Е. Кустовский

Неделя, в нюже чтется священное и святое Евангелие притчи о блудном сыне

В субботу вечера,

по предначинательном псалме, по обычном стихословии, на Го́споди воззва́х: поставим стихов 10, и поем стихиры Осмогласника воскресны 3, и анатолиевы 3, и Триоди 4, повторяющие сия.

Глас 1:

Стих: От стра́жи у́тренния до но́щи, от стра́жи у́тренния, / да упова́ет Изра́иль на Го́спода.

В безгре́шную страну́ и живо́тную вве́рихся, / посе́яв грех, серпо́м пожа́в кла́сы ле́ности, / и рукоя́тием связа́в деяний мои́х снопы́, / я́же и постла́х не на гумне́ покая́ния; / но молю́ Тя преве́чнаго Де́лателя на́шего Бо́га, / ве́тром Твоего́ любоблагоутро́бия разве́й пле́ву дел мои́х, / и пшени́цу даждь души́ мое́й оставле́ние, / в небе́сную Твою́ затворя́я мя жи́тницу, // и спаси́ мя.

Стих: Яко у Го́спода ми́лость и мно́гое у Него́ избавле́ние / и Той изба́вит Изра́иля от всех беззако́ний его́.

Паки таяжде стихира

Стих: Хвали́те Го́спода вси язы́цы / похвали́те Его́ вси лю́дие.

Позна́им, бра́тие, таи́нства си́лу, / от грех́а бо ко Оте́ческому до́му восте́кшаго блу́днаго сы́на / преблаги́й Оте́ц предъусре́т, лобза́ет, / и па́ки Своея́ сла́вы позна́ние да́рует; / и та́инственное вы́шним соверша́ет весе́лие, / закала́я тельца́ упита́ннаго, / да мы досто́йно сожи́тельствуем, / закла́вшему же человеколю́бному Отцу́, / и сла́вному заколе́нию, // Спа́су душ на́ших.

Стих: Яко утверди́ся ми́лость Его́ на нас / и и́стина Госпо́дня пребыва́ет во век.

Паки таяжде стихира

Слава, глас 2:

О, коли́ких благ окая́нный себе́ лиши́х! / О, какова́ Ца́рствия отпадо́х стра́стный аз! / Бога́тство изнури́в, е́же прия́х, за́поведь преступи́х. / Увы́ мне, стра́стная душе́! / огню́ ве́чному про́чее осу́дишися. / Те́мже пре́жде конца́ возопи́й Христу́ Богу: / я́ко блу́днаго приими́ мя сы́на, Бо́же, // и поми́луй мя.

И ныне, Богородичен 1й гласа.

На литии стихира храма.

Слава, глас 4:

Яко блу́дный сын приидо́х и аз ще́дре, / житие́ все ижди́вый во отше́ствии. / Расточи́х бога́тство, е́же дал еси́ мне о́тче; / приими́ мя ка́ющася Бо́же, // и поми́луй мя.

И ныне, Богородичен:

При́зри на моле́ния Твои́х раб, Всенепоро́чная, / утоля́ющи лю́тая на ны воста́ния, / вся́кия ско́рби нас изменя́ющи: / Тя бо еди́ну, тве́́рдое и изве́стное утвержде́ние и́мамы; / и Твое́ предста́тельство стяжа́хом, / да не постыди́мся, Влады́чице, Тя призывающии, / потщися на умоле́ние, Тебе ве́рно вопиющих: / радуйся, Владычице,/́ всех помоще, радосте и покрове, // и спасе́ние душ на́ших.

На стиховне Осмогласника.

Слава, глас 6:

Оте́ческаго да́ра расточи́в бога́тство, / с безслове́сными скоты́ пасо́хся окая́нный, / и тех жела́я пи́щи, / гла́дом та́ях не насыща́яся, / но возврати́вся к благоутро́бному Отцу́, / взыва́ю со слеза́ми: / приими́ мя я́ко нае́мника / припа́дающа человеколю́бию Твоему, // и спаси́ мя.

И ныне, Богородичен:

Творе́ц и Изба́витель мой, Пречи́стая, / Христо́с Госпо́дь из Твоих ложе́сн проше́д, / в мя оболки́йся, / пе́рвыя кля́твы Ада́ма свободи́. / Те́мже Ти, Всечи́стая, / я́ко Бо́жии Ма́тери же и Де́ве, / вои́стинну вопие́м немо́лчно: / ра́дуйся, а́нгельски, ра́дуйся Влады́чице, / предста́тельство и покро́ве, // и спасе́ние душ на́ших.

По Ны́не отпуща́еши:

тропарь Богоро́дице Де́во: трижды.

На утрени, на Бог Господь, тропарь воскресен дважды.

Слава, и ныне, Богородичен его.

По кафисмах седальны Осмогласника.

Таже полиелей, обычныя два псалма: припеваем же к сим и третий псалом, На река́х вавило́нских: с аллилуйею красною: Степенны и прокимен гласа.

Вся́кое дыха́ние. Евангелие утреннее. Таже, Слава, глас 8:

Покая́ния отве́рзи ми две́ри: и прочее, писано в неделю мимошедшую.

Канон воскресный, со ирмосом на 4, и крестовоскресный на 2, и Богородицы на 2, и Триоди на 6.

Катавасия Триоди, глас 2:

Песнь 1:

Моисе́йскую песнь восприи́мши, возопи́й, душе́: / Помо́щник и Покрови́тель бысть мне во спасе́ние, / сей мой Бог, / и просла́влю Его́.

Песнь 3:

Непло́дствовавший мой ум / плодоно́сен, Бо́же, покажи ми, / Де́лателю до́брых, Насади́телю благи́х, / благоутро́бием Твои́м.

Седален, глас 1.

Подобен: Гроб Твой:

Объя́тия Отча отве́рсти ми потщи́ся, / блу́дно ижди́х мое́ житие́, / на бога́тство неиждива́емое взира́яй щедро́т Твои́х, Спа́се, / ны́не обнища́вшее мое́ се́рдце не пре́зри. / Тебе́ бо, Го́споди, во умиле́нии зову́: // согреши́х, Отче, на не́бо и пре́д Тобо́ю.

Слава, тойже. И ныне, Богородичен:

Безневе́стная Чи́стая Богоро́дице Де́во, / еди́на ве́рных предста́тельнице и покро́ве, / бед и скорбе́й, и лю́тых обстоя́ний, всех свободи́, / на Тя наде́жды Отрокови́це иму́щих, // и ду́ши на́ша спаси́ Боже́ственными моли́твами Твои́ми.

Песнь 4:

Еже от Де́вы Твое́ рождество́ проро́к предзря́, / возпроповедаше, вопия: / слух Твой услышах и убояхся, / яко от юга и из горы́ святы́я приосене́нныя / прише́л еси́ Христе́.

Песнь 5:

Но́щи преше́дшей, прибли́жися де́нь, / и Свет ми́ру возсия́, / сего́ ра́ди хва́лят Тя Ангельстии чи́ни / и славосло́вят Тя вся́ческая.

Песнь 6:

Во глубине́ греховней содержимь есмь, Спасе, / и в пучине жите́йстей обурева́емь, / но, я́коже Ио́ну от зве́ря, / и мене́ от страсте́й возведи́ и спаси́ мя.

Кондак, глас 3:

Оте́ческия сла́вы Твоея́ удали́хся безу́мно, / в злых расточи́в, е́же ми пре́дал еси́ бога́тство. / Те́мже Ти блу́днаго глас приношу́: / согреши́х пред Тобо́ю, Отче ще́дрый, / приими́ мя ка́ющася, // и сотвори́ мя я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х.

Песнь 7:

Херуви́мы подража́юще, о́троцы / в пещи́ ликовствова́ху, вопию́ще: / благослове́н еси́, Бо́же, / я́ко и́стиною и судо́м наве́л еси́ сия́ вся грех ра́ди на́ших, / препетый и препрославленный во вся веки.

Песнь 8:

В купине́ Моисе́ю Де́вы чу́до / на Сина́йстей горе́ Прообрази́вшаго иногда́, / по́йте, благослови́те / и превозноси́те во вся ве́ки.

Таже, Честнейшую:

Песнь 9:

От земноро́дных кто слы́ша таково́е / или́ кто ви́де

когда́, / я́ко Де́ва обре́теся, во чре́ве иму́щая / и безболе́зненно Младе́нца поро́ждшая? / Таково́е Твое́ чу́до, и Тя, Чи́стая Богоро́дице, велича́ем.

Ексапостиларий Осмогласника. Таже Триоди.

На хвалитех стихиры Осмогласника воскресны, 4, и анатолиев 1, и Триоди, самогласны, 3.

Глас 2:

Стих: Хвали́те Его́ в кимва́лех доброгла́сных, хвали́те Его́ в кимва́лех восклица́ния, / вся́кое дыха́ние да хва́лит Го́спода.

Блу́днаго глас приноша́ю Ти, Го́споди: / согреши́х пред очи́ма Твои́ма, Благи́й, / расточи́х бога́тство Твои́х дарова́ний. // Но приими́ мя ка́ющася, Спа́се, и спаси́ мя.

Глас 4:

Стих: Воскресни́, Го́споди Бо́же мой, да вознесе́тся рука́ Твоя́, / не забу́ди убо́гих Твои́х до конца́.

Яко блу́дный сын приидо́х и аз, Ще́дре, / житие́ все ижди́вый во отше́ствии; / расточи́х бога́тство, е́же дал ми еси́, Отче: // приими́ мя ка́ющася, Бо́же, и поми́луй мя.

Глас 8:

Стих: Испове́мся Тебе́, Го́споди, всем се́рдцем мои́м, / пове́м вся чудеса́ Твоя́.

Ижди́х блу́дно оте́ческаго име́ния бога́тство, / и расточи́в, пуст бых, / в страну́ всели́вся лука́вых гра́ждан, / и ктому́ не терпя́ с ни́ми сожи́тельства, / обра́щься вопию́ Ти, ще́дрому Отцу́: / согреши́х на не́бо и пред Тобо́ю, / и несмь досто́ин нарещи́ся сын Твой; / сотвори́ мя я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х, // Бо́же, и поми́луй мя.

Слава, глас 6:

Отче Благи́й, удали́хся от Тебе́, не оста́ви мене́, / ниже́ непотре́бна покажи́ Ца́рствия Твоего́: / враг вселука́вый обнажи́ мя и взят мое́ бога́тство, / душе́вная дарова́ния блу́дно расточи́х. / Воста́в у́бо обра́щься к Тебе́, вопию́: / сотвори́ мя, я́ко еди́наго от нае́мник Твои́х; / мене́ ра́ди на кресте́ пречи́стеи Твои́ ру́це простры́й, / да лю́таго зве́ря исхити́ши мя, / и в пе́рвую оде́жду облече́ши мя, // я́ко еди́н Многоми́лостив.

И ныне: Преблагослове́нна еси́ Богоро́дице Де́во:

Славословие великое. Ектении и отпуст.

Стихира Евангельская, и час первый.

На Литургии,

блаженны Осмогласника, на 6, и от канона Триоди песнь 6я, на 4. Прокимен прилучившегося гласа. Апостол к коринфянам, зачало 135. Аллилуия гласа. Евангелие от Луки, зачало 79. Причастен: Хвали́те Го́спода с не́бес:


Источник: Воскресные службы постной Триоди / Е. Кустовский - Москва, Паломникъ, 2000. - 68 с.

Комментарии для сайта Cackle