Канон преподобному Нестору Летописцу Печерскому


Преподобный Нестор Летописец, Печерский

глас 4

Песнь 1

Ирмос: Лицы изра­иль­те­стии, невлаж­ны­ми сто­па­ми понт Черм­ный и влаж­ную глу­би­ну про­гнав­ше, всад­ни­ки три­ста­ты вра­ги, видя­ще в ней погру­же­ны, с весе­ли­ем поя­ху: поим Богу наше­му, яко прославися.

Лицы ино­че­стии, в лет­ней памя­ти Бого­нос­на­го отца сте­ци­те­ся усерд­но к свя­тей пеще­ре и, любо­вию кла­ня­ю­ще­ся раце мощей Несто­ра любо­мудра­го, вос­пой­те Богу, яко во свя­тых Сво­их слав­но прославися.

Ликом ино­че­ским соче­та­ю­щу­ся и в днеш­ний день память твою вос­пе­ти дер­за­ю­щу, мне, паче всех гру­бей­ше­му, молит­ва­ми тво­и­ми спо­соб­ствуй, Несто­ре свя­те, Бог бо в тебе див­но прославися.

Сла­ва: Ликом Ангель­ским при­чтен быти хотяй, ликом рав­но­ан­гель­ным во пло­ти прич­тал­ся еси, отче, от них­же Ангель­ско­му житию научи­вся, воз­шел еси к умно­му жела­нию: тем­же тя чтим, яко Бог в тебе див­но прославися.

И ныне: Лики свя­тых и пре­по­доб­ных отец с лики Ангель­ски­ми пред­сто­я­ще, сла­ви­те Рожд­шую всех свя­тых Свя­тей­шее Сло­во; сла­ви­ти же днесь Божию Матерь и нам зем­ным помо­зи­те, Та бо от всех див­но прославися.

Песнь 3

Ирмос: Лук силь­ных изне­мо­же, и немо­щству­ю­щии пре­по­я­са­ша­ся силою, сего ради утвер­ди­ся в Гос­по­де серд­це мое.

Пред­ло­же­ние тво­е­го ума бе, аки лук напря­жен, отче, живый бо во юдо­ле сей пла­чев­ней, вос­хож­де­ние имел еси в серд­це сво­ем выну к Богу; и мне убо, жизнь свою веду­щу выну в печа­лех, Несто­ре, помо­зи, моля­ся о мне, да воз­ве­се­лит­ся о Гос­по­де серд­це мое.

Сед­мь­на­де­ся­то­ле­тен сый, мыс­ленне при­ял еси мужа совер­шен­на воз­раст: про­си­ял бо еси, аки в стар­че­ских седи­нах, делы бла­ги­ми, сия и во мне испра­ви, бла­женне, и воз­ве­се­лит­ся о Гос­по­де серд­це мое.

Сла­ва: Чисто­ту и сми­ре­ние глу­бо­ко к нище­те при­ем, воз­ле­тел еси, свя­те, аки кри­ло­ма, на гору ино­че­ских доб­ро­де­те­лей; отню­ду­же, усмот­рив во мгно­ве­нии ока пре­хо­дящ мира сего образ, и паче в любовь Божию впе­рил еси серд­це твое.

И ныне: Сад чисто­ты Рожд­шая, пло­дом сего, веру­ю­щих Тя быти Матерь Божию, напи­та­ла еси обиль­но; и мне убо, верою покла­ня­ю­ще­му­ся Тебе, Бого­не­вест­ная Дево, даждь от сего пло­да поне мало вку­си­ти, да печаль­ное воз­ве­се­лит­ся серд­це мое.

Седален, глас 4‑й

От вели­ких отец управ­лен в бла­гия нра­вы и в юно­сти весь Бого­ви при­со­еди­ни­вся, плот­ския похо­ти умерт­вил еси поще­ни­ем креп­ким, дух ожи­вил еси надеж­дою благ веч­ных; Ангель­ски на зем­ли пожив, со Анге­лы ныне водво­ря­е­ши­ся, тем тя почи­та­ем, Несто­ре блаженне.

Сла­ва, и ныне: Страш­ных чудес неска­зан­ный образ вижду в Тебе, Пре­чи­стая Дево, яко Бога зача­ла еси и Необы­мен­на­го объ­яла еси утро­бою Тво­ею, но како­ва се бысть тай­на, не испы­тую, паче же верую и со стра­хом убла­жаю Тя, пою­щи: радуй­ся, Бога Невме­сти­ма­го про­стран­ное селение.

Песнь 4

Ирмос: Услы­шах слав­ное смот­ре­ние Твое, Хри­сте Боже, яко родил­ся еси от Девы, да от лести изба­ви­ши зову­щия: сла­ва силе Тво­ей, Господи.

Услы­шав слав­ная и пре­див­ная на горе Печер­ской, при­шел еси тамо, пре­по­добне, и, видев с огнем и росою низ­хо­дя­щую бла­го­дать Божию в нача­ле осно­ва­ния церкве, юн еще сый, со стар­цы вос­пел еси: сла­ва силе Тво­ей, Господи.

Боль­шую и совер­шен­ней­шую в души тво­ей ски­нию тво­ря Духу Свя­то­му, любез­ным вос­при­я­ти­ем запо­ве­ди от Бого­нос­ных отец позла­тил еси ону, Несто­ре свя­те: тем, яко в крас­ный чер­тог, при­и­де и оби­тель в тебе сотво­ри Отец с Сыном и Духом.

Сла­ва: Аки слад­кое мле­ко, уче­ние отец Бого­нос­ных при­ем, сло­во делом испол­нил еси, бла­женне, и испол­нен был еси Выш­ния Пре­муд­ро­сти, юже и мы от писа­ний тво­их чту­ще, уве­се­ля­ем души наша веде­ни­ем на сих горах быв­шия Божия благодати.

И ныне: Слад­кое мле­ко пока­я­ния и нек­тар Небес­ный уми­ле­ния пес­ни любо­вию Тебе при­но­ся­щим, пода­е­ши, Чистая Отро­ко­ви­це, яже и аз, стра­хом одер­жим, любо­вию же дви­жим, при­но­шу Ти, Вла­ды­чи­це, и молю: усла­ди серд­це мое, Слад­ка­го Иису­са Хри­ста мое­го Рождшая.

Песнь 5

Ирмос: От све­та пре­се­кий пер­во­род­ный свет, яко во све­те дела поют Тя, Хри­сте, Соде­те­ля, во Све­те Тво­ем пути наша направи.

От све­та лест­на­го люб­ве уда­ли­вся, жела­ни­ем вожде­лел еси, Несто­ре, вели­ких отец сто­пам, нра­вом и уче­ни­ям после­до­ва­ти: сим даждь и нам при­ле­жа­ти, и во све­те дея­ний оных молит­ва­ми тво­и­ми пути наша направи.

Глу­бо­ким сми­ре­ни­ем ограж­ден сый, пре­по­добне, высо­тою тще­сла­вия ходя­ща­го вра­ги низ­верг, нога­ми попрал еси; хода­тай­ством тво­им к Богу, отче, даждь и нам сми­ре­ние и во оном сто­пы наша направи.

Сла­ва: Ангель­ски жизнь свою управ­ль­ша вси тя, аки Анге­ла Божия, име­я­ху; тем и на диа­кон­ский сте­пень взы­ти спо­до­бил­ся еси в нем­же доб­ре шествие свое упра­вив, и наша пути во свя­ты­ни, Несто­ре, управи.

И ныне: Путь Рожд­шая Жиз­ни, Все­свя­тая Дево, сте­зя­ми соблазн ходя­щих яко Мило­сер­дая настав­ля­е­ши на сте­зи прав­ды; и мене, заблуж­да­ю­ща­го, Вла­ды­чи­це, не пре­зри, но яко Рожд­шая Настав­ни­ка заблужд­шим, во Све­те Его пути моя направи.

Песнь 6

Ирмос: Вне­гда скор­бе­ти ми, возо­пих ко Гос­по­ду, и услы­ша мя Бог спа­се­ния моего.

В пре­по­до­бии и прав­де чин свой управ­ляя, храм Духу Свя­то­му весь сотво­рил­ся еси, и, вшед в храм неру­ко­тво­рен­ный, Пре­сто­лу Выш­ня­го пред­сто­и­ши; и мне, хотя­ще­му быти тамо, молит­ва­ми тво­и­ми, отче, помо­зи, молю тя, молит­вен­ни­ка спа­се­ния моего.

Крас­на­го сада Дела­те­ля Небес­на­го крас­ное был еси про­зя­бе­ние, крас­ны­ми бо делы укра­шен, бла­гия пло­ды, ихже ныне бла­го­уха­ние обо­ня­ем, воз­рас­тил еси; молю убо тя, бла­женне, подаждь сия в дар и мне от Бога Спа­са моего.

Сла­ва: От тру­да подви­гов тво­их, Несто­ре пре­по­добне, мно­гия излив поты, напо­ил еси ниву души тво­ея и, израс­тив доб­ро­де­те­лей кла­сы, пожи­на­е­ши ныне руко­я­ти, живый во веки в Небес­ных кро­вех; в них­же и мне быти моли Хри­ста Спа­са моего.

И ныне: Насе­ян­ная Духом Отчим зем­ле свя­тая, радуй­ся, яко про­зяб­ла еси нам Дре­во бла­го­сен­но­лист­вен­ное; зно­ем мя стра­стей опа­лен­на под сень она­го при­ве­ди, Вла­ды­чи­це, молю Тя яко Хода­та­и­цу спа­се­ния моего.

Кондак, глас 2‑й

Яко сый Бого­нос­на­го Фео­до­сия уче­ник и истин­ный жития того под­ра­жа­тель, пер­вый чест­ных его мощей само­ви­дец быти спо­до­бил­ся еси, яже с про­чи­и­ми свя­то­леп­но пре­нес, насле­дил еси с теми­же Цар­ство Небес­ное, еже полу­чи­ти и нам, чту­щим тя, Гос­по­де­ви молися.

Песнь 7

Ирмос: Авра­а­мстии ино­гда в Вави­лоне отро­цы пещ­ный пла­мень попра­ша, пес­нь­ми взы­ва­ю­ще: отец наших Боже, бла­го­сло­вен еси.

Авра­амо­вым сто­пам после­дуя, свя­те, испол­не­ни­ем запо­ве­дей при­несл еси, яко­же он Иса­а­ка, чист ум Вла­ды­це, сего ради от жиз­ни сея пре­шел еси в зем­лю, точа­щую без­ко­неч­ную сла­дость, иде­же и мне моли быти, Несто­ре, собе­сед­ни­че Бого­нос­ных отец наших.

От страст­на­го мира сего пре­став­ль­ся, пре­шел еси в без­страст­ный мир, иде­же в мире с сына­ми мира живый, и нас, в мире сем сущих, не отсту­пай, моля Твор­ца сво­е­го, да сопри­част­ни­цы тебе будем, пою­ще: Боже, бла­го­сло­вен еси.

Сла­ва: Не укло­нил еси серд­ца сво­е­го в сло­ве­са лукав­ствия в жиз­ни сей мно­го­мя­теж­ней, пре­по­добне, тем и воз­душ­ных духов лукав­ствия без­мя­теж­но про­шед, к Небес­ным вра­том доспел еси: яже и нам отверз­ти пот­щи­ся молит­ва­ми тво­и­ми, да и мы с тобою поем: Боже, бла­го­сло­вен еси.

И ныне: Укло­них­ся от сте­зи прав­ды и не хож­дах нога­ма моима на пути пра­вы, но на стрем­ни­нах стра­стей заблуж­да­ю­ще, уяз­вих плесне мои тер­ни­ем гре­ха, оба­че и храм­ляя, при­те­каю к Тво­ей бла­го­сти и молю­ся: Вла­ды­чи­це, исце­ли мя, Ты бо еси души моея врачевание.

Песнь 8

Ирмос: В Вави­лоне отро­цы Боже­ствен­ною рас­па­ла­е­ми рев­но­стию, мучи­те­ля и пла­мене пре­ще­ние муже­ски попра­ша и, посре­де огня ввер­же­ни, оро­ша­е­ми, поя­ху: бла­го­сло­ви­те вся дела Гос­под­ня, Господа.

Силою духов­ною укреп­лен, пре­ле­тел еси, Бого­муд­ре, кри­ло­ма тво­их доб­ро­де­те­лей к Гор­ним, и по летех сих живе­ши ныне, иде­же лета не оску­де­ва­ют, к ним­же и нам доспе­ти моли, пою­щим: бла­го­сло­ви­те, вся дела Гос­под­ня, Господа.

От дому Божия Мате­ре пре­шел еси, Несто­ре в Дом Божий, все­све­тя­щий­ся Иеру­са­лим, и, Анге­лом в чис­ле граж­дан Небес­ных сожи­тель­ствуя хода­тай­ствуй и нам тем­же при­чтен­ным быти в памя­ти тво­ей пою­щим пес­нь­ми Господа.

Сла­ва: Тро­и­че­ское Еди­но Есте­ство: отче, и Сыне, и Душе Свя­тый, Еди­но Цар­ство, силу и власть иму­щее, нас от вла­сти кня­зя тьмы изба­ви, молит­ва­ми Бого­нос­ных отец наших Печер­ских, с ними­же и Несто­ра при­во­дим Ти в молит­ву днесь, бла­го­сло­вя­ще Тя во веки, Господа.

И ныне: Тро­и­че­ско­му пред­сто­я­щи Пре­сто­лу, Мати Дево, и сла­ву Трии­по­стас­на­го Боже­ства выну зря­щи, моли­ся за ны греш­ныя, да и мы Небес­ныя Сла­вы не лишим­ся, пес­нь­ми Тя сла­вя­ще и из Тебе Рожд­ша­го­ся Господа.

Песнь 9

Ирмос: Рож­де­ство Твое нетлен­но яви­ся: Бог из боку Тво­ею прой­де, яко Пло­то­но­сец яви­ся на зем­ли и с чело­ве­ки пожи­ве. Тя, Бого­ро­ди­це, тем вси величаем.

Отшел еси в селе­ния пра­вед­ных и духом пред­сто­и­ши Прис­но­сущ­но­му Све­ту; при­з­ри убо на ны, живу­щия в селех мно­го­мя­теж­на­го мира, и пособ­ствуй сущим во бра­нех, Несто­ре бла­женне, яко пес­нь­ми тя ныне величаем.

С ними­же любовь стя­жал еси живый телом, с сими, и духом изшед, сожи­тель­ству­е­ши не отлу­чен, яко­же пока­зу­ют мощи твоя, Пре­по­добне, со свя­ты­ми в пеще­ре лежа­щия, с ними­же пред­ста­ни о нас моля­щи­ся Богу, память твою величающих.

Сла­ва: Любит милость и исти­ну Гос­подь, и ты, преб­ла­женне, подо­бя­ся Тому, мило­сти­вый буди хода­тай о спа­се­нии нашем, да тебе ради и мы, обрет­ше бла­го­дать, не отпа­дем веч­ныя сла­вы, яко успе­ние твое свя­тое пес­нь­ми величаем.

И ныне: Любит всех Вла­ды­ка хода­тай­ство Твое, Пре­чи­стая Дево, и молит­вы Твоя о чело­ве­че­стем роде при­ем­лет; моли­ся убо и о нас, рабех Тво­их, Все­ца­ри­це, да улу­чим милость в день Суд­ный, выну бо Тебе яко Хода­та­и­цу, кла­ня­ю­ще­ся, величаем.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки