Благодарственные молитвы после Святого Причащения

Егда же полу­чиши добраго при­ча­ще­ния, / Живо­тво­ря­щих таин­ствен­ных даро­ва­ний, / Вос­пой абие, бла­го­дари вельми, / И сия тепле от души Богу глаголи: [Стихи-уве­ща­ние:] Когда же удо­сто­ишься бла­го­дат­ного При­ча­ще­ния / живо­тво­ря­щих таин­ствен­ных Даров, / вос­пой тот­час, воз­бла­го­дари усердно. / И горячо от души так говори Богу:
Слава Тебе, Боже. Слава Тебе, Боже. Слава Тебе, Боже. Слава Тебе, Боже! (3)

Молитва 1

Бла­го­дарю Тя, Гос­поди Боже мой, яко не отри­нул мя еси греш­наго, но общ­ника мя быти свя­тынь Твоих спо­до­бил еси. Бла­го­дарю Тя, яко мене недо­стой­наго, при­ча­сти­тися пре­чи­стых Твоих и небес­ных Даров спо­до­бил еси. Но Вла­дыко Чело­ве­ко­любче, нас ради уме­рый же и вос­кре­сый, и даро­ва­вый нам страш­ная сия и живо­тво­ря­щая Таин­ства, во бла­го­де­я­ние и освя­ще­ние душ и телес наших, даждь быти сим и мне во исце­ле­ние души же и тела, во отгна­ние вся­каго сопро­тив­наго, в про­све­ще­ние очию сердца моего, в мир душев­ных моих сил, в веру непо­стыдну, в любовь нели­це­мерну, во испол­не­ние пре­муд­ро­сти, в соблю­де­ние запо­ве­дей Твоих, в при­ло­же­ние Боже­ствен­ныя Твоея бла­го­дати, и Тво­его Цар­ствия при­сво­е­ние, да во свя­тыни Твоей теми сохра­ня­емь, Твою бла­го­дать поми­наю все­гда, и не ктому себе живу, но Тебе, нашему Вла­дыце и Бла­го­де­телю; и тако сего жития изшед о надежди живота веч­наго, в прис­но­сущ­ный достигну покой, идеже празд­ну­ю­щих глас непре­стан­ный, и без­ко­неч­ная сла­дость зря­щих Тво­его лица доб­роту неиз­ре­чен­ную. Ты бо еси истин­ное жела­ние, и неиз­ре­чен­ное весе­лие любя­щих Тя, Хри­сте Боже наш, и Тя поет вся тварь во веки. Аминь. Бла­го­дарю Тебя, Гос­поди Боже мой, что Ты не отверг меня, греш­ника, но удо­стоил меня при­об­щиться Свя­тынь Твоих. Бла­го­дарю Тебя, что меня, недо­стой­ного, при­ча­ститься пре­чи­стых Твоих и небес­ных Даров Ты удо­стоил. Но, Вла­дыка Чело­ве­ко­лю­бец, ради нас умер­ший, и вос­крес­ший, и даро­вав­ший нам эти страш­ные и живо­тво­ря­щие Твои Таин­ства во бла­го­де­я­ние и освя­ще­ние душ и тел наших, сде­лай, чтобы они были и мне во исце­ле­ние души и тела, во отра­же­ние вся­кого врага, в про­све­ще­ние очей сердца моего, в мир душев­ных моих сил, в веру твер­дую, в любовь нели­це­мер­ную, в испол­не­ние муд­ро­стью, в соблю­де­ние запо­ве­дей Твоих, в умно­же­ние боже­ствен­ной Твоей бла­го­дати и Тво­его Цар­ства при­об­ре­те­ние. Чтобы, сохра­ня­е­мый ими в освя­ще­нии Твоём, я все­гда пом­нил милость Твою и жил уже не для себя, но для Тебя, нашего Вла­дыки и Бла­го­де­теля. И таким обра­зом, уйдя из здеш­ней жизни в надежде на жизнь веч­ную, достиг я места веч­ного покоя, где непре­стан­ный глас празд­ну­ю­щих и бес­ко­неч­ное насла­жде­ние взи­ра­ю­щих на неска­зан­ную кра­соту лица Тво­его. Ибо Ты – истин­ная цель стрем­ле­ния и неизъ­яс­ни­мая радость любя­щих Тебя, Хри­сте Боже наш, и Тебя вос­пе­вает всё тво­ре­ние вовеки. Аминь.

Молитва 2, св. Василия Великого

Вла­дыко Хри­сте Боже, Царю веков и Соде­телю всех, бла­го­дарю Тя о всех, яже ми еси подал бла­гих, и о при­ча­ще­нии пре­чи­стых и живо­тво­ря­щих Твоих Таинств. Молю убо Тя, Блаже и Чело­ве­ко­любче: сохрани мя под кро­вом Твоим, и в сени крилу Твоею. И даруй ми чистою сове­стию, даже до послед­няго моего изды­ха­ния, достойно при­ча­ща­тися Свя­тынь Твоих, во остав­ле­ние гре­хов и в жизнь веч­ную. Ты бо еси Хлеб живот­ный, источ­ник свя­тыни, пода­тель бла­гих, и Тебе славу воз­сы­лаем, со Отцем и Свя­тым Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь. Вла­дыка Хри­сте Боже, Царь веков и Созда­тель всего мира! Бла­го­дарю Тебя за все блага, кото­рые Ты дал мне, и за при­ча­ще­ние пре­чи­стых и живо­тво­ря­щих Твоих Таинств. Молю же Тебя, Бла­гой и Чело­ве­ко­лю­би­вый, сохрани меня под покро­вом Твоим и в тени кры­льев Твоих и даруй мне с чистою сове­стью до послед­него моего вздоха достойно при­ча­щаться свя­тынь Твоих в про­ще­ние гре­хов и в жизнь веч­ную. Ибо Ты – Хлеб Жизни, Источ­ник освя­ще­ния, Пода­тель благ, и Тебе славу вос­сы­лаем со Отцом и Свя­тым Духом, ныне, и все­гда, и во веки веков. Аминь.

Молитва 3, св. Симеона Метафраста

Давый пищу мне плоть Твою волею, огнь сый и опа­ляяй недо­стой­ныя, да не опа­лиши мене, Соде­телю мой; паче же пройди во уды моя, во вся составы, во утробу, в сердце. Попали тер­ние всех моих пре­гре­ше­ний. Душу очи­сти, освяти помыш­ле­ния. Составы утверди с костьми вкупе. Чувств про­свети про­стую пяте­рицу. Всего мя спри­гвозди страху Тво­ему. Присно покрый, соблюди же, и сохрани мя от вся­каго дела и слова душет­лен­наго. Очи­сти, и омый, и украси мя: удобри, вра­зуми, и про­свети мя. Покажи мя Твое селе­ние еди­наго Духа, и не ктому селе­ние греха. Да яко Тво­его дому вхо­дом при­ча­ще­ния, яко огня мене бежит всяк зло­дей, всяка страсть. Молит­вен­ники Тебе при­ношу вся свя­тыя, чино­на­ча­лия же без­п­лот­ных, Пред­течу Тво­его, пре­муд­рыя апо­столы, к сим же Твою несквер­ную, чистую Матерь, ихже мольбы, Бла­го­у­тробне, при­ими, Хри­сте мой, и сыном света соде­лай Тво­его слу­жи­теля. Ты бо еси освя­ще­ние, и Еди­ный наших, Блаже, душ и свет­лость, и Тебе лепо­по­добно яко Богу и Вла­дыце славу вси воз­сы­лаем на всяк день. Дав­ший в пищу мне плоть Твою доб­ро­вольно, Ты – огонь, сожи­га­ю­щий недо­стой­ных! Не сожги же меня, Созда­тель мой, пройди лучше в члены тела моего, во все суставы, во внут­рен­но­сти, в сердце, и сожги тер­ние всех моих согре­ше­ний. Душу очи­сти, освяти мысли, колени утверди с костями вме­сте, про­свети пять глав­ных чувств, всего меня при­гвозди стра­хом пред Тобою. Все­гда защи­щай, охра­няй и береги меня от вся­кого вред­ного для души дела и слова. Очи­щай, омы­вай и устрояй меня; укра­шай, вра­зум­ляй и про­све­щай меня. Яви меня Твоей оби­те­лью, еди­ного Духа, и уже не оби­те­лью греха, чтобы бежали от меня по при­ня­тии При­ча­стия вся­кий зло­дей, вся­кая страсть как от дома Тво­его, как от огня. Хода­та­ями за себя Тебе пред­став­ляю всех свя­тых, Началь­ни­ков воинств бес­плот­ных, Пред­течу Тво­его, муд­рых Апо­сто­лов, и сверх их – Твою непо­роч­ную, чистую Матерь. Прими их молитвы, мило­серд­ный Хри­сте мой, и сыном света соде­лай Тво­его слу­жи­теля. Ибо Ты, еди­ный Бла­гой, освя­ще­ние, а также сия­ние душ наших, и Тебе, как подо­бает Богу и Вла­дыке, все мы славу вос­сы­лаем каж­дый день.

Молитва 4

Тело Твое Свя­тое, Гос­поди Иисусе Хри­сте Боже наш, да будет ми в живот веч­ный, и Кровь Твоя Чест­ная во остав­ле­ние гре­хов: буди же ми бла­го­да­ре­ние сие в радость, здра­вие и весе­лие; в страш­ное же и вто­рое при­ше­ствие Твое спо­доби мя, греш­наго, стати одес­ную славы Твоея, молит­вами Пре­чи­стыя Твоея Матери, и всех святых. Тело Твоё Свя­тое, Гос­поди Иисусе Хри­сте Боже наш, да будет мне в жизнь веч­ную, и Кровь Твоя дра­го­цен­ная – в про­ще­ние гре­хов. Да будет же мне это бла­го­да­ре­ние в радость, здра­вие и весе­лие. В страш­ное же и вто­рое при­ше­ствие Твоё спо­доби меня, греш­ника, стать справа от славы Твоей, по хода­тай­ствам все­чи­стой Твоей Матери и всех Твоих свя­тых. Аминь.

Молитва 5, Пресвятой Богородице

Пре­свя­тая Вла­ды­чице Бого­ро­дице, свете помра­чен­ныя моея души, надеждо, покрове, при­бе­жище, уте­ше­ние, радо­ва­ние мое, бла­го­дарю Тя, яко спо­до­била мя еси недо­стой­наго, при­част­ника быти Пре­чи­с­таго Тела, и Чест­ныя Крове Сына Тво­его. Но рожд­шая истин­ный Свет, про­свети моя умныя очи сердца; Яже источ­ник без­смер­тия рожд­шая, ожи­во­твори мя умерщ­влен­наго гре­хом; Яже мило­сти­ваго Бога любо­бла­го­у­троб­ная Мати, поми­луй мя, и даждь ми уми­ле­ние, и сокру­ше­ние в сердце моем, и сми­ре­ние в мыс­лех моих, и воз­зва­ние в пле­не­ниих помыш­ле­ний моих; и спо­доби мя до послед­няго изды­ха­ния, неосуж­денно прии­мати Пре­чи­стых Таин освя­ще­ние во исце­ле­ние души же и тела. И подаждь ми слезы пока­я­ния и испо­ве­да­ния, во еже пети и сла­вити Тя во вся дни живота моего, яко бла­го­сло­венна и пре­п­ро­слав­ленна еси во веки. Аминь. Пре­свя­тая Вла­ды­чица Бого­ро­дица, свет помра­чен­ной моей души, надежда, покров, при­бе­жище, уте­ше­ние, радость моя! Бла­го­дарю Тебя, что Ты спо­до­била меня, недо­стой­ного, стать при­част­ни­ком пре­чи­стого Тела и дра­го­цен­ной Крови Сына Тво­его. Но, Родив­шая истин­ный Свет, про­свети духов­ные очи сердца моего. Источ­ник бес­смер­тия Родив­шая, оживи меня, умерщ­влен­ного гре­хом. Мило­сти­вого Бога любя­щая мило­сер­дие Матерь, поми­луй меня и дай мне уми­ле­ние и сокру­ше­ние в сердце моем, и сми­ре­ние в мыс­лях моих, и при­зва­ние к помыс­лам доб­рым, когда пле­нен бывает разум мой. И удо­стой меня до послед­него моего вздоха не в осуж­де­ние при­ни­мать свя­тыню пре­чи­стых Таинств во исце­ле­ние души и тела. И подай мне слезы пока­я­ния и бла­го­да­ре­ния, чтобы мне вос­пе­вать и сла­вить Тебя во все дни жизни моей, ибо Ты бла­го­сло­венна и про­слав­лена вовеки. Аминь.
Таже: Ныне отпу­ща­еши раба Тво­его, Вла­дыко, / по гла­голу Тво­ему с миром, / яко виде­ста очи мои спа­се­ние Твое, / еже еси уго­то­вал пред лицем всех людей, / свет во откро­ве­ние язы­ков / и славу людей Твоих Израиля. Ныне отпус­ка­ешь Ты раба Тво­его, Вла­дыка, / по слову Тво­ему, с миром, / ибо видели очи мои спа­се­ние Твоё, / кото­рое Ты уго­то­вал пред лицом всех наро­дов: / свет во откро­ве­ние языч­ни­кам / и славу народа Тво­его, Израиля.
Три­свя­тое. И по Отче наш: Три­свя­тое. Слава, и ныне: Пре­свя­тая Тро­ица: Гос­поди, поми­луй. (3) Слава, и ныне: Отче наш:

Свя­щен­ник: Ибо Твоё есть Цар­ство: Чтец: Аминь.

Аще Литур­гия Зла­то­устова поется: И тро­парь свя­тому, чья Литур­гия совершалась.

Если совер­ша­лась Литур­гия свт. Иоанна Зла­то­уста, тогда читай:

Святому Иоанну Златоусту,
Тропарь, глас 8

Уст твоих, якоже свет­лость огня, / воз­си­явши бла­го­дать, все­лен­ную про­свети; / не среб­ро­лю­бия мирови сокро­вища сниска, / высоту нам сми­рен­но­муд­рия показа, / но тво­ими сло­весы нака­зуя, отче Иоанне Зла­то­усте, / моли Слова Хри­ста Бога спа­стися душам нашим. Вос­си­яв­шая как све­точ огнен­ный уст твоих благодать/ все­лен­ную про­све­тила; / нес­тя­жа­ния сокро­вище для мира ты собрал, / высоту сми­рен­но­муд­рия нам пока­зал. / Но, сло­вами тво­ими нас настав­ляя, / отче Иоанн Зла­то­устый, / моли Слово, Хри­ста Бога, о спа­се­нии душ наших.

Слава, кондак, глас 6

От небес приял еси Боже­ствен­ную бла­го­дать, / и тво­ими уст­нами вся учиши / покла­ня­тися в Тро­ице Еди­ному Богу, / Иоанне Зла­то­усте все­б­ла­женне, пре­по­добне, достойно хва­лим тя: / еси бо настав­ник, яко Боже­ствен­ная являя. При­нял Ты с небес боже­ствен­ную бла­го­дать / и устами Тво­ими всех учишь покло­няться еди­ному в Тро­ице Богу, / Иоанн Зла­то­устый, все­б­ла­жен­ный, пре­по­доб­ный, / по досто­ин­ству вос­хва­ляем тебя: / ибо ты настав­ник наш, боже­ствен­ное изъясняющий.
И ныне: Пред­ста­тель­ство хри­стиан непо­стыд­ное, / хода­тай­ство ко Творцу непре­лож­ное, / не пре­зри греш­ных моле­ний гласы, / но пред­вари, яко Бла­гая, на помощь нас, верно зову­щих Ти: / ускори на молитву и пот­щися на умо­ле­ние, / пред­ста­тель­ству­ющи присно, Бого­ро­дице, чту­щих Тя. И ныне: Защита хри­стиан надеж­ная, / Хода­тай­ство ко Творцу неиз­мен­ное! / Молит­вен­ных голо­сов греш­ни­ков не пре­зри, / но скоро приди, как Бла­гая, на помощь нам, / с верою взы­ва­ю­щим Тебе: / “Поспеши с заступ­ле­нием и ускорь моле­ние, Бого­ро­дица, / все­гда защи­щая чту­щих Тебя!”
Или Взбран­ной вое­воде: или О Тебе раду­ется: или кондак храма, аще есть Бого­ро­дицы, или празд­ника насто­я­щаго, аще будет Гос­под­ский или Богородичен.
Гос­поди, поми­луй, 12. Слава и ныне: Гос­поди, поми­луй. (12) Слава, и ныне:
Чест­ней­шую Херу­вим / и слав­ней­шую без срав­не­ния Сера­фим, / без истле­ния Бога Слова рожд­шую, / сущую Бого­ро­дицу Тя величаем. Честью выс­шую Херу­ви­мов / и несрав­ненно слав­ней­шую Сера­фи­мов, / дев­ственно Бога-Слово родив­шую, / истин­ную Бого­ро­дицу – Тебя величаем.
Име­нем Гос­под­ним бла­го­слови, отче. Име­нем Гос­под­ним бла­го­слови, отче.
Иерей тво­рит отпуст: Хри­стос, истин­ный Бог наш, молит­вами пре­чи­стыя Своея Матере, пре­по­доб­ных и бого­нос­ных отец наших, и всех свя­тых, поми­лует и спа­сет нас, яко Благ и Человеколюбец. Свя­щен­ник гово­рит отпуст малый: Хри­стос, истин­ный Бог наш, по молит­вам Пре­чи­стой Своей Матери, пре­по­доб­ных и бого­нос­ных отцов наших и всех свя­тых, поми­лует и спа­сёт нас, как Бла­гой и Человеколюбец.

Мы же: Аминь.

Аще же будет свя­таго Васи­лия Литур­гия, чти Если же совер­ша­лась Литур­гия свт. Васи­лия Вели­кого, тогда читай:

Святому Василию Великому,
Тропарь, глас 1

Во всю землю изыде веща­ние твое, / яко при­ем­шую слово твое, / имже бого­лепно научил еси, / есте­ство сущих уяс­нил еси, / чело­ве­че­ския обы­чаи укра­сил еси, / цар­ское свя­ще­ние, отче пре­по­добне, / моли Хри­ста Бога, / спа­стися душам нашим. По всей земле про­шел голос твой, / ибо при­няла она слово твоё: / им ты истины веры бого­до­стойно изло­жил, / при­роду всего суще­ству­ю­щего изъ­яс­нил, / чело­ве­че­ские обы­чаи бла­го­укра­сил, – / цар­ствен­ный свя­щен­ник, отче пре­по­доб­ный, / моли Хри­ста Бога о спа­се­нии душ наших.

Слава, кондак, глас 4

Явился еси осно­ва­ние непо­ко­ле­би­мое Церкве, / подая всем некра­до­мое гос­под­ство чело­ве­ком, / запе­чат­лея тво­ими веленьми, / небо­яв­ленне Васи­лие преподобне. Явился ты непо­ко­ле­би­мым осно­ва­нием Церкви, / оде­ляя всех людей непри­кос­но­вен­ным досто­я­нием, / запе­чат­ле­вая его тво­ими уче­ни­ями, / откры­ва­ю­щий небес­ное Васи­лий преподобный.
И ныне, якоже прежде положися. И ныне: Защита хри­стиан надеж­ная: – см. выше.
Аще же будет Литур­гия Пре­ждео­свя­щен­ных, чти Если же совер­ша­лась Литур­гия Пре­ждео­свя­щен­ных Даров, тогда читай:

Святому Григорию Двоеслову,
Тропарь, глас 4

Иже от Бога свыше Боже­ствен­ную бла­го­дать вос­прием, славне Гри­го­рие, / и Того силою укреп­ля­емь, еван­гель­ски шество­вати изво­лил еси. / Ото­ну­дуже у Хри­ста воз­мез­дие тру­дов приял еси, все­б­ла­женне: / Егоже моли, да спа­сет души наша. Бла­го­дать боже­ствен­ную свыше полу­чив, / слав­ный Гри­го­рий, от Бога, / и Его силою укреп­ля­е­мый, / шество­вать путем Еван­гель­ским ты воз­же­лал, – / потому, все­б­ла­жен­ный, награду за труды ты при­нял от Хри­ста, – / Его моли да спа­сёт души наши.

Слава, кондак, глас 3

Подо­бо­на­чаль­ник пока­зался еси Началь­ника пас­ты­рем Хри­ста, / ино­ков чреды, отче Гри­го­рие, / ко ограде небес­ней настав­ляя, / и оттуду научил еси стадо Хри­стово запо­ве­дем Его: / ныне же с ними раду­е­шися, / и лику­еши в небес­ных кровех. Под­ра­жа­те­лем Началь­ника пас­ты­рей Хри­ста / явился ты, отче Гри­го­рий, / сонмы ино­ков во двор небес­ный направ­ляя, / потому и научил ты овец Хри­сто­вых запо­ве­дям Его. / Ныне же с ними лику­ешь и раду­ешься / во оби­те­лях небесных.
И ныне, якоже прежде положися. И ныне: Защита хри­стиан надеж­ная: – см. выше.
Размер шрифта: A- 16 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: Arial Times Georgia
Текст: По левому краю По ширине
Боковая панель: Свернуть
Сбросить настройки