Православное Богослужение
Переводы Богослужебных книг

 

Главная \ Церковь \ Богослужения \ Переводы богослужебных книг \ Часослов\ Оглавление\ Междочасие третьего часа


МЕЖДОЧАСИЕ ТРЕТЬЕГО ЧАСА

 

Иерей: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно, и во веки веков. Чтец: Аминь.

 

Священник: Благословен Бог наш всегда, ныне и присно и во веки веков. Чтец: Аминь.

Трисвятое. Пресвятая Троице: По Отче наш: Иерей: Яко Твое есть Царство: Чтец: Аминь. Господи помилуй, 12. Слава, и ныне: Приидите, поклонимся, трижды. И псалмы:

 

 

Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш: Священник: Ибо Твое есть Царство: Чтец: Аминь. Господи, помилуй. (12) Слава, и ныне: Придите, поклонимся: (3) И три поклона.

 

Псалом 29:

Вознесу Тя, Господи, яко подъял мя еси, и не возвеселил еси врагов моих о мне. Господи Боже мой, воззвах к Тебе, и исцелил мя еси. Господи, возвел еси от ада душу мою, спасл мя еси от низходящих в ров. Пойте Господеви, преподобнии Его, и исповедайте память святыни Его. Яко гнев в ярости Его, и живот в воли Его: вечер водворится плачь, и заутра радость. Аз же рех во обилии моем: не подвижуся во век. Господи, волею Твоею подаждь доброте моей силу. Отвратил же еси лице Твое, и бых смущен. К Тебе, Господи, воззову, и к Богу моему помолюся. Кая польза в крови моей, внегда сходити ми во истление? Еда исповестся Тебе персть, или возвестит истину Твою? Слыша Господь и помилова мя: Господь бысть Помощник мой. Обратил еси плачь мой в радость мне: растерзал еси вретище мое, и препоясал мя еси веселием. Яко да воспоет Тебе слава моя, и не умилюся: Господи Боже мой, во век исповемся Тебе.

 

 

Псалом 29

Вознесу Тебя, Господи, ибо Ты поддержал меня и не возвеселил врагов моих о мне. Господи, Боже мой, я воззвал к Тебе, и Ты исцелил меня. Господи, Ты возвёл из ада душу мою, спас меня от участи сходящих в ров. Пойте Господу, святые Его, и поведайте память о Святыне Его. Ибо гнев – в ярости Его, и жизнь – в воле Его: вечером водворится плач, а наутро – радость. Я же сказал в изобилии моём: "Не поколеблюсь вовек!" Господи, по воле Твоей подай красоте моей силу; но Ты отвратил лицо Твоё, и был я смущён. К Тебе, Господи, воззову и к Богу моему помолюсь: "Что пользы в крови моей при схождении моём в погибель? Неужели прославит Тебя прах, или возвестит истину Твою?" Услышал Господь и помиловал меня, Господь стал помощником мне. Ты обратил скорбь мою в радость мне, разорвал рубище моё и опоясал меня весельем, чтобы воспевала Тебя слава моя и я не сокрушался. Господи, Боже мой, вовек буду славить Тебя!

 

Псалом 31:

Блажени, ихже оставишася беззакония и ихже прикрышася греси. Блажен муж, eмуже не вменит Господь греха, ниже есть во устех eго лесть. Яко умолчах, обетшаша кости моя, от еже звати ми весь день. Яко день и нощь отяготе на мне рука Твоя, возвратихся на страсть, егда унзе ми терн. Беззаконие мое познах и греха моего не покрых, рех: исповем на мя беззаконие мое Господеви, и Ты оставил еси нечестие сердца моего. За то помолится к Тебе всяк преподобный во время благопотребно: обаче в потопе вод многих к нему не приближатся. Ты еси прибежище мое от скорби обдержащия мя: радосте моя, избави мя от обышедших мя. Вразумлю тя и наставлю тя на путь сей, воньже пойдеши, утвержу на тя очи Мои. Не будите яко конь и меск, имже несть разума: броздами и уздою челюсти их востягнеши, не приближающихся к тебе. Многи раны грешному, уповающаго же на Господа милость обыдет. Веселитеся о Господе, и радуйтеся, праведнии, и хвалитеся, вси правии сердцем.

 

 

Псалом 31

Блаженны те, кому прощены беззакония и у кого покрыты грехи! Блажен муж, кому Господь не зачтёт греха, и в устах его нет коварства. Ибо я замолчал; состарились кости мои от того, что кричал я весь день, ибо днём и ночью тяготела на мне рука Твоя; я превратился в страдальца, когда уязвил меня терн. Беззаконие моё я сознал и греха моего не сокрыл; я сказал: "Исповедаюсь в беззаконии моём Господу", – и Ты простил нечестие сердца моего. Потому помолится Тебе всякий праведник в подходящее время, – и тогда при разливе многих вод они к нему не приблизятся. Ты мне прибежище от скорби, охватившей меня; Радость моя! Избавь меня от окруживших меня. "Вразумлю тебя и наставлю тебя на этом пути, по которому ты пойдёшь, устремлю на тебя очи Мои". Не будьте как конь и мул, у которых нет разума, уздой и удилами нужно челюсти их затягивать, не покоряющихся тебе. Много ударов грешнику, а надеющегося на Господа окружит милость. Веселитесь о Господе, и радуйтесь, праведные, и хвалитесь, все правые сердцем.

 

Псалом 60:

Услыши, Боже, моление мое, вонми молитве моей. От конец земли к Тебе воззвах, внегда уны сердце мое, на камень вознесл мя еси, наставил мя еси. Яко был еси упование мое, столп крепости от лица вражия. Вселюся в селении Твоем во веки, покрыюся в крове крил Твоих. Яко Ты, Боже, услышал еси молитвы моя, дал еси достояние боящымся имене Твоего. Дни на дни царевы приложиши, лета eго до дне рода и рода. Пребудет в век пред Богом, милость и истину Его кто взыщет? Тако воспою имени Твоему во веки, воздати ми молитвы моя день от дне.

 

 

Псалом 60

Услышь, Боже, моление моё, внемли молитве моей. От концов земли к Тебе я воззвал в унынии сердца моего; Ты возвысил меня на скалу, указал мне путь, ибо стал надеждой моей, башней крепкой пред лицом врага. Поселюсь я в обители Твоей навеки, укроюсь под кровом крыльев Твоих. Ибо Ты, Боже, услышал молитвы мои, дал наследие боящимся имени Твоего. Дни ко дням царя прибавишь Ты, годы его – до дней рода и рода; пребудет он вовек пред Богом, – милость и истину Его кто постигнет? Так я буду петь имени Твоему вовеки, чтобы исполнять мне обеты мои день за днём.

 

Слава и ныне: Трисвятое. По Отче наш:

 

 

Слава, и ныне: Трисвятое. Слава, и ныне: Пресвятая Троица: Господи, помилуй. (3) Слава, и ныне: Отче наш:

 

Тропари сия, глас 4:

Боже отец наших, / творяй присно с нами по Твоей кротости, / не отстави милость Твою от нас, / но молитвами их / в мире управи живот наш.

 

Тропари, глас 4

Боже отцов наших, / всегда поступающий с нами по Твоей кротости, / не удали милости Твоей от нас, / но по их мольбам / мирно жизнью нашей управляй.

Слава: Мученицы Твои, Господи, / во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего: / имуще бо крепость Твою, / мучителей низложиша, / сокрушиша и демонов немощныя дерзости: / тех молитвами / спаси души наша.

 

Слава: Мученики Твои, Господи, / подвигом своим венцы нетленные получили от Тебя, Бога нашего, / ибо они, имея силу Твою, / мучителей низложили, / сокрушили и демонов немощные дерзости. / По молитвам их, Христе Боже, спаси души наши.

И ныне: Стена Необоримая нам христианом еси Богородице Дево, / к Тебе бо прибегающе, невредими пребываем, / и паки согрешающе, имамы Тя Молитвенницу. / Тем благодаряще вопием Ти: / радуйся, Благодатная, Господь с Тобою.

 

 

И ныне: Ты – неприступная стена / нам, христианам, Богородица Дева, / ибо к Тебе прибегая, мы неуязвимы пребываем; / и, снова согрешая, имеем Твое ходатайство. / Потому благодарно взываем Тебе: / "Радуйся, Благодатная, Господь с Тобою!"

 

Господи, помилуй, 40. Слава, и ныне:

 

Господи, помилуй. 40 Слава, и ныне:

Честнейшую Херувим / и славнейшую без сравнения Серафим, / без истления Бога Слова рождшую, / сущую Богородицу, Тя величаем.

 

Честью высшую Херувимов / и несравненно славнейшую Серафимов, / девственно Бога-Слово родившую, / истинную Богородицу – Тебя величаем.

Именем Господним благослови, отче.

 

Именем Господним благослови, отче.

Иерей: Молитвами святых отец наших, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. И мы: Аминь.

 

 

Священник: По молитвам святых отцов наших, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Чтец: Аминь.

 

И три поклоны великия с молитвою, якоже изъявися:

 

И молитва св. Ефрема Сирина с великими поклонами:

Господи и Владыко живота моего, дух праздности, уныния, любоначалия, и празднословия не даждь ми. Поклон.

 

Господи и Владыка жизни моей! Духу праздности, суетности, властолюбия и празднословия не предай меня. (Поклон)

Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения, и любве, даруй ми рабу Твоему. Поклон.

 

Дух же целомудрия, смиренномудрия, терпения и любви даруй мне, рабу твоему. (Поклон)

Ей, Господи Царю, даруй ми зрети моя прегрешения, и не осуждати брата моего, яко благословен еси во веки веков, аминь. Поклон.

 

Да, Господи-Царь, дай мне видеть мои согрешения и не осуждать брата моего, ибо Ты благословен во веки веков. Аминь. (Поклон)

Таже малых 12, глаголюще на кийждо поклон: Боже, очисти мя грешнаго.

 

Также 12 малых поклонов с молитвой: Боже, очисти меня, грешного.

Таже и конечный.

 

 

И снова всю молитву: Господи и Владыка жизни моей: и один великий поклон.

 

Посем молитву сию, Великаго Василия:

 

Молитва святого Василия Великого

Господи Боже наш, Твой мир давый человеком, и Пресвятаго Духа дар Твоим учеником и Апостолом низпославый, и сих устне огненными языки разверзый силою Твоею, разверзи и нас, грешных, устне, и научи ны, како подобает, и о нихже требе есть молитися: управи нашу жизнь, благоотишное обуреваемых пристанище, и скажи нам путь, воньже пойдем, и дух прав обнови во утробах наших, и Духом Владычним мысли нашея утверди поползновение, да на всяк день Духом Твоим Благим к полезному наставляеми, сподобимся творити заповеди Твоя, и Твое присно поминати славное и испытательное пришествие содеянных нами человеки, и не прельщатися тлеющими мiра сего красотами, но будущих желати восприятия укрепи сокровищ. Яко благословен еси и хвален от всех святых Твоих, во веки веков, аминь.

 

 

Господи Боже наш, давший людям мир Твой и Всесвятого Духа дар Твоим ученикам и Апостолам ниспославший, и уста их посредством огненных языков отверзший силою Твоею! Отверзи и уста нас, грешных, и научи, как следует и о чем нужно молиться. Направь, как кормчий нашу жизнь, Тихая Пристань гонимых бурей, и открой нам путь, по которому нам идти. Дух Правый обнови внутри нас и Духом Владычественным укрепи нетвердые наши мысли. Чтобы каждый день Духом Твоим Благим к полезному руководимые, мы удостоились исполнять заповеди Твои и всегда помнить Твое пришествие – славное и назначенное для испытания дел человеческих. И укрепи нас не обольщаться гибнущими радостями мира сего, но стремиться к наслаждению будущими сокровищами. Ибо Ты благословен и восхваляем во всех святых Твоих во веки веков. Аминь.

 

 

 

И начинаем 6 час или совершаем отпуст.

 



(c) Переводы Св. Писания и Богослужебных текстов: о. Амвросий (Тимрот).
При любом использовании материалов сайта, ссылка на автора обязательна.

 

 
Рейтинг@Mail.ru Система Orphus