Благословение креста для ношения на теле

Пола­га­емь бывает сице­вый крест на Боже­ствен­ной тра­пезе, и по совер­ше­нии Боже­ствен­ныя Литур­гии, или утрени, или часов, или вечерни, прежде отпу­ста чтет иерей: Кла­дется такой крест на свя­том Пре­столе, и по совер­ше­нии Боже­ствен­ной Литур­гии, или утрени, или часов, или вечерни, прежде отпу­ста свя­щен­ник произносит:
Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и присно, и во веки веков. Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и присно, и во веки веков.
Чтец: Аминь. Слава Тебе, Боже наш, слава Тебе. Царю Небес­ный: Три­свя­тое. Пре­свя­тая Тро­ице: Отче наш: Свя­щен­ник: Яко Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Чтец: Аминь. Слава Тебе, Боже наш слава Тебе. Царь Небес­ный: Три­свя­тое. Слава, и ныне: Пре­свя­тая Тро­ица: Гос­поди, поми­луй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Свя­щен­ник: Ибо Твоё есть Цар­ство: Чтец: Аминь.

И тропари

Глас 1: Спаси, Гос­поди, люди Твоя / и бла­го­слови досто­я­ние Твое, / победы на сопро­тив­ныя даруя / и Твое сохра­няя Кре­стом Твоим жительство. Глас 1: Спаси, Гос­поди, людей Твоих / и бла­го­слови насле­дие Твое, / победы пра­во­слав­ным хри­сти­а­нам над ино­пле­мен­ными даруя / и Кре­стом Твоим сохра­няя Твой народ.
Слава, глас 4: Воз­не­сыйся на Крест волею, / тезо­име­ни­тому Тво­ему новому житель­ству / щед­роты Твоя даруй, Хри­сте Боже, / воз­ве­сели нас силою Твоею, / победы дая нам на сопо­статы, / посо­бие иму­щим Твое oру­жие мира, / непо­бе­ди­мую победу. Слава, глас 4: Воз­не­сен­ный на Крест доб­ро­вольно, / соимен­ному Тебе новому народу / мило­сти Твои даруй, Хри­сте Боже; / воз­ве­сели силою Твоею вер­ных людей Твоих, / пода­вая им победы над вра­гами, / – да имеют они помощь от Тебя, / ору­жие мира, непо­бе­ди­мый знак победы.
И ныне, глас 6: Пред­ста­тель­ство хри­стиан непо­стыд­ное, / хода­тай­ство ко Творцу непре­лож­ное, / не пре­зри греш­ных моле­ний гласы, / но пред­вари, яко Бла­гая, на помощь нас, / верно зову­щих Ти, / ускори на молитву и пот­щися на умо­ле­ние, / пред­ста­тель­ству­ющи присно, Бого­ро­дице, чту­щих Тя. И ныне, глас 6: Защита хри­стиан надеж­ная, / Хода­тай­ство ко Творцу неиз­мен­ное! / Молит­вен­ных голо­сов греш­ни­ков не пре­зри, / но скоро приди, как Бла­гая, на помощь нам, / с верою взы­ва­ю­щим Тебе: / “Поспеши с заступ­ле­нием и ускорь моле­ние, Бого­ро­дица, / все­гда защи­щая чту­щих Тебя!”
И по сих диа­кон рек: Гос­поду помолимся.

Лик: Гос­поди, помилуй.

И затем диа­кон: Гос­поду помолимся.

Хор: Гос­поди, помилуй.

Священник читает молитву

Гос­поди Иисусе Хри­сте, Боже наш, на Древе Крест­ном волею спа­се­ния нашего ради при­гвоз­ди­тися вос­хо­те­вый, и пре­чест­ною Своею Кро­вию сие освя­тити изво­ли­вый, и Кре­стом Своим от работы вра­жия мiр иску­пи­вый, и древ­нее руко­пи­са­ние врага нашего диа­вола Кре­стом рас­тер­за­вый, и род чело­ве­че­ский от мучи­тель­ства его тем сво­бо­ди­вый, Тебе сми­ренно молим: при­зри мило­стивно на зна­ме­ние сие Крест­ное, и низ­посли Боже­ствен­ное Твое бла­го­сло­ве­ние и бла­го­дать, и подаждь ему силу и кре­пость, яко да всяк, иже в вос­по­ми­на­ние спа­си­тель­ных Твоих стра­стей, и живо­твор­ныя Твоея смерти, и в сохра­не­ние и в защи­ще­ние души и тела на себе носити будет, небес­ное бла­го­сло­ве­ние и помощь в нем при­яти спо­до­бится. И якоже жезл Ааро­нов, к отра­же­нию сопро­тив­ных невер­ствия, и испраж­не­нию вол­шеб­ных меч­та­ний бла­го­сло­вил еси: сице и сие зна­ме­ние Крест­ное бла­го­слови, и сопро­тив всем коз­нем диа­воль­ским Тво­его заступ­ле­ния помощь в не влей, яко да вся­кому на себе нося­щему е, защи­ще­ние и соблю­де­ние от вся­каго зла души и тела спа­си­тель­ное, и в умно­же­ние в нем духов­ных Твоих даро­ва­ний, и хри­сти­ан­ских доб­ро­де­те­лей Твоею бла­го­да­тию будет. Ты бо еси бла­го­слов­ляяй и освя­щаяй вся­че­ская, Хри­сте Боже наш, и Тебе славу, бла­го­да­ре­ние и покло­не­ние воз­сы­лаем, со без­на­чаль­ным Твоим Отцем, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Живо­тво­ря­щим Твоим Духом, ныне и присно, и во веки веков. Гос­поди Иисусе Хри­сте, Боже наш, Ты доб­ро­вольно, ради спа­се­ния нашего, быть при­гвож­ден­ным на Древе Крест­ном воз­же­лал, и дра­го­цен­ною Своею Кро­вию его освя­тить бла­го­во­лил, и Кре­стом Своим от раб­ства врагу мiр иску­пил, и древ­нее руко­пи­са­ние врага нашего диа­вола Кре­стом разо­рвал, и род чело­ве­че­ский от его мучи­тель­ства им осво­бо­дил! Тебя сми­ренно молим: при­зри мило­стиво на это зна­ме­ние Крест­ное, и нис­по­шли Боже­ствен­ное Твое бла­го­сло­ве­ние и бла­го­дать, и подай ему силу и кре­пость, чтобы вся­кий, кто в вос­по­ми­на­ние спа­си­тель­ных Твоих стра­да­ний, и живо­твор­ной Твоей смерти, и для сохра­не­ния и защиты души и тела на себе его будет носить, полу­чил чрез него Небес­ное бла­го­сло­ве­ние и помощи удо­сто­ился. И как жезл Ааро­нов для отра­же­ния неве­рия про­тив­ни­ков и упразд­не­ния вол­шеб­ных меч­та­ний Ты бла­го­сло­вил, так и это зна­ме­ние Крест­ное бла­го­слови, и Тво­его заступ­ле­ния помощь про­тив всех коз­ней диа­воль­ских в него влей, чтобы вся­кому, на себе нося­щему его, оно защи­тою и сохра­не­нием спа­си­тель­ным от вся­кого зла души и тела, и ко умно­же­нию в нем духов­ных Твоих даро­ва­ний и хри­сти­ан­ских доб­ро­де­те­лей по бла­го­дати Твоей послу­жило. Ибо Ты бла­го­слов­ля­ешь и освя­ща­ешь все, Хри­сте Боже наш, и Тебе славу, бла­го­да­ре­ние и покло­не­ние вос­сы­лаем, со без­на­чаль­ным Твоим Отцом, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Живо­тво­ря­щим Твоим Духом ныне, и все­гда, и во веки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Иерей: Мир всем.

Лик: И духови твоему.

Диа­кон: Главы ваша Гос­по­деви приклоните.

Лик: Тебе, Господи.

Свя­щен­ник: Мир всем.

Хор: И духу твоему.

Диа­кон: Главы ваши пред Гос­по­дом приклоните.

Хор: Тебе, Господи.

Священник, преклонив голову, тайно читает молитву

Гос­поди Иисусе Хри­сте, Боже наш, в высо­ких живый и на сми­рен­ныя при­зи­раяй, Твои раби недо­стой­нии своя Тебе при­к­ло­ни­хом выя сердца нашего и телесе, и сми­ренно молим Тя, посли небес­ное Твое бла­го­сло­ве­ние на зна­ме­ние сие Крест­ное, и в окроп­ле­нии свя­щен­ныя воды исполни е Твоея силы и кре­по­сти, к про­гна­нию и разо­ре­нию вся­кия диа­воль­ския козни. Вся­кому же нося­щему на себе сие, вер­ному рабу Тво­ему, даждь быти защи­ще­ние души и тела, от лица враг види­мых и неви­ди­мых и от вся­каго зла, и в умно­же­ние Твоея бла­го­дати. Ты бо еси освя­ще­ние наше, Хри­сте Боже наш, и Тебе славу воз­сы­лаем со без­на­чаль­ным Твоим Отцем, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Живо­тво­ря­щим Твоим Духом, ныне, и присно, и во веки веков. Гос­поди Иисусе Хри­сте, Боже наш, на высо­тах живу­щий, и доль­нее ози­ра­ю­щий, мы, рабы Твои недо­стой­ные, пред Тобою скло­ни­лись душою и телом, и сми­ренно молим Тебя: пошли небес­ное Твое бла­го­сло­ве­ние на это зна­ме­ние Крест­ное и в окроп­ле­нии освя­щен­ною водой исполни его Твоею силой и мощью для отра­же­ния и раз­ру­ше­ния всех диа­воль­ских коз­ней. Вся­кому же его нося­щему на себе вер­ному рабу Тво­ему да послу­жит защи­тою души и тела пред лицом вра­гов види­мых и неви­ди­мых и от вся­кого зла и ко умно­же­нию Твоей бла­го­дати. Ибо Ты – освя­ще­ние наше, Хри­сте Боже наш, и Тебе славу вос­сы­лаем, со без­на­чаль­ным Твоим Отцом, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Живо­тво­ря­щим Твоим Духом ныне, и все­гда, и во веки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Иерей же взем свя­щен­ную воду, кро­пит ею крест, глаголя: Свя­щен­ник, взяв освя­щен­ную воду, кро­пит ею крест, говоря:
Бла­го­слов­ля­ется и освя­ща­ется зна­ме­ние сие Крест­ное окроп­ле­нием воды сея свя­щен­ныя, во имя Отца, и Сына, и Свя­таго Духа, аминь. Три­жды. Бла­го­слов­ля­ется и освя­ща­ется это зна­ме­ние Крест­ное окроп­ле­нием этой водою свя­щен­ной, во имя Отца, и Сына, и Свя­того Духа. Аминь. (3)
И абие тво­рит обыч­ный отпуст, и отдает крест тому, егоже есть, в славу Божию. И затем про­из­но­сит обыч­ный отпуст, и отдает крест тому, кому он при­над­ле­жит, в славу Божию.
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки