Православный Календарь » Каноны » Канон преподобному Нестору Летописцу Печерскому

Канон преподобному Нестору Летописцу Печерскому

глас 4

Песнь 1

Ирмос: Лицы израильтестии, невлажными стопами понт Чермный и влажную глубину прогнавше, всадники тристаты враги, видяще в ней погружены, с веселием пояху: поим Богу нашему, яко прославися.

Лицы иночестии, в летней памяти Богоноснаго отца стецитеся усердно к святей пещере и, любовию кланяющеся раце мощей Нестора любомудраго, воспойте Богу, яко во святых Своих славно прославися.

Ликом иноческим сочетающуся и в днешний день память твою воспети дерзающу, мне, паче всех грубейшему, молитвами твоими способствуй, Несторе святе, Бог бо в тебе дивно прославися.

Слава: Ликом Ангельским причтен быти хотяй, ликом равноангельным во плоти причтался еси, отче, от нихже Ангельскому житию научився, возшел еси к умному желанию: темже тя чтим, яко Бог в тебе дивно прославися.

И ныне: Лики святых и преподобных отец с лики Ангельскими предстояще, славите Рождшую всех святых Святейшее Слово; славити же днесь Божию Матерь и нам земным помозите, Та бо от всех дивно прославися.

Песнь 3

Ирмос: Лук сильных изнеможе, и немощствующии препоясашася силою, сего ради утвердися в Господе сердце мое.

Предложение твоего ума бе, аки лук напряжен, отче, живый бо во юдоле сей плачевней, восхождение имел еси в сердце своем выну к Богу; и мне убо, жизнь свою ведущу выну в печалех, Несторе, помози, моляся о мне, да возвеселится о Господе сердце мое.

Седмьнадесятолетен сый, мысленне приял еси мужа совершенна возраст: просиял бо еси, аки в старческих сединах, делы благими, сия и во мне исправи, блаженне, и возвеселится о Господе сердце мое.

Слава: Чистоту и смирение глубоко к нищете прием, возлетел еси, святе, аки крилома, на гору иноческих добродетелей; отнюдуже, усмотрив во мгновении ока преходящ мира сего образ, и паче в любовь Божию вперил еси сердце твое.

И ныне: Сад чистоты Рождшая, плодом сего, верующих Тя быти Матерь Божию, напитала еси обильно; и мне убо, верою покланяющемуся Тебе, Богоневестная Дево, даждь от сего плода поне мало вкусити, да печальное возвеселится сердце мое.

Седален, глас 4-й

От великих отец управлен в благия нравы и в юности весь Богови присоединився, плотския похоти умертвил еси пощением крепким, дух оживил еси надеждою благ вечных; Ангельски на земли пожив, со Ангелы ныне водворяешися, тем тя почитаем, Несторе блаженне.

Слава, и ныне:

Страшных чудес несказанный образ вижду в Тебе, Пречистая Дево, яко Бога зачала еси и Необыменнаго объяла еси утробою Твоею, но какова се бысть тайна, не испытую, паче же верую и со страхом ублажаю Тя, поющи: радуйся, Бога Невместимаго пространное селение.

Песнь 4

Ирмос: Услышах славное смотрение Твое, Христе Боже, яко родился еси от Девы, да от лести избавиши зовущия: слава силе Твоей, Господи.

Услышав славная и предивная на горе Печерской, пришел еси тамо, преподобне, и, видев с огнем и росою низходящую благодать Божию в начале основания церкве, юн еще сый, со старцы воспел еси: слава силе Твоей, Господи.

Большую и совершеннейшую в души твоей скинию творя Духу Святому, любезным восприятием заповеди от Богоносных отец позлатил еси ону, Несторе святе: тем, яко в красный чертог, прииде и обитель в тебе сотвори Отец с Сыном и Духом.

Слава: Аки сладкое млеко, учение отец Богоносных прием, слово делом исполнил еси, блаженне, и исполнен был еси Вышния Премудрости, юже и мы от писаний твоих чтуще, увеселяем души наша ведением на сих горах бывшия Божия благодати.

И ныне: Сладкое млеко покаяния и нектар Небесный умиления песни любовию Тебе приносящим, подаеши, Чистая Отроковице, яже и аз, страхом одержим, любовию же движим, приношу Ти, Владычице, и молю: услади сердце мое, Сладкаго Иисуса Христа моего Рождшая.

Песнь 5

Ирмос: От света пресекий первородный свет, яко во свете дела поют Тя, Христе, Содетеля, во Свете Твоем пути наша направи.

От света лестнаго любве удалився, желанием вожделел еси, Несторе, великих отец стопам, нравом и учениям последовати: сим даждь и нам прилежати, и во свете деяний оных молитвами твоими пути наша направи.

Глубоким смирением огражден сый, преподобне, высотою тщеславия ходящаго враги низверг, ногами попрал еси; ходатайством твоим к Богу, отче, даждь и нам смирение и во оном стопы наша направи.

Слава: Ангельски жизнь свою управльша вси тя, аки Ангела Божия, имеяху; тем и на диаконский степень взыти сподобился еси в немже добре шествие свое управив, и наша пути во святыни, Несторе, управи.

И ныне: Путь Рождшая Жизни, Всесвятая Дево, стезями соблазн ходящих яко Милосердая наставляеши на стези правды; и мене, заблуждающаго, Владычице, не презри, но яко Рождшая Наставника заблуждшим, во Свете Его пути моя направи.

Песнь 6

Ирмос: Внегда скорбети ми, возопих ко Господу, и услыша мя Бог спасения моего.

В преподобии и правде чин свой управляя, храм Духу Святому весь сотворился еси, и, вшед в храм нерукотворенный, Престолу Вышняго предстоиши; и мне, хотящему быти тамо, молитвами твоими, отче, помози, молю тя, молитвенника спасения моего.

Краснаго сада Делателя Небеснаго красное был еси прозябение, красными бо делы украшен, благия плоды, ихже ныне благоухание обоняем, возрастил еси; молю убо тя, блаженне, подаждь сия в дар и мне от Бога Спаса моего.

Слава: От труда подвигов твоих, Несторе преподобне, многия излив поты, напоил еси ниву души твоея и, израстив добродетелей класы, пожинаеши ныне рукояти, живый во веки в Небесных кровех; в нихже и мне быти моли Христа Спаса моего.

И ныне: Насеянная Духом Отчим земле святая, радуйся, яко прозябла еси нам Древо благосеннолиственное; зноем мя страстей опаленна под сень онаго приведи, Владычице, молю Тя яко Ходатаицу спасения моего.

Кондак, глас 2-й

Яко сый Богоноснаго Феодосия ученик и истинный жития того подражатель, первый честных его мощей самовидец быти сподобился еси, яже с прочиими святолепно пренес, наследил еси с темиже Царство Небесное, еже получити и нам, чтущим тя, Господеви молися.

Песнь 7

Ирмос: Авраамстии иногда в Вавилоне отроцы пещный пламень попраша, песньми взывающе: отец наших Боже, благословен еси.

Авраамовым стопам последуя, святе, исполнением заповедей принесл еси, якоже он Исаака, чист ум Владыце, сего ради от жизни сея прешел еси в землю, точащую безконечную сладость, идеже и мне моли быти, Несторе, собеседниче Богоносных отец наших.

От страстнаго мира сего преставлься, прешел еси в безстрастный мир, идеже в мире с сынами мира живый, и нас, в мире сем сущих, не отступай, моля Творца своего, да сопричастницы тебе будем, поюще: Боже, благословен еси.

Слава: Не уклонил еси сердца своего в словеса лукавствия в жизни сей многомятежней, преподобне, тем и воздушных духов лукавствия безмятежно прошед, к Небесным вратом доспел еси: яже и нам отверзти потщися молитвами твоими, да и мы с тобою поем: Боже, благословен еси.

И ныне: Уклонихся от стези правды и не хождах ногама моима на пути правы, но на стремнинах страстей заблуждающе, уязвих плесне мои тернием греха, обаче и храмляя, притекаю к Твоей благости и молюся: Владычице, исцели мя, Ты бо еси души моея врачевание.

Песнь 8

Ирмос: В Вавилоне отроцы Божественною распалаеми ревностию, мучителя и пламене прещение мужески попраша и, посреде огня ввержени, орошаеми, пояху: благословите вся дела Господня, Господа.

Силою духовною укреплен, прелетел еси, Богомудре, крилома твоих добродетелей к Горним, и по летех сих живеши ныне, идеже лета не оскудевают, к нимже и нам доспети моли, поющим: благословите, вся дела Господня, Господа.

От дому Божия Матере прешел еси, Несторе в Дом Божий, всесветящийся Иерусалим, и, Ангелом в числе граждан Небесных сожительствуя ходатайствуй и нам темже причтенным быти в памяти твоей поющим песньми Господа.

Слава: Троическое Едино Естество: отче, и Сыне, и Душе Святый, Едино Царство, силу и власть имущее, нас от власти князя тьмы избави, молитвами Богоносных отец наших Печерских, с нимиже и Нестора приводим Ти в молитву днесь, благословяще Тя во веки, Господа.

И ныне: Троическому предстоящи Престолу, Мати Дево, и славу Триипостаснаго Божества выну зрящи, молися за ны грешныя, да и мы Небесныя Славы не лишимся, песньми Тя славяще и из Тебе Рождшагося Господа.

Песнь 9

Ирмос: Рождество Твое нетленно явися: Бог из боку Твоею пройде, яко Плотоносец явися на земли и с человеки поживе. Тя, Богородице, тем вси величаем.

Отшел еси в селения праведных и духом предстоиши Присносущному Свету; призри убо на ны, живущия в селех многомятежнаго мира, и пособствуй сущим во бранех, Несторе блаженне, яко песньми тя ныне величаем.

С нимиже любовь стяжал еси живый телом, с сими, и духом изшед, сожительствуеши не отлучен, якоже показуют мощи твоя, Преподобне, со святыми в пещере лежащия, с нимиже предстани о нас молящися Богу, память твою величающих.

Слава: Любит милость и истину Господь, и ты, преблаженне, подобяся Тому, милостивый буди ходатай о спасении нашем, да тебе ради и мы, обретше благодать, не отпадем вечныя славы, яко успение твое святое песньми величаем.

И ныне: Любит всех Владыка ходатайство Твое, Пречистая Дево, и молитвы Твоя о человечестем роде приемлет; молися убо и о нас, рабех Твоих, Всецарице, да улучим милость в день Судный, выну бо Тебе яко Ходатаицу, кланяющеся, величаем.

Рейтинг@Mail.ru
Система Orphus
(6 голосов: 4.33 из 5)