Октоих

 ПятницаСубботаГлас 2Неделя 

Суббота

Подоба́ет ве́дати, о е́же ка́ко быва́ти о усо́пших после́дованию.

В пято́к ве́чера: по отпуще́нии вече́рни, обле́кшуся свяще́ннику в фело́нь, диа́кону же в стиха́рь, и прие́мшу кади́льницу и фимиа́м, исхо́дит в притво́р, предыду́щу ему́ параекклисиа́рху со све́щником: после́дуем же по ни́х и мы́. И егда́ приити́ ему́ в притво́р, предъугото́ванней же бы́вшей кутии́, Свяще́нник глаго́лет: Благослове́н Бо́г на́ш: кадя́ над кутие́ю крестообра́зно. Мы́ же глаго́лем псало́м 90: Живы́й в по́мощи: [Во и́но же вре́мя кроме́ вече́рни, или́ у́трени быва́ет нача́ло по обы́чаю: глаго́лем Трисвято́е и по О́тче на́ш, иере́й возгла́с: Я́ко Твое́ е́сть Ца́рство: Та́же, Го́споди поми́луй, 12. Сла́ва и ны́не: Прииди́те поклони́мся, три́жды. и псало́м 90.] И по конце́ его́, Сла́ва, и ны́не: Аллилу́иа, три́жды.

И быва́ет ектениа́ поко́йна:

Ми́ром Го́споду помо́лимся.

Ли́к: Го́споди поми́луй.

О свы́шнем ми́ре, и о спасе́нии ду́ш на́ших: Го́споду помо́лимся.

О оставле́нии согреше́ний, во блаже́нней па́мяти преста́вльшихся: Го́споду помо́лимся.

О приснопа́мятных рабе́х Бо́жиих, и́мярек, поко́я, тишины́, блаже́нныя па́мяти и́х: Го́споду помо́лимся.

О прости́ти и́м вся́кое прегреше́ние во́льное и нево́льное: помо́лимся.

О неосужде́нным предста́ти у стра́шнаго престо́ла Го́спода сла́вы: Го́споду помо́лимся.

О пла́чущих и боле́знующих, ча́ющих Христо́ва утеше́ния: Го́споду помо́лимся.

О отпусти́тися и́м от вся́кия боле́зни, и печа́ли, и воздыха́ния, и всели́ти и́х, иде́же присеща́ет све́т лица́ Бо́жия: Го́споду помо́лимся.

О я́ко да Госпо́дь Бо́г на́ш учини́т ду́шы и́х в ме́сте све́тле, в ме́сте зла́чне, в ме́сте поко́йне, иде́же вси́ пра́веднии пребыва́ют: Го́споду помо́лимся.

О причте́нии и́х в не́дрех Авраа́ма, и Исаа́ка, и Иа́кова: Го́споду помо́лимся.

О изба́витися на́м от вся́кия ско́рби, гне́ва и ну́жды: Го́споду помо́лимся.

Заступи́, спаси́, поми́луй и сохрани́ на́с Бо́же Твое́ю благода́тию.

Ми́лости Бо́жия, Ца́рства небе́снаго, и оставле́ния грехо́в испроси́вше те́м, са́ми себе́, и дру́г дру́га, и ве́сь живо́т на́ш Христу́ Бо́гу предади́м.

Мы́ же рече́м: Тебе́ Го́споди.

Иере́й возгла́с: Я́ко Ты́ еси́ воскре́сние, и живо́т, и поко́й усо́пших ра́б Твои́х, приснопомина́емых созда́телей, Оте́ц и бра́тий на́ших, зде́ лежа́щих, и повсю́ду правосла́вных христиа́н, Христе́ Бо́же на́ш: и Тебе́ сла́ву возсыла́ем со безнача́льным Твои́м Отце́м, и со пресвяты́м и благи́м, и животворя́щим Твои́м Ду́хом, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Та́же, Аллилу́иа, три́жды, на гла́с 8.

Сти́х 1: Блаже́ни, я́же избра́л и прия́л еси́ Го́споди.

Сти́х 2: Па́мять и́х в ро́д и ро́д.

Сти́х 3: Ду́шы и́х во благи́х водворя́тся.

Та́же тропа́рь, гла́с 8:

Глубино́ю му́дрости человеколю́бно вся́ стро́яй, и поле́зное все́м подава́яй, еди́не Соде́телю, упоко́й Го́споди, ду́ши ра́б Твои́х: на Тя́ бо упова́ние возложи́ша, Творца́ и зижди́теля и Бо́га на́шего. [Два́жды.]

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: Тебе́ и сте́ну и приста́нище и́мамы, и моли́твенницу благоприя́тну к Бо́гу, Его́же родила́ еси́ Богоро́дице безневе́стная, ве́рных спасе́ние.

Посе́м кафи́сма: Блаже́ни непоро́чнии: пое́м и́х на гла́с 2-й. Припе́в. Помяни́ Го́споди ду́шы ра́б Твои́х: Други́й же ли́к вторы́й сти́х, и поря́ду про́чыя стихи́ о́ба ли́ка, разделя́ем же на две́ статии́: и по пе́рвой статии́ не глаго́лем Сла́ва, и ны́не: но а́бие се́й сти́х:

Я́ко а́ще бы не зако́н Тво́й поуче́ние мое́ бы́л, тогда́ у́бо поги́бл бы́х во смире́нии мое́м. Во ве́к не забу́ду оправда́ний Твои́х, я́ко в ни́х оживи́л мя́ еси́. [Три́жды.]

И твори́т иере́й ектению́ о преждеусо́пших:

Па́ки и па́ки ми́ром Го́споду помо́лимся.

Ли́к: Го́споди поми́луй.

Еще́ мо́лимся о упокое́нии ду́ш усо́пших рабо́в Бо́жиих, и́мярек, и о е́же прости́тися и́м вся́кому прегреше́нию, во́льному же и нево́льному.

Ли́к: Го́споди поми́луй.

Я́ко да Госпо́дь Бо́г учини́т ду́шы и́х, иде́же пра́веднии упокоя́ются.

Ли́к: Го́споди поми́луй.

Ми́лости Бо́жия, Ца́рства Небе́снаго и оставле́ния грехо́в и́х, у Христа́ безсме́ртнаго Царя́ и Бо́га на́шего про́сим.

Ли́к: Пода́й Го́споди.

Диа́кон: Го́споду помо́лимся.

Ли́к: Го́споди поми́луй, 40.

Свяще́нник глаго́лет моли́тву та́йно:

Бо́же духо́в и вся́кия пло́ти, сме́рть попра́вый и диа́вола упраздни́вый, и живо́т ми́ру Твоему́ дарова́вый, са́м Го́споди упоко́й ду́шы усо́пших рабо́в Твои́х, и́мярек, в ме́сте све́тле, в ме́сте зла́чне, в ме́сте поко́йне: отню́дуже отбеже́ боле́знь, печа́ль и воздыха́ние. вся́кое согреше́ние, соде́янное и́ми сло́вом, или́ де́лом, или́ помышле́нием, я́ко благи́й человеколю́бец Бо́г прости́, я́ко не́сть челове́к и́же жи́в бу́дет, и не согреши́т: Ты́ бо еди́н кроме́ греха́, пра́вда Твоя́ пра́вда во ве́ки, и сло́во Твое́ и́стина.

Возгла́с: Я́ко Ты́ еси́ воскре́сние, и живо́т, и поко́й:

Припе́в: Упоко́й Го́споди, ду́шы ра́б Твои́х.

И поря́ду о́ба ли́ка, и про́чыя стихи́. На конце́ же пое́м сти́х: Жива́ бу́дет душа́ моя́: три́жды, до конца́.

Та́же тропари́ за упоко́й, пое́м на гла́с 5:

Припе́в: Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

Святы́х ли́к обре́те исто́чник жи́зни, и две́рь ра́йскую, да обря́щу и а́з пу́ть покая́нием: поги́бшее овча́ а́з е́смь, воззови́ мя Спа́се, и спаси́ мя.

Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

А́гнца Бо́жия пропове́давше, и закла́ни бы́вше я́коже а́гнцы, и к жи́зни нестаре́емей святи́и и присносу́щней преста́вльшеся, того́ приле́жно му́ченицы моли́те, долго́в разреше́ние на́м дарова́ти.

Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

В пу́ть у́зкий хо́ждшии приско́рбный, вси́ в житии́ кре́ст я́ко яре́м взе́мшии, и Мне́ после́довавшии ве́рою, прииди́те наслади́теся, и́хже угото́вах ва́м по́честей, и венце́в небе́сных.

Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

О́браз е́смь неизрече́нныя Твоея́ сла́вы, а́ще и я́звы ношу́ прегреше́ний: уще́дри Твое́ созда́ние Влады́ко, и очи́сти Твои́м благоутро́бием, и вожделе́нное оте́чество пода́ждь ми́, рая́ па́ки жи́теля мя́ сотворя́я.

Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

Дре́вле у́бо от не су́щих созда́вый мя́, и о́бразом твои́м Боже́ственным почты́й, преступле́нием же за́поведи, па́ки мя́ возврати́вый в зе́млю, от нея́же взя́т бы́х, на е́же по подо́бию возведи́, дре́внею доброто́ю возъобрази́тися.

Благослове́н еси́ Го́споди, научи́ мя оправда́нием Твои́м.

Упоко́й Бо́же рабы́ Твоя́, и учини́ я́ в раи́, иде́же ли́цы святы́х Го́споди, и пра́ведницы сия́ют я́ко свети́ла: усо́пшыя рабы́ Твоя́ упоко́й, презира́я и́х вся́ согреше́ния.

Сла́ва Отцу́, и Сы́ну, и свято́му Ду́ху:

Тро́ичен: Трисия́тельное еди́наго Божества́ благоче́стно пое́м вопию́ще: Свя́т еси́ О́тче безнача́льный, собезнача́льный Сы́не, и Боже́ственный Ду́ше: Просвети́ на́с ве́рою Тебе́ служа́щих, и ве́чнаго огня́ исхити́.

И ны́не, и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Богоро́дичен: Ра́дуйся Чи́стая, Бо́га пло́тию ро́ждшая во спасе́ние все́х. Е́юже ро́д челове́ческий обре́те спасе́ние. Тобо́ю да обря́щем ра́й, Богоро́дице чи́стая благослове́нная.

Посе́м: Аллилу́иа, три́жды. Та́же, ектениа́. И помина́ет иере́й усо́пших поря́ду, я́коже пре́жде написа́ся посреде́ непоро́чных.

А́ще же не пое́м непоро́чных, тогда́ по Аллилу́иа глаго́лем тропа́рь: Глубино́ю му́дрости: и Богоро́дичен его́. И а́бие: Благослове́н еси́ Го́споди: посе́м тропари́: Святы́х ли́к обре́те: про́чая. Та́же помина́ет иере́й усо́пших, я́коже пре́жде указа́ся.

И глаго́лем седа́лен поко́ин, гла́с 5:

Поко́й Спа́се на́ш, с пра́ведными рабы́ Твоя́, и сия́ всели́ во дворы́ Твоя́, я́коже е́сть пи́сано, презира́я я́ко бла́г прегреше́ния и́х во́льная и нево́льная, и вся́ я́же в ве́дении, и не в ве́дении, Человеколю́бче.

Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен: От Де́вы возсия́вый ми́ру Бо́же Христе́, сы́ны све́та то́ю показа́вый, поми́луй на́с.

Та́же, псало́м 50: Поми́луй мя́ Бо́же:

Та́же кано́н во окто́ихе усо́пших по гла́су, на 4. По 3-й пе́сни, ирмо́с и ектениа́. И помина́ет иере́й преждеусо́пших поря́ду, я́коже предрече́ся, посреде́ непоро́чных.

Возгла́с: Я́ко Ты́ еси́ воскре́сние и живо́т:

Та́же седа́лен, гла́с 6:

Вои́стинну суета́ вся́ческая: житие́ же се́нь и со́ние, и́бо всу́е мяте́тся вся́к земноро́дный, я́коже рече́ Писа́ние: егда́ ми́р приобря́щем, тогда́ во гро́б всели́мся, иде́же вку́пе ца́рие и ни́щии. Те́мже Христе́ Бо́же, преста́вльшыяся упоко́й, я́ко Человеколю́бец.

Сла́ва, и ны́не, Богоро́дичен: Всесвята́я Богоро́дице, во вре́мя живота́ моего́ не оста́ви мене́, челове́ческому предста́тельству не вве́ри мя́, но Сама́ заступи́, и поми́луй мя́.

По 6-й пе́сни ирмо́с, и ектениа́. И помина́ет иере́й преждеусо́пших, я́коже пре́жде указа́хом. Возгла́с: Я́ко Ты́ еси́ воскре́сние и живо́т:

Та́же конда́к, гла́с 8:

Со святы́ми упоко́й Христе́, ду́шы ра́б Твои́х, иде́же не́сть боле́знь, ни печа́ль, ни воздыха́ние, но жи́знь безконе́чная.

И́кос: Са́м Еди́н еси́ Безсме́ртный, сотвори́вый и созда́вый челове́ка, земни́и у́бо от земли́ созда́хомся, и в зе́млю ту́южде по́йдем, я́коже повеле́л еси́ созда́вый мя́ и реки́й ми́: я́ко земля́ еси́, и в зе́млю оти́деши, а́може вси́ челове́цы по́йдем, надгро́бное рыда́ние творя́ще пе́снь, аллилу́иа. [Три́жды.]

По 9-й пе́сни глаго́лет иере́й: Богоро́дицу и Ма́терь Све́та в пе́снех возвели́чим: Ли́к: Ду́си и ду́шы пра́ведных восхва́лят Тя́ Го́споди. И пое́м ирмо́с 9-й пе́сни, Та́же, Трисвято́е, и по О́тче на́ш: глаго́лем тропари́ сия́. Гла́с 4:

Со ду́хи пра́ведных сконча́вшихся ду́шы ра́б Твои́х Спа́се упоко́й, сохраня́я и́х во блаже́нной жи́зни, я́же у Тебе́ Человеколю́бче.

Тропа́рь, гла́с то́йже:

В поко́ищи Твое́м Го́споди, иде́же вси́ святи́и Твои́ упокоева́ются, упоко́й и ду́шы ра́б Твои́х, я́ко еди́н еси́ Человеколю́бец.

Сла́ва: Ты́ еси́ Бо́г соше́дый во а́д, и у́зы окова́нных разреши́вый, са́м и ду́шы ра́б Твои́х упоко́й.

И ны́не: Богоро́дичен: Еди́на Чи́стая, и Непоро́чная Де́во, Бо́га без се́мене ро́ждшая, моли́ спасти́ся душа́м и́х.

Та́же иере́й ектению́ глаго́лет:

Поми́луй на́с Бо́же, по вели́цей ми́лости Твое́й, мо́лим Ти ся, услы́ши и поми́луй.

Ли́к: Го́споди поми́луй, три́жды.

Еще́ мо́лимся о упокое́нии ду́ш усо́пших рабо́в Бо́жиих, и́мярек, и о е́же прости́тися и́м вся́кому прегреше́нию, во́льному же и нево́льному.

Ли́к: Го́споди поми́луй, три́жды.

Я́ко да Госпо́дь Бо́г учини́т ду́шы и́х, иде́же пра́веднии упокоя́ются.

Ли́к: Го́споди поми́луй, три́жды.

Ми́лости Бо́жия, Ца́рства Небе́снаго и оставле́ния грехо́в и́х у христа́ Безсме́ртнаго Царя́ и Бо́га на́шего про́сим.

Ли́к: Пода́й Го́споди.

Диа́кон: Го́споду помо́лимся.

Свяще́нник: Бо́же духо́в:

И помина́ет я́же от ве́ка уме́ршыя отцы́ и бра́тию на́шу, зде́ лежа́щыя, и повсю́ду правосла́вныя христиа́ны.

Та́же возгла́с: Я́ко Ты́ еси́ воскре́сние и живо́т:

Глаго́лет иере́й, или́ диа́кон: Прему́дрость: Мы́ же: Честне́йшую херуви́м: Иере́й: Сла́ва Тебе́ Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше, сла́ва Тебе́. Мы́ же: Сла́ва, и ны́не: Го́споди поми́луй, три́жды. Благослови́.

Иере́й отпу́ст:

Воскресы́й из ме́ртвых Христо́с и́стинный Бо́г на́ш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере, святы́х сла́вных и всехва́льных Апо́стол, преподо́бных и богоно́сных оте́ц на́ших, и все́х святы́х, ду́шы о на́с преста́вльшихся ра́б Свои́х в селе́ниих пра́ведных учини́т, в не́дрех Авраа́ма упоко́ит, и с пра́ведными причте́т, и на́с поми́лует, я́ко Бла́г и Человеколю́бец.

И по отпу́сте глаша́ет диа́кон си́це:

Во блаже́нном успе́нии ве́чный поко́й пода́ждь Го́споди у́спшым рабо́м Твои́м, и́мярек, и сотвори́ и́м ве́чную па́мять.

И певцы́ пою́т: Ве́чная па́мять, три́жды. А иде́же не́сть диа́кона, пою́т певцы́: Рабо́м Бо́жиим, и́мярек, у́сопшым ве́чная па́мять.

Си́й же чи́н и уста́в подоба́ет твори́ти во вся́ пятки́, я́ве, я́ко в ни́хже твори́м па́мять над ко́ливом у́спшым отце́м и бра́тиям на́шым.


 ПятницаСубботаГлас 2Неделя 


Источник: Свято-Успенский Псково-Печерский монастырь. Издательский отдел Московского Патриархата малой вечерни, великой вечерни, бденной, полиелейной, шестеричной служб, утрени без бдения. Найти можно в Типиконе. Кни́га моле́бна с Бо́гом святы́м осмогла́сника, содержа́щая в себе́ подоба́ющее возсле́дование воскре́сныя слу́жбы осми́ гласо́в с шестию́ дне́й

Открыта запись на православный интернет-курс