Час пер­вый

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
При­и­ди­те, по­кло­ним­ся: три­жды. И по­кло­ны три. При­ди­те, по­кло­ним­ся: (3) И три поклона.

Пса­лом 5:

Гла­го­лы моя вну­ши, Гос­по­ди, ра­зу­мей зва­ние мое. Вон­ми гла­су мо­ле­ния мо­е­го, Ца­рю мой и Бо­же мой, яко к Те­бе по­мо­лю­ся, Гос­по­ди. За­ут­ра услы­ши глас мой, за­ут­ра пред­ста­ну Ти, и узри­ши мя. Яко Бог не хо­тяй без­за­ко­ния, Ты еси: не при­се­лит­ся к Те­бе лу­кав­ну­яй, ни­же пре­бу­дут без­за­кон­ни­цы пред очи­ма Тво­има: воз­не­на­ви­дел еси вся де­ла­ю­щыя без­за­ко­ние. По­гу­би­ши вся гла­го­лю­щыя лжу: му­жа кро­вей и льсти­ва гну­ша­ет­ся Гос­подь. Аз же мно­же­ством ми­ло­сти Тво­ея, вни­ду в дом Твой, по­кло­ню­ся ко хра­му свя­то­му Тво­е­му, в стра­се Тво­ем. Гос­по­ди, на­ста­ви мя прав­дою Тво­ею, враг мо­их ра­ди ис­пра­ви пред То­бою путь мой. Яко несть во устех их ис­ти­ны, серд­це их су­ет­но, гроб от­верст гор­тань их: язы­ки сво­и­ми льща­ху. Су­ди им, Бо­же, да от­па­дут от мыс­лей сво­их, по мно­же­ству нече­стия их из­ри­ни я, яко пре­о­гор­чи­ша Тя, Гос­по­ди. И да воз­ве­се­лят­ся вси упо­ва­ю­щии на Тя, во век воз­ра­ду­ют­ся, и все­ли­ши­ся в них, и по­хва­лят­ся о Те­бе лю­бя­щии имя Твое. Яко Ты бла­го­сло­ви­ши пра­вед­ни­ка, Гос­по­ди: яко ору­жи­ем бла­го­во­ле­ния вен­чал еси нас.

Пса­лом 5

Сло­ва мои услышь, Гос­по­ди, ура­зу­мей вопль мой, внем­ли гла­су мо­ле­ния мо­е­го, Царь мой и Бог мой, ибо к Те­бе по­мо­люсь я, Гос­по­ди. Ра­но утром услышь го­лос мой, ра­но утром пред­ста­ну Те­бе и бу­ду взи­рать. Ибо Ты Бог, не же­ла­ю­щий без­за­ко­ния, не по­се­лит­ся при Те­бе тво­ря­щий зло, не пре­бу­дут и без­за­кон­ни­ки пред оча­ми Тво­и­ми; воз­не­на­ви­дел Ты всех, де­ла­ю­щих без­за­ко­ние. Ты по­гу­бишь всех, го­во­ря­щих ложь; кро­во­жад­ным и ко­вар­ным гну­ша­ет­ся Гос­подь. Я же по мно­же­ству ми­ло­сти Тво­ей вой­ду в дом Твой, по­кло­нюсь пред хра­мом свя­тым Тво­им в стра­хе Тво­ём. Гос­по­ди, по­ве­ди ме­ня в прав­де Тво­ей ра­ди вра­гов мо­их, на­правь пред То­бою путь мой. Ибо нет в устах их ис­ти­ны, серд­це их су­ет­но, гроб от­кры­тый – гор­тань их, язы­ка­ми сво­и­ми об­ма­ны­ва­ли. Осу­ди их, Бо­же, да от­ста­нут они от за­мыс­лов сво­их, по мно­же­ству нече­стия их из­го­ни их, ибо они огор­чи­ли Те­бя, Гос­по­ди. И да воз­ве­се­лят­ся все на­де­ю­щи­е­ся на Те­бя, во­век воз­ра­ду­ют­ся, и Ты по­се­лишь­ся сре­ди них, и бу­дут хва­лить­ся То­бою лю­бя­щие имя Твоё. Ибо Ты бла­го­сло­вишь пра­вед­ни­ка, Гос­по­ди; как ору­жи­ем бла­го­во­ле­ни­ем Ты огра­дил нас.

Пса­лом 89:

Гос­по­ди, при­бе­жи­ще был еси нам в род и род. Преж­де да­же го­рам не бы­ти и со­зда­ти­ся зем­ли и все­лен­ней, и от ве­ка и до ве­ка Ты еси. Не от­вра­ти че­ло­ве­ка во сми­ре­ние, и ре­кл еси: об­ра­ти­те­ся, сы­но­ве че­ло­ве­че­стии. Яко ты­ся­ща лет пред очи­ма Тво­има, Гос­по­ди, яко день вче­раш­ний, иже ми­мо­иде, и стра­жа нощ­ная. Уни­чи­же­ния их ле­та бу­дут. Утро яко тра­ва ми­мо­идет, утро про­цве­тет и прейдет: на ве­чер от­па­дет оже­сте­ет и из­схнет. Яко ис­че­зо­хом гне­вом Тво­им, и яро­стию Тво­ею сму­ти­хом­ся. По­ло­жил еси без­за­ко­ния на­ша пред То­бою: век наш в про­све­ще­ние ли­ца Тво­е­го. Яко вси дние на­ши оску­де­ша, и гне­вом Тво­им ис­че­зо­хом, ле­та на­ша яко па­учи­на по­уча­ху­ся. Дние лет на­ших, в ни­х­же сед­мь­де­сят лет, аще же в си­лах, осмь­де­сят лет, и мно­жае их труд и бо­лезнь: яко при­и­де кро­тость на ны, и на­ка­жем­ся. Кто весть дер­жа­ву гне­ва Тво­е­го, и от стра­ха Тво­е­го, ярость Твою ис­че­сти? Дес­ни­цу Твою та­ко ска­жи ми, и око­ван­ныя серд­цем в муд­ро­сти. Об­ра­ти­ся, Гос­по­ди, до­ко­ле? И умо­лен бу­ди на ра­бы Твоя. Ис­пол­ни­хом­ся за­ут­ра ми­ло­сти Тво­ея, Гос­по­ди, и воз­ра­до­ва­х­ом­ся, и воз­ве­се­ли­хом­ся, во вся дни на­ша воз­ве­се­ли­хом­ся, за дни в ня­же сми­рил ны еси, ле­та в ня­же ви­де­хом злая. И при­з­ри на ра­бы Твоя, и на де­ла Твоя, и на­ста­ви сы­ны их. И бу­ди свет­лость Гос­по­да Бо­га на­ше­го на нас, и де­ла рук на­ших ис­пра­ви на нас, и де­ло рук на­ших исправи.

Пса­лом 89

Гос­по­ди! Ты стал для нас при­бе­жи­щем от ро­да в род. Преж­де чем по­яви­лись го­ры и бы­ли со­зда­ны зем­ля и все­лен­ная, и от ве­ка и до ве­ка Ты су­ще­ству­ешь. Не под­вер­гай че­ло­ве­ка уни­же­нию! И ска­зал Ты: “Воз­вра­ти­тесь, сы­ны че­ло­ве­че­ские”. Ибо ты­ся­ча лет в очах Тво­их, Гос­по­ди, как день вче­раш­ний, ко­то­рый про­шёл, и как стра­жа в но­чи. Ни­чтож­ны бу­дут го­ды их, как тра­ва ран­ним утром прой­дут они! Ран­ним утром она за­цве­тёт – и прой­дёт: ве­че­ром – опа­дёт, ста­нет жёст­кой и за­сох­нет. Ибо мы из­не­мог­ли во гне­ве Тво­ём и яро­стью Тво­ею по­тря­се­ны. Ты по­ло­жил без­за­ко­ния на­ши пред То­бою, век наш – во све­те ли­ца Тво­е­го. Ибо все дни на­ши пре­сек­лись, и во гне­ве Тво­ём мы из­не­мог­ли. Го­ды на­ши как бы тка­ли па­у­ти­ну, дни лет на­ших; а чис­ло их – семь­де­сят лет, ес­ли же кто в си­лах – во­семь­де­сят лет, и боль­шая часть их – труд и му­ка, ибо кро­тость при­шла к нам, и бу­дем на­уче­ны. Кто зна­ет си­лу гне­ва Тво­е­го, и по стра­ху пред То­бою – как ис­чис­лить ярость Твою? Так по­ка­жи мне дес­ни­цу Твою и утвер­ждён­ных серд­цем в муд­ро­сти. Об­ра­тись, Гос­по­ди! До­ко­ле? И сми­луй­ся над ра­ба­ми Тво­и­ми. На­сы­ти­лись мы ра­но утром ми­ло­стью Тво­ею, Гос­по­ди, и воз­ра­до­ва­лись и воз­ве­се­ли­лись. Во все дни на­ши воз­ве­се­ли­лись: за дни, в ко­то­рые Ты сми­рил нас, за го­ды, в ко­то­рые мы ви­де­ли злое. И воз­зри на ра­бов Тво­их и на де­ла Твои, и ука­жи путь сы­нам их. И да бу­дет си­я­ние Гос­по­да Бо­га на­ше­го на нас, и де­ла рук на­ших ис­правь у нас, и де­ло рук на­ших исправь.

Пса­лом 100:

Ми­лость и суд вос­пою Те­бе, Гос­по­ди. Пою и ра­зу­мею в пу­ти непо­рочне, ко­гда при­и­де­ши ко мне? Пре­хож­дах в незло­бии серд­ца мо­е­го по­сре­де до­му мо­е­го. Не пред­ла­гах пред очи­ма мо­има вещь за­ко­но­пре­ступ­ную: тво­ря­щыя пре­ступ­ле­ние воз­не­на­ви­дех. Не при­льпе мне серд­це строп­ти­во, укло­ня­ю­ща­го­ся от мене лу­ка­ва­го не по­знах. Окле­ве­та­ю­ща­го тай ис­крен­ня­го сво­е­го, се­го из­го­нях: гор­дым оком, и несы­тым серд­цем, с сим не ядях. Очи мои на вер­ныя зем­ли, по­са­жда­ти я со мною: хо­дяй по пу­ти непо­роч­ну, сей ми слу­жа­ше. Не жи­вя­ше по­сре­де до­му мо­е­го тво­ряй гор­ды­ню, гла­го­ляй непра­вед­ная, не ис­прав­ля­ше пред очи­ма мо­има. Во утрия из­би­вах вся греш­ныя зем­ли, еже по­тре­би­ти от гра­да Гос­под­ня вся де­ла­ю­щыя беззаконие.

Пса­лом 100

Ми­лость и суд вос­пою Те­бе, Гос­по­ди. Бу­ду петь и вни­мать на пу­ти непо­роч­ном: ко­гда Ты при­дёшь ко мне? Я хо­дил в без­зло­бии серд­ца мо­е­го по­сре­ди до­ма мо­е­го. Не до­пус­кал пред гла­за мои де­ла за­ко­но­пре­ступ­но­го, тво­ря­щих пре­ступ­ле­ния воз­не­на­ви­дел; не при­ста­ло ко мне серд­це строп­ти­вое, из­бе­га­ю­ще­го ме­ня зло­го я не за­ме­чал; тай­но кле­ве­щу­ще­го на ближ­не­го сво­е­го – его из­го­нял, с гор­дым оком и нена­сыт­ным серд­цем – с ним вме­сте не вку­шал. Очи мои – на вер­ных зем­ли, что­бы си­деть им ря­дом со мною, хо­дя­щий по пу­ти непо­роч­но­му, он мне слу­жил. Не жил сре­ди до­ма мо­е­го по­сту­па­ю­щий над­мен­но, го­во­ря­щий неправ­ду не пре­успе­вал пред оча­ми мо­и­ми. По утрам умерщ­влял я всех греш­ни­ков зем­ли, что­бы ис­тре­бить из гра­да Гос­под­ня всех де­ла­ю­щих беззаконие.

Сла­ва, и ныне: Ал­ли­лу­иа, ал­ли­лу­иа, ал­ли­лу­иа, сла­ва Те­бе Бо­же. Три­жды. По­кло­ны три. Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

И аще убо Бог Гос­подь по­ет­ся, глаголем:

Сла­ва, и ныне: Ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, ал­ли­лу­ия, сла­ва Те­бе, Бо­же. (3) Гос­по­ди, по­ми­луй. (3)1
Сла­ва, тро­парь дне.

И ныне: Что Тя наречем:

Сла­ва: Тро­парь празд­ни­ка.2

И ныне, Бо­го­ро­ди­чен: Как на­звать нам Те­бя, о Благодатная:

Аще же Аллилуиа,
гла­го­лем сей тро­парь, глас 6:

Ес­ли же пост, и пе­ли “Ал­ли­лу­ия”, по­ет­ся три­жды тро­парь ча­са со сти­ха­ми (Пс 5: 4А, 2, 3Б) и тре­мя зем­ны­ми по­кло­на­ми.3

Тро­парь, глас 6

За­ут­ра услы­ши глас мой, / Ца­рю мой и Бо­же мой. Ра­но утром услышь го­лос мой, / Царь мой и Бо­же мой.
Стих 1: Гла­го­лы моя вну­ши, Гос­по­ди, ра­зу­мей зва­ние мое. Стих 1: Сло­ва мои услышь, Гос­по­ди, ура­зу­мей вопль мой.
Стих 2: Яко к Те­бе по­мо­лю­ся, Господи. Стих 2: Ибо к Те­бе по­мо­люсь я, Господи.
К сим же сти­хом при­пе­ва­ем: За­ут­ра услы­ши глас мой: весь до кон­ца, и по­кла­ня­ем­ся по единожды. Свя­щен­ник: Сла­ва От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Духу.

Чтец: И ныне, и все­гда, и во ве­ки ве­ков. Аминь.

Сла­ва, и ныне, Богородичен:

Что Тя на­ре­чем, о Бла­го­дат­ная? / Небо, яко воз­си­я­ла еси Солн­це Прав­ды. / Рай, яко про­зяб­ла еси цвет нетле­ния. / Де­ву, яко пре­бы­ла еси нетлен­на. / Чи­стую Ма­терь, яко име­ла еси на свя­тых Тво­их объ­я­ти­ях Сы­на, всех Бо­га. / То­го мо­ли спа­сти­ся ду­шам нашим.

Бо­го­ро­ди­чен

Как на­звать нам Те­бя, о Бла­го­дат­ная? / Небом? Ибо чрез Те­бя вос­си­я­ло Солн­це прав­ды. / Ра­ем? Ибо из­рас­ти­ла Ты Цвет нетле­ния. / Де­вой? Ибо Ты пре­бы­ла нетлен­ной. / Чи­стой Ма­те­рью? Ибо дер­жа­ла во свя­тых Тво­их объ­я­ти­ях Сы­на, всех Бо­га. / Его мо­ли о спа­се­нии душ на­ших.4

Сто­пы моя на­пра­ви по сло­ве­си Тво­е­му / и да не об­ла­да­ет мною вся­кое без­за­ко­ние. / Из­ба­ви мя от кле­ве­ты че­ло­ве­че­ския, / и со­хра­ню за­по­ве­ди Твоя. / Ли­це Твое про­све­ти на ра­ба Тво­е­го / и на­учи мя оправ­да­ни­ем Твоим. Сто­пы мои на­правь по сло­ву Тво­е­му, и да не овла­де­ет мною ни­ка­кое без­за­ко­ние. Из­бавь ме­ня от кле­ве­ты че­ло­ве­че­ской, и со­хра­ню за­по­ве­ди Твои. Яви свет ли­ца Тво­е­го ра­бу Тво­е­му и на­учи ме­ня по­ве­ле­ни­ям Тво­им. Пс 118:133–135
Да ис­пол­нят­ся уста моя хва­ле­ния Тво­е­го, Гос­по­ди, / яко да вос­пою сла­ву Твою, / весь день ве­ли­ко­ле­пие Твое. Да на­пол­нят­ся уста мои хва­лою Те­бе, Гос­по­ди, что­бы мне вос­пе­вать сла­ву Твою, весь день – ве­ли­ко­ле­пие Твоё.5 Пс 70:8
Сии сти­хи в Че­ты­ре­де­сят­ни­це ка­ко по­ют­ся, пи­са­но в Триоди.

Три­свя­тое. По От­че наш: Свя­щен­ник: Яко Твое есть Цар­ство: И мы: Аминь.

Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: Свя­щен­ник: Ибо Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь.
Аще несть Че­ты­ре­де­сят­ни­ца, гла­го­лем кондак свя­та­го, или при­лу­чив­ша­го­ся праздника. Кондак празд­ни­ка.
Аще же есть Че­ты­ре­де­сят­ни­ца, или конда­ка несть: Ес­ли же пе­ли “Ал­ли­лу­ия”, чи­та­ют­ся сле­ду­ю­щие кондаки:

В по­не­дель­ник убо и во втор­ник, и в чет­вер­ток гла­го­ли на­сто­я­щий Богородичен:

В по­не­дель­ник, втор­ник и четверг

Пре­слав­ную Бо­жию Ма­терь, и свя­тых Ан­гел Свя­тей­шую, / немолч­но вос­по­им серд­цем и усты, / Бо­го­ро­ди­цу сию ис­по­ве­да­ю­ще, / яко во­ис­тин­ну рожд­шую нам Бо­га во­пло­щен­на, / и мо­ля­щу­ю­ся непре­стан­но о ду­шах наших. Пре­слав­ную Бо­жию Ма­терь и свя­тых Ан­ге­лов свя­тей­шую, / вос­по­ем не умол­кая, серд­цем и уста­ми / ис­по­ве­дуя Её Бо­го­ро­ди­цей, / ибо во­ис­ти­ну ро­ди­ла Она Бо­га во­пло­щен­но­го / и мо­лит­ся непре­стан­но о ду­шах наших.

В сре­ду же и пя­ток гла­го­ли сие, глас 4:

В сре­ду и пятницу

Ско­ро пред­ва­ри, преж­де да­же не по­ра­бо­тим­ся вра­гом / ху­ля­щим Тя, и пре­тя­щим нам, Хри­сте Бо­же наш, / по­гу­би Кре­стом Тво­им бо­рю­щия нас, / да ура­зу­ме­ют, ка­ко мо­жет пра­во­слав­ных ве­ра, / мо­лит­ва­ми Бо­го­ро­ди­цы, Едине Человеколюбче. Ско­ро пред­стань нам на по­мощь, Хри­сте Бо­же наш, / преж­де, чем ока­жем­ся мы в раб­стве у вра­гов, / по­но­ся­щих Те­бя и угро­жа­ю­щих нам. / Кре­стом Тво­им, Еди­ный Че­ло­ве­ко­лю­бец, / во­ю­ю­щих с на­ми низ­ло­жи, по мо­лит­вам Бо­го­ро­ди­цы, / что­бы они по­зна­ли, / как силь­на ве­ра православных!

В суб­бо­ту сей, глас 8:

Яко на­чат­ки есте­ства, На­са­ди­те­лю тва­ри, / все­лен­ная при­но­сит Ти, Гос­по­ди, бо­го­нос­ныя му­че­ни­ки, / тех мо­лит­ва­ми в ми­ре глу­бо­це / Цер­ковь Твою, жи­тель­ство Твое, / Бо­го­ро­ди­цею со­блю­ди, Многомилостиве.

В суб­бо­ту

Как пер­вые пло­ды при­ро­ды На­са­ди­те­лю все­го тво­ре­ния, / все­лен­ная при­но­сит, Те­бе, Гос­по­ди, бо­го­нос­ных му­че­ни­ков. / Их моль­ба­ми и хо­да­тай­ством Бо­го­ро­ди­цы, / Цер­ковь Твою – Твой на­род / в ми­ре глу­бо­ком со­хра­ни, Мно­го­мило­сти­вый.6

Гос­по­ди, по­ми­луй, 40.

Иже на вся­кое вре­мя и на вся­кий час, на Небе­си и на зем­ли, по­кла­ня­е­мый и сла­ви­мый, Хри­сте Бо­же, Дол­го­тер­пе­ли­ве, Мно­го­мило­сти­ве, Мно­го­бла­го­у­тробне, Иже пра­вед­ныя лю­бяй и греш­ныя ми­лу­яй, Иже вся зо­вый ко спа­се­нию обе­ща­ния ра­ди бу­ду­щих благ. Сам, Гос­по­ди, при­и­ми и на­ша в час сей мо­лит­вы и ис­пра­ви жи­вот наш к за­по­ве­дем Тво­им, ду­ши на­ша освя­ти, те­ле­са очи­сти, по­мыш­ле­ния ис­пра­ви, мыс­ли очи­сти и из­ба­ви нас от вся­кия скор­би, зол и бо­лез­ней, огра­ди нас свя­ты­ми Тво­и­ми Ан­ге­лы, да опол­че­ни­ем их со­блю­да­е­ми и на­став­ля­е­ми, до­стиг­нем в со­еди­не­ние ве­ры и в ра­зум непри­ступ­ныя Тво­ея сла­вы, яко бла­го­сло­вен еси во ве­ки ве­ков, аминь.

Гос­по­ди, по­ми­луй. (40)

Во вся­кое вре­мя и на вся­кий час при­ни­ма­ю­щий по­кло­не­ние и про­слав­ле­ние на небе и на зем­ле Хри­сте Бо­же, дол­го­тер­пе­ли­вый, мно­го­мило­сти­вый, ми­ло­серд­ней­ший, лю­бя­щий пра­вед­ных и ми­лу­ю­щий греш­ных, всех при­зы­ва­ю­щий ко спа­се­нию обе­ща­ни­ем бу­ду­щих благ! Сам, Гос­по­ди, при­ми в час сей и на­ши мо­лит­вы и на­правь жизнь на­шу к за­по­ве­дям Тво­им: ду­ши на­ши освя­ти, те­ла очи­сти, по­мыш­ле­ния ис­правь, мыс­ли очи­сти и из­бавь нас от вся­кой скор­би, бед и му­ки. Огра­ди нас свя­ты­ми Тво­и­ми Ан­ге­ла­ми, что­бы опол­че­ни­ем их хра­ни­мые и на­став­ля­е­мые до­стиг­ли мы еди­не­ния в ве­ре и ра­зу­ме­ния непри­ступ­ной Тво­ей сла­вы, ибо Ты бла­го­сло­вен во ве­ки ве­ков. Аминь.

Гос­по­ди по­ми­луй, три­жды. Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне:
Чест­ней­шую Хе­ру­вим / и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, / без ис­тле­ния Бо­га Сло­ва рожд­шую, / су­щую Бо­го­ро­ди­цу, Тя величаем. Че­стью выс­шую Хе­ру­ви­мов / и несрав­нен­но слав­ней­шую Се­ра­фи­мов, / дев­ствен­но Бо­га-Сло­во ро­див­шую, / ис­тин­ную Бо­го­ро­ди­цу – Те­бя величаем.
Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче. Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче.
Свя­щен­ник воз­глас: Бо­же, ущед­ри ны и бла­го­сло­ви ны, про­све­ти ли­це Твое на ны и по­ми­луй ны. Свя­щен­ник: Бо­же, сжаль­ся над на­ми и бла­го­сло­ви нас; яви нам свет ли­ца Тво­е­го и по­ми­луй нас.
И мы гла­го­лем: Аминь. Чтец: Аминь.
И аще есть Че­ты­ре­де­сят­ни­ца, тво­рим три ве­ли­кия по­кло­ны, гла­го­лю­ще пред­пи­сан­ную молитву: Ес­ли пост, и пе­ли “Ал­ли­лу­ия”, свя­щен­ник про­из­но­сит мо­лит­ву св. Еф­ре­ма Си­ри­на с поклонами:
Гос­по­ди и Вла­ды­ко жи­во­та мо­е­го, дух празд­но­сти, уны­ния, лю­бо­на­ча­лия, и празд­но­сло­вия не даждь ми. По­клон. Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей! Ду­ху празд­но­сти, су­ет­но­сти, вла­сто­лю­бия и празд­но­сло­вия не пре­дай ме­ня. (По­клон)
Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния, и люб­ве, да­руй ми ра­бу Тво­е­му. По­клон. Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния и люб­ви да­руй мне, ра­бу тво­е­му. (По­клон)
Ей, Гос­по­ди Ца­рю, да­руй ми зре­ти моя пре­гре­ше­ния, и не осуж­да­ти бра­та мо­е­го, яко бла­го­сло­вен еси во ве­ки ве­ков, аминь. По­клон. Да, Гос­по­ди-Царь, дай мне ви­деть мои со­гре­ше­ния и не осуж­дать бра­та мо­е­го, ибо Ты бла­го­сло­вен во ве­ки ве­ков. Аминь. (По­клон)
По­добне и дру­гих ма­лых, 12. Та­же и ко­неч­ный. Бы­ва­ют вку­пе, 16. Так­же 12 ма­лых по­кло­нов с мо­лит­вой: Бо­же, очи­сти ме­ня, греш­но­го. И сно­ва всю мо­лит­ву: Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей: и один ве­ли­кий поклон.
Та­же: Три­свя­тое. Пре­свя­тая Тро­и­це: От­че наш: Свя­щен­ник: Яко Твое есть Цар­ство: И мы: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй, 12. Чтец: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: Свя­щен­ник: Ибо Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй. (12)

Иерей чи­та­ет на­сто­я­щую молитву:

Свя­щен­ник чи­та­ет молитву

Хри­сте, Све­те Ис­тин­ный, про­све­ща­яй и освя­ща­яй вся­ка­го че­ло­ве­ка, гря­ду­ща­го в мiр, да зна­ме­на­ет­ся на нас свет ли­ца Тво­е­го, да в нем узрим Свет Непри­ступ­ный: и ис­пра­ви сто­пы на­ша к де­ла­нию за­по­ве­дей Тво­их, мо­лит­ва­ми Пре­чи­стыя Тво­ея Ма­те­ре, и всех Тво­их свя­тых, аминь. Хри­сте, Свет ис­тин­ный, про­све­ща­ю­щий и освя­ща­ю­щий вся­ко­го че­ло­ве­ка, при­хо­дя­ще­го в мир! За­пе­чат­лей на нас свет ли­ца Тво­е­го, да узрим в нем свет непри­ступ­ный, и на­правь сто­пы на­ши к ис­пол­не­нию за­по­ве­дей Тво­их, по мо­лит­вам Пре­чи­стой Тво­ей Ма­те­ри и всех Тво­их свя­тых. Аминь.
Лик: Взбран­ной Во­е­во­де по­бе­ди­тель­ная, / яко из­бав­ль­ше­ся от злых, / бла­го­дар­ствен­ная вос­пи­су­ем Ти ра­би Твои, Бо­го­ро­ди­це, / но яко иму­щая дер­жа­ву непо­бе­ди­мую, / от вся­ких нас бед сво­бо­ди, да зо­вем Ти; / ра­дуй­ся, Неве­сто Неневестная. И по­ет­ся кондак Бо­го­ро­ди­це, глас 8: Обо­ро­ня­ю­щей нас Во­е­на­чаль­ни­це / за из­бав­ле­ние от страш­ных бед / учре­жда­ем Те­бе тор­же­ства по­бе­ды бла­го­дар­ствен­ные / мы, ра­бы Твои, Бо­го­ро­ди­ца! / Но Ты, как име­ю­щая власть необо­ри­мую, / от вся­че­ских опас­но­стей нас осво­бо­ди, / да взы­ва­ем Те­бе: / “Ра­дуй­ся, Неве­ста, бра­ка не познавшая!
Иерей: Сла­ва Те­бе, Хри­сте Бо­же, упо­ва­ние на­ше, сла­ва Тебе. Свя­щен­ник: Сла­ва Те­бе, Хри­сте Бо­же, на­деж­да на­ша, сла­ва Тебе.
Лик: Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Благослови. Хор: Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Благослови.
И бы­ва­ет отпуст. Свя­щен­ник про­из­но­сит от­пуст ма­лый. Ес­ли же служ­ба непразд­нич­ная и пол­ный от­пуст с упо­ми­на­ни­ем свя­тых хра­ма и дня по­сле утре­ни не про­из­но­сил­ся, то он про­из­но­сит­ся по­сле 1 ча­са, за­тем по­ет­ся многолетие.
Ко­нец пер­ва­го часа. Ко­нец пер­во­го часа.

При­ме­ча­ния

1 Ве­ли­ким по­стом в неко­то­рые дни здесь чи­та­ет­ся ря­до­вая ка­физ­ма по уставу.

2 Ес­ли тро­па­рей два, чи­та­ют­ся оба; Сла­ва: про­из­но­сим пе­ред вторым.

3 По­ря­док ис­пол­не­ния сле­ду­ю­щий: свя­щен­ник воз­гла­ша­ет тро­парь и два сти­ха, а на­род, от­ве­чая ему, три­жды по­ет тро­парь; при этом со­вер­ша­ем три зем­ных поклона.

4 Здесь, ко­гда по­ло­же­но, чи­та­ет­ся паримия.

5 Ве­ли­ким по­стом эти сти­хи не чи­та­ют­ся, а по­ют­ся: три пер­вых два­жды, а чет­вер­тый (Да на­пол­нят­ся:) – трижды.

6 Со­глас­но древ­не­рус­ской (до­ни­ко­нов­ской) тра­ди­ции, на 1 ча­се чи­та­ют­ся сле­ду­ю­щие кондаки:

Ско­ро предстань:

Сла­ва: Пре­муд­ро­сти на­став­ник, ра­зу­ма По­да­тель, / Учи­тель нера­зум­ных и ни­щих За­щит­ник, / утвер­ди, вра­зу­ми серд­це моё, Вла­ды­ка. / Ты дай мне сло­во, От­чее Сло­во, / — ибо вот, я устам мо­им не воз­бра­ню взы­вать Те­бе: / “Ми­ло­сти­вый, по­ми­луй ме­ня, падшего!”

И ныне: Пре­слав­ную Бо­жию Матерь:

Размер шрифта: A- 15 A+
Цветовая схема:
Цвета
Цвет фона:
Цвет текста:
Цвет ссылок:
Цвет акцентов
Цвет полей
Фон подложек
Заголовки:
Текст:
Выравнивание:
Боковая панель:
Сбросить настройки