия́ бо яви́ся не́бо, и хра́м Божества́: сия́ прегражде́ние вражды́ разруши́вши, ми́р введе́, и ца́рствие отве́рзе. Сию́ у́бо иму́ще ве́ры утвержде́ние, побо́рника и́мамы из Нея́ ро́ждшагося Го́спода. Дерза́йте у́бо, дерза́йте лю́дие Бо́жии, и́бо То́й победи́т враги́ я́ко Всеси́лен.

Све́те ти́хий: Проки́мен дне́.

На стихо́вне стихи́ры воскре́сныя, гла́с 1:

Вече́рния на́шя моли́твы, приими́ Святы́й Го́споди, и пода́ждь на́м оставле́ние грехо́в, я́ко еди́н еси́ явле́й в ми́ре Воскре́сние.

Сти́х: Госпо́дь воцари́ся, в ле́поту облече́ся.

Обыди́те лю́дие Сио́н, и объими́те его́, и дади́те сла́ву в не́м, Воскре́сшему из ме́ртвых: я́ко То́й е́сть Бо́г на́ш, избавле́й на́с от беззако́ний на́ших.

Сти́х: И́бо утверди́ вселе́нную, я́же не подви́жится.

Прииди́те лю́дие воспои́м, и поклони́мся Христу́, сла́вяще Его́ из ме́ртвых Воскресе́ние, я́ко То́й е́сть Бо́г на́ш, от пре́лести вра́жия ми́р избавле́й.

Сти́х: До́му Твоему́ подоба́ет святы́ня Го́споди, в долготу́ дни́й.

Стра́стию Твое́ю Христе́, от страсте́й свободи́хомся, и Воскре́снием Твои́м из истле́ния изба́вихомся, Го́споди сла́ва Тебе́.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 5:

Человеколю́бче, ве́лие и безприкла́дное мно́жество щедро́т Твои́х, я́ко долготерпе́л еси́, от иуде́й зауша́емь, от апо́стола осяза́емь, и от отмета́ющихся Тебе́ многоиспыту́емь. ка́ко воплоти́лся еси́: ка́ко распя́лся еси́ безгре́шне? но вразуми́ на́с, я́ко Фому́, вопи́ти Тебе́: Госпо́дь мо́й, и Бо́г мо́й, сла́ва Тебе́.

Та́же: Ны́не отпуща́еши: Тропа́рь: Запеча́тану гро́бу:

Ектениа́, и отпу́ст.

[зри́] Изве́стно же бу́ди, я́ко кано́ны о усо́пших Окто́иха настоя́щаго гла́са, по вся́ суббо́ты в Пятдеся́тнице до́лжни су́ть пе́тися, в пятка́х ве́чера, на Повече́риах.


Комментарии для сайта Cackle

Ищем ведущего программиста. Требуется отличное знание php, mysql, фреймворка Symfony, Git и сопутствующих технологий. Работа удаленная. Адрес для резюме: admin@azbyka.ru

Открыта запись на православный интернет-курс