Чин бла­го­сло­ве­ния жилища

При­шед иерей в дом, его­же бла­го­сло­ви­ти имать, со­вер­ша­ет ма­лое освя­ще­ние во­ды. Мо­жет же и име­ти с со­бою свя­щен­ную во­ду в со­су­де (аще по че­му­ли­бо не имать бы­ти освя­ще­ния во­ды в до­ме) и елей в дру­гом со­су­де, име­ю­ще­му же бы­ти на­ча­лу бла­го­сло­ве­ния, на ко­ейж­до от че­ты­рех стен да бу­дет крест на­пи­сан. По­сем на­чи­на­ет обычно:
Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки веков.
Чтец: Аминь. Сла­ва Те­бе, Бо­же наш, сла­ва Те­бе. Ца­рю Небес­ный: Три­свя­тое. Пре­свя­тая Тро­и­це: От­че наш: Свя­щен­ник: Яко Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй, 12. При­и­ди­те, по­кло­ним­ся: три­жды. Чтец: Аминь. Сла­ва Те­бе, Бо­же наш сла­ва Те­бе. Царь Небес­ный: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: Свя­щен­ник: Ибо Твоё есть Цар­ство: Хор: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй. (12) Сла­ва, и ныне: При­ди­те, по­кло­ним­ся: (3)

Пса­лом 90

Жи­вый в по­мо­щи Выш­ня­го, в кро­ве Бо­га небес­на­го во­дво­рит­ся. Ре­чет Гос­по­де­ви: за­ступ­ник мой еси и при­бе­жи­ще мое, Бог мой, и упо­ваю на Него. Яко Той из­ба­вит тя от се­ти лов­чи, и от сло­ве­се мя­теж­на, плещ­ма Сво­има осе­нит тя, и под кри­ле Его на­де­е­ши­ся, ору­жи­ем обы­дет тя ис­ти­на Его. Не убо­и­ши­ся от стра­ха нощ­на­го, от стре­лы ле­тя­щия во дни, от ве­щи во тьме пре­хо­дя­щия, от сря­ща и бе­са по­лу­ден­на­го. Па­дет от стра­ны тво­ей ты­ся­ща, и тьма одес­ную те­бе, к те­бе же не при­бли­жит­ся, оба­че очи­ма тво­има смот­ри­ши и воз­да­я­ние греш­ни­ков узри­ши. Яко Ты, Гос­по­ди, упо­ва­ние мое; Выш­ня­го по­ло­жил еси при­бе­жи­ще твое. Не при­и­дет к те­бе зло, и ра­на не при­бли­жит­ся те­ле­си тво­е­му, яко Ан­ге­лом Сво­им за­по­весть о те­бе, со­хра­ни­ти тя во всех пу­тех тво­их. На ру­ках воз­мут тя, да не ко­гда пре­ткне­ши о ка­мень но­гу твою; на ас­пи­да и ва­си­лис­ка на­сту­пи­ши, и по­пе­ре­ши льва и змия. Яко на Мя упо­ва, и из­бав­лю и; по­крыю и, яко позна имя Мое. Воз­зо­вет ко Мне, и услы­шу его, с ним есмь в скор­би, из­му его и про­слав­лю его, дол­го­тою дней ис­пол­ню его и яв­лю ему спа­се­ние Мое. Жи­ву­щий по­мо­щью Все­выш­не­го под кро­вом Бо­га небес­но­го во­дво­рит­ся. Ска­жет Гос­по­ду: “За­ступ­ник мой Ты и при­бе­жи­ще моё, Бог мой и упо­ваю на Него”. Ибо Он из­ба­вит те­бя от се­ти лов­цов и от ве­сти тре­вож­ной. За пле­ча­ми Сво­и­ми со­кро­ет те­бя, и под кры­лья­ми Его бу­дешь на­де­ять­ся, – как ору­жие окру­жит те­бя ис­ти­на Его. Не убо­ишь­ся от стра­ха ноч­но­го, от стре­лы, ле­тя­щей днём; от опас­но­сти, во тьме блуж­да­ю­щей, от несча­стья и де­мо­на по­лу­ден­но­го. Па­дёт ря­дом с то­бою ты­ся­ча, и де­сять ты­сяч спра­ва от те­бя, но к те­бе не при­бли­зят­ся. Толь­ко оча­ми тво­и­ми по­смот­ришь и воз­да­я­ние греш­ни­ков уви­дишь. Ибо Ты, Гос­по­ди, на­деж­да моя! Все­выш­не­го сде­лал ты при­бе­жи­щем тво­им. Не под­сту­пит­ся к те­бе зло, и бич не при­бли­зит­ся к шат­ру тво­е­му, ибо Он Ан­ге­лам Сво­им за­по­ве­да­ет о те­бе со­хра­нить те­бя на всех пу­тях тво­их, – на ру­ках по­не­сут те­бя, что­бы ты не спо­ткнул­ся о ка­мень но­гою тво­ею. На ас­пи­да и ва­си­лис­ка на­сту­пишь и по­пи­рать бу­дешь льва и дра­ко­на. “Ибо на Ме­ня он упо­вал, и из­бав­лю его, при­крою его, ибо он по­знал имя Моё. При­зо­вёт Ме­ня, и услы­шу его, с ним Я в скор­би, из­бав­лю его и про­слав­лю его, дол­го­ден­стви­ем ис­пол­ню его и яв­лю ему спа­се­ние Моё”.

По псал­ме же по­ют тро­парь, глас 8

Яко­же Зак­хе­е­ву до­му Тво­им, Хри­сте, вхо­дом спа­се­ние бысть, / си­це и ныне вхо­дом свя­щен­ных слу­жи­те­лей Тво­их, и с ни­ми свя­тых Ан­гел Тво­их, / мир Твой по­даждь до­му се­му, и ми­ло­стив­но бла­го­сло­ви его, / спа­сая и про­све­щая всех жи­ти хо­тя­щих в нем. Как до­му Зак­хея Тво­им, Хри­сте, вхо­дом спа­се­ние при­шло, / так и ныне вхо­дом свя­щен­ных слу­жи­те­лей Тво­их / и с ни­ми свя­тых Ан­ге­лов Тво­их, / мир Твой по­дай до­му се­му, / и ми­ло­сти­во бла­го­сло­ви его, / спа­сая и про­све­щая всех, жить хо­тя­щих в нем.
Су­щей же тра­пе­зе убру­сом по­кры­той, Еван­ге­лию и кре­сту на ней воз­ле­жа­щим, и све­щам го­ря­щим, и во­де свя­щен­ней и елею су­щим, став иерей к во­сто­ку ли­цем и рек: И свя­щен­ник, став ли­цом к во­сто­ку пе­ред сто­лом, по­кры­тым ска­тер­тью, на ко­то­ром ле­жат Еван­ге­лие и Крест, го­рят и све­чи и сто­ят освя­щен­ная во­да и елей, возглашает:
Свя­щен­ник: Гос­по­ду помолимся.

И лик: Гос­по­ди, помилуй.

Свя­щен­ник: Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

И чи­та­ет во все­услы­ша­ние сле­ду­ю­щую молитву

Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, из­во­ли­вый под сень Зак­хеа мы­та­ря вни­ти, и спа­се­ние то­му и все­му до­му его бы­вый; Сам и ныне зде жи­ти вос­хо­тев­шия, и на­ми недо­стой­ны­ми моль­бы Те­бе и мо­ле­ния при­но­ся­щия, от вся­ка­го зла невре­ди­мы со­блю­ди, бла­го­слов­ляя их и оби­та­ли­ще сие, и нена­ве­тен тех жи­вот вы­ну со­хра­няй, изобиль­но вся бла­гая Твоя им Тво­им бла­го­сло­ве­ни­ем на поль­зу по­да­ва­яй. Яко по­до­ба­ет Те­бе вся­кая сла­ва, честь и по­кло­не­ние, со без­на­чаль­ным Тво­им От­цем, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Жи­во­тво­ря­щим Тво­им Ду­хом, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Гос­по­ди Иису­се Хри­сте Бо­же наш, из­во­лив­ший под кров Зак­хея мы­та­ря вой­ти, и став­ший спа­се­ни­ем ему и все­му его до­му! Сам и ныне здесь жить же­ла­ю­щих и че­рез нас недо­стой­ных моль­бы и мо­ле­ния Те­бе при­но­ся­щих, от вся­ко­го зла невре­ди­мы­ми со­хра­ни, бла­го­слов­ляя их и это жи­ли­ще, и в без­опас­но­сти их жизнь все­гда со­хра­няй, изобиль­но все бла­га Твои им Тво­им бла­го­сло­ве­ни­ем на поль­зу по­да­вая. Ибо по­до­ба­ет Те­бе вся­кая сла­ва, честь и по­кло­не­ние со Без­на­чаль­ным Тво­им От­цом, и Пре­свя­тым, и Бла­гим, и Жи­во­тво­ря­щим Тво­им Ду­хом ныне, и все­гда и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Иерей: Мир всем.

Лик: И ду­хо­ви твоему.

Иерей: Гла­вы ва­ша Гос­по­де­ви приклоните.

Лик: Те­бе, Господи.

Свя­щен­ник: Мир всем.

Хор: И ду­ху твоему.

Свя­щен­ник: Гла­вы ва­ши пред Гос­по­дом приклоните.

Хор: Те­бе, Господи.

И чи­та­ет свя­щен­ник сле­ду­ю­щую молитву

Вла­ды­ко Гос­по­ди Бо­же наш, на вы­со­ких жи­вый и на сми­рен­ныя при­зи­ра­яй, до­мы со­зи­да­ти че­ло­ве­ком по­ве­ле­вый и бла­го­сло­ви­вый жи­ти в них, и спа­се­ние до­му Зак­хео­ву да­ро­ва­вый; Сам бла­го­сло­ви и дом сей, и в нем жи­ти хо­тя­щих стра­хом Тво­им огра­ди, и невре­ди­мых от со­про­тив­ных со­хра­ни, и бла­го­сло­ве­ние Твое с вы­со­ты жи­ли­ща Тво­е­го низ­посли им, и бла­го­сло­ви и умно­жи вся бла­гая в до­ме сем. Вла­ды­ка Гос­по­ди, Бо­же наш, на вы­со­тах жи­ву­щий и доль­нее ози­ра­ю­щий, до­ма стро­ить лю­дям по­ве­лев­ший и бла­го­сло­вив­ший жить в них, и спа­се­ние до­му Зак­хея да­ро­вав­ший! Сам бла­го­сло­ви и дом сей, и в нем же­ла­ю­щих жить стра­хом Тво­им огра­ди, и невре­ди­мы­ми от вра­гов со­хра­ни, и бла­го­сло­ве­ние Твое с вы­со­ты жи­ли­ща Тво­е­го нис­по­шли им, и бла­го­сло­ви и умножь все бла­га в до­ме сем.
Воз­глас: Твое бо есть, еже ми­ло­ва­ти и спа­са­ти ны, Бо­же наш, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Воз­глас: Ибо Ты ми­лу­ешь и спа­са­ешь нас, Бо­же наш, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху ныне, и все­гда, и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Абие же по­сем зна­ме­нав три­жды елей, гла­го­ля: Во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­та­го Ду­ха, аминь. И тот­час, три­жды осе­нив крест­ным зна­ме­ни­ем елей со сло­ва­ми: Во Имя От­ца, и Сы­на, и Свя­то­го Ду­ха. Аминь.

Чи­та­ет над ним сле­ду­ю­щую молитву

Гос­по­ди Бо­же наш, при­з­ри ныне ми­ло­стив­но на мо­лит­ву мене сми­рен­на­го и недо­стой­на­го ра­ба Тво­е­го, и низ­посли бла­го­дать Пре­свя­та­го Тво­е­го Ду­ха на елей сей, и освя­ти его, яко да бу­дет во освя­ще­ние ме­сту се­му и на нем со­ору­жен­ну до­му, и на про­гна­ние вся­кия со­про­тив­ныя си­лы и са­та­нин­ских на­ве­тов. Ты бо еси бла­го­слов­ля­яй и освя­ща­яй вся­че­ская, Хри­сте Бо­же наш, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Гос­по­ди Бо­же наш, при­з­ри ныне ми­ло­сти­во на мо­лит­ву ме­ня, сми­рен­но­го и недо­стой­но­го ра­ба Тво­е­го, и нис­по­шли бла­го­дать Пре­свя­то­го Тво­е­го Ду­ха на елей сей и освя­ти его, да бу­дет он во освя­ще­ние ме­сту се­му и на нем со­ору­жен­но­му до­му, и для из­гна­ния вся­кой враж­деб­ной си­лы и са­та­нин­ских коз­ней. Ибо Ты бла­го­слов­ля­ешь и освя­ща­ешь все, Хри­сте Бо­же наш, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, со Без­на­чаль­ным Тво­им От­цом, и Все­свя­тым, и Бла­гим, и Жи­во­тво­ря­щим Тво­им Ду­хом ныне, и все­гда, и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
По мо­лит­ве же взем­лет свя­щен­ную во­ду, и кро­пит ею вся сте­ны до­ма окрест и вся кле­ти его, глаголя: По­сле же мо­лит­вы бе­рет освя­щен­ную во­ду и кро­пит ею все сте­ны до­ма кру­гом и все по­ме­ще­ния его со словами:
Во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­та­го Ду­ха, окроп­ле­ни­ем во­ды сея свя­щен­ныя, в бег­ство да пре­тво­рит­ся вся­кое лу­ка­вое бе­сов­ское дей­ство, аминь. Во Имя От­ца, и Сы­на, и Свя­то­го Ду­ха, окроп­ле­ни­ем этой во­ды свя­щен­ной в бег­ство да об­ра­тит­ся все злое бе­сов­ское дей­ствие. Аминь.
Окро­пив же все, взем елей, по­ма­зу­ет им сте­ны до­ма, иде­же есть крест на­пи­сан в сре­дине его, на­чен от во­сточ­ныя сте­ны до­ма, по­сем и за­пад­ную, и по сих се­вер­ную, в ко­нец же юж­ную сте­ну, над ко­ейж­до глаголет: Окро­пив же все и взяв елей, по­ма­зы­ва­ет им сте­ны до­ма, где на­чер­тан крест, в се­ре­дине его, на­чав от во­сточ­ной сте­ны до­ма, за­тем за­пад­ную, по­сле то­го се­вер­ную, под ко­нец же юж­ную сте­ну, при каж­дом по­ма­за­нии говоря:
Бла­го­слов­ля­ет­ся дом сей по­ма­за­ни­ем свя­та­го елеа се­го, во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­та­го Ду­ха, аминь. Бла­го­слов­ля­ет­ся дом сей по­ма­за­ни­ем свя­то­го елея се­го, во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­то­го Ду­ха. Аминь.
По со­вер­ше­нии по­ма­за­ния еле­ем, воз­жи­га­ют све­щи пред ки­имж­до кре­стом, на ко­ейж­до стене. Се­му же бы­ва­ю­щу, пев­цы поют: По­сле же по­ма­за­ния еле­ем за­жи­га­ют све­чи пе­ред каж­дым кре­стом на каж­дой стене. При этом пев­цы поют:

Сти­хи­ра, глас 5

Бла­го­сло­ви, Гос­по­ди, дом сей, / и ис­пол­ни его зем­ных Тво­их благ, / и в нем бла­го­чест­но жи­ти хо­тя­щих / от вся­ка­го зла­го об­сто­я­ния невре­жден­ных со­хра­ни, / и вся­кое изоби­лие небес­на­го и зем­на­го Тво­е­го бла­го­сло­ве­ния тем да­руй, / и яко щедр по­ми­луй, / по ве­ли­цей Тво­ей милости. Бла­го­сло­ви, Гос­по­ди, дом сей, / и ис­пол­ни его зем­ных Тво­их благ, / и в нем бла­го­че­сти­во жить хо­тя­щих / от вся­кой злой на­па­сти невре­ди­мы­ми со­хра­ни, / и вся­кое изоби­лие небес­ных и зем­ных бла­го­сло­ве­ний Тво­их им да­руй, / и, как Со­стра­да­тель­ный, по­ми­луй / по ве­ли­кой Тво­ей милости.
По окон­ча­нии по­ма­за­ния, ста­но­вит­ся иерей ли­цем к во­сто­ком, и аще из­во­лит, чтет Еван­ге­лие, рек: По­сле же по­ма­за­ния ста­но­вит­ся свя­щен­ник ли­цом к во­сто­ку и, ес­ли хо­чет, мо­жет про­чи­тать Евангелие.
Иерей: Пре­муд­рость, про­сти, услы­шим свя­та­го Еван­ге­лиа. Мир всем. Свя­щен­ник: Пре­муд­рость! Ста­нем бла­го­го­вей­но. Услы­шим свя­тое Еван­ге­лие. Мир всем.
Лю­дие: И ду­хо­ви твоему.

Иерей: От Лу­ки свя­та­го Еван­ге­лиа чтение.

Лик: Сла­ва Те­бе, Гос­по­ди, сла­ва Тебе.

Иерей: Вонмем.

Хор: И ду­ху твоему.

Свя­щен­ник: От Лу­ки свя­то­го Еван­ге­лия чтение.

Хор: Сла­ва Те­бе, Гос­по­ди, сла­ва Тебе.

Свя­щен­ник: Бу­дем внимать.

Еван­ге­лие от Лу­ки, за­ча­ло 94

Во вре­мя оно, при­и­де Иисус во Иери­хон. И се муж на­ри­ца­е­мый Зак­хей, и сей бе ста­рей мы­та­рем, и той бе бо­гат. И ис­ка­ше ви­де­ти Иису­са, кто есть, и не мо­жа­ше от на­ро­да, яко воз­рас­том мал бе. И пре­ди­тек воз­ле­зе на яго­ди­чи­ну, да ви­дит, яко ту­де хо­тя­ше ми­ну­ти. И яко при­и­де на ме­сто, воз­зрев Иисус, ви­дев его, и ре­че к нему: Зак­хее, пот­щав­ся сле­зи, днесь бо в до­му тво­ем по­до­ба­ет Ми бы­ти. И пот­щав­ся сле­зе, и при­ят Его ра­ду­я­ся. И ви­дев­ше вси роп­та­ху, гла­го­лю­ще, яко ко греш­ну му­жу вни­де ви­та­ти. Став же Зак­хей ре­че ко Гос­по­ду: се пол име­ния мо­е­го, Гос­по­ди, дам ни­щим: и аще ко­го чим оби­дех, воз­вра­щу чет­ве­ри­цею. Ре­че же к нему Иисус, яко днесь спа­се­ние до­му се­му бысть, зане и сей сын Ав­ра­амль есть. При­и­де бо Сын Че­ло­вечь взыс­ка­ти и спа­сти погибшаго. В то вре­мя во­шел Иисус в Иери­хон. И вот был че­ло­век, по име­ни Зак­хей, и он был стар­ший мы­тарь, и был он бо­гат. И ста­рал­ся он уви­деть Иису­са, кто Он, и не мог из-за тол­пы, по­то­му что был ро­стом мал. И за­бе­жав впе­ред, влез на си­ко­мо­ру, что­бы уви­деть Его, так как Он дол­жен был про­хо­дить той до­ро­гой. И при­дя на это ме­сто, Иисус по­смот­рел на­верх и ска­зал ему: Зак­хей, по­спе­ши слезть; ибо се­го­дня на­до Мне быть у те­бя в до­ме. И он слез по­спеш­но, и при­нял Его с ра­до­стью. И уви­дев, все на­ча­ли роп­тать и го­во­ри­ли: Он оста­но­вил­ся у че­ло­ве­ка греш­ни­ка. А Зак­хей встал и ска­зал Гос­по­ду: вот, по­ло­ви­ну то­го, что имею, Гос­по­ди, я даю ни­щим, и ес­ли у ко­го что непра­вед­но вы­ну­дил, воз­ме­щу вчет­ве­ро. И ска­зал ему Иисус: ныне при­шло спа­се­ние до­му се­му, по­то­му что и он сын Ав­ра­амов. Ибо Сын Че­ло­ве­че­ский при­шел взыс­кать и спа­сти по­гиб­шее. Лк 19: 1–10
Лик: Сла­ва Те­бе, Гос­по­ди, сла­ва Тебе. Хор: Сла­ва Те­бе, Гос­по­ди, сла­ва Тебе!

И тот­час чи­та­ют пса­лом 100

Ми­лость и суд вос­пою Те­бе, Гос­по­ди. Пою и ра­зу­мею в пу­ти непо­рочне, ко­гда при­и­де­ши ко мне? Пре­хож­дах в незло­бии серд­ца мо­е­го по­сре­де до­му мо­е­го. Не пред­ла­гах пред очи­ма мо­има вещь за­ко­но­пре­ступ­ную: тво­ря­щыя пре­ступ­ле­ние воз­не­на­ви­дех. Не при­льпе мне серд­це строп­ти­во, укло­ня­ю­ща­го­ся от мене лу­ка­ва­го не по­знах. Окле­ве­та­ю­ща­го тай ис­крен­ня­го сво­е­го, се­го из­го­нях: гор­дым оком, и несы­тым серд­цем, с сим не ядях. Очи мои на вер­ныя зем­ли, по­са­жда­ти я со мною: хо­дяй по пу­ти непо­роч­ну, сей ми слу­жа­ше. Не жи­вя­ше по­сре­де до­му мо­е­го тво­ряй гор­ды­ню, гла­го­ляй непра­вед­ная, не ис­прав­ля­ше пред очи­ма мо­има. Во утрия из­би­вах вся греш­ныя зем­ли, еже по­тре­би­ти от гра­да Гос­под­ня вся де­ла­ю­щыя беззаконие. Ми­лость и суд вос­пою Те­бе, Гос­по­ди. Бу­ду петь и вни­мать на пу­ти непо­роч­ном: ко­гда Ты при­дёшь ко мне? Я хо­дил в без­зло­бии серд­ца мо­е­го по­сре­ди до­ма мо­е­го. Не до­пус­кал пред гла­за мои де­ла за­ко­но­пре­ступ­но­го, тво­ря­щих пре­ступ­ле­ния воз­не­на­ви­дел; не при­ста­ло ко мне серд­це строп­ти­вое, из­бе­га­ю­ще­го ме­ня зло­го я не за­ме­чал; тай­но кле­ве­щу­ще­го на ближ­не­го сво­е­го – его из­го­нял, с гор­дым оком и нена­сыт­ным серд­цем – с ним вме­сте не вку­шал. Очи мои – на вер­ных зем­ли, что­бы си­деть им ря­дом со мною, хо­дя­щий по пу­ти непо­роч­но­му, он мне слу­жил. Не жил сре­ди до­ма мо­е­го по­сту­па­ю­щий над­мен­но, го­во­ря­щий неправ­ду не пре­успе­вал пред оча­ми мо­и­ми. По утрам умерщ­влял я всех греш­ни­ков зем­ли, что­бы ис­тре­бить из гра­да Гос­под­ня всех де­ла­ю­щих беззаконие.
Иерей же ка­дит весь дом. По сем же гла­го­лет ек­те­нию сию: Свя­щен­ник же, по­ка чи­та­ет­ся пса­лом, ка­дит весь дом, и по­сле то­го воз­гла­ша­ет сле­ду­ю­щую ек­те­нию:
По­ми­луй нас, Бо­же, по ве­ли­цей ми­ло­сти Тво­ей, мо­лим Ти ся, услы­ши и помилуй. По­ми­луй нас, Бо­же, по ве­ли­кой ми­ло­сти Тво­ей, мо­лим­ся Те­бе, услышь и помилуй.
Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй. Три­жды. Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3)

И про­чее; при­бав­ля­ет и следующее:

Еще мо­лим­ся о еже низ­по­сла­ти бла­го­сло­ве­ние Свое на дом сей и на ра­ба Сво­е­го [или ра­бу Свою] имя­рек, и на всех в нем бла­го­чест­но жи­ти хо­тя­щих, и по­сла­ти им Ан­ге­ла Сво­е­го ми­ло­сти­ва, со­блю­да­ю­ща и со­хра­ня­ща их от вся­ка­го зла, и на­став­ля­ю­ща к де­ла­нию всех доб­ро­де­те­лей, и ко ис­пол­не­нию свя­тых Хри­сто­вых за­по­ве­дей. и о еже со­хра­ни­ти их от гла­да, гу­би­тель­ства, тру­са, по­то­па, ог­ня, ме­ча и на­ше­ствия ино­пле­мен­ник, и вся­кия смер­то­нос­ныя ра­ны, и да­ро­ва­ти им здра­вие, и дол­го­ден­стви­ем огра­ди­ти их, и во всем уго­бзи­ти, рцем вси: Гос­по­ди, услы­ши и помилуй. Еще мо­лим­ся да нис­по­шлет Гос­подь Бог бла­го­сло­ве­ние Свое на дом сей и на ра­бов сих (име­на их), и на всех, кто в нем бу­дет бла­го­че­сти­во жить, и да по­шлет им Ан­ге­ла Сво­е­го ми­ло­сти­во­го, со­блю­да­ю­ще­го и со­хра­ня­ю­ще­го их от вся­ко­го зла, и на­став­ля­ю­ще­го их к со­вер­ше­нию всех доб­ро­де­те­лей и к ис­пол­не­нию свя­тых Хри­сто­вых за­по­ве­дей, и о со­хра­не­нии их от го­ло­да, мо­ра, зем­ле­тря­се­ния, на­вод­не­ния, ог­ня, ме­ча и на­ше­ствия ино­пле­мен­ни­ков, и вся­ко­го смер­то­нос­но­го по­ра­же­ния, и о да­ро­ва­нии им здра­вия, и об ограж­де­нии их дол­го­ден­стви­ем, и да име­ют они во всем изоби­лие, воз­гла­сим все: Гос­по­ди, услышь и помилуй.
Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй. Три­жды.

Еще мо­лим­ся за всю бра­тию и за вся христианы.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3)

Еще мо­лим­ся за всю бра­тию и за всех христиан.

Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй. Три­жды.

Воз­глас: Услы­ши ны, Бо­же Спа­си­те­лю наш, упо­ва­ние всех кон­цев зем­ли, и су­щих в мо­ри да­ле­че, и ми­ло­стив, ми­ло­стив бу­ди, Вла­ды­ко, о гре­сех на­ших, и по­ми­луй ны: ми­ло­стив бо и че­ло­ве­ко­лю­бец Бог еси, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3)

Воз­глас: Услышь нас Бо­же, Спа­си­тель наш, на­деж­да всех кон­цов зем­ли и тех, кто да­ле­ко в мо­ре, и ми­ло­стив, ми­ло­стив будь Вла­ды­ка ко гре­хам на­шим, и по­ми­луй нас. Ибо Ты – ми­ло­сти­вый и че­ло­ве­ко­лю­би­вый Бог, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда и во ве­ки ве­ков. Аминь.

Лик: Аминь.

И тво­рит днев­ный обыч­ный от­пуст, и мно­го­лет­ство­вав до­му вла­ды­це, от­хо­дит во сво­я­си, бла­го­да­ря Бога.

Хор: Аминь.

И го­во­рит обыч­ный днев­ной от­пуст и воз­гла­ша­ет многолетие.

Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки