Акафист святой великомученице Евфимии Всехвальной

Великомученица Евфимия Всехвальная, Халкидонская

Кондак 1

Избран­ней и вен­чан­ней деве муче­ни­це, истин­ней поклон­ни­це суща­го на Небе­сех истин­на­го Бога, неве­сте Хри­сто­вой Евфи­мии, от сер­дец уми­лен­ных похваль­ное пение вос­по­им. Ты же, яко все­х­валь­ная побе­ди­тель­ни­це и низ­ло­жи­тель­ни­це вра­га лука­ва­го, от вся­ких нас бед защи­ти, Гос­по­да о нас прис­но умо­ляя, да зовем ти:

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Икос 1

Анге­лом чисто­тою души сво­ея упо­до­би­ла­ся еси, свя­тая дево Евфи­мие, с ними же ныне в свет­ло­сти неиз­ре­чен­ней лику­е­ши и от тру­дов сво­их почи­ва­е­ши. Тем­же, не забу­ди и нас, живу­щих на зем­ли, да и мы спо­до­бим­ся при­част­ни­ца­ми сла­вы Божия яви­ти­ся, пою­щии ти:

Радуй­ся, от роди­те­лей бла­го­че­сти­вих рожденная.

Радуй­ся, бла­го­че­стию ими наученная.

Радуй­ся, кра­со­тою сво­ею анге­лам уподобившаяся.

Радуй­ся, бла­го­род­ным про­ис­хож­де­ни­им сво­им не возгордившаяся.

Радуй­ся, яко в послу­ша­нии Гос­по­ду сво­е­му слав­но пожи­ла еси.

Радуй­ся, яко Его всем серд­цем сво­им пла­менне воз­лю­би­ла еси.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 2

Видя­ще нече­сти­вий Дио­кле­ти­ан, яко хри­сти­ане гну­ша­ху­ся жерт­вы идо­лом бого­мерз­ким воз­да­ва­ти, пове­ле пре­да­ва­ти их на муче­ния лютыя. Ты же, все­х­валь­ная Евфи­мие, в тай­нем месте с соро­ка хри­сти­а­ны слу­же­ние Гос­по­ду наше­му Иису­су Хри­сту совер­ша­ла еси, чистым серд­цем Его сла­вя: Аллилуиа.

Икос 2

Силу веры сво­ея пока­зуя, куп­но с прис­ны­ми тво­и­ми, бого­лю­би­вая Евфи­мие, вле­ко­мая яко овца на закла­ние, небо­яз­нен­но пред мучи­те­лем сво­им ста­ла еси, даже до кро­ви постра­да­ти за Гос­по­да сво­е­го гото­вив­ша­я­ся. Тем­же, тако­вую кре­пость твою видя, вос­хва­ля­ем тя пении сими:

Радуй­ся, яко пове­ле­нию царе­ву не поко­ри­ла­ся еси.

Радуй­ся, яко тва­ри вме­сто Твор­ца не покло­ни­лася еси.

Радуй­ся, поклон­ни­цею истин­на­го Бога себя показавшая.

Радуй­ся, идо­лом мерз­ким жерт­ву не воздавшая.

Радуй­ся, льсти­вой речью царя не прельстившаяся.

Радуй­ся, от пути пря­мо­го, в рай веду­щий, не уклонившаяся.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 3

Верою сво­ею в муче­ни­их непо­ко­ле­би­ма бе, бла­жен­ная Евфи­мия, куп­но с тобою бо стра­дав­шыя, тако укреп­ля­ху тя, юную и пре­крас­ную: «Под­ви­зай­ся дево, Жени­ха Небес­на­го ради, под­ви­зай­ся стра­да­ни­им Ему уго­ди­ти, под­ви­зай­ся во сре­те­ние Его изы­ти с муд­ры­ми дева­ми, да воз­лю­бит Он тя, яко неве­сту Свою и вве­дет тя в чер­тог Свой, в нем же вос­по­е­ши Ему слад­це: Аллилуиа.»

Икос 3

Видя нече­сти­вый про­кон­сул тя, досто­бла­жен­ная Евфи­мие, в лике свя­тых муче­ни­ков, яко луно посре­ди звезд сияв­шую, аки волк хищ­ный похи­ти тя из Хри­сто­ва ста­да. Мы же, сло­ве­сам тво­им раду­я­ся: «Не оста­ви мене, все­лю­без­ней­ший Жени­ше мой, на Тя ток­мо наде­ю­щу­ся, не выдай зве­рем душу, любя­щую Тя и испо­ве­да­ю­щую имя Твое свя­тое, не дай вра­гу мое­му воз­ра­до­ва­ти­ся надо мною, укре­пи мя, немощ­ную рабу Твою, да не одо­ле­ет мя без­за­ко­ние», вос­пе­ва­ем ти:

Радуй­ся, к Богу за помо­щию взывавшая.

Радуй­ся, в руце Его спа­се­ние свое отдавшая.

Радуй­ся, яко на Гос­по­да упо­ва­ние свое воз­ло­жи­ла еси.

Радуй­ся, яко в отча­я­ние не впа­да­ла еси.

Радуй­ся, бла­го­да­тию Гос­по­да укрепившаяся.

Радуй­ся, пред мучи­те­лем не посрамившаяся.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 4

Вос­хо­тев к без­бо­жию сво­е­му обра­ти­ти тя, свя­тая Евфи­мие, мучи­тель лестию тя уло­ви­ти пот­щи­ся, абие с твер­до­стию отве­ща­ва­ла еси ему: «На Хри­ста мое­го ток­мо упо­ваю, яко не оста­вит мя и не оты­мет руку Сво­ея от мене и Ему Еди­но­му душой взы­ваю: Аллилуиа.»

Икос 4

Хотяй волю твою сло­ми­ти и к идо­лом мерз­ким при­к­ло­ни­ти, пове­ле нече­сти­вый мучи­тель твой на муче­ния тяж­кая тя отда­ти, непре­клон­ная в испо­ве­да­нии сво­ем Евфи­мие. Егда же слу­жи­те­лие при­вя­за­ху тя к коле­су со мно­же­ством ножей, ты крест­ным зна­ме­ни­ем осе­нив­ши ся, ко Гос­по­ду с усер­ди­ем моли­ла­ся еси: «Гос­по­ди, про­све­ще­ние души моея, при­и­ди ныне на помощь ми, да ура­зу­ме­ют вси, яко Ты еси Еди­ный Бог!» Тако­вое испо­ве­да­ние твое зря­ще, уми­лен­ны­ми серд­цы вопи­ем ти:

Радуй­ся, яко пыток мучи­те­ля не убо­я­ла­ся еси.

Радуй­ся, яко Гос­по­ду со тща­ни­ем моли­ла­ся еси.

Радуй­ся, кре­стом свя­тым себе осеняяй.

Радуй­ся, сим зна­ме­ни­ем вра­ги своя побеждаяй.

Радуй­ся, яко Выш­ня­го поло­жи­ла еси при­бе­жи­ще себе.

Радуй­ся, яко зло и рана не при­бли­жи­ся тебе.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 5

Бого­теч­ней звез­де упо­до­би­ла­ся еси, все­х­валь­ная Евфи­мие, егда ангель­ский свет осве­ти тя и ангел Божий сокру­ши коле­со и снем тя, раны исце­ли твоя. С ним же радост­но вос­пе­ла еси Богу, Его силу про­слав­ляя: Аллилуиа.

Икос 5

Видев­ши сие чудо мучи­тель и вси быв­шии тамо, в недо­уме­ние при­и­до­ша и мно­го чуду сему див­ля­ху­ся, оба­че не воз­мо­го­ша позна­ти креп­кую руку истин­на­го Бога: видя­ще бо не виде­ша и слы­ша­ще не ура­зу­ме­ша, ока­мене бо серд­це их. Мы же, силу Божию на тебе зря­ще, Богом воз­люб­лен­ная Евфи­мие, с радо­стию вос­пе­ва­ем ти:

Радуй­ся, силою Божи­ею чуде­са творяяй.

Радуй­ся, неве­ру­ю­щых исце­ле­ни­ем сво­им удивляяй.

Радуй­ся, анге­лом незри­мо охраняемая.

Радуй­ся, креп­кой мыш­цею Гос­под­ней укрепляемая.

Радуй­ся, яко во сла­ву Хри­ста под­ви­за­ла­ся еси.

Радуй­ся, яко испо­ве­да­ни­ем сво­им Гос­по­да про­слав­ля­ла еси.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 6

Про­по­вед­ни­цею сла­вы Божи­ей яви­ла­ся еси, бого­муд­рая Евфи­мие, к пещи бо огнен­ней при­ве­ден­ная, огня веще­ствен­на­го не убо­я­ла­ся еси, огнем люб­ви ко Богу пла­ме­нея. На небо очи воз­ве­дя, молит­ву Гос­по­ду тво­ри­ла: Аллилуиа.

Икос 6

Воз­сия свет чуд­ный вои­ном Вик­то­ру и Сосфе­ну, во огни бо див­ное виде­ние узре­ша: пред ними анге­ли Божий пред­ста­ша, огнь раз­ме­тая и воспя­щая неве­сты Хри­сто­вой каса­ти­ся. Уви­дев чудо сие, мучи­те­лю гла­го­ла­ша: «Не посме­ем мы кос­ну­ти­ся к сей свя­тей деве и вверг­ну­ти ю в огнь, аще бо и пове­ли­ши гла­вы нам усек­ну­ти, ибо зрим мы чудо велие, еже ты не зри­ши. И не тер­пе­ти нам ярость твою, неже­ли гнев све­то­нос­ных мужей, в пла­мене огнен­нем сто­я­щих». Куп­но с бла­го­ра­зум­ны­ми вои­ны, вос­пе­ва­ем ти, муже­ствен­ная Евфимие:

Радуй­ся, яко пла­ме­ни огнен­на­го не убо­я­ла­ся еси.

Радуй­ся, яко паки ангель­ским заступ­ле­ни­ем сохра­ни­лася еси.

Радуй­ся, яко к све­ту истин­но­му Вик­то­ра и Сосфе­на при­ве­ла еси.

Радуй­ся, яко им в Бога уве­ро­ва­ти помог­ла еси.

Радуй­ся, силою молит­вы сво­ея огнь в пещи угасившая.

Радуй­ся, паки чудо ново пред все­ми сотворившая.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 7

Хотя­щу тя погу­би­ти, пове­ле нече­сти­вый мучи­тель твой, доб­лест­ная Евфи­мие, иным вои­ном Кеса­рю и Варию паки тя в пещь вверг­ну­ти. Пла­мя силь­ное попа­ли сих нера­зум­ных воев, ты же, ликуя посре­ди пещи, яко в чер­то­зе свет­лем, песнь три­ех отро­ков вос­пе­ва­ла еси, сла­вя Бога: Аллилуиа.

Икос 7

Новое чудо людем неве­ру­ю­щим пока­за Гос­подь, огнь бо не кос­ну­ся свя­той Евфи­мии, ибо Сам Жених нетлен­ный Иисус Хри­стос тай­но при­и­де в пещь к неве­сте Сво­ей и оро­си ю небес­нею про­хла­дою. Мы же, изум­ля­я­ся чуде­си сему, поем ти умиленно:

Радуй­ся, от пла­мене огнен­на­го Гос­по­дом сохраненная.

Радуй­ся, росою небес­ною Им орошенная.

Радуй­ся, целою и здра­вою из пещи изшедшая.

Радуй­ся, в изум­ле­ние див­ное всех приведшая.

Радуй­ся, яко паки мучи­те­ля посра­ми­ла еси.

Радуй­ся, яко веру на пору­га­ние тому не дала еси.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 8

Стран­но есть виде­ти нече­сти­во­му про­кон­су­лу чуде­сы, на тебе тво­ря­щи­и­ся силою Божи­ею, пре­слав­ная Евфи­мие, не ведая более чесо сотво­ри­ти с тобою, пове­ле в тем­ни­цу тя вверг­ну­ти. Послеж­де воев Вик­то­ра и Сосфе­на к себе при­звав­ши, пове­ле им идо­лом мерз­ким покло­ни­ти­ся. Они же, Гос­по­ду покло­ни­ша­ся, сла­вя имя Его свя­тое: Аллилуиа.

Икос 8

Всех Гос­подь и Созда­тель про­све­ти све­том исти­ны Вик­то­ра и Сосфе­на, шед­шим бо им на казнь и усерд­но Богу молив­шим­ся, раз­да­ся с Небе­си глас Боже­ствен­ный, ко упо­ко­е­нию их при­зы­ва­ю­щий. С радо­стию души своя Богу пре­дав­ши, ныне на небе­сех куп­но с тобою, свя­тая Евфи­мие, вос­пе­ва­ют Бога, с ними же при­и­ми и наша похва­лы сия:

Радуй­ся, яко душы мно­гих испо­ве­да­ни­ем сво­им к Богу при­ве­ла еси.

Радуй­ся, яко с ними ныне лику­е­ши на Небеси.

Радуй­ся, чисто­тою сво­ею прис­но сияяй.

Радуй­ся, звез­дою яркою нам блистаяй.

Радуй­ся, в Цар­ство Божие нас путеводящая.

Радуй­ся, всем нам спа­сти­ся хотящая.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 9

Всею душею сво­ею Бога сла­ви­ла еси, досто­бла­жен­ная Евфи­мие, егда веде­ну ти быв­шу на суди­ще, вос­пе­ва­ла еси Ему: «Боже, песнь нову вос­пою Тебе и буду сла­ви­ти Тя посре­ди пле­мен и язы­ков, Ты бо еси Еди­ный истин­ный Бог и несть ина­го Бога, паче Тебе!». С тобою и мы воз­да­ем хва­лу истин­но­му Богу наше­му: Аллилуиа.

Икос 9

Ветий­ство чело­ве­че­ское не довле­ет по досто­я­нию вос­хва­ли­ти вся пре­тер­пен­ныя тобою муче­ния и стра­да­ния во сла­ву Бога истин­на­го: не можа­ху бо нече­сти­вый мучи­тель твой при­ну­ди­ти тя жерт­вы идо­лом воз­да­ти, пове­ле пове­си­ти тя и тело твое ост­ры­ми ножа­ми стро­га­ти. Ты же, силою Божи­ею, и послеж­ди сего муче­ния невре­ди­ма оста­ла­ся еси. Муже­ство и дол­го­тер­пе­ние твое про­слав­ляя, дра­жай­шая Евфи­мие, вопи­ем ти уми­лен­ны­ми гласы:

Радуй­ся, кро­вию себя от гла­вы до ног обагрившая.

Радуй­ся, кро­вию истек­шею душу свою убелившая.

Радуй­ся, пове­ше­ние со Хри­стом претерпевшая.

Радуй­ся, в стра­да­ни­их лютых Бога воспевшая.

Радуй­ся, яко вос­пе­вая Бога, укре­пи­ла­ся еси.

Радуй­ся, яко в муче­ни­их с Гос­по­дом соче­та­ла­ся еси.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 10

Спа­сти хотя­щи душу твою, тело свое не жале­ла еси, пре­х­валь­ная Евфи­мие, и в ров изры­тый, гады и ехид­ны испол­нен­ный, небо­яз­нен­но вошла еси, крест­ным зна­ме­ни­ем себя осе­няя и ко Гос­по­ду моля­ся: «Све­те мой Иису­се Хри­сте! Ты во утро­бе вод­на­го зве­ря невре­ди­мым Иону сохра­нил еси, Ты изба­вил еси Дани­и­ла от уст льво­вых, сохра­ни и мя креп­кою руку Тво­ею, да про­сла­вит­ся во мне имя свя­тое Твое, да вос­пою Тебе песнь сла­вы: Аллилуиа.»

Икос 10

Сте­ною твер­дою и неодо­ли­мою бысть тебе Гос­подь, на Него же упо­ва­ние свое воз­ла­га­ла еси, слав­ная дево Евфи­мие, яко изо рва вод­на­го, по мило­сти Божи­ей, невре­ди­ма от гадов и змий вышла еси, мучи­те­ля жесто­кость и неве­рие посрам­ляя. Того ради при­и­ми хва­ле­ния наша, с любо­вию тебе приносимыя:

Радуй­ся, в ров без­бо­яз­нен­но вшедшая.

Радуй­ся, поги­бе­ли в нем не нашедшая.

Радуй­ся, в вере сво­ей мучи­те­лем неодолимая.

Радуй­ся, Божи­ей дес­ни­цей вер­но хранимая.

Радуй­ся, яко и тва­ри вод­ныя тебе не вредиша.

Радуй­ся, яко и анге­ли тебе слу­жа­ху и от смер­ти храниша.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 11

Пение похваль­ное при­но­сим тебе, бого­ра­до­ван­ная Евфи­мие, немо­гу­щии разу­мом сво­им постиг­ну­ти, яко ты, столь мла­да сущи, такия велия стра­да­ния пре­тер­пе­ва­ла еси: ты бо по ост­рым мечам и копи­ям, хвра­сти­ем и зем­лею при­кро­вен­ным, яко пти­ца, лег­це пре­ш­ла еси, Гос­по­да пре­слав­но вос­хва­ляя: Аллилуиа.

Икос 11

Све­щею, немер­ца­е­мо горя­щею и мрак идоль­ский раз­го­ня­ю­щею, яви­ла­ся еси, бого­муд­рая Евфи­мие, слы­ша­ще бо людие неве­ру­ю­щии, яко ты неустанне вос­хва­ля­е­ши Гос­по­да: «Кто воз­гла­го­лет силы Гос­под­ни, слы­ша­ны сотво­рит вся хва­лы Его», в вере истин­ней про­све­ща­ху­ся, с ними же при­и­ми и наша похва­лы тебе:

Радуй­ся, Гос­по­да вер­но и неустан­но прославляяй.

Радуй­ся, на Его Еди­на­го искренне уповаяй.

Радуй­ся, яко про­кон­су­ла тер­пе­ни­ем сво­им посра­ми­ла еси.

Радуй­ся, яко в сети, им рас­став­лен­ныя, не уло­ви­ла­ся еси.

Радуй­ся, пре­одо­ле­ни­ем стра­да­ний сво­их мучи­те­ля утомившая.

Радуй­ся, от истин­на­го Бога ни на шаг не отступившая.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 12

Бла­го­да­тию дан­ною ти от Бога, новыя стра­да­ния пре­тер­пе­ла еси, доб­лест­ная Евфи­мие, яже на тя мучи­тель твой воз­дви­же: пере­пи­ли­ти бо тя наме­ре­ва­я­ся, не воз­мо­же вре­да тебе при­чи­ни­ти, на рас­ка­лен­ных угли­ях сожи­га­ти тя пове­ле, абие углие анге­лы, с тобою неот­ступ­но пре­бы­ва­ю­щии, осту­ди­ша. Ты же, вся муче­ния муже­ствен­но пре­одо­ле­вая, Пода­те­лю сил и кре­по­сти Гос­по­ду Иису­су вос­пе­ва­ла неустан­но: Аллилуиа.

Икос 12

Пою­ще креп­кия подви­ги твоя, хва­лим тер­пе­ние и сми­ре­ние твое, бого­вен­чан­ная Евфи­мие, ими бо вра­га неви­ди­ма­го посра­ми­ла еси и венец нетлен­ный от Гос­по­да на Небе­си стя­жа­ла еси. Тем­же на послед­нее муче­ние твое ведо­мая, осу­ди бо тя мучи­тель твой на сне­де­ние зве­рем, моли­ла­ся еси ко Гос­по­ду: «Гос­по­ди сил! Ты явил еси на мне Твою непо­бе­ди­мую силу и неодо­лен­ную дес­ни­цу, Ты пока­зал еси немощь бесов и безу­мие мучи­те­ля, а мене поста­вил еси выс­ше всех муче­ний. При­и­ми ныне мою жерт­ву, при­не­сен­ную Тебе от души сокру­шен­ной и сми­рен­на­го духа, и упо­кой душу мою в селе­ни­их свя­тых и в лице муче­ник, яко бла­го­сло­вен еси во веки». Про­све­ти и нас, все­х­валь­ным испо­ве­да­ни­ем тво­им, да зовем ти умиленно:

Радуй­ся, яко лютыя зве­ри ноги тебе лизаху.

Радуй­ся, яко при­чи­ни­ти вре­да зве­рие тебе не можаху.

Радуй­ся, глас с Небе­си, во оби­те­ли гор­ния тя при­зы­вав­ший, услыхавшая.

Радуй­ся, с радо­стию душу свою Гос­по­ду отдавшая.

Радуй­ся, яко с поче­стьми роди­те­ли тво­и­ми погре­бе­на была еси.

Радуй­ся, яко чрез про­ли­тие кро­ве сво­ея неве­стою Жени­ха Небес­на­го ста­ла еси.

Радуй­ся, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, неве­сто Хри­сто­ва всехвальная.

Кондак 13

О, свя­тая вели­ко­му­че­ни­це Евфи­мие, Гос­по­да неустан­но в муче­ни­их сво­их вос­хва­ляв­шая и от бла­го­дар­ных чад Божи­их все­х­валь­ною наре­чен­ная. Научи же и ны все упо­ва­ние наше на Еди­на­го Гос­по­да воз­ла­га­ти, да Им Еди­ным в бедах и скор­бех наших укреп­ля­ти­ся, да воз­мо­жем при­част­ни­ца­ми Цар­ствия Его ста­ти, в нем же с тобою вос­пе­ва­ти Ему будем: Аллилуиа.

Этот кондак чита­ет­ся три­жды, затем икос 1‑й и кондак 1‑й

Оставить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован.

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки