Службы второй седмицы по Пасхе

Понедельник Вторник Среда

Вторник

Последование утрени

на Бо́г Госпо́дь: тропа́рь пра́здника, три́жды.

По 1-м стихосло́вии, седа́лен, гла́с 1.

Подо́бен: Ка́мени запеча́тану:

Жены́ ко гро́бу приидо́ша ура́ншыя, и а́нгельское явле́ние ви́девшыя трепета́ху: гро́б облиста́ жи́знь, чу́до удивля́ше я́. Сего́ ра́ди ше́дшыя, ученико́м пропове́даху воста́ние: а́д плени́ Христо́с, я́ко еди́н кре́пок и си́лен, и истле́вшыя вся́ совоздви́же, осужде́ния стра́х разруши́в Кресто́м.

Сти́х: Го́споди да не я́ростию Твое́ю обличи́ши мене́, ниже́ гне́вом Твои́м нака́жеши мене́.

А́ще пра́ведник едва́ спаса́ется, а́з гре́шный где́ явлю́ся, тяготы́ и ва́ра дневна́го не поне́сший? Но с нае́мники единонадеся́таго часа́ причти́ мя Бо́же, и спаси́ мя.

Сти́х: Ди́вен Бо́г во святы́х Свои́х, Бо́г Изра́илев.

Му́ченичен: Я́ко до́брии во́ини единому́дренно ве́ровавше, преще́ния мучи́телей не убоя́вшеся святи́и, приидо́сте усе́рдно ко Христу́, взе́мше честны́й кре́ст, и сконча́вше тече́ние, с небесе́ побе́ду прия́сте. Сла́ва укре́пльшему вы́: сла́ва венча́вшему вы́: сла́ва де́йствующему ва́ми все́м исцеле́ния.

Сла́ва, и ны́не: Богоро́дичен:

Неруши́мую сте́ну иму́ще ве́рнии Богоро́дицу Мари́ю, прииди́те поклони́мся, и припаде́м Ей: дерзнове́ние бо и́мать к Ро́ждшемуся из Нея́, и моли́ти, и спаса́ти от гне́ва и сме́рти ду́шы на́шя.

По 2-м стихосло́вии седа́лен, гла́с 5.

Подо́бен: Собезнача́льное Сло́во:

Апо́стола вси́ и ученика́ Христо́ва восхва́лим пе́сньми в па́мять его́: боголе́пно бо на́шя помышле́ния, то́й я́звы гвозде́й осяза́в, изве́стну ве́ру изыска́в, утверди́ в ми́ре, и мо́лит Спа́са, поми́ловатися душа́м на́шым.

Сла́ва и ны́не: то́йже.

Та́же, Воскре́сние христо́во: Псало́м 50. Кано́н пра́здника со ирмосы́ на 8: и Мине́и на 4. По 3-й пе́сни, седа́лен Мине́и. Конда́к и ексапостила́рий пра́здника.

На хвали́тех, стихи́ры на 4, гла́с 1:

Кре́ст претерпе́вый, и сме́рть упраздни́вый, и воскресы́й из ме́ртвых, умири́ на́шу жи́знь Го́споди, я́ко еди́н всеси́лен. [Два́жды.]

Не пренебрези́ мене́ Спа́се мо́й, ле́ностию грехо́вною содержи́ма: воздви́гни мое́ помышле́ние к покая́нию, и Твоего́ виногра́да де́лателя иску́сна покажи́ мя, да́руя ми́ единонадеся́таго часа́ мзду́, и ве́лию ми́лость.

Му́ченичен: Си́и во́ини Царя́ вели́каго, сопроти́вишася повеле́нием мучи́телей до́блественно, небрего́ша о му́ках, и пре́лесть всю́ попра́вше, досто́йно венча́ни бы́вше, про́сят у Спа́са ми́ра, и ве́лия ми́лости.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 2:

Две́рем заключе́нным, предста́в Спа́с ученико́м, безстра́шие и ми́р дая́ше. Та́же глаго́лет Фоме́: что́ Мне́ не ве́руеши, я́ко воскресо́х из ме́ртвых? Принеси́ се́мо ру́ку твою́, и вложи́ в ре́бра Моя́, и ви́ждь. Тебе́ бо неве́рующу, вси́ навыко́ша стра́сти и Воскресе́ние Мое́ зва́ти с тобо́ю: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й, сла́ва Тебе́.

На стихо́вне стихи́ры пра́здника, гла́с 2.

Подо́бен: До́ме Евфра́фов:

Воспои́м ве́рнии, непреста́нно со а́нгелы, Христа́ воскре́сшаго, тридне́вна из гро́ба, и ми́р совоздви́гшаго.

Сти́х: Во всю́ зе́млю изы́де веща́ние и́х, и в концы́ вселе́нныя глаго́лы и́х.

Фома́ Твоя́ ре́бра, Благоутро́бне, осяза́в, к ве́ре взы́де: и мы́ те́м Тя́ Бо́га про́чее позна́хом.

Сти́х: Небеса́ пове́дают сла́ву Бо́жию, творе́ние же руку́ Его́ возвеща́ет тве́рдь.

Подае́ши о Изба́вителю, ми́р лю́дем Твои́м воскре́с из гро́ба, и ми́р совоздви́гнувый от а́да, Всеси́льне.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 6. Иоа́нна мона́ха:

Две́рем заключе́нным, прише́л еси́ Христе́ ко ученико́м, тогда́ Фома́ смотри́тельно не обре́теся с ни́ми. Глаго́лаше бо: не иму́ ве́ры, а́ще не уви́жду и а́з Влады́ки. Уви́жду ребро́, отону́дуже изы́де кро́вь, вода́, креще́ние: уви́жду я́зву, от нея́же исцеле́ вели́кий стру́п челове́ческий: уви́жду, ка́ко не бе́ я́коже ду́х, но пло́ть и ко́сти. Сме́рть попра́вый, и Фому́ уве́ривый, Го́споди сла́ва Тебе́.

Отпусти́тельный тропа́рь, и отпу́ст.

Последование вечерни

на Го́споди воззва́х: поста́вим стихо́в 6, и пое́м стихи́ры, гла́с 1.

Подо́бен: Прехва́льнии му́ченицы:

Осяжи́, глаго́лет Фоме́, из ме́ртвых тридне́вен воскресы́й Человеколю́бец, и ви́ждь руку́ мое́ю и ногу́ я́звы, и ре́бр прободе́ние: и позна́й Мя́ Бо́га непреме́нна, земны́м смеше́нием по существу́ воображе́нна и стра́сть в не́м прие́мша.

Недоумева́шеся Близне́ц, я́звы зря́ ножны́я, и ручна́я вонзе́ния, и бя́ше ужаса́емь стра́шным чу́дом: и руко́ю пречи́стое ребро́ и осяза́я и ви́дя, из ни́хже показа́ несумне́нное язы́ком, е́же из гро́ба тридне́вное воста́ние.

Прие́млю превели́кое ра́дование, Твое́ Спа́се мо́й воста́ние известву́емое ви́дя: от ни́хже сподо́бися де́рзостным ве́щем Фома́ прикосну́тися. Те́мже тя́ про́ста пропове́дуем Бо́га и Челове́ка, де́йства два́ нося́ща су́щественна, от ни́хже сложи́лся еси́.

И мине́и, 3. Сла́ва, и ны́не: гла́с 4:

Го́споди, нестерпи́мым Твоего́ Божества́ блиста́нием, две́рем прише́л еси́ су́щым заключе́нным, и ста́в посреде́ ученико́в, ребро́ обнажи́л еси́, и я́зв Твое́ю руку́ и ногу́ стру́пы явля́я, печа́ль же и ско́рбь разреша́я, я́ве возгласи́л еси́: и́мже о́бразом во Мне́ ви́дите, о дру́зи, пло́ти прия́тие, не ду́ха ношу́ естество́. Сомня́щему же ся ученику́ повелева́л еси́ осяза́ти тре́петно, ре́к: испыта́в вся́, гряди́ про́чее не сумни́ся. Он же ощуща́я руко́ю Твое́ сугу́бое существо́, со стра́хом вопия́ше ве́рно, ве́рою влеко́мь: Госпо́дь мо́й и Бо́г мо́й сла́ва Тебе́.

Све́те ти́хий:

На стихо́вне стихи́ра кре́стна, гла́с 1:

Кре́ст водрузи́ся на ло́бнем, и процвете́ на́м безсме́ртие от исто́чника приснотеку́щаго ребра́ Спа́сова.

Сти́х: К Тебе́ возведо́х о́чи мои́:

Прииди́те лю́дие воспои́м, и поклони́мся Христу́, сла́вяще Его́ е́же из ме́ртвых Воскресе́ние, я́ко То́й е́сть Бо́г на́ш, от пре́лести вра́жия ми́р избавле́й.

Сти́х: Поми́луй на́с Го́споди, поми́луй на́с:

Му́ченичен: О до́брыя ку́пли ва́шея святи́и! я́ко кро́ви да́сте, и небеса́ насле́довасте, и привре́менно искуси́вшеся, ве́чно веселите́ся. Вои́стинну добра́ ва́ша ку́пля: тле́нная бо оста́вльше, нетле́нная восприя́сте, и со а́нгелы лику́юще, пое́те непреста́нно Тро́ицу Единосу́щную.

Сла́ва, и ны́не: гла́с 8:

Прикосни́ся Фомо́ руко́ю ре́бром, глаго́лет Христо́с, и я́звы гвозде́й прииди́ осяжи́: ве́рою испыта́й, и бу́ди Ми́ ве́рен, и не бу́ди неве́рен. Фома́ же пе́рстом я́ко прикосну́ся Влады́це, вельми́ возопи́: Ты́ мо́й Бо́г и Госпо́дь, благоутро́бне сла́ва Тебе́.

Та́же, Ны́не отпуща́еши: Отпусти́тельный тропа́рь: Запеча́тану гро́бу: Ектениа́ и отпу́ст.

[зри́] Ве́стно бу́ди, я́ко в сре́ды и пятки́ предваря́ют стихи́ры Кре́стныя, та́кожде и седа́льны воскре́сны: зане́же Госпо́дь на́ш пе́рвее распя́ся, посе́м же воскре́се из ме́ртвых.


Понедельник Вторник Среда