Канон Ангелу Хранителю

Тропарь, глас 6

Ангеле Божий, хранителю мой святый, / живот мой соблюди во страсе Христа Бога, / ум мой утверди во истиннем пути, / и к любви горней уязви душу мою, / да тобою направляемь, / получу от Христа Бога велию милость. Ангел Божий, хранитель мой святой, / жизнь мою соблюди в благоговении пред Христом Богом, / ум мой утверди на истинном пути, / и любовью к небесному воспламени душу мою, / чтобы тобою направляемый, / получил я от Христа Бога великую милость.

КАНОН, ГЛАС 8

Песнь 1

Ирмос: Поим Господеви, / проведшему люди Своя сквозе Чермное море, / яко един славно прославися. Ирмос: Воспоем Господу, / проведшему народ Свой через Красное море, / ибо Он один славно прославился.
Припев: Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя. Припев: Господи Иисусе Христе, Боже мой, помилуй меня.
Песнь воспети и восхвалити, Спасе, / Твоего раба достойно сподоби, / безплотному Aнгелу, наставнику и хранителю моему. Песнь воспеть и возгласить хвалу достойно / сподоби Твоего раба, Спаситель, / бесплотному Ангелу, / наставнику и хранителю моему.
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Един аз в неразумии и в лености ныне лежу, / наставниче мой и хранителю, / не остави мене, погибающа. Ныне я в неразумии / и в лености одиноко лежу; / наставник мой и хранитель, / не оставь меня, погибающего.
Слава: Ум мой твоею молитвою направи, / творити ми Божия повеления, / да получу от Бога отдание грехов, / и ненавидети ми злых настави мя, молюся ти. Слава: Ум мой твоею молитвою направь, / чтобы исполнял я Божии повеления / и получил от Бога прощение грехов, / и ненавидеть зло наставь меня, молюсь тебе.
И ныне: Молися, Девице, о мне, рабе Твоем, ко Благодателю, / со хранителем моим Aнгелом, / и настави мя творити заповеди Сына Твоего и Творца моего. И ныне: Молись, Дева, о мне, рабе Твоем, ко Благодетелю / вместе с моим Ангелом-хранителем, / и наставь меня исполнять заповеди / Сына Твоего и Творца моего.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утверждение / притекающих к Тебе, Господи, / Ты еси свет омраченных, / и поет Тя дух мой. Ирмос: Ты – утверждение / прибегающих к Тебе, Господи, / Ты – свет омраченным, / и Тебя воспевает дух мой.
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Все помышление мое и душу мою к тебе возложих, хранителю мой; / ты от всякия мя напасти вражия избави. Все помышление мое и душу мою / я к тебе устремил, хранитель мой, / ты от всякой напасти вражеской / меня избавь.
Враг попирает мя, и озлобляет, / и поучает всегда творити своя хотения; / но ты, наставниче мой, / не остави мене погибающа. Враг попирает меня, и угнетает, / и учит всегда исполнять свои желания; / но ты, наставник мой, / не оставь меня, погибающего.
Слава: Пети песнь со благодарением и усердием / Творцу и Богу даждь ми, / и тебе, благому Aнгелу хранителю моему: / избавителю мой, изми мя от враг озлобляющих мя. Слава: Воспевать мне даруй песнь / с благодарностью и усердием Творцу и Богу / и тебе, благому Ангелу, хранителю моему; / избавитель мой, исторгни меня / от врагов, угнетающих меня.
И ныне: Исцели, Пречистая, моя многонедужныя струпы, яже в души, / прожени враги, иже присно борются со мною. И ныне: Исцели, Пречистая, / весьма болезненные язвы моей души; / прогони врагов, / которые постоянно борются со мною.
Господи, помилуй, трижды. Господи, помилуй, трижды.

Седален, глас 2. Подобен: Вышних ища:

От любве душевныя вопию ти, / хранителю моея души, всесвятый мой Aнгеле: / покрый мя и соблюди от лукаваго ловления всегда, / и к жизни настави небесней, / вразумляя и просвещая и укрепляя мя. От любви душевной взываю тебе, / хранитель моей души, всесвятой мой Ангел: / защищай и сохраняй меня от коварных уловок всегда, / и направь к жизни небесной, / вразумляя, и просвещая, и укрепляя меня.
Слава, и ныне, Богородичен: Богородице безневестная Пречистая, / Яже без семени рождши всех Владыку, / Того со Aнгелом хранителем моим моли, / избавити ми ся всякаго недоумения, / и дати умиление и свет души моей и согрешением очищение, / Яже едина вскоре заступающи. Слава, и ныне, Богородичен: Богородица безбрачная, Пречистая, / без семени родившая всех Владыку, / Его вместе с Ангелом-хранителем моим моли / избавить меня от всякого сомнения / и даровать умиление и свет душе моей, / и от согрешений очищение, / – Ты, одна скоро подающая защиту!

Песнь 4

Ирмос: Услышах, Господи, / смотрения Твоего таинство, / разумех дела Твоя, / и прославих Твое Божество. Ирмос: Услышал я, Господи, / о таинстве Твоего промысла, / уразумел дела Твои / и прославил Твоё Божество.
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Моли Человеколюбца Бога ты, хранителю мой, / и не остави мене, / но присно в мире житие мое соблюди / и подаждь ми спасение необоримое. Моли человеколюбца Бога, / ты, хранитель мой, и не оставь меня, / но мирной жизнь мою сохраняй всегда, / и подай мне спасение нерушимое.
Яко заступника и хранителя животу моему прием тя от Бога, Aнгеле, / молю тя, святый, / от всяких мя бед свободи. Как заступника и хранителя жизни моей / принял я тебя от Бога, Ангел; / молю тебя, святой: / «От всяких бед меня освободи!»
Слава: Мою скверность твоею святынею очисти, хранителю мой, / и от части шуия да отлучен буду молитвами твоими / и причастник славы явлюся. Слава: Мою скверну твоею святынею очисти, хранитель мой, / и от участи стоящих слева да избавлен буду молитвами твоими, / и причастником славы явлюсь.
И ныне: Недоумение предлежит ми от обышедших мя зол, Пречистая, / но избави мя от них скоро: / к Тебе бо единей прибегох. И ныне: В недоумении я пребываю / от окруживших меня бед, Пречистая, / но избавь меня от них скоро: / ибо к Тебе одной я прибег.

Песнь 5

Ирмос: Утренююще вопием Ти: / Господи, спаси ны; / Ты бо еси Бог наш, / разве Тебе иного не вемы. Ирмос: С рассвета возглашаем Тебе, Господи: / «Спаси нас, ибо Ты Бог наш, / кроме Тебя мы иного не знаем!»
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Яко имея дерзновение к Богу, / хранителю мой святый, / Сего умоли от оскорбляющих мя зол избавити. Как имеющий дерзновение к Богу, / хранитель мой святой, / Его умоли от гнетущих зол меня избавить.
Свете светлый, светло просвети душу мою, / наставниче мой и хранителю, / от Бога данный ми Aнгеле. Свет сияющий, светло просвети душу мою, / наставник мой и хранитель, / от Бога данный мне Ангел.
Слава: Спяща мя зле тяготою греховною, / яко бдяща сохрани, Aнгеле Божий, / и возстави мя на славословие молением твоим. Слава: Спящего злополучно от тяжести грехов, / бодрствующим сохрани меня, Ангел Божий, / и воздвигни меня на славословие молением Твоим.
И ныне: Марие, Госпоже Богородице безневестная, надеждо верных, / вражия возношения низложи, / поющия же Тя возвесели. И ныне: Мария, Госпожа Богородица, / брака не познавшая, надежда верных, / вражеские возношения низложи, / а поющих Тебя возвесели.

Песнь 6

Ирмос: Ризу ми подаждь светлу, / одеяйся светом яко ризою, / многомилостиве Христе Боже наш. Ирмос: Ризу мне даруй светлую, / одевающийся светом как одеждою / многомилостивый Христе Боже наш!
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Всяких мя напастей свободи, и от печалей спаси, / молюся ти, святый Aнгеле, данный ми от Бога, / хранителю мой добрый. От всяких напастей меня освободи / и от печалей спаси, / молю тебя, святой Ангел, данный мне от Бога, / хранитель мой добрый.
Освети ум мой, блаже, и просвети мя, / молюся ти, святый Aнгеле, / и мыслити ми полезная всегда настави мя. Освети ум мой и просвети меня, благой, / молю тебя, святой Ангел, / и мыслить о полезном мне / всегда наставляй меня.
Слава: Устави сердце мое от настоящаго мятежа, / и бдети укрепи мя во благих, хранителю мой, / и настави мя чудно к тишине животней. Слава: Удержи сердце мое от нынешнего смятения, / и бодрствовать в благих делах меня укрепи, хранитель мой, / и направь меня дивно к тишине животворной.
И ныне: Слово Божие в Тя вселися, Богородице, / и человеком Тя показа небесную лествицу; / Тобою бо к нам Вышний сошел есть. И ныне: Слово Божие в Тебя вселилось, Богородица, / и людям явило Тебя небесной лестницей: / ибо Тобою Всевышний сошел к нам.
Господи, помилуй, трижды. Слава, и ныне: Господи, помилуй, трижды. Слава, и ныне:

Кондак, глас 4

Явися мне милосерд, святый Aнгеле Господень, хранителю мой, / и не отлучайся от мене, сквернаго, / но просвети мя светом неприкосновенным / и сотвори мя достойна Царствия Небеснаго. Явись мне милосердным, / святой Ангел Господень, хранитель мой, / и не отлучайся от меня скверного; / но просвети меня светом неприступным / и соделай достойным Царства Небесного.
Икос: Уничиженную душу мою многими соблазны, / ты, святый предстателю, / неизреченныя славы небесныя сподоби, / и певец с лики безплотных сил Божиих, / помилуй мя и сохрани, и помыслы добрыми душу мою просвети, / да твоею славою, Aнгеле мой, обогащуся, / и низложи зломыслящия мне враги, / и сотвори мя достойна Царствия Небеснаго. Икос: Душу мою, униженную среди множества соблазнов, / ты, святой заступник и певец / с сонмами бесплотных Сил Божиих, / неизреченной славы небесной удостой, / помилуй меня и сохрани, / и помыслами добрыми душу мою просвети, / дабы я Твоею славою, Ангел мой, обогатился, / и низложи злоумышляющих против меня врагов, / и соделай меня достойным Царства Небесного.

Песнь 7

Ирмос: От Иудеи дошедше отроцы, / в Вавилоне иногда, / верою Троическою пламень пещный попраша, поюще: / отцев Боже, благословен еси. Ирмос: Из Иудеи пришедшие юноши, / в Вавилоне некогда / верою в Троицу попрали пламя печи, воспевая: / «Боже отцов наших, благословен Ты!»
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Милостив буди ми, и умоли Бога, Господень Aнгеле, / имею бо тя заступника во всем животе моем, наставника же и хранителя, / от Бога дарованнаго ми во веки. Милостив будь ко мне / и умоли Бога, Господень Ангел: / ибо я имею тебя заступником все время жизни моей, / наставником и хранителем, / от Бога дарованным мне навеки.
Не остави в путь шествующия души моея окаянныя / убити разбойником, святый Aнгеле, / яже ти от Бога предана бысть непорочне; / но настави ю на путь покаяния. Не допусти, святой Ангел, / чтобы душу мою несчастную, / которая вручена была тебе от Бога непорочной, / на пути убили разбойники, / но направь ее на путь покаяния.
Слава: Всю посрамлену душу мою / привожду от лукавых ми помысл и дел: / но предвари, наставниче мой, / и исцеление ми подаждь благими помыслы, / уклоняти ми ся всегда на правыя стези. Слава: Душу мою всю посрамленной привожу / от лукавых моих помыслов и дел, / но скоро предстань, наставник мой, / и исцеление мне подай, чтобы чрез благие помыслы / я уклонялся всегда на правые пути.
И ныне: Премудрости исполни всех и крепости Божественныя, / Ипостасная Премудросте Вышняго, Богородицы ради, верою вопиющих: / отец наших Боже, благословен еси. И ныне: Премудростью исполни и крепостью божественной, / ипостасная Премудрость Всевышнего, / по молитвам Богородицы, / всех с верою взывающих: / «Отцов наших Боже, благословен Ты!»

Песнь 8

Ирмос: Царя Небеснаго, / Егоже поют вои ангельстии, / хвалите и превозносите во вся веки. Ирмос: Царя небесного, / Которого воспевают воинства Ангелов, / воспевайте и превозносите / во все века.
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
От Бога посланный, / утверди живот мой, раба твоего, преблагий Aнгеле, / и не остави мене во веки. От Бога посланный, / утверди жизнь мою, раба твоего, преблагой Ангел, / и не оставь меня вовеки.
Ангела тя суща блага, / души моея наставника и хранителя, преблаженне, / воспеваю во веки. Ангела поистине благого, / души моей наставника и хранителя, / тебя, преблаженный, воспеваю вовеки.
Слава: Буди ми покров и забрало / в день испытания всех человек, / воньже огнем искушаются дела благая же и злая. Слава: Будь мне покровом и крепостной стеной / в день испытания всех людей, / когда будут испытаны огнем / дела и добрые, и злые.
И ныне: Буди ми помощница и тишина, Богородице Приснодево, рабу Твоему, / и не остави мене лишена быти Твоего владычества. И ныне: Будь мне помощницей и тишиной, / Богородица Приснодева, рабу Твоему, / и не допусти меня остаться / лишенным Твоего покровительства.

Песнь 9

Ирмос: Воистинну Богородицу / Тя исповедуем, / спасеннии Тобою, Дево чистая, / с безплотными лики Тя величающе. Ирмос: Истинно Богородицей Тебя исповедуем / мы, спасенные Тобою, Дева чистая, / с сонмами бесплотных Тебя величая.
Припев: Господи Иисусе Христе Боже мой, помилуй мя. Припев: Господи Иисусе Христе, Боже мой, помилуй меня.
Помилуй мя, едине Спасе мой, / яко милостив еси и милосерд, / и праведных ликов сотвори мя причастника. Помилуй меня, единственный Спаситель мой, / ибо Ты милостив и милосерд, / и сделай меня причастником / сонмам праведников.
Припев: Святый Aнгеле Божий, хранителю мой, моли Бога о мне. Припев: Святой Ангел Божий, хранитель мой, моли Бога о мне.
Мыслити ми присно и творити, Господень Aнгеле, / благая и полезная даруй, / яко сильна яви в немощи и непорочна. Мыслить мне всегда и творить, Господень Ангел, / доброе и полезное даруй, / яви сильным в немощи и непорочным.
Слава: Яко имея дерзновение к Царю Небесному, Того моли, / с прочими безплотными, помиловати мя, окаяннаго. Слава: Как имеющий дерзновение к Царю Небесному, / Его моли с прочими бесплотными / помиловать меня, несчастного.
И ныне: Много дерзновение имущи, Дево, к Воплощшемуся из Тебе, / преложи мя от уз и разрешение ми подаждь и спасение, молитвами Твоими. И ныне: Великое дерзновение имея, Дева, / к Воплотившемуся от Тебя, / освободи меня от уз, и избавление мне подай / и спасение молитвами Твоими.

Молитва святому Ангелу-хранителю

Ангеле Христов святый, к тебе припадая молюся, хранителю мой святый, приданный мне на соблюдение души и телу моему грешному от святаго крещения, аз же своею леностию и своим злым обычаем прогневах твою пречистую светлость и отгнах тя от себе всеми студными делы: лжами, клеветами, завистию, осуждением, презорством, непокорством, братоненавидением, и злопомнением, сребролюбием, прелюбодеянием, яростию, скупостию, объядением без сытости и опивством, многоглаголанием, злыми помыслы и лукавыми, гордым обычаем и блудным возбешением, имый самохотение на всякое плотское вожделение. О, злое мое произволение, егоже и скоти безсловеснии не творят! Да како возможеши воззрети на мя, или приступити ко мне, аки псу смердящему? Которыма очима, Ангеле Христов, воззриши на мя, оплетшася зле во гнусных делех? Да како уже возмогу отпущения просити горьким и злым моим и лукавым деянием, в няже впадаю по вся дни и нощи и на всяк час? Но молюся ти припадая, хранителю мой святый, умилосердися на мя грешнаго и недостойнаго раба твоего (имя рек), буди ми помощник и заступник на злаго моего сопротивника, святыми твоими молитвами, и Царствия Божия причастника мя сотвори со всеми святыми, во веки, аминь. Ангел Христов святой, к тебе припадая, молюсь, хранитель мой святой, приставленный ко мне от святого крещения для соблюдения души и тела меня, грешного! Я же своею леностью и своим злым нравом прогневал тебя, чистейшего и светлого, и отогнал тебя от себя всевозможными постыдными делами: ложью, клеветою, завистью, осуждением, непокорностью, ненавистью к братьям своим и злопамятством, сребролюбием, прелюбодеянием, яростью, скупостью, объедением ненасытным, многословием, злыми и лукавыми помыслами и привычкой к гордости, стремясь по собственной воле ко всякому плотскому вожделению. О злое мое соизволение на то, чего и скоты неразумные не творят! И как же сможешь ты взглянуть на меня, или приблизиться ко мне? Какими очами, Ангел Христов, посмотришь на меня, запутавшегося злосчастно в гнусных делах? И как еще смогу я просить о прощении горьких и злых моих и лукавых деяний, в которые впадаю во все дни и ночи, и на всякий час? Но молюсь, припадая к тебе, хранитель мой святой, умилосердись надо мною грешным и недостойным рабом твоим (имя), будь мне помощником и заступником против злого моего противника святыми твоими молитвами, и Царства Божия причастником меня соделай со всеми святыми вовеки. Аминь.