Канон Лазаревой субботе


Лазарева суббота

глас 8

Песнь 1

Ирмос: Поим Гос­по­де­ви, про­вед­ше­му люди Своя скво­зе Черм­ное море, яко един слав­но прославися.

Лаза­ря умер­ша­го мани­ем Боже­ствен­ным вос­кре­сил еси, яко Созда­тель сый и живо­та сокро­ви­ще, Человеколюбче.

Сло­вом чет­ве­ро­днев­на­го Лаза­ря воз­гла­сил еси, Без­смертне, тем­но­об­раз­ное адо­во раз­ру­шив кре­по­стию царство.

Всем Пре­бо­же­ствен­на­го позна­ние Боже­ства пока­зал еси, из мерт­вых воз­ста­вив чет­ве­ро­днев­на­го Лаза­ря, Владыко.

Днесь Вифа­ниа пред­воз­ве­ща­ет Вос­кре­се­ние Хри­ста Жиз­но­дав­ца, воста­ни­ем Лаза­ре­вым ликовствующи.

Песнь 3

Ирмос: Ты еси утвер­жде­ние при­те­ка­ю­щих к Тебе Гос­по­ди, Ты еси свет омра­чен­ных, и поет Тя дух мой.

Два пред­ла­гая дей­ства Твоя, пока­зал еси существ, Спа­се, сугуб­ство: Бог бо еси и Человек.

Без­дна сый разу­ма, Ты вопро­ша­е­ши: где поло­жи­ся мерт­вый? хотя вос­кре­си­ти, Живо­то­да­вче, лежащаго.

Места пре­хо­дяй яко быв Чело­век, явил­ся еси опи­сан, испол­няя вся­че­ская, яко Бог неописанный.

Лаза­ря воз­двигл еси Боже­ствен­ным, Хри­сте, гла­го­лом; и мене, мно­ги­ми пре­гре­шень­ми умер­ша, воз­ста­ви, молюся.

Седален, глас 4

Вку­пе пред­ста­сте Хри­сту Лаза­ре­ве сест­ре, и сле­зя­ще гор­це, и пла­чу­ще его, реша Ему: Гос­по­ди, умре Лазарь. Он же яко Бог не неве­дый погре­ба­ния, вопро­ша­ше яко Чело­век: где поло­жи­сте его? И, при­сту­пив ко гро­бу, воз­гла­ша­ше чет­ве­ро­днев­на­го Лаза­ря. Он же абие воста, и покла­ня­ше­ся Воскресившему.

Песнь 4

Ирмос: Услы­шах Гос­по­ди, смот­ре­ния Тво­е­го таин­ство, разу­мех дела Твоя и про­сла­вих Твое Божество.

Не пособ­ни­ка тре­бу­яй, но смот­ре­ния совер­ша­яй неиз­ре­чен­ное, моля­ся воз­ста­вил еси мерт­ва, чет­ве­ро­днев­на­го, Всесильне.

Отцу соприс­но­сущ­ное Сло­во, и яко Бог преж­де зри­мый, ныне яко Чело­век молит­ся, молит­вы всех Приемляй.

Глас Твой раз­ру­ши, Спа­се, смерт­ную всю силу, осно­ва­ния же адо­ва Боже­ствен­ною Тво­ею силою поколебашася.

Бого­ро­ди­чен: Деву вос­по­им, яко по рож­де­стве Деву пре­быв­шую, и рожд­шую Хри­ста Бога, от пре­ле­сти мир избавльшаго.

Песнь 5

Ирмос: Вскую мя отри­нул еси от лица Тво­е­го, Све­те Неза­хо­ди­мый, и покры­ла мя есть чуж­дая тьма, ока­ян­на­го? но обра­ти мя и к све­ту запо­ве­дей Тво­их пути моя напра­ви, молюся.

Пред­став Лаза­ре­ву гро­бу, Чело­ве­ко­люб­че, сего при­звал еси и жизнь подал еси яко Жизнь сый без­смерт­ная чело­ве­ком всем, яко Бог буду­щее про­об­ра­зуя яве воскресение.

Свя­зан нога­ма Лазарь хож­да­ше, чудо в чуде­сех: ибо болий яви­ся воз­бра­ня­ю­ща­го укреп­ля­яй и Хри­стос, Его­же сло­ву вся рабо­леп­но слу­жат, яко Богу и Вла­ды­це работающа.

Мерт­ва смер­дя­ща Лаза­ря воз­двиг­ну­вый, Хри­сте, чет­ве­ро­днев­на, воз­ста­ви мя умер­ша ныне гре­хи мои­ми, и поло­же­на в рове, и тем­ней сени смерт­ней, и яко бла­го­у­тро­бен изба­ви и спа­си мя.

Песнь 6

Ирмос: Иону в ките, Гос­по­ди, еди­на­го все­лил еси; мене же свя­зан­на­го мре­жа­ми вра­жи­я­ми, яко от тли она­го, спаси.

Любовь Тебе в Вифа­нию, Гос­по­ди, отве­де к Лаза­рю, и сего уже смер­дя­ща вос­кре­сил еси яко Бог, и от уз адо­вых спасл еси.

Мар­фа убо отча­я­ше­ся Лаза­ря, яко виде чет­ве­ро­днев­на, Хри­стос же истлев­ша­го вос­кре­си яко Бог, и к жиз­ни пре­ста­ви глаголом.

Кондак, глас 2

Всех радость Хри­стос, исти­на, свет, живот, и мира вос­кре­се­ние, сущим на зем­ли яви­ся Сво­ею бла­го­стию и бысть образ вос­кре­се­ния, всем подая Боже­ствен­ное оставление.

Икос

Уче­ни­ком Созда­тель всех пред­ве­ща, гла­го­ля: бра­тия и зна­е­мии, наш друг успе, сими пред­гла­го­ля и уча, яко вся веси, яко Созда­тель всех. Идем убо, и уви­дим стран­ное погре­бе­ние, и рыда­ние Мари­и­но, и Лаза­рев гроб узрим: тамо бо хощу чудо­дей­ство­ва­ти, совер­шая Кре­ста пред­на­чи­на­ние и всем подая Боже­ствен­ное оставление.

Песнь 7

Ирмос: Отро­цы еврей­стии в пещи попра­ша пла­мень дерз­но­вен­но и на росу огнь пре­ло­жи­ша, вопи­ю­ще: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Про­сле­зи­вся яко чело­век, Щед­ре, вос­кре­сил еси яко Бог суща­го во гро­бе, и раз­реш­ся от ада Лазарь взы­ва­ше: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Изы­де повой­ми обвя­зан, про­па­сти ада же и тьмы убег Вла­дыч­ним сло­вом, Лазарь взы­вая: бла­го­сло­вен еси, Гос­по­ди Боже, во веки.

Песнь 8

Ирмос: Муси­кий­ским орга­ном согла­су­ю­щим, и людем без­чис­лен­ным покла­ня­ю­щим­ся обра­зу в Деи­ре, три отро­цы не пови­нув­ше­ся, Гос­по­да вос­пе­ва­ху и сла­во­слов­ля­ху во вся веки.

Яко Пас­тырь агн­ца взыс­кал еси, от вол­ка люта­го губи­те­ля вос­хи­тив, рас­тлев­ша обно­вил еси, пою­ща Тебе: пой­те и пре­воз­но­си­те во вся веки.

Яко Чело­век гро­ба взыс­кал еси, мерт­ва­го яко Соде­тель вос­кре­сил еси, пове­ле­ни­ем Тво­им Вла­дыч­ним, Его­же ад ужа­се­ся, вопи­ю­ща Тебе: пой­те и пре­воз­но­си­те во вся веки.

Песнь 9

Ирмос: Чистую слав­но почтим, людие, Бого­ро­ди­цу, огнь Боже­ства при­им­шую во чре­ве неопаль­но, пес­нь­ми величаем.

Людие видев­ше ходя­ща мерт­ве­ца чет­ве­ро­днев­на, уди­вив­ше­ся чуде­си, вопи­я­ху Изба­ви­те­лю, Бога Тя в пес­нех величающе.

Предуве­ряя слав­ное воста­ние Твое, о, Спа­се мой, мерт­ва чет­ве­ро­днев­на, из ада сво­бож­да­е­ши Лаза­ря, пес­нь­ми Тя величающа.

Комментировать

*

«Азбука молитвы»
в Telegram.
t.me/azprayer
Размер шрифта: A- 15 A+
Цвет темы:
Цвет полей:
Шрифт: A T G
Текст:
Боковая панель:
Сбросить настройки