Меж­до­ча­сие пер­во­го часа

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
Иерей: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки веков. Свя­щен­ник:1 Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но и во ве­ки веков.
Мы же: Аминь. Чтец: Аминь.2
Три­свя­тое. Пре­свя­тая Тро­и­це: По От­че наш: Иерей: Яко Твое есть Цар­ство: И мы: Аминь. Гос­по­ди по­ми­луй, 12. Сла­ва, и ныне: При­и­ди­те, по­кло­ним­ся, три­жды. И псалмы: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: Свя­щен­ник: Ибо Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй. (12) Сла­ва, и ныне: При­ди­те, по­кло­ним­ся: (3) И три поклона.

Пса­лом 45:

Бог нам При­бе­жи­ще и Си­ла, По­мощ­ник в скор­бех, об­рет­ших ны зе­ло. Се­го ра­ди не убо­им­ся, вне­гда сму­ща­ет­ся зем­ля и пре­ла­га­ют­ся го­ры в серд­ца мор­ская. Воз­шу­ме­ша и смя­то­ша­ся во­ды их, смя­то­ша­ся го­ры кре­по­стию Его. Реч­ная устрем­ле­ния ве­се­лят град Бо­жий: освя­тил есть се­ле­ние Свое Выш­ний. Бог по­сре­де eго, и не по­дви­жит­ся: по­мо­жет eму Бог утро за­ут­ра. Смя­то­ша­ся язы­цы, укло­ни­ша­ся цар­ствия: да­де глас Свой Выш­ний, по­дви­же­ся зем­ля. Гос­подь сил с на­ми, За­ступ­ник наш Бог Иа­ко­вль. При­и­ди­те и ви­ди­те де­ла Бо­жия, яже по­ло­жи чу­де­са на зем­ли: отъ­ем­ля бра­ни до ко­нец зем­ли, лук со­кру­шит и сло­мит ору­жие, и щи­ты со­жжет ог­нем. Упразд­ни­те­ся и ра­зу­мей­те, яко Аз есмь Бог: воз­не­су­ся во язы­цех, воз­не­су­ся на зем­ли. Гос­подь сил с на­ми, За­ступ­ник наш Бог Иаковль.

Пса­лом 45

Бог нам при­бе­жи­ще и си­ла, по­мощ­ник в скор­бях, по­стиг­ших нас тяж­ко. По­это­му не устра­шим­ся, ко­гда со­тря­са­ет­ся зем­ля и сдви­га­ют­ся го­ры в серд­це мо­рей. За­шу­ме­ли и взвол­но­ва­лись во­ды их, по­тряс­лись го­ры от мо­щи Его. Реч­ные по­то­ки ве­се­лят го­род Бо­жий – освя­тил оби­тель Свою Все­выш­ний. Бог по­сре­ди него, и он не по­ко­леб­лет­ся, по­мо­жет ему Бог с ран­не­го утра. Сму­ти­лись на­ро­ды, скло­ни­лись цар­ства, по­дал глас Свой Все­выш­ний – по­ко­ле­ба­лась зем­ля. Гос­подь сил с на­ми, за­ступ­ник наш – Бог Иа­ко­ва! При­ди­те и по­смот­ри­те на де­ла Бо­жии, ка­кие Он со­де­лал чу­де­са на зем­ле, упразд­няя вой­ны до кон­цов зем­ли, лук со­кру­шит и сло­мит ору­жие и щи­ты со­жжёт ог­нём. Успо­кой­тесь и по­знай­те, что Я – Бог; воз­не­сусь сре­ди на­ро­дов, воз­не­сусь на зем­ле. Гос­подь сил с на­ми, за­ступ­ник наш – Бог Иакова.

Пса­лом 91:

Бла­го есть ис­по­ве­да­ти­ся Гос­по­де­ви, и пе­ти име­ни Тво­е­му, Выш­ний: воз­ве­ща­ти за­ут­ра ми­лость Твою и ис­ти­ну Твою на вся­ку нощь, в де­ся­то­струн­нем псал­ти­ри с пес­нию в гу­слех. Яко воз­ве­се­лил мя еси, Гос­по­ди, в тво­ре­нии Тво­ем, и в де­лех ру­ку Тво­ею воз­ра­ду­ю­ся. Яко воз­ве­ли­чи­ша­ся де­ла Твоя, Гос­по­ди, зе­ло углу­би­ша­ся по­мыш­ле­ния Твоя. Муж бе­зу­мен не по­зна­ет, и нера­зу­мив не ра­зу­ме­ет сих. Вне­гда про­зя­бо­ша греш­ни­цы яко тра­ва, и про­ни­ко­ша вси де­ла­ю­щии без­за­ко­ние: яко да по­тре­бят­ся в век ве­ка. Ты же Выш­ний во век, Гос­по­ди. Яко се вра­зи Твои, Гос­по­ди, яко се вра­зи Твои по­гиб­нут, и ра­зы­дут­ся вси де­ла­ю­щии без­за­ко­ние. И воз­не­сет­ся яко еди­но­ро­га рог мой, и ста­рость моя в елеи ма­сти­те. И воз­зре око мое на вра­ги моя, и во­ста­ю­щыя на мя лу­кав­ну­ю­щыя услы­шит ухо мое. Пра­вед­ник яко фи­никс про­цве­тет, яко кедр, иже в Ли­ване, умно­жит­ся. На­саж­де­ни в до­му Гос­под­ни, во дво­рех Бо­га на­ше­го про­цве­тут, еще умно­жат­ся в ста­ро­сти ма­сти­те, и бла­го­при­ем­лю­ще бу­дут. Да воз­ве­стят, яко прав Гос­подь Бог наш, и несть неправ­ды в Нем.

Пса­лом 91

Бла­го есть сла­вить Гос­по­да и петь име­ни Тво­е­му, Все­выш­ний, воз­ве­щать ран­ним утром ми­лость Твою и ис­ти­ну Твою во вся­кую ночь на де­ся­ти­струн­ной псал­ти­ри, с пес­нью на гус­лях. Ибо воз­ве­се­лил Ты ме­ня, Гос­по­ди, тво­ре­ни­ем Тво­им, и о де­лах рук Тво­их я воз­ра­ду­юсь. Как ве­ли­че­ствен­ны де­ла Твои, Гос­по­ди, див­но глу­бо­ки по­мыш­ле­ния Твои. Муж безум­ный не по­зна­ет, и нера­зум­ный не пой­мёт то­го. Ко­гда взо­шли греш­ни­ки, как тра­ва, и по­яви­лись все, де­ла­ю­щие без­за­ко­ние, что­бы быть ис­треб­лён­ны­ми во век ве­ка, Ты же – вы­со­чай­ший во­век, Гос­по­ди! Ибо вот, вра­ги Твои, Гос­по­ди, ибо вот, вра­ги Твои по­гиб­нут, и рас­се­ют­ся все, де­ла­ю­щие без­за­ко­ние, и воз­вы­сит­ся, как у еди­но­ро­га, рог мой, и ста­рость моя – в елее туч­ном. И по­смот­ре­ло око моё на вра­гов мо­их, и о вос­ста­ю­щих на ме­ня зло­де­ях услы­шит ухо моё. Пра­вед­ник как паль­ма рас­цве­тёт, как кедр, что на Ли­ване, пре­умно­жит­ся. На­саж­дён­ные в до­ме Гос­под­нем во дво­рах Бо­га на­ше­го рас­цве­тут. Ещё пре­умно­жат­ся в ста­ро­сти обиль­ной и бла­го­ден­ство­вать бу­дут, что­бы воз­ве­стить, что прав Гос­подь, Бог наш, и нет неправ­ды в Нём.

Пса­лом 92:

Гос­подь во­ца­ри­ся, в ле­по­ту об­ле­че­ся: об­ле­че­ся Гос­подь в си­лу и пре­по­я­са­ся, ибо утвер­ди все­лен­ную, яже не по­дви­жит­ся. Го­тов Пре­стол Твой от­то­ле: от ве­ка Ты еси. Воз­дви­го­ша ре­ки, Гос­по­ди, воз­дви­го­ша ре­ки гла­сы своя. Воз­мут ре­ки со­тре­ния своя, от гла­сов вод мно­гих. Див­ны вы­со­ты мор­ския, ди­вен в вы­со­ких Гос­подь. Сви­де­ния Твоя уве­ри­ша­ся зе­ло, до­му Тво­е­му по­до­ба­ет свя­ты­ня, Гос­по­ди, в дол­го­ту дний.

Пса­лом 92

Гос­подь во­ца­рил­ся, бла­го­ле­пи­ем об­лёк­ся, об­лёк­ся Гос­подь си­лою, и опо­я­сал­ся, ибо Он утвер­дил все­лен­ную, и она не по­ко­леб­лет­ся. С тех пор го­тов пре­стол Твой, Ты – от ве­ка. Воз­вы­си­ли ре­ки, Гос­по­ди, воз­вы­си­ли ре­ки го­ло­са свои, воз­вы­сят ре­ки струи свои от шу­ма вод мно­гих. Див­ны ва­лы мор­ские, ди­вен на вы­со­тах Гос­подь. Сви­де­тель­ства Твои до­сто­вер­ны весь­ма; до­му Тво­е­му по­до­ба­ет свя­ты­ня, Гос­по­ди, на дол­гие дни.

Сла­ва и ныне: Три­свя­тое. По­кло­ны три. Пре­свя­тая Тро­и­це: От­че наш: Иерей: Яко Твое есть Цар­ство: И мы: Аминь. Сла­ва, и ныне: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: И три поклона.

И тро­па­ри сия, глас 6:

По­ми­луй нас, Гос­по­ди, по­ми­луй нас; / вся­ка­го бо от­ве­та недо­уме­ю­ще, / сию Ти мо­лит­ву яко Вла­ды­це, греш­нии при­но­сим: / по­ми­луй нас.

Тро­па­ри, глас 6

По­ми­луй нас, Гос­по­ди, по­ми­луй нас, / ибо, не на­хо­дя се­бе ни­ка­ко­го оправ­да­ния, / мо­лит­ву эту мы, греш­ные, Те­бе при­но­сим, как Вла­ды­ке: / “По­ми­луй нас!”

Сла­ва: Гос­по­ди, по­ми­луй нас, / на Тя бо упо­ва­х­ом; / не про­гне­вай­ся на ны зе­ло, / ни­же по­мя­ни без­за­ко­ний на­ших, / но при­з­ри и ныне яко бла­го­у­тро­бен, / и из­ба­ви ны от враг на­ших; / Ты бо еси Бог наш, / и мы лю­дие Твои, / вси де­ла ру­ку Тво­ею, / и имя Твое призываем. Сла­ва: Гос­по­ди, по­ми­луй нас, ибо на Те­бя мы упо­ва­ем, / не про­гне­вай­ся на нас силь­но / и не вспом­ни без­за­ко­ний на­ших, / но воз­зри и ныне, как Ми­ло­серд­ный / и из­бавь нас от вра­гов на­ших. / Ибо Ты – Бог наш, и мы – Твой на­род; / все мы – де­ло рук Тво­их / и имя Твоё призываем.
И ныне: Ми­ло­сер­дия две­ри от­вер­зи нам, / бла­го­сло­вен­ная Бо­го­ро­ди­це, / на­де­ю­щи­и­ся на Тя да не по­гиб­нем, / но да из­ба­вим­ся То­бою от бед: / Ты бо еси спа­се­ние ро­да христианскаго. И ныне: Ми­ло­сер­дия две­ри от­вер­зи нам, / бла­го­сло­вен­ная Бо­го­ро­ди­ца, / дабы мы, на­де­ясь на Те­бя, не по­сты­ди­лись, / но из­ба­ви­лись мо­лит­ва­ми Тво­и­ми от бед, / ибо Ты – спа­се­ние ро­да христианского.
Гос­по­ди, по­ми­луй, 40. Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. 40 Сла­ва, и ныне:
Чест­ней­шую Хе­ру­вим / и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, / без ис­тле­ния Бо­га Сло­ва рожд­шую, / су­щую Бо­го­ро­ди­цу, Тя величаем. Че­стью выс­шую Хе­ру­ви­мов / и несрав­нен­но слав­ней­шую Се­ра­фи­мов, / дев­ствен­но Бо­га-Сло­во ро­див­шую, / ис­тин­ную Бо­го­ро­ди­цу – Те­бя величаем.
Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче. Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче.
Иерей: Мо­лит­ва­ми свя­тых отец на­ших, Гос­по­ди, Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас. Свя­щен­ник: По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас.
И мы: Аминь. Чтец: Аминь.
По­сем по­кло­ны ве­ли­кия три, гла­го­лю­ще в них на ко­емж­до по­клоне мо­лит­ву пре­по­доб­на­го Ефрема: И мо­лит­ва св. Еф­ре­ма Си­ри­на с ве­ли­ки­ми поклонами:
Гос­по­ди и Вла­ды­ко жи­во­та мо­е­го, дух празд­но­сти, уны­ния, лю­бо­на­ча­лия, и празд­но­сло­вия не даждь ми. По­клон великий. Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей! Ду­ху празд­но­сти, су­ет­но­сти, вла­сто­лю­бия и празд­но­сло­вия не пре­дай ме­ня. (По­клон)
Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния, и люб­ве, да­руй ми ра­бу Тво­е­му. По­клон великий. Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния и люб­ви да­руй мне, ра­бу тво­е­му. (По­клон)
Ей, Гос­по­ди Ца­рю, да­руй ми зре­ти моя пре­гре­ше­ния, и не осуж­да­ти бра­та мо­е­го, яко бла­го­сло­вен еси во ве­ки ве­ков, аминь. По­клон великий. Да, Гос­по­ди-Царь, дай мне ви­деть мои со­гре­ше­ния и не осуж­дать бра­та мо­е­го, ибо Ты бла­го­сло­вен во ве­ки ве­ков. Аминь. (По­клон)
Та­же ма­лых по­кло­нов 12, гла­го­лю­ще се­бе втай на кийж­до по­клон: Бо­же, очи­сти мя, грешнаго. Так­же 12 ма­лых по­кло­нов с молитвой:

Бо­же, очи­сти ме­ня, грешного.

И па­ки, скон­чав по­кло­ны, гла­го­лем мо­лит­ву всю вы­ше­пи­сан­ную: Гос­по­ди и Вла­ды­ко жи­во­та мо­е­го: И по­клон един великий. И сно­ва всю мо­лит­ву: Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей: и один ве­ли­кий поклон.

Та­же мо­лит­ву Ве­ли­ка­го Василия:

Мо­лит­ва свя­то­го Ва­си­лия Великого

Бо­же Веч­ный, Без­на­чаль­ный и Прис­но­сущ­ный Све­те, вся­кия тва­ри Со­де­те­лю, ми­ло­сти Ис­точ­ни­че, бла­го­сти пу­чи­но, и че­ло­ве­ко­лю­бия неиз­сле­ди­мая без­дно: про­све­ти на ны свет ли­ца Тво­е­го, Гос­по­ди, воз­си­яй в серд­цах на­ших ум­ное Солн­це прав­ды, и Тво­е­го ве­се­лия ду­шы на­ша ис­пол­ни, и на­учи нас Тво­им по­уча­ти­ся прис­но и ве­ща­ти судь­бам, и ис­по­ве­да­ти­ся Те­бе вы­ну, на­ше­му Вла­ды­це и Бла­го­де­те­лю. Рук на­ших де­ла к Тво­ей ис­пра­ви во­ли, и де­я­ти нам Те­бе бла­го­угод­ная и лю­без­ная бла­го­по­спе­ши, да и о на­шем недо­сто­ин­стве про­сла­вит­ся Твое Пре­свя­тое Имя, От­ца и Сы­на и Свя­та­го Ду­ха, Еди­на­го Бо­же­ства же и Цар­ства: Ему­же по­до­ба­ет вся­кая сла­ва, честь и по­кло­не­ние, аминь. Бо­же веч­ный, без­на­чаль­ный и немерк­ну­щий Свет, все­го тво­ре­ния Со­зда­тель, ми­ло­сти ис­точ­ник, бла­го­сти пу­чи­на, и че­ло­ве­ко­лю­бия неис­сле­ди­мая без­дна, яви нам свет ли­ца Тво­е­го, Гос­по­ди! Вос­си­яй в серд­цах на­ших, ра­зум­ное Солн­це Прав­ды, и Тво­ею ра­до­стью ду­ши на­ши ис­пол­ни, и на­учи нас все­гда об­ду­мы­вать и воз­ве­щать су­ды Твои, и по­сто­ян­но про­слав­лять Те­бя, на­ше­го Вла­ды­ку и Бла­го­де­те­ля. Де­ла рук на­ших на­правь к Тво­ей во­ле и дай нам успеш­но де­лать Те­бе угод­ное и при­ят­ное, что­бы и чрез нас, недо­стой­ных сла­ви­лось Твое все­свя­тое имя, От­ца, и Сы­на, и Свя­то­го Ду­ха во еди­ном Бо­же­стве, и Цар­стве, – Ему по­до­ба­ет вся сла­ва, честь и по­кло­не­ние во­ве­ки. Аминь.

По­том и сию тогожде:

И иная мо­лит­ва его же

По­сы­ла­яй свет, и идет, воз­си­я­ва­яй солн­це на пра­вед­ныя и непра­вед­ныя, лу­ка­выя же и бла­гия: тво­ряй утро, и про­све­ща­яй всю все­лен­ную, про­све­ти и на­ша серд­ца, Вла­ды­ко всех: да­руй нам в на­сто­я­щий день бла­го­уго­ди­ти Те­бе, со­хра­ня­яй нас от вся­ка­го гре­ха, и вся­ка­го лу­ка­ва­го де­я­ния, из­бав­ля­яй нас от вся­кия стре­лы ле­тя­щия во дни, и от вся­кия со­про­тив­ныя си­лы, мо­лит­ва­ми Все­пре­чи­стыя Вла­ды­чи­цы на­шея Бо­го­ро­ди­цы, неве­ще­ствен­ных Тво­их слу­жи­те­лей, и пре­не­бес­ных сил и всех свя­тых, от ве­ка Те­бе бла­го­уго­див­ших. Твое бо есть, еже ми­ло­ва­ти и спа­са­ти ны, Бо­же наш, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, От­цу и Сы­ну и Свя­то­му Ду­ху, ныне и прис­но и во ве­ки веков. По­сы­ла­ю­щий свет – и он идет, по­ве­ле­ва­ю­щий солн­цу вос­хо­дить над пра­вед­ны­ми и непра­вед­ны­ми, как над злы­ми, так и над доб­ры­ми, тво­ря­щий рас­свет и осве­ща­ю­щий всю все­лен­ную, про­све­ти и на­ши серд­ца, Вла­ды­ка все­го! Да­руй нам в на­сто­я­щий день уго­ждать Те­бе, со­хра­ни нас от вся­ко­го гре­ха и вся­ко­го зло­го де­ла, из­бав­ляя нас от вся­кой стре­лы, ле­тя­щей днем и от вся­кой про­ти­вя­щей­ся си­лы, – хо­да­тай­ства­ми Все­чи­стой Вла­ды­чи­цы на­шей Бо­го­ро­ди­цы, неве­ще­ствен­ных Тво­их слу­жи­те­лей и Небес­ных Сил, и всех свя­тых, от ве­ка Те­бе бла­го­уго­див­ших. Ибо Ты ми­лу­ешь и спа­са­ешь нас, Бо­же наш, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем, От­цу, и Сы­ну, и Свя­то­му Ду­ху ныне, и все­гда, и во ве­ки веков.
И мы: Аминь. Чтец: Аминь.
Иерей: Сла­ва Те­бе, Хри­сте Бо­же, упо­ва­ние на­ше, сла­ва Тебе. Свя­щен­ник: Сла­ва Те­бе, Хри­сте Бо­же, на­деж­да на­ша, сла­ва Тебе.
И мы: Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Благослови. И мы: Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Благослови.
И бы­ва­ет от­пуст малый. Свя­щен­ник про­из­но­сит ма­лый отпуст.

При­ме­ча­ния

1 Меж­до­ча­сия со­вер­ша­ют­ся в мо­на­сты­рях в непразд­нич­ные дни. Не бы­ва­ет их в вос­кре­се­нье, дву­на­де­ся­тые празд­ни­ки, их пред­праздн­ства и по­праздн­ства, в сед­ми­цы мя­со­пуст­ную, сы­ро­пуст­ную, Ве­ли­ким по­стом, на Свет­лой и Тро­иц­кой седмицах.

2 Меж­до­ча­сие 1 ча­са ни­ко­гда не со­вер­ша­ет­ся в хра­ме, но все­гда ке­лей­но, в на­ча­ле его чи­та­ют­ся на­чаль­ные мо­лит­вы. (При­ме­ча­ние из ста­ро­пе­чат­ной псал­ти­ри 1647 г.)

Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки