07-31 Служба священномученику Вениамину Петроградскому и иже с ним пострадавшим

Служба священномученику Вениамину Петроградскому и иже с ним пострадавшим

Краткое наименование:

07-31 Служба священномученику Вениамину Петроградскому и иже с ним пострадавшим

Минея. Дата 2025-08-13 (31 июля по ст. стилю)

Знак типикона: Полиелейный
Праздник: святого


Чтения

На Утрени: Мф.10:16-22

Апостол: Рим.8:28-39

Евангелие: Лк.21:12-19


Прокимен

Прокимен, глас :
Стих:


Аллилуарий

Аллилуарий, глас :
Стих:


Причастен


Тропари

Глас 1:

Свети́льник всесве́тлый во гра́де свята́го Петра́ яви́лся еси́,/ па́стырю до́брый, священному́чениче о́тче Вениами́не./ Любо́вь и милосе́рдие в сердца́х ве́рных насажда́я,/ благотвори́ти призыва́л еси́ терпя́щим глад и нищету́./ Сего́ ра́ди и мы к тебе́ прибега́ем/ и с ве́рою вопие́м ти:/ моли́ Ми́лостиваго Бо́га,/ оте́чество на́ше в Правосла́вии и благоче́стии утверди́ти,/ мир Це́ркви дарова́ти/ и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.


Кондаки

Глас 6:

От ю́ности кре́ст Христо́в на ра́мо взе́м,/ и́стинный стра́ж Правосла́вныя Це́ркве яви́лся еси́,/ священному́чениче Вениами́не./ Клевету́, у́зы, оплевания, и суд непра́ведный/ от беззако́нных му́жественне претерпева́я,/ святы́ню церко́вную на поруга́ние не пре́дал еси́./ Те́мже и Христо́с да́ром терпе́ния и любве́ тя испо́лни,/ во е́же пред му́ченическою кончи́ною/ со благодаре́нием взыва́ти:/ за вся, Го́споди, сла́ва Тебе́.

Икос: Яви́ тя Госпо́дь, святи́телю о́тче Вениами́не,/ украше́ние гра́ду на́шему ве́лие,/ ди́внаго предста́теля о лю́дех твои́х,/ и́стиннаго свиде́теля пра́вды Бо́жия,/ наста́вника заблу́ждшим,/ любве́ и кро́тости пра́вило,/ свети́льника во тьме грехо́вней сия́юща,/ му́ченика дерзнове́ннаго,/ испове́дника тве́рдаго,/ столпа неколеби́маго Це́ркве на́шея,/ и ве́рнаго служи́теля Своего́, рекшаго:/ за вся, Го́споди, сла́ва Тебе́.


Стихиры на "Господи, возвах"

Глас 6:

Измла́да неле́ностно поуча́яся в зако́не Госпо́днем,/ чи́стою любо́вию к Бо́гу возгоре́лся еси́/ и му́ченическаго по́двига жела́нием уязви́лся еси́,/ священному́чениче Вениами́не,/ святи́телю сла́вный Це́ркве Ру́сския./ Егда́ же приведе́ тя Христо́с ко жре́бию о́ному,/ ничесо́же убоя́вся, благода́рне ре́кл еси́:/ сла́ва Тебе́, Бо́гу на́шему, во ве́ки.

Ви́дя Госпо́дь доброде́тели твоя́,/ са́ном архиере́йским возвели́чи тя/ и, во укрепле́ние ве́ры Правосла́вныя,/ во дни гоне́ния безбо́жнаго на Це́рковь Ру́сскую/ главо́ю митропо́лии Петрогра́дския поста́ви./ Ты же, священному́чениче Вениами́не,/ па́ству твою́ му́дре ко Христу́ путеводя́,/ о́браз ве́ры и терпе́ния всем яви́л еси́/ и испове́дник непоколеби́мый показа́лся еси́./ Сего́ ради тя с любо́вию прославля́ем.

Избра́нный Бо́гом на престо́л святи́телей Петрогра́дских,/ не дал еси́ поко́я телеси́ твоему́,/ но, во вся преде́лы сто́льнаго гра́да стопы́ твоя́ направля́я,/ ни́щия и неду́жныя посеща́л еси́/ и ду́хом смире́ния и милосе́рдия воеди́но па́ству твою́ собира́л еси,/ священному́чениче Вениами́не, о́тче наш./ Те́мже мо́лим тя:/ не забу́ди и нас, любо́вию тя почита́ющих,/ но милостивно посети́ ду́ши на́ша.

Глаго́лет Госпо́дь во святе́м Ева́нгелии:/ не убо́йтеся от убива́ющих те́ло,/ души́ же не могу́щих уби́ти./ Сего ради и ты, свя́те Вениами́не,/ сло́ву Бо́жию после́дуя,/ преще́ний вла́сти безбо́жныя не устраши́лся еси́,/ но, укрепля́емь благода́тию Ду́ха Пресвята́го,/ му́ченическую кончи́ну до́блественне прия́л еси́./ И ны́не моли́ся о всех нас,/ да пребу́дем и мы неколеблеми и тве́рди в ве́ре Правосла́вней/ во вся дни живота́ на́шего.

Бо́гу себе́ преда́вше,/ стезе́ю любве́ в жи́зни се́й ше́ствовасте,/ святи́телю Вениами́не и преподобному́чениче Се́ргие,/ вку́пе с духо́вными ча́ды Ю́рием и Иоа́нном,/ егда́ же бу́ря нече́стия на Це́рковь Ру́сскую воздви́жеся,/ вы, преще́ний и лжесвиде́тельств мучи́телей не убоя́вшеся/ и ре́вностию о Бо́зе связу́емии,/ да́же до кро́ве за Христа́ пострада́сте./ Ны́не же, боже́ственным све́том осиява́еми,/ моли́теся приле́жно Бо́гу/ дарова́ти нам мир и ве́лию ми́лость.

Богородичен,

Днесь я́ко вои́стинну/ святовеща́нный глаго́л Дави́дов коне́ц прият:/ се бо я́ве пречи́стых ног Твои́х покланя́емся подно́жию/ и, на сень крилу́ Твое́ю наде́ющеся,/ Всеще́дрый, вопие́м Ти:/ да зна́менается на нас свет лица́ Твоего́./ Правосла́вных люде́й Твои́х рог вознеси́/ честна́го Креста́ Твоего́ воздви́жением,/ Христе́ Многоми́лостиве.


Стихиры на стиховне

Глас 2:

Егда лжепастырие лукавии/ власть церко́вную восхи́тити и стадо словесное расточити восхоте́ша,/ тогда в бе́гство не обрати́лся еси́,/ архиере́ю до́блестный Вениамине,/ и корми́ло корабля церковнаго,/ еже вручи́ тебе́ Госпо́дь, а не челове́к,/ в ру́це чужди́х не пре́дал еси́,/ но па́стырь до́брый показа́лся еси́,/ полага́яй ду́шу твою́ за о́вцы твоя́.

Стих: Свяще́нницы Твои облеку́тся в пра́вду/ и преподо́бнии Твои́ возра́дуются.

Егда́ отступники, предания церковная отвергающия/ и новыя обычаи вводящия,/ от Це́ркве Святыя отлучи́л еси́,/ тогда́ ты, святителю Вениами́не,/ теми в руце безбожных пре́дан был еси́,/ иже на смерть тя неправедне осудиша./ Сего ради мученическим венцем украсился еси/ и Небесная сокровища обрел еси,/ све́тлая красото́ гра́да на́шего.

Стих: Честна́ пред Го́сподем/ смерть преподо́бных Его́.

Егда безбо́жнии мучителие/ прещении льстивыми тя устрашаху/ и воли своей покорити тщахуся,/ тогда, иера́рше преди́вне,/ ревностию по Бозе распалаемь,/ в броню правды облеклся еси/ и, твердость веры неколебимо являя,/ му́ченическую смерть прия́л еси́,/ верным людем образ терпения показуя.

Ведо́му ти на суди́ще беззако́нное,/ вси ве́рнии на сто́гнах Петро́ва гра́да/ срета́ху тя, страстоте́рпче святый Вениамине,/ и, во умиле́нии серде́чнем коле́на своя преклоняюще,/ со слезами воспеваху песнь церковную:/ спаси́, Го́споди, лю́ди Твоя́.

Богородичен,

Ты ми покро́в держа́вен е́си,/ трича́стный Кре́сте Христо́в:/ освяти́ мя си́лою твое́ю,/ я́ко да ве́рою и любо́вию покланя́юся и сла́влю тя.


Стихиры на хвалитех

Глас 8:

Священномучениче Вениамине, Церкве Христовы истинный сыне/ и благостояния Ея усердный ревнителю,/ противу лжепастырей, тщащихся расхитити стадо твое,/ мужественне стал еси/ и, не убоявся прещений и лжесвидетельств мучителей,/ обратил еси суд на главу судивших тя,/ таже смертию твоею Православие утвердил еси./ Сего ради тя усердно ублажаем.

Ни слове́с плете́нием,/ ни мудростию человеческою,/ но па́че простото́ю и правдою/ про́поведь твоя́, иера́рше досточу́дне, исполнена бысть,/ глубины́ сердечныя достига́ющи/ и ве́ру пра́вую в людех укрепля́ющи./ Сего́ ра́ди, яко истиннаго пастыря,/ вси тя с любовию почитаем.

Духом евангельския любве пламенея/ и о пастве твоей боле́знуя,/ жили́ща страждущих и убо́гих посеща́л еси́/ и, многих на путь истины наставляя,/ во ограду церковную приводил еси./ Темже тя, святителю отче Вениамине,/ яко пастыря добраго и наставника верна ведуще,/ с любовию благочестно почитаем.

Клевету́ от челове́к беззако́нных,/ суд непра́ведный и преда́тельство лжебра́тий,/ мужественне претерпе́л еси́,/ священному́чениче Вениами́не,/ таже и смерть за Христа приял еси/ и жре́бия высо́каго удосто́ился еси́./ Сего́ ра́ди с любовию почита́ем тя/ и соверша́ем всечестную па́мять твою́.

Приидите, вернии, составим лик,/ торжествующе и Бога прославляюще/ в память новомучеников четверочисленных:/ Вениамина святителя и Сергия преподобномученика,/ вкупе с мученики добропобедными Юрием и Иоанном,/ сии бо, Церковь Христову защищающе,/ не уклонишася скорби,/ ни убояшася темницы/ и, яко агнцы незлобивии, смерть прияша./ Ныне же в радости святых предстоят/ и молят Триединаго Бога/ о земнем отечестве нашем.


Седальны

Глас 3:

Посрами́л еси́, свя́те Вениами́не, лжеучи́тели нечести́выя,/ слово евангельское искази́вшия и разде́ление в Це́ркви произве́дшия./ Тще́тно бо ти́и словесы́ льстивыми склоня́ху тя от истины Христовой отступити/ и паству, юже ти Бог вручи, оставити./ Ты же, святителю, десни́цею Бо́жиею укрепля́емь,/ тверд и непрекло́нен до конца́ пребы́л еси́.

Глас 8:

А́ще и торжествова́ху беззако́ннии,/ и́же иска́ша поги́бели твоея́, архипа́стырю и му́чениче достосла́вне,/ но привременне и па́мять их поги́бе с шу́мом./ Твое́ же и́мя, я́ко И́стины побо́рника, сия́ет на Небесе́х/ и сла́ва твоя́ во ве́ки пребывает неизме́нна.

Глас 1:

Испыта́ тя Госпо́дь, святи́телю сла́вне, и обре́те ве́рна Себе́/ и, я́ко зла́то в пещи́ страда́ний, очи́стив,/ я́ко во́лну, убели́ тя./ Ты же, проше́д сквозе́ о́гнь и во́ду,/ обре́л еси́ ве́чный поко́й, о ка́меню драги́й, украшение Це́ркве на́шея.

Глас 4:

Не поставля́ют свещу́ зажже́нную под спу́дом,/ но на све́щнице, рече Господь./ Та́ко просвети́шася све́том добродетелей твоих, о́тче Вениами́не,/ людие Церкве Русския,/ соверша́ющия дне́сь преславно святу́ю па́мять твою́.


Светильны

В ми́ре ско́рбни бу́дете,/ но дерза́йте, я́ко Аз победи́х мир, глаго́ла Госпо́дь ученико́м Свои́м./ Сей заве́т Христов до́бре храни́л еси́, архиере́ю пра́ведный,/ и побе́дно восше́л еси́ во све́тлыя черто́ги Ца́рства Небе́снаго.

Богородичен: Крест предпра́зднуется и мир освяща́ется,/ чи́ни а́нгельстии пою́т нас ради Распе́ншагося,/ и торжеству́ют с на́ми и сра́дуются, Дави́дски зову́ще:/ соде́ла спасе́ние посреде́ земли́, Влады́ко.


Каноны

Кано́н святы́х, глас 8 (основной)


Житие

Священномученик Вениамин, митрополит Петроградский и Гдовский, (в миру Василий) родился в 1873 году на Нименском погосте Андреевской волости Каргопольского уезда, ныне Архангельской области, в семье священника Павла и Марии Казанских. Родители воспитывали сына в христианском благочестии. Полюбив чтение житий святых, отрок восхищался их духовными подвигами, сожалея о том, что в современном ему мире он лишен возможности пострадать за веру православную. После окончания Петрозаводской духовной семинарии юноша поступил в Санкт-Петербургскую духовную академию. В 1895 году он принял монашеский постриг с именем Вениамин и был рукоположен во иеродиакона, а в следующем году – во иеромонаха. По окончании академии в 1897 году со степенью кандидата богословия иеромонах Вениамин был назначен преподавателем Священного Писания в Рижскую духовную семинарию. С 1898 года он – инспектор Холмской, спустя год – Санкт-Петербургской семинарии. В 1902 году, после возведения в сан архимандрита, отец Вениамин назначен ректором Самарской, а через три года – Санкт-Петербургской семинарии. Священник по призванию, архимандрит Вениамин вскоре был возведен на более высокую ступень пастырского служения: 24 января 1910 года в Свято-Троицком соборе Александро-Невской Лавры он был рукоположен во епископа Гдовского, Петербургского викария. Святительский сан владыка Вениамин воспринял как обязанность пастырского подвига и апостольской проповеди. Его часто видели в самых отдаленных и бедных кварталах столицы, куда он спешил по первому зову, словно приходской священник, в простой рясе, без внешних отличий епископского сана, и где крестил ребенка или напутствовал умирающего. Немало труда приложил он к спасению падших женщин, выступая с проповедями в «Обществе Пресвятой Богородицы». Воздействие его наставлений было велико, и многие заблудшие раскаялись в греховной жизни.

События 1917 года вызвали перемены и в жизни Церкви: после февральской революции правящие архиереи стали избираться на епархиальных съездах клира и мирян. Если в некоторых епархиях это вызвало распри и нестроения, то выборы в Петрограде прошли на редкость спокойно – подавляющее большинство голосов было отдано епископу Вениамину, который становится архиепископом Петроградским и Ладожским, а затем митрополитом Петроградским и Гдовским. Сразу же после избрания на Петроградскую кафедру святитель заявил: «Я стою за свободную Церковь. Она должна быть чужда политики, ибо в прошлом она много от нее пострадала. Самая главная задача сейчас – это устроить и наладить нашу приходскую жизнь». Приступив к осуществлению своей программы, митрополит Вениамин все силы направил на защиту православного народа России от жесточайших гонений, воздвигнутых на него врагами истины Христовой. По сути, они начались в январе 1918 года после издания декрета «Об отделении Церкви от государства и школы от Церкви», который на деле воспринимался властью на местах как сигнал к повсеместному уничтожению Русской Православной Церкви и ее служителей, к грабежу церковного имущества. Насилие над Церковью не прекратилось и после окончания гражданской войны. Небывалая разруха и голод, охватившие страну в 1921 году, послужили поводом для новых гонений, которые проводились под лозунгом «похода пролетариата на церковные ценности». Митрополит Вениамин, являя пример высокой христианской любви, благословил передачу церковных ценностей, не имеющих богослужебного употребления, на нужды бедствующих, рассматривая это решение как исполнение своего пастырского долга. «Мы все отдадим сами», – говорил святитель. Однако к голосу владыки Вениамина власти не посчитали нужным прислушаться. Они объявили, что ценности будут изъяты в формальном порядке как «принадлежащее государству» имущество. Изъятие ценностей сопровождалось волнениями народа, но серьезных беспорядков, острых столкновений и арестов пока еще не было. Однако чувствовалось приближение расправы. Ее ускорило опубликованное в «Петроградской правде» письмо двенадцати лиц – организаторов обновленческого раскола: они обвиняли все верное Святейшему Патриарху Тихону духовенство в сопротивлении изъятию церковных ценностей и в участии в контрреволюционном заговоре против советской власти. Вскоре последовал арест митрополита Вениамина, а затем началось слушание дела, к которому было привлечено еще 86 человек.

Святитель Вениамин на процессе был, как и всегда, простым, спокойным, благостным, стремился доказать невиновность других людей. Перед лицом ожидавшей его смерти он, обращаясь к трибуналу, произнес: «Я не знаю, что вы мне объявите в вашем приговоре, жизнь или смерть, но что бы вы в нем ни провозгласили, я с одинаковым благоговением обращу свои очи горе́, возложу на себя крестное знамение (святитель при этом широко перекрестился) и скажу: «Слава Тебе, Господи Боже, за все».

22 июня 1922 года трибунал объявил приговор, а в ночь с 30 на 31 июля того же года митрополит Вениамин и вместе с ним архимандрит Сергий (Шеин), миряне Юрий Новицкий и Иоанн Ковшаров были расстреляны на окраине Петрограда.

Память священномучеников митрополита Вениамина, архимандрита Сергия, мучеников Юрия и Иоанна празднуется 31 июля и в день Собора новомучеников и исповедников Российских.