Мо­лит­вы ве­чер­ней трапезы

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский

Вшед­ше же в тра­пе­зу, глаголем:

Пе­ред ужином

Яко­же пред на­ча­лом ко­е­го­ждо мо­лит­во­сло­вия по­ла­га­ем три по­кло­на, глаголюще: Преж­де все­го по­ла­га­ем три по­кло­на с по­ка­ян­ны­ми молитвами:
Бо­же, ми­ло­стив бу­ди мне, греш­но­му. (По­клон.) Бо­же, будь ми­ло­стив ко мне, греш­но­му. Лк 18:13
Со­зда­вый мя, Гос­по­ди, по­ми­луй мя. (По­клон.) Со­зда­тель мой, Гос­по­ди, по­ми­луй меня!
Без чис­ла со­гре­ших, Гос­по­ди, по­ми­луй и про­сти мя, греш­на­го. (По­клон.) Без чис­ла со­гре­шил я, Гос­по­ди, по­ми­луй и про­сти ме­ня грешного!
По­сем мо­лит­ва пред трапезой:

Ядят убо­зии, и на­сы­тят­ся, и вос­хва­лят Гос­по­да взыс­ка­ю­щии Его, жи­ва бу­дут серд­ца их в век века.

И за­тем мо­лит­ву пе­ред трапезой:

Бу­дут есть бед­ные и на­сы­тят­ся, и вос­хва­лят Гос­по­да ищу­щие Его: бу­дут жи­вы серд­ца их во век ве­ка. Пс 21:27

Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Благослови. Сла­ва, и ныне, Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Благослови.
И бла­го­слов­ля­ет свя­щен­ник тра­пе­зу: Хри­сте Бо­же, бла­го­сло­ви ястие и пи­тие ра­бом Тво­им, яко свят еси все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки ве­ков, аминь. Свя­щен­ник: Хри­сте Бо­же, бла­го­сло­ви пи­щу и пи­тие ра­бам Тво­им, ибо Ты свят, все­гда, ныне и прис­но и во ве­ки ве­ков.1
И мы: Аминь. Мы же: Аминь.

По яде­нии же:

Сла­ва, и ныне. Бысть чре­во Твое свя­тая тра­пе­за, иму­щая небес­на­го Хле­ба, Хри­ста Бо­га на­ше­го, от Него­же всяк ядый не уми­ра­ет, яко­же ре­че всех, Бо­го­ро­ди­тель­ни­це, Питатель.

По­сле ужина

Сла­ва, и ныне: Ста­ло чре­во Твоё, Бо­го­ро­ди­ца, свя­тою тра­пе­зой, но­ся­щей небес­ный Хлеб, Хри­ста, Бо­га на­ше­го, и ни­кто из вку­ша­ю­щих от Него не уми­ра­ет, как ска­зал Он, всех Питатель.

Та­же: Воз­ве­се­лил ны еси, Гос­по­ди, в тво­ре­ни­их Тво­их, и в де­лех ру­ку Тво­ею возрадуемся. Воз­ве­се­лил Ты нас, Гос­по­ди, тво­ре­ни­ем Тво­им, и о де­лах рук Тво­их мы воз­ра­ду­ем­ся. Ср. Пс 91:5
Зна­ме­на­ся на нас свет ли­ца Тво­е­го, Гос­по­ди, дал еси ве­се­лие в серд­це мо­ем, от пло­да пше­ни­цы, ви­на и елеа сво­е­го умно­жи­ша­ся. В ми­ре вку­пе усну и по­чию, яко Ты, Гос­по­ди, еди­на­го на упо­ва­нии все­лил мя еси. От­ме­тил нас свет ли­ца Тво­е­го, Гос­по­ди! Ты дал ве­се­лье серд­цу мо­е­му: от пло­да пше­ни­цы, ви­на и елея сво­е­го они пре­ис­пол­ни­лись. С ми­ром ля­гу и сра­зу усну, ибо Ты, Гос­по­ди, мне од­но­му дал с на­деж­дою жить. Пс 4:7Б‑9
По­сем гла­го­лем: До­стой­но есть яко во­ис­тин­ну бла­жи­ти Тя, Бо­го­ро­ди­цу, Прис­нобла­жен­ную и Пре­не­по­роч­ную и Ма­терь Бо­га на­ше­го. Чест­ней­шую Хе­ру­вим и слав­ней­шую без срав­не­ния Се­ра­фим, без ис­тле­ния Бо­га Сло­ва рожд­шую, су­щую Бо­го­ро­ди­цу Тя величаем. До­стой­но есть во­ис­ти­ну про­слав­лять Те­бя, Бо­го­ро­ди­цу, веч­но бла­жен­ную и пре­не­по­роч­ную и Ма­терь Бо­га на­ше­го. Че­стью выс­шую Хе­ру­ви­мов и несрав­нен­но слав­ней­шую Се­ра­фи­мов, дев­ствен­но Бо­га-Сло­во ро­див­шую, ис­тин­ную Бо­го­ро­ди­цу – Те­бя величаем.
Сла­ва, и ныне: Гос­по­ди, по­ми­луй, три­жды. Благослови. Сла­ва, и ныне, Гос­по­ди, по­ми­луй. (3) Благослови.
Свя­щен­ник: С на­ми Бог, Сво­ею бла­го­да­тию и че­ло­ве­ко­лю­би­ем, все­гда, ныне и прис­но, и во ве­ки ве­ков, аминь. Свя­щен­ник: С на­ми Бог Сво­ею бла­го­да­тью и че­ло­ве­ко­лю­би­ем все­гда, ныне и прис­но и во ве­ки ве­ков.2
И мы: Аминь. Мы же: Аминь.
И сно­ва три за­клю­чи­тель­ных по­кло­на с те­ми же мо­лит­ва­ми, что и в начале.

При­ме­ча­ния

1 Ес­ли нет свя­щен­ни­ка, то стар­ший из тра­пезу­ю­щих про­из­но­сит: По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, бла­го­сло­ви пи­щу и пи­тие ра­бам Тво­им, ибо Ты свят, все­гда, ныне и прис­но и во ве­ки веков.

2 В от­сут­ствие свя­щен­ни­ка: По мо­лит­вам свя­тых от­цов на­ших, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте, Бо­же наш, по­ми­луй нас.

Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки