Меж­до­ча­сие тре­тье­го часа

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
Иерей: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки ве­ков. Чтец: Аминь. Свя­щен­ник: Бла­го­сло­вен Бог наш все­гда, ныне и прис­но и во ве­ки ве­ков. Чтец: Аминь.
Три­свя­тое. Пре­свя­тая Тро­и­це: По От­че наш: Иерей: Яко Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Гос­по­ди по­ми­луй, 12. Сла­ва, и ныне: При­и­ди­те, по­кло­ним­ся, три­жды. И псалмы: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш: Свя­щен­ник: Ибо Твое есть Цар­ство: Чтец: Аминь. Гос­по­ди, по­ми­луй. (12) Сла­ва, и ныне: При­ди­те, по­кло­ним­ся: (3) И три поклона.

Пса­лом 29:

Возне­су Тя, Гос­по­ди, яко подъ­ял мя еси, и не воз­ве­се­лил еси вра­гов мо­их о мне. Гос­по­ди Бо­же мой, воз­звах к Те­бе, и ис­це­лил мя еси. Гос­по­ди, воз­вел еси от ада ду­шу мою, спасл мя еси от низ­хо­дя­щих в ров. Пой­те Гос­по­де­ви, пре­по­доб­нии Его, и ис­по­ве­дай­те па­мять свя­ты­ни Его. Яко гнев в яро­сти Его, и жи­вот в во­ли Его: ве­чер во­дво­рит­ся плачь, и за­ут­ра ра­дость. Аз же рех во оби­лии мо­ем: не по­дви­жу­ся во век. Гос­по­ди, во­лею Тво­ею по­даждь доб­ро­те мо­ей си­лу. От­вра­тил же еси ли­це Твое, и бых сму­щен. К Те­бе, Гос­по­ди, воз­зо­ву, и к Бо­гу мо­е­му по­мо­лю­ся. Кая поль­за в кро­ви мо­ей, вне­гда схо­ди­ти ми во ис­тле­ние? Еда ис­по­вест­ся Те­бе персть, или воз­ве­стит ис­ти­ну Твою? Слы­ша Гос­подь и по­ми­ло­ва мя: Гос­подь бысть По­мощ­ник мой. Об­ра­тил еси плачь мой в ра­дость мне: рас­тер­зал еси вре­ти­ще мое, и пре­по­я­сал мя еси ве­се­ли­ем. Яко да вос­по­ет Те­бе сла­ва моя, и не уми­лю­ся: Гос­по­ди Бо­же мой, во век ис­по­вем­ся Тебе.

Пса­лом 29

Возне­су Те­бя, Гос­по­ди, ибо Ты под­дер­жал ме­ня и не воз­ве­се­лил вра­гов мо­их о мне. Гос­по­ди, Бо­же мой, я воз­звал к Те­бе, и Ты ис­це­лил ме­ня. Гос­по­ди, Ты воз­вёл из ада ду­шу мою, спас ме­ня от уча­сти схо­дя­щих в ров. Пой­те Гос­по­ду, свя­тые Его, и по­ве­дай­те па­мять о Свя­тыне Его. Ибо гнев – в яро­сти Его, и жизнь – в во­ле Его: ве­че­ром во­дво­рит­ся плач, а на­ут­ро – ра­дость. Я же ска­зал в изоби­лии мо­ём: “Не по­ко­леб­люсь во­век!” Гос­по­ди, по во­ле Тво­ей по­дай кра­со­те мо­ей си­лу; но Ты от­вра­тил ли­цо Твоё, и был я сму­щён. К Те­бе, Гос­по­ди, воз­зо­ву и к Бо­гу мо­е­му по­мо­люсь: “Что поль­зы в кро­ви мо­ей при схож­де­нии мо­ём в по­ги­бель? Неуже­ли про­сла­вит Те­бя прах, или воз­ве­стит ис­ти­ну Твою?” Услы­шал Гос­подь и по­ми­ло­вал ме­ня, Гос­подь стал по­мощ­ни­ком мне. Ты об­ра­тил скорбь мою в ра­дость мне, разо­рвал ру­би­ще моё и опо­я­сал ме­ня ве­се­льем, что­бы вос­пе­ва­ла Те­бя сла­ва моя и я не со­кру­шал­ся. Гос­по­ди, Бо­же мой, во­век бу­ду сла­вить Тебя!

Пса­лом 31:

Бла­же­ни, их­же оста­ви­ша­ся без­за­ко­ния и их­же при­кры­ша­ся гре­си. Бла­жен муж, eму­же не вме­нит Гос­подь гре­ха, ни­же есть во устех eго лесть. Яко умол­чах, обет­ша­ша ко­сти моя, от еже зва­ти ми весь день. Яко день и нощь отя­го­те на мне ру­ка Твоя, воз­вра­тих­ся на страсть, егда ун­зе ми терн. Без­за­ко­ние мое по­знах и гре­ха мо­е­го не по­крых, рех: ис­по­вем на мя без­за­ко­ние мое Гос­по­де­ви, и Ты оста­вил еси нече­стие серд­ца мо­е­го. За то по­мо­лит­ся к Те­бе всяк пре­по­доб­ный во вре­мя бла­го­по­треб­но: оба­че в по­то­пе вод мно­гих к нему не при­бли­жат­ся. Ты еси при­бе­жи­ще мое от скор­би об­дер­жа­щия мя: ра­до­сте моя, из­ба­ви мя от обы­шед­ших мя. Вра­зум­лю тя и на­став­лю тя на путь сей, вонь­же пой­де­ши, утвер­жу на тя очи Мои. Не бу­ди­те яко конь и меск, им­же несть ра­зу­ма: броз­да­ми и уз­дою че­лю­сти их во­с­тяг­не­ши, не при­бли­жа­ю­щих­ся к те­бе. Мно­ги ра­ны греш­но­му, упо­ва­ю­ща­го же на Гос­по­да ми­лость обы­дет. Ве­се­ли­те­ся о Гос­по­де, и ра­дуй­те­ся, пра­вед­нии, и хва­ли­те­ся, вси пра­вии сердцем.

Пса­лом 31

Бла­жен­ны те, ко­му про­ще­ны без­за­ко­ния и у ко­го по­кры­ты гре­хи! Бла­жен муж, ко­му Гос­подь не за­чтёт гре­ха, и в устах его нет ко­вар­ства. Ибо я за­мол­чал; со­ста­ри­лись ко­сти мои от то­го, что кри­чал я весь день, ибо днём и но­чью тя­го­те­ла на мне ру­ка Твоя; я пре­вра­тил­ся в стра­даль­ца, ко­гда уяз­вил ме­ня терн. Без­за­ко­ние моё я со­знал и гре­ха мо­е­го не со­крыл; я ска­зал: “Ис­по­ве­да­юсь в без­за­ко­нии мо­ём Гос­по­ду”, – и Ты про­стил нече­стие серд­ца мо­е­го. По­то­му по­мо­лит­ся Те­бе вся­кий пра­вед­ник в под­хо­дя­щее вре­мя, – и то­гда при раз­ли­ве мно­гих вод они к нему не при­бли­зят­ся. Ты мне при­бе­жи­ще от скор­би, охва­тив­шей ме­ня; Ра­дость моя! Из­бавь ме­ня от окру­жив­ших ме­ня. “Вра­зум­лю те­бя и на­став­лю те­бя на этом пу­ти, по ко­то­ро­му ты пой­дёшь, устрем­лю на те­бя очи Мои”. Не будь­те как конь и мул, у ко­то­рых нет ра­зу­ма, уз­дой и уди­ла­ми нуж­но че­лю­сти их за­тя­ги­вать, не по­ко­ря­ю­щих­ся те­бе. Мно­го уда­ров греш­ни­ку, а на­де­ю­ще­го­ся на Гос­по­да окру­жит ми­лость. Ве­се­ли­тесь о Гос­по­де, и ра­дуй­тесь, пра­вед­ные, и хва­ли­тесь, все пра­вые сердцем.

Пса­лом 60:

Услы­ши, Бо­же, мо­ле­ние мое, вон­ми мо­лит­ве мо­ей. От ко­нец зем­ли к Те­бе воз­звах, вне­гда уны серд­це мое, на ка­мень воз­несл мя еси, на­ста­вил мя еси. Яко был еси упо­ва­ние мое, столп кре­по­сти от ли­ца вра­жия. Все­лю­ся в се­ле­нии Тво­ем во ве­ки, по­кры­ю­ся в кро­ве крил Тво­их. Яко Ты, Бо­же, услы­шал еси мо­лит­вы моя, дал еси до­сто­я­ние бо­я­щым­ся имене Тво­е­го. Дни на дни ца­ре­вы при­ло­жи­ши, ле­та eго до дне ро­да и ро­да. Пре­бу­дет в век пред Бо­гом, ми­лость и ис­ти­ну Его кто взы­щет? Та­ко вос­пою име­ни Тво­е­му во ве­ки, воз­да­ти ми мо­лит­вы моя день от дне.

Пса­лом 60

Услышь, Бо­же, мо­ле­ние моё, внем­ли мо­лит­ве мо­ей. От кон­цов зем­ли к Те­бе я воз­звал в уны­нии серд­ца мо­е­го; Ты воз­вы­сил ме­ня на ска­лу, ука­зал мне путь, ибо стал на­деж­дой мо­ей, баш­ней креп­кой пред ли­цом вра­га. По­се­люсь я в оби­те­ли Тво­ей на­ве­ки, укро­юсь под кро­вом кры­льев Тво­их. Ибо Ты, Бо­же, услы­шал мо­лит­вы мои, дал на­сле­дие бо­я­щим­ся име­ни Тво­е­го. Дни ко дням ца­ря при­ба­вишь Ты, го­ды его – до дней ро­да и ро­да; пре­бу­дет он во­век пред Бо­гом, – ми­лость и ис­ти­ну Его кто по­стиг­нет? Так я бу­ду петь име­ни Тво­е­му во­ве­ки, что­бы ис­пол­нять мне обе­ты мои день за днём.

Сла­ва и ныне: Три­свя­тое. По От­че наш: Сла­ва, и ныне: Три­свя­тое. Сла­ва, и ныне: Пре­свя­тая Тро­и­ца: Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Сла­ва, и ныне: От­че наш:

Тро­па­ри сия, глас 4:

Бо­же отец на­ших, / тво­ряй прис­но с на­ми по Тво­ей кро­то­сти, / не от­ста­ви ми­лость Твою от нас, / но мо­лит­ва­ми их / в ми­ре упра­ви жи­вот наш.

Тро­па­ри, глас 4

Бо­же от­цов на­ших, / все­гда по­сту­па­ю­щий с на­ми по Тво­ей кро­то­сти, / не уда­ли ми­ло­сти Тво­ей от нас, / но по их моль­бам / мир­но жиз­нью на­шей управляй.

Сла­ва: Му­че­ни­цы Твои, Гос­по­ди, / во стра­да­ни­их сво­их вен­цы при­я­ша нетлен­ныя от Те­бе, Бо­га на­ше­го: / иму­ще бо кре­пость Твою, / му­чи­те­лей низ­ло­жи­ша, / со­кру­ши­ша и де­мо­нов немощ­ныя дер­зо­сти: / тех мо­лит­ва­ми / спа­си ду­ши наша. Сла­ва: Му­че­ни­ки Твои, Гос­по­ди, / по­дви­гом сво­им вен­цы нетлен­ные по­лу­чи­ли от Те­бя, Бо­га на­ше­го, / ибо они, имея си­лу Твою, / му­чи­те­лей низ­ло­жи­ли, / со­кру­ши­ли и де­мо­нов немощ­ные дер­зо­сти. / По мо­лит­вам их, Хри­сте Бо­же, спа­си ду­ши наши.
И ныне: Сте­на Необо­ри­мая нам хри­сти­а­ном еси Бо­го­ро­ди­це Де­во, / к Те­бе бо при­бе­га­ю­ще, невре­ди­ми пре­бы­ва­ем, / и па­ки со­гре­ша­ю­ще, има­мы Тя Мо­лит­вен­ни­цу. / Тем бла­го­да­ря­ще во­пи­ем Ти: / ра­дуй­ся, Бла­го­дат­ная, Гос­подь с Тобою. И ныне: Ты – непри­ступ­ная сте­на / нам, хри­сти­а­нам, Бо­го­ро­ди­ца Де­ва, / ибо к Те­бе при­бе­гая, мы неуяз­ви­мы пре­бы­ва­ем; / и, сно­ва со­гре­шая, име­ем Твое хо­да­тай­ство. / По­то­му бла­го­дар­но взы­ва­ем Те­бе: / “Ра­дуй­ся, Бла­го­дат­ная, Гос­подь с Тобою!”
Гос­по­ди, по­ми­луй, 40. Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй. 40 Сла­ва, и ныне:
Чест­ней­шую Хе­ру­вим / и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, / без ис­тле­ния Бо­га Сло­ва рожд­шую, / су­щую Бо­го­ро­ди­цу, Тя величаем. Че­стью выс­шую Хе­ру­ви­мов / и несрав­нен­но слав­ней­шую Се­ра­фи­мов, / дев­ствен­но Бо­га-Сло­во ро­див­шую, / ис­тин­ную Бо­го­ро­ди­цу – Те­бя величаем.
Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче. Име­нем Гос­под­ним бла­го­сло­ви, отче.
Иерей: Мо­лит­ва­ми свя­тых отец на­ших, Гос­по­ди, Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас. И мы: Аминь. Свя­щен­ник: По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас. Чтец: Аминь.
И три по­кло­ны ве­ли­кия с мо­лит­вою, яко­же изъявися: И мо­лит­ва св. Еф­ре­ма Си­ри­на с ве­ли­ки­ми поклонами:
Гос­по­ди и Вла­ды­ко жи­во­та мо­е­го, дух празд­но­сти, уны­ния, лю­бо­на­ча­лия, и празд­но­сло­вия не даждь ми. По­клон. Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей! Ду­ху празд­но­сти, су­ет­но­сти, вла­сто­лю­бия и празд­но­сло­вия не пре­дай ме­ня. (По­клон)
Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния, и люб­ве, да­руй ми ра­бу Тво­е­му. По­клон. Дух же це­ло­муд­рия, сми­рен­но­муд­рия, тер­пе­ния и люб­ви да­руй мне, ра­бу тво­е­му. (По­клон)
Ей, Гос­по­ди Ца­рю, да­руй ми зре­ти моя пре­гре­ше­ния, и не осуж­да­ти бра­та мо­е­го, яко бла­го­сло­вен еси во ве­ки ве­ков, аминь. По­клон. Да, Гос­по­ди-Царь, дай мне ви­деть мои со­гре­ше­ния и не осуж­дать бра­та мо­е­го, ибо Ты бла­го­сло­вен во ве­ки ве­ков. Аминь. (По­клон)
Та­же ма­лых 12, гла­го­лю­ще на кийж­до по­клон: Бо­же, очи­сти мя грешнаго. Так­же 12 ма­лых по­кло­нов с мо­лит­вой: Бо­же, очи­сти ме­ня, грешного.
Та­же и конечный. И сно­ва всю мо­лит­ву: Гос­по­ди и Вла­ды­ка жиз­ни мо­ей: и один ве­ли­кий поклон.

По­сем мо­лит­ву сию, Ве­ли­ка­го Василия:

Мо­лит­ва свя­то­го Ва­си­лия Великого

Гос­по­ди Бо­же наш, Твой мир да­вый че­ло­ве­ком, и Пре­свя­та­го Ду­ха дар Тво­им уче­ни­ком и Апо­сто­лом низ­по­сла­вый, и сих устне ог­нен­ны­ми язы­ки раз­вер­зый си­лою Тво­ею, раз­вер­зи и нас, греш­ных, устне, и на­учи ны, ка­ко по­до­ба­ет, и о ни­х­же тре­бе есть мо­ли­ти­ся: упра­ви на­шу жизнь, бла­гоо­тиш­ное обу­ре­ва­е­мых при­ста­ни­ще, и ска­жи нам путь, вонь­же пой­дем, и дух прав об­но­ви во утро­бах на­ших, и Ду­хом Вла­дыч­ним мыс­ли на­шея утвер­ди по­полз­но­ве­ние, да на всяк день Ду­хом Тво­им Бла­гим к по­лез­но­му на­став­ля­е­ми, спо­до­бим­ся тво­ри­ти за­по­ве­ди Твоя, и Твое прис­но по­ми­на­ти слав­ное и ис­пы­та­тель­ное при­ше­ствие со­де­ян­ных на­ми че­ло­ве­ки, и не пре­льща­ти­ся тле­ю­щи­ми мi­ра се­го кра­со­та­ми, но бу­ду­щих же­ла­ти вос­при­я­тия укре­пи со­кро­вищ. Яко бла­го­сло­вен еси и хва­лен от всех свя­тых Тво­их, во ве­ки ве­ков, аминь. Гос­по­ди Бо­же наш, дав­ший лю­дям мир Твой и Все­свя­то­го Ду­ха дар Тво­им уче­ни­кам и Апо­сто­лам нис­по­слав­ший, и уста их по­сред­ством ог­нен­ных язы­ков от­верз­ший си­лою Тво­ею! От­вер­зи и уста нас, греш­ных, и на­учи, как сле­ду­ет и о чем нуж­но мо­лить­ся. На­правь, как корм­чий на­шу жизнь, Ти­хая При­стань го­ни­мых бу­рей, и от­крой нам путь, по ко­то­ро­му нам ид­ти. Дух Пра­вый об­но­ви внут­ри нас и Ду­хом Вла­ды­че­ствен­ным укре­пи нетвер­дые на­ши мыс­ли. Что­бы каж­дый день Ду­хом Тво­им Бла­гим к по­лез­но­му ру­ко­во­ди­мые, мы удо­сто­и­лись ис­пол­нять за­по­ве­ди Твои и все­гда пом­нить Твое при­ше­ствие – слав­ное и на­зна­чен­ное для ис­пы­та­ния дел че­ло­ве­че­ских. И укре­пи нас не обо­льщать­ся гиб­ну­щи­ми ра­до­стя­ми ми­ра се­го, но стре­мить­ся к на­сла­жде­нию бу­ду­щи­ми со­кро­ви­ща­ми. Ибо Ты бла­го­сло­вен и вос­хва­ля­ем во всех свя­тых Тво­их во ве­ки ве­ков. Аминь.
И на­чи­на­ем 6 час или со­вер­ша­ем отпуст.
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки