По­сле­до­ва­ние обручения

ПО­СЛЕ­ДО­ВА­НИЕ ОБРУЧЕНИЯ

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
По Бо­же­ствен­ной ли­тур­гии, свя­щен­ни­ку сто­я­щу в свя­ти­ли­щи, пред­сто­ят хо­тя­щии спря­га­ти­ся пред свя­ты­ми дверь­ми: муж убо одес­ную, же­на же ошу­юю. Ле­жат же на дес­ней стране свя­тыя тра­пезы перст­ни их два, зла­тый и среб­ря­ный, среб­ря­ный убо укло­ня­я­ся к дес­ным, зла­тый же к ле­вым, близ друг дру­га. Свя­щен­ник же на­зна­ме­ну­ет гла­вы но­во­не­вест­ных три­жды, и да­ет им све­щи воз­жжен­ны, и введ я внутрь хра­ма, ка­дит крестовидно. По­сле Бо­же­ствен­ной Ли­тур­гии свя­щен­ник ста­но­вит­ся в хра­ме, а же­ла­ю­щие со­еди­нить­ся [уза­ми бра­ка] сто­ят пред свя­ты­ми две­ря­ми, [ве­ду­щи­ми из при­тво­ра в храм]: муж с пра­вой сто­ро­ны, а же­на с ле­вой. На пра­вой же сто­роне свя­той тра­пезы ле­жат ря­дом два их перст­ня, зо­ло­той и се­реб­ря­ный: се­реб­ря­ный к пра­вой сто­роне, зо­ло­той же к ле­вой. Свя­щен­ник же, вый­дя в при­твор, три­жды осе­ня­ет [крест­ным зна­ме­ни­ем] го­ло­вы но­во­брач­ных, и да­ет им за­жжен­ные све­чи, и вве­дя их внутрь хра­ма, ка­дит крестообразно.

[И спра­ши­ва­ет их свя­щен­ник о их со­гла­сии: же­ла­ет ли неве­ста же­ни­ха, так­же и же­них невесту.]

И гла­го­лет­ся от диа­ко­на: Бла­го­сло­ви, Владыко. За­тем диа­кон воз­гла­ша­ет: Бла­го­сло­ви, владыка!
И свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки веков!
Лик: Аминь. Хор: Аминь.

Ек­те­ния великая

Диа­кон: Ми­ром Гос­по­ду помолимся. Диа­кон: В ми­ре Гос­по­ду помолимся.
Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О свыш­нем ми­ре и спа­се­нии душ на­ших, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О ми­ре свы­ше и о спа­се­нии душ на­ших Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О ми­ре все­го мi­ра, бла­го­сто­я­нии свя­тых Бо­жи­их церк­вей и со­еди­не­нии всех, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О ми­ре все­го мi­ра, бла­го­ден­ствии свя­тых Бо­жи­их Церк­вей и о со­еди­не­нии всех Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О свя­тем хра­ме сем и с ве­рою, бла­го­го­ве­ни­ем и стра­хом Бо­жи­им вхо­дя­щих в онь, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О свя­том хра­ме сем и о всех, с ве­рою, бла­го­го­ве­ни­ем и стра­хом Бо­жи­им вхо­дя­щих в него, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О Ве­ли­ком Гос­по­дине и от­це на­шем Свя­тей­шем Пат­ри­ар­хе (имя­рек), и о гос­по­дине на­шем прео­свя­щен­ней­шем мит­ро­по­ли­те (или ар­хи­епи­ско­пе, или епи­ско­пе) (имя­рек), чест­нем пре­сви­тер­стве, во Хри­сте диа­кон­стве, о всем при­чте и лю­дех, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О Ве­ли­ком Гос­по­дине и от­це на­шем Свя­тей­шем Пат­ри­ар­хе (имя) и о гос­по­дине на­шем (вы­со­ко)прео­свя­щен­ней­шем мит­ро­по­ли­те (или: ар­хи­епи­ско­пе или: епи­ско­пе — имя), по­чтен­ном пре­сви­тер­стве, во Хри­сте диа­кон­стве, о всём кли­ре и на­ро­де Бо­жи­ем Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О Бо­го­хра­ни­мей стране на­шей, вла­стех и во­ин­стве ея, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О Бо­го­хра­ни­мой стране на­шей, вла­стях и во­ин­стве её Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О ра­бе Бо­жии, имя­рек, и ра­бе Бо­жи­ей, имя­рек, ныне об­ру­ча­ю­щих­ся друг дру­гу, и о спа­се­нии их, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О ра­бе Бо­жи­ем (имя) и ра­бе Бо­жи­ей (имя), ныне об­ру­ча­ю­щих­ся друг дру­гу, и о спа­се­нии их Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О еже по­да­ти­ся им ча­дом в при­я­тие ро­да, и всем яже ко спа­се­нию про­ше­ни­ем, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

Да бу­дут да­ны им де­ти к про­дол­же­нию ро­да, и все, ко спа­се­нию про­си­мое, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О еже низ­по­сла­ти­ся им люб­ви со­вер­шен­ней, мир­ней, и по­мо­щи, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О нис­по­сла­нии им люб­ви со­вер­шен­ной, мир­ной, и по­мо­щи, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О еже со­хра­ни­ти­ся им в еди­но­мыс­лии и твер­дей ве­ре, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О бла­го­сло­ве­нии их в еди­но­мыс­лии и твер­дой ве­ре, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О еже бла­го­сло­ви­ти­ся им в непо­роч­ном жи­тель­стве, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

О со­хра­не­нии их в без­упреч­ной жиз­ни и по­ве­де­нии, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

Яко да Гос­подь Бог наш да­ру­ет им брак че­стен, и ло­же несквер­ное, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

Дабы Гос­подь Бог наш да­ро­вал им брак чест­ный и ло­же непо­роч­ное, Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

О из­ба­ви­ти­ся нам от вся­кия скор­би, гне­ва и нуж­ды, Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

Об из­бав­ле­нии нас от вся­кой скор­би, гне­ва, [бе­ды] и нуж­ды Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

За­сту­пи, спа­си, по­ми­луй и со­хра­ни нас, Бо­же, Тво­ею благодатию.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

За­щи­ти, спа­си, по­ми­луй и со­хра­ни нас, Бо­же, Тво­ею благодатью.

Лик: Гос­по­ди, помилуй.

Пре­свя­тую, пре­чи­стую, пре­бла­го­сло­вен­ную, слав­ную Вла­ды­чи­цу на­шу Бо­го­ро­ди­цу и Прис­но­де­ву Ма­рию со все­ми свя­ты­ми по­мя­нув­ше, са­ми се­бе и друг дру­га, и весь жи­вот наш Хри­сту Бо­гу предадим.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

Пре­свя­тую, пре­чи­стую, пре­бла­го­сло­вен­ную, слав­ную Вла­ды­чи­цу на­шу Бо­го­ро­ди­цу и Прис­но­де­ву Ма­рию со все­ми свя­ты­ми по­мя­нув, са­ми се­бя и друг дру­га, и всю жизнь на­шу Хри­сту Бо­гу предадим.

Лик: Те­бе, Господи.

Воз­гла­ше­ние: Яко по­до­ба­ет Те­бе вся­кая сла­ва, честь, и по­кло­не­ние, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков.

Хор: Те­бе, Господи.

Свя­щен­ник: Ибо по­до­ба­ет Те­бе вся сла­ва, честь и по­кло­не­ние, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда, и во ве­ки веков.

Лик: Аминь. Хор: Аминь.

Свя­щен­ник воз­гла­ша­ет сле­ду­ю­щую молитву

Бо­же веч­ный, раз­сто­я­ща­я­ся со­бра­вый в со­еди­не­ние, и со­юз люб­ве по­ло­жи­вый им нераз­ру­ши­мый: бла­го­сло­ви­вый Иса­а­ка и Ре­век­ку, и на­след­ни­ки я Тво­е­го обе­то­ва­ния по­ка­за­вый: Сам бла­го­сло­ви и ра­бы Твоя сия, имя­рек и имя­рек, на­став­ляя я на вся­кое де­ло благое. Бо­же веч­ный, раз­де­лен­ное со­брав­ший во­еди­но и уста­но­вив­ший со­юз люб­ви нерас­тор­жи­мый; бла­го­сло­вив­ший Иса­а­ка и Ре­век­ку, и на­след­ни­ка­ми Тво­е­го обе­то­ва­ния их явив­ший! Сам бла­го­сло­ви и этих ра­бов Тво­их (имя) и (имя), на­став­ляя их ко вся­ко­му доб­ро­му делу.
Яко ми­ло­сти­вый и че­ло­ве­ко­лю­бец Бог еси, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Ибо Ты – ми­ло­сти­вый и че­ло­ве­ко­лю­би­вый Бог, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда, и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Свя­щен­ник: Мир всем.

Лик: И ду­хо­ви твоему.

Диа­кон: Гла­вы ва­ша Гос­по­де­ви приклоните.

Лик: Те­бе Господи.

Свя­щен­ник: Мир всем!

Хор: И ду­ху твоему.

Диа­кон: Гла­вы ва­ши пред Гос­по­дом преклоните!

Хор: Те­бе, Господи.

Свя­щен­ник: Гос­по­ди Бо­же наш, от язык пре­доб­ру­чи­вый Цер­ковь де­ву чи­стую, бла­го­сло­ви об­ру­че­ние сие, и со­еди­ни, и со­хра­ни ра­бы Твоя сия в ми­ре и единомыслии. Свя­щен­ник: Гос­по­ди Бо­же наш, Цер­ковь из всех на­ро­дов де­вой чи­стою с Со­бою пре­доб­ру­чив­ший, бла­го­сло­ви это об­ру­че­ние, и со­еди­ни и со­хра­ни этих ра­бов Тво­их в ми­ре и единомыслии.
Те­бе бо по­до­ба­ет вся­кая сла­ва, честь и по­кло­не­ние, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Ибо по­до­ба­ет Те­бе вся сла­ва, честь и по­кло­не­ние, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда, и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.
Та­же взем свя­щен­ник перст­ни, да­ет пер­вее му­жу зла­тый, та­же среб­ря­ный жене. И гла­го­лет му­жу: Об­ру­ча­ет­ся раб Бо­жий, имя­рек, ра­бе Бо­жи­ей, имя­рек, во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­та­го Ду­ха, аминь. За­тем свя­щен­ник, взяв перст­ни, да­ет спер­ва му­жу зо­ло­той и го­во­рит ему: Об­ру­ча­ет­ся раб Бо­жий (имя) с ра­бою Бо­жи­ей (имя), во имя От­ца и Сы­на и Свя­то­го Ду­ха. Аминь. (три­жды)

И при этом [три­жды] на­чер­ты­ва­ет перст­нем крест на го­ло­ве его.

Та­же и жене гла­го­лет: Об­ру­ча­ет­ся ра­ба Бо­жия, имя­рек, ра­бу Бо­жию, имя­рек, во имя От­ца, и Сы­на, и Свя­та­го Ду­ха, аминь. За­тем, взяв се­реб­ря­ный, го­во­рит и жене: Об­ру­ча­ет­ся ра­ба Бо­жия (имя) с ра­бом Бо­жи­им (имя), во имя От­ца и Сы­на и Свя­то­го Ду­ха. Аминь. (три­жды)
И егда ре­чет на еди­ном ко­емж­до три­жды, тво­рит крест перст­нем на гла­вах их: и на­ла­га­ет я на дес­ных их пер­стех. Та­же из­ме­ня­ет перст­ни но­во­не­вест­ных восприемник. И ко­гда ска­жет каж­до­му эти сло­ва три­жды, на­чер­ты­вая крест перст­нем на гла­вах их, он на­де­ва­ет им перст­ни на пер­сты пра­вой ру­ки. За­тем вос­при­ем­ник [три­жды] об­ме­ни­ва­ет перст­ни новобрачных.
Диа­кон: Гос­по­ду помолимся.

Лик: Гос­по­ди помилуй.

Диа­кон: Гос­по­ду помолимся.

Хор: Гос­по­ди, помилуй.

Свя­щен­ник про­из­но­сит сле­ду­ю­щую молитву

Гос­по­ди Бо­же наш, от­ро­ку пат­ри­ар­ха Ав­ра­ама сше­ство­ва­вый в сре­до­ре­чии, по­сы­лая уне­ве­сти­ти гос­по­ди­ну его Иса­а­ку же­ну, и хо­да­тай­ством во­до­но­ше­ния об­ру­чи­ти Ре­век­ку от­кры­вый. Сам бла­го­сло­ви об­ру­че­ние ра­бов Тво­их, се­го имя­рек, и сея имя­рек, и утвер­ди еже у них гла­го­лан­ное сло­во: утвер­ди я еже от Те­бе свя­тым со­еди­не­ни­ем. Ты бо из на­ча­ла со­здал еси му­же­ский пол и жен­ский, и от Те­бе со­че­та­ва­ет­ся му­жу же­на, в по­мощь и в вос­при­я­тие ро­да че­ло­ве­ча. Сам убо Гос­по­ди Бо­же наш, по­сла­вый ис­ти­ну в на­сле­дие Твое, и обе­то­ва­ние Твое на ра­бы Твоя, от­цы на­ша, в ко­емж­до ро­де и ро­де из­бран­ныя Твоя. При­з­ри на ра­ба Тво­е­го имя­рек, и на ра­бу Твою имя­рек, и утвер­ди об­ру­че­ние их в ве­ре и еди­но­мыс­лии, и ис­тине, и люб­ви. Ты бо Гос­по­ди по­ка­зал еси да­ти­ся об­ру­че­нию и утвер­жда­ти­ся во всем. Перст­нем да­де­ся власть Иоси­фу во Егип­те; перст­нем про­сла­ви­ся Да­ни­ил во стране Ва­ви­лон­стей; перст­нем яви­ся ис­ти­на Фа­ма­ры; перст­нем Отец наш Небес­ный щедр бысть на Сы­на Сво­е­го: да­ди­те бо, гла­го­лет, пер­стень на дес­ни­цу Его, и за­клав­ше тель­ца упи­тан­на­го, яд­ше воз­ве­се­лим­ся. Са­ма дес­ни­ца Твоя, Гос­по­ди, Мо­и­сея во­ору­жи в Черм­нем мо­ри; сло­вом бо Тво­им ис­тин­ным небе­са утвер­ди­ша­ся и зем­ля ос­но­ва­ся, и дес­ни­ца раб Тво­их бла­го­сло­вит­ся сло­вом Тво­им дер­жав­ным, и мыш­цею Тво­ею вы­со­кою. Сам убо и ныне, Вла­ды­ко, бла­го­сло­ви перст­ней по­ло­же­ние сие бла­го­сло­ве­ни­ем Небес­ным, и Ан­гел Твой да преды­дет пред ни­ми вся дни жи­во­та их. Гос­по­ди, Бо­же наш, слу­ге пат­ри­ар­ха Ав­ра­ама со­пут­ство­вав­ший в Ме­со­по­та­мии, ко­гда тот был по­слан взять гос­по­ди­ну сво­е­му Иса­а­ку же­ну, и по­сред­ством чер­па­ния во­ды об­ру­че­ние его с Ре­век­кой от­крыв­ший! Сам бла­го­сло­ви об­ру­че­ние ра­бов Тво­их, это­го (имя), и этой (имя), и утвер­ди ска­зан­ное ими сло­во, укре­пи их ис­хо­дя­щим от Те­бя свя­тым со­еди­не­ни­ем: ибо Ты от на­ча­ла со­здал муж­ской пол и жен­ский, и по во­ле Тво­ей со­че­та­ет­ся с му­жем же­на в по­мощь ему и для про­дол­же­ния ро­да че­ло­ве­че­ско­го. Ты же Сам, Гос­по­ди Бо­же наш, нис­по­слав­ший ис­ти­ну на­сле­дию Тво­е­му, и обе­то­ва­ние Твое –ра­бам Тво­им, от­цам на­шим, в каж­дом ро­де и ро­де из­бран­ным То­бою, воз­зри на ра­ба Тво­е­го (имя) и на ра­бу Твою (имя), и утвер­ди об­ру­че­ние их в ве­ре, и еди­но­мыс­лии, и ис­тине, и люб­ви. Ибо Ты, Гос­по­ди, ука­зал вру­чать в за­лог коль­цо и тем утвер­ждать вся­кое де­ло. Перст­нем да­на бы­ла власть Иоси­фу в Егип­те; перст­нем про­слав­лен был Да­ни­ил в стране Ва­ви­лон­ской; перст­нем от­кры­лась право­та Фа­ма­ри; перст­нем Отец наш небес­ный явил ми­ло­сер­дие к блуд­но­му сы­ну Сво­е­му; ибо го­во­рит Он: «Дай­те пер­стень на пра­вую ру­ку его и, при­ве­дя окорм­лен­но­го те­лен­ка, за­ко­ли­те, – бу­дем есть и воз­ве­се­лим­ся!» Са­ма дес­ни­ца Твоя, Гос­по­ди, во­ору­жи­ла Мо­и­сея в Крас­ном мо­ре; ибо сло­вом Тво­им ис­тин­ным небе­са утвер­ди­лись, и бы­ла ос­но­ва­на зем­ля, и дес­ни­ца ра­бов Тво­их бла­го­сло­вит­ся сло­вом Тво­им мо­гу­ще­ствен­ным и мыш­цею Тво­ею вы­со­кою. Ты же, Вла­ды­ка, и ныне Сам бла­го­сло­ви это воз­ло­же­ние перст­ней бла­го­сло­ве­ни­ем небес­ным, и Ан­гел Твой да пред­ше­ству­ет им во все дни жиз­ни их.
Яко Ты еси бла­го­слов­ля­яй и освя­ща­яй вся­че­ская, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Ибо Ты бла­го­слов­ля­ешь и освя­ща­ешь все, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда, и во ве­ки веков.
Лик: Аминь. Хор: Аминь.

Тот­час диа­кон воз­гла­ша­ет ектению

По­ми­луй нас, Бо­же, по ве­ли­цей ми­ло­сти Тво­ей, мо­лим Ти ся, услы­ши и помилуй. По­ми­луй нас, Бо­же, по ве­ли­кой ми­ло­сти Тво­ей, мо­лим­ся Те­бе, услышь и помилуй.
Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

Еще мо­лим­ся о Ве­ли­ком Гос­по­дине и от­це на­шем Свя­тей­шем Пат­ри­ар­хе имя­рек, и о гос­по­дине на­шем прео­свя­щен­ней­шем мит­ро­по­ли­те (или ар­хи­епи­ско­пе, или епи­ско­пе) (имя­рек), и о всей во Хри­сте бра­тии нашей.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй (3).

Ещё мо­лим­ся о Ве­ли­ком Гос­по­дине и от­це на­шем Свя­тей­шем Пат­ри­ар­хе (имя) и о гос­по­дине на­шем (вы­со­ко)прео­свя­щен­ней­шем мит­ро­по­ли­те (или: ар­хи­епи­ско­пе или: епи­ско­пе — имя), и о всём во Хри­сте брат­стве нашем.

Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

Еще мо­лим­ся о Бо­го­хра­ни­мей стране на­шей, вла­стех и во­ин­стве ея, да ти­хое и без­молв­ное жи­тие по­жи­вем во вся­ком бла­го­че­стии и чистоте.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй (3).

Ещё мо­лим­ся о Бо­го­хра­ни­мой стране на­шей, вла­стях и во­ин­стве её, да тихую и без­мя­теж­ную жизнь про­ве­дём во вся­ком бла­го­че­стии и чистоте.

Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

Еще мо­лим­ся о ра­бех Бо­жи­их имя­рек, и имя­рек, об­ру­ча­ю­щих­ся друг другу.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй (3).

Еще мо­лим­ся о ра­бах Бо­жи­их (имя) и (имя), об­ру­ча­ю­щих­ся друг другу.

Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

Еще мо­лим­ся за всю бра­тию и за вся христианы.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй (3).

Еще мо­лим­ся за всю бра­тию и за всех христиан.

Лик: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды.

Воз­глас: Яко ми­ло­стив и че­ло­ве­ко­лю­бец Бог еси, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но, и во ве­ки веков.

Хор: Гос­по­ди, по­ми­луй (3).

Воз­глас: Ибо Ты – ми­ло­сти­вый и че­ло­ве­ко­лю­би­вый Бог, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и все­гда, и во ве­ки веков.

Лик: Аминь.

Та­же отпуст.

Хор: Аминь.

За­тем, ес­ли Вен­ча­ние в этот день не совершается:

Диа­кон: Пре­муд­рость! И да­лее все по уста­ву, и отпуст.

Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки