Мо­лит­вы по­сле Свя­то­го Причащения

БЛА­ГО­ДАР­СТВЕН­НЫЕ МОЛИТВЫ
ПО­СЛЕ СВЯ­ТО­ГО ПРИЧАЩЕНИЯ

Цер­ков­но­сла­вян­ский Рус­ский
Егда по­лу­чи­ши до­бра­го При­ча­ще­ния жи­во­тво­ря­щих та­ин­ствен­ных Да­ро­ва­ний, вос­пой абие, бла­го­да­ри вель­ми, и сия теп­ле от ду­ши Бо­гу глаголи: Ко­гда же удо­сто­ишь­ся бла­го­дат­но­го При­ча­ще­ния / жи­во­тво­ря­щих та­ин­ствен­ных Да­ров, / вос­пой тот­час, воз­бла­го­да­ри усерд­но. / И го­ря­чо от ду­ши так го­во­ри Богу:
Сла­ва Те­бе, Бо­же. Сла­ва Те­бе, Бо­же. Сла­ва Те­бе, Боже. Сла­ва Те­бе, Бо­же! (3)

Мо­лит­ва 1

Бла­го­да­рю Тя, Гос­по­ди Бо­же мой, яко не от­ри­нул мя еси греш­на­го, но общ­ни­ка мя бы­ти свя­тынь Тво­их спо­до­бил еси. Бла­го­да­рю Тя, яко мене недо­стой­на­го при­ча­сти­ти­ся пре­чи­стых Тво­их и небес­ных Да­ров спо­до­бил еси. Но Вла­ды­ко Че­ло­ве­ко­люб­че, нас ра­ди уме­рый же и вос­кре­сый, и да­ро­ва­вый нам страш­ная сия и жи­во­тво­ря­щая Та­ин­ства, во бла­го­де­я­ние и освя­ще­ние душ и те­лес на­ших, даждь бы­ти сим и мне во ис­це­ле­ние ду­ши же и те­ла, во от­гна­ние вся­ка­го со­про­тив­на­го, в про­све­ще­ние очию серд­ца мо­е­го, в мир ду­шев­ных мо­их сил, в ве­ру непо­стыд­ну, в лю­бовь нели­це­мер­ну, во ис­пол­не­ние пре­муд­ро­сти, в со­блю­де­ние за­по­ве­дей Тво­их, в при­ло­же­ние Бо­же­ствен­ныя Тво­ея бла­го­да­ти, и Тво­е­го Цар­ствия при­сво­е­ние, да во свя­ты­ни Тво­ей те­ми со­хра­ня­емь, Твою бла­го­дать по­ми­наю все­гда, и не кто­му се­бе жи­ву, но Те­бе, на­ше­му Вла­ды­це и Бла­го­де­те­лю; и та­ко се­го жи­тия из­шед о на­деж­ди жи­во­та веч­на­го, в прис­но­сущ­ный до­стиг­ну по­кой, иде­же празд­ну­ю­щих глас непре­стан­ный, и без­ко­неч­ная сла­дость зря­щих Тво­е­го ли­ца доб­ро­ту неиз­ре­чен­ную. Ты бо еси ис­тин­ное же­ла­ние, и неиз­ре­чен­ное ве­се­лие лю­бя­щих Тя, Хри­сте Бо­же наш, и Тя по­ет вся тварь во ве­ки. Аминь. Бла­го­да­рю Те­бя, Гос­по­ди Бо­же мой, что Ты не от­верг ме­ня, греш­ни­ка, но удо­сто­ил ме­ня при­об­щить­ся Свя­тынь Тво­их. Бла­го­да­рю Те­бя, что ме­ня, недо­стой­но­го, при­ча­стить­ся пре­чи­стых Тво­их и небес­ных Да­ров Ты удо­сто­ил. Но, Вла­ды­ка Че­ло­ве­ко­лю­бец, ра­ди нас умер­ший, и вос­крес­ший, и да­ро­вав­ший нам эти страш­ные и жи­во­тво­ря­щие Твои Та­ин­ства во бла­го­де­я­ние и освя­ще­ние душ и тел на­ших, сде­лай, что­бы они бы­ли и мне во ис­це­ле­ние ду­ши и те­ла, во от­ра­же­ние вся­ко­го вра­га, в про­све­ще­ние очей серд­ца мо­е­го, в мир ду­шев­ных мо­их сил, в ве­ру твер­дую, в лю­бовь нели­це­мер­ную, в ис­пол­не­ние муд­ро­стью, в со­блю­де­ние за­по­ве­дей Тво­их, в умно­же­ние бо­же­ствен­ной Тво­ей бла­го­да­ти и Тво­е­го Цар­ства при­об­ре­те­ние. Что­бы, со­хра­ня­е­мый ими в освя­ще­нии Тво­ём, я все­гда пом­нил ми­лость Твою и жил уже не для се­бя, но для Те­бя, на­ше­го Вла­ды­ки и Бла­го­де­те­ля. И та­ким об­ра­зом, уй­дя из здеш­ней жиз­ни в на­деж­де на жизнь веч­ную, до­стиг я ме­ста веч­но­го по­коя, где непре­стан­ный глас празд­ну­ю­щих и бес­ко­неч­ное на­сла­жде­ние взи­ра­ю­щих на неска­зан­ную кра­со­ту ли­ца Тво­е­го. Ибо Ты – ис­тин­ная цель стрем­ле­ния и неизъ­яс­ни­мая ра­дость лю­бя­щих Те­бя, Хри­сте Бо­же наш, и Те­бя вос­пе­ва­ет всё тво­ре­ние во­ве­ки. Аминь.

Мо­лит­ва 2, свя­то­го Ва­си­лия Великого

Вла­ды­ко Хри­сте Бо­же, Ца­рю ве­ков и Со­де­те­лю всех, бла­го­да­рю Тя о всех, яже ми еси по­дал бла­гих, и о при­ча­ще­нии пре­чи­стых и жи­во­тво­ря­щих Тво­их Та­инств. Мо­лю убо Тя, Бла­же и Че­ло­ве­ко­люб­че: со­хра­ни мя под кро­вом Тво­им, и в се­ни кри­лу Тво­ею. И да­руй ми чи­стою со­ве­стию, да­же до по­след­ня­го мо­е­го из­ды­ха­ния, до­стой­но при­ча­ща­ти­ся Свя­тынь Тво­их, во остав­ле­ние гре­хов и в жизнь веч­ную. Ты бо еси хлеб жи­вот­ный, ис­точ­ник свя­ты­ни, по­да­тель бла­гих, и Те­бе сла­ву воз­сы­ла­ем, со От­цем и Свя­тым Ду­хом, ныне и прис­но, и во ве­ки ве­ков. Аминь. Вла­ды­ка Хри­сте Бо­же, Царь ве­ков и Со­зда­тель все­го ми­ра! Бла­го­да­рю Те­бя за все бла­га, ко­то­рые Ты дал мне, и за при­ча­ще­ние пре­чи­стых и жи­во­тво­ря­щих Тво­их Та­инств. Мо­лю же Те­бя, Бла­гой и Че­ло­ве­ко­лю­би­вый, со­хра­ни ме­ня под по­кро­вом Тво­им и в те­ни кры­льев Тво­их и да­руй мне с чи­стою со­ве­стью до по­след­не­го мо­е­го вздо­ха до­стой­но при­ча­щать­ся свя­тынь Тво­их в про­ще­ние гре­хов и в жизнь веч­ную. Ибо Ты – Хлеб Жиз­ни, Ис­точ­ник освя­ще­ния, По­да­тель благ, и Те­бе сла­ву вос­сы­ла­ем со От­цом и Свя­тым Ду­хом, ныне, и все­гда, и во ве­ки ве­ков. Аминь.

Мо­лит­ва 3, свя­то­го Си­мео­на Метафраста

Да­вый пи­щу мне плоть Твою во­лею, ог­нь сый и опа­ля­яй недо­стой­ныя, да не опа­ли­ши мене, Со­де­те­лю мой; па­че же прой­ди во уды моя, во вся со­ста­вы, во утро­бу, в серд­це. По­па­ли тер­ние всех мо­их пре­гре­ше­ний. Ду­шу очи­сти, освя­ти по­мыш­ле­ния. Со­ста­вы утвер­ди с ко­стьми вку­пе. Чувств про­све­ти про­стую пя­те­ри­цу. Все­го мя спри­гвоз­ди стра­ху Тво­е­му. Прис­но по­крый, со­блю­ди же, и со­хра­ни мя от вся­ка­го де­ла и сло­ва ду­шет­лен­на­го. Очи­сти, и омый, и укра­си мя: удоб­ри, вра­зу­ми, и про­све­ти мя. По­ка­жи мя Твое се­ле­ние еди­на­го Ду­ха, и не кто­му се­ле­ние гре­ха. Да яко Тво­е­го до­му вхо­дом при­ча­ще­ния, яко ог­ня мене бе­жит всяк зло­дей, вся­ка страсть. Мо­лит­вен­ни­ки Те­бе при­но­шу вся свя­тыя, чи­но­на­ча­лия же без­п­лот­ных, Пред­те­чу Тво­е­го, пре­муд­рыя Апо­сто­лы, к сим же Твою несквер­ную, чи­стую Ма­терь, их­же моль­бы, Бла­го­у­тробне, при­и­ми, Хри­сте мой, и сы­ном све­та со­де­лай Тво­е­го слу­жи­те­ля. Ты бо еси освя­ще­ние, и Еди­ный на­ших, Бла­же, душ и свет­лость, и Те­бе ле­по­по­доб­но яко Бо­гу и Вла­ды­це сла­ву вси воз­сы­ла­ем на всяк день. Дав­ший в пи­щу мне плоть Твою доб­ро­воль­но, Ты – огонь, со­жи­га­ю­щий недо­стой­ных! Не со­жги же ме­ня, Со­зда­тель мой, прой­ди луч­ше в чле­ны те­ла мо­е­го, во все су­ста­вы, во внут­рен­но­сти, в серд­це, и со­жги тер­ние всех мо­их со­гре­ше­ний. Ду­шу очи­сти, освя­ти мыс­ли, ко­ле­ни утвер­ди с ко­стя­ми вме­сте, про­све­ти пять глав­ных чувств, все­го ме­ня при­гвоз­ди стра­хом пред То­бою. Все­гда за­щи­щай, охра­няй и бе­ре­ги ме­ня от вся­ко­го вред­но­го для ду­ши де­ла и сло­ва. Очи­щай, омы­вай и устро­яй ме­ня; укра­шай, вра­зум­ляй и про­све­щай ме­ня. Яви ме­ня Тво­ей оби­те­лью, еди­но­го Ду­ха, и уже не оби­те­лью гре­ха, что­бы бе­жа­ли от ме­ня по при­ня­тии При­ча­стия вся­кий зло­дей, вся­кая страсть как от до­ма Тво­е­го, как от ог­ня. Хо­да­та­я­ми за се­бя Те­бе пред­став­ляю всех свя­тых, На­чаль­ни­ков во­инств бес­плот­ных, Пред­те­чу Тво­е­го, муд­рых Апо­сто­лов, и сверх их – Твою непо­роч­ную, чи­стую Ма­терь. При­ми их мо­лит­вы, ми­ло­серд­ный Хри­сте мой, и сы­ном све­та со­де­лай Тво­е­го слу­жи­те­ля. Ибо Ты, еди­ный Бла­гой, освя­ще­ние, а так­же си­я­ние душ на­ших, и Те­бе, как по­до­ба­ет Бо­гу и Вла­ды­ке, все мы сла­ву вос­сы­ла­ем каж­дый день.

Мо­лит­ва 4

Те­ло Твое Свя­тое, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте Бо­же наш, да бу­дет ми в жи­вот веч­ный, и Кровь Твоя Чест­ная во остав­ле­ние гре­хов: бу­ди же ми бла­го­да­ре­ние сие в ра­дость, здра­вие и ве­се­лие; в страш­ное же и вто­рое при­ше­ствие Твое спо­до­би мя, греш­на­го, ста­ти одес­ную сла­вы Тво­ея, мо­лит­ва­ми Пре­чи­стыя Тво­ея Ма­те­ри, и всех святых. Те­ло Твоё Свя­тое, Гос­по­ди Иису­се Хри­сте Бо­же наш, да бу­дет мне в жизнь веч­ную, и Кровь Твоя дра­го­цен­ная – в про­ще­ние гре­хов. Да бу­дет же мне это бла­го­да­ре­ние в ра­дость, здра­вие и ве­се­лие. В страш­ное же и вто­рое при­ше­ствие Твоё спо­до­би ме­ня, греш­ни­ка, стать спра­ва от сла­вы Тво­ей, по хо­да­тай­ствам все­чи­стой Тво­ей Ма­те­ри и всех Тво­их свя­тых. Аминь.

Мо­лит­ва 5, Пре­свя­той Богородице

Пре­свя­тая Вла­ды­чи­це Бо­го­ро­ди­це, све­те по­мра­чен­ныя мо­ея ду­ши, на­деж­до, по­кро­ве, при­бе­жи­ще, уте­ше­ние, ра­до­ва­ние мое, бла­го­да­рю Тя, яко спо­до­би­ла мя еси недо­стой­на­го, при­част­ни­ка бы­ти Пре­чи­с­та­го Те­ла, и Чест­ныя Кро­ве Сы­на Тво­е­го. Но рожд­шая Ис­тин­ный Свет, про­све­ти моя ум­ныя очи серд­ца; Яже Ис­точ­ник без­смер­тия рожд­шая, ожи­во­тво­ри мя умерщ­влен­на­го гре­хом; Яже ми­ло­сти­ва­го Бо­га лю­бо­бла­го­у­троб­ная Ма­ти, по­ми­луй мя, и даждь ми уми­ле­ние, и со­кру­ше­ние в серд­це мо­ем, и сми­ре­ние в мыс­лех мо­их, и воз­зва­ние в пле­не­ни­их по­мыш­ле­ний мо­их; и спо­до­би мя до по­след­ня­го из­ды­ха­ния, неосуж­ден­но прии­ма­ти Пре­чи­стых Та­ин освя­ще­ние во ис­це­ле­ние ду­ши же и те­ла. И по­даждь ми сле­зы по­ка­я­ния и ис­по­ве­да­ния, во еже пе­ти и сла­ви­ти Тя во вся дни жи­во­та мо­е­го, яко бла­го­сло­вен­на и пре­п­ро­слав­лен­на еси во ве­ки. Аминь. Пре­свя­тая Вла­ды­чи­ца Бо­го­ро­ди­ца, свет по­мра­чен­ной мо­ей ду­ши, на­деж­да, по­кров, при­бе­жи­ще, уте­ше­ние, ра­дость моя! Бла­го­да­рю Те­бя, что Ты спо­до­би­ла ме­ня, недо­стой­но­го, стать при­част­ни­ком пре­чи­сто­го Те­ла и дра­го­цен­ной Кро­ви Сы­на Тво­е­го. Но, Ро­див­шая ис­тин­ный Свет, про­све­ти ду­хов­ные очи серд­ца мо­е­го. Ис­точ­ник бес­смер­тия Ро­див­шая, ожи­ви ме­ня, умерщ­влен­но­го гре­хом. Ми­ло­сти­во­го Бо­га лю­бя­щая ми­ло­сер­дие Ма­терь, по­ми­луй ме­ня и дай мне уми­ле­ние и со­кру­ше­ние в серд­це мо­ем, и сми­ре­ние в мыс­лях мо­их, и при­зва­ние к по­мыс­лам доб­рым, ко­гда пле­нен бы­ва­ет ра­зум мой. И удо­стой ме­ня до по­след­не­го мо­е­го вздо­ха не в осуж­де­ние при­ни­мать свя­ты­ню пре­чи­стых Та­инств во ис­це­ле­ние ду­ши и те­ла. И по­дай мне сле­зы по­ка­я­ния и бла­го­да­ре­ния, что­бы мне вос­пе­вать и сла­вить Те­бя во все дни жиз­ни мо­ей, ибо Ты бла­го­сло­вен­на и про­слав­ле­на во­ве­ки. Аминь.
Ко­нец мо­литв по свя­тем причащении. Ко­нец мо­литв по­сле свя­то­го причащения.
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки