Акафист преподобному и богоносному отцу нашему Амфилохию, Почаевскому чудотворцу

Преподобный Амфилохий Почаевский (Головатюк)

Кондак 1

Избранниче Христов и обители Почаевския новый чудотворче, скорбящих скорый утешителю и недужных благодатный целителю, преподобне отче Амфилохие, любовию восхваляюще богоугодное житие твое, песнь благодарения о тебе Богу приносим. Ты же яко дерзновенный к Нему молитвенник и теплый о нас ходатай, испроси всем с верою к тебе приходящим, от душевных и телесных зол свобождение, да выну зовем ти:

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Икос 1

Архангелу Рафаилу, молитвы страждущих Богу приносящему и здравие благодатию Его с небесе подающему, уподобяся преподобне, яко врач изрядный явился еси, исцеляющий наша недуги многоразличныя. Мы же, поминающе преславное твое житие, тако вопием ти:

Радуйся, земли Волынския святое прозябение; радуйся, родителей благочестивых чадо благословенное.

Радуйся, измлада в вере истинней воспитанный; радуйся молитвенное делание и телесное воздержание издетска возлюбивый.

Радуйся, от юности своея во благочестии просиявый; радуйся, добродетели родителей своих унаследивый.

Радуйся, искусному врачеванию, отцем своим, обученный; радуйся, благоговению и кротости матери своея подражати тщавыйся.

Радуйся, супротив похоти плоти, хранением девства и чистоты подвизавыйся; радуйся, на похоть очес целомудрием вооруживыйся.

Радуйся, гордости житейской смиренномудрием противуставый; радуйся, Христовы заповеди боголюбия и братолюбия исполнивый.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 2

Видев на себе десницу Божию, выну тебе покрывающую, и скоротечность жития сего разумев, вся прелести мира лукаваго отвергл еси и на святую гору Почаевскую пришел еси, да всего себе в жертву Творцу своему в чине иночестем принесеши, непрестанно поя Ему: Аллилуия.

Икос 2

Разума совершенна взыскаху в тебе православнии людие, видящии богоугодное твое житие. Ты же от обилия в сердце любве Христовы возымел еси о них отчее попечение. С высоты же небесныя дар духовнаго разсуждения восприим, сей достойно употребил еси в научение духовно младенствующим, сего ради похваляем тя, глаголющи:

Радуйся, смотрения Зиждителева исполнителю; радуйся, о спасении ближних попечителю.

Радуйся, Духа Святаго стяжателю; радуйся, во тме неверия блуждающих просветителю.

Радуйся, скорбящих и обремененных утешителю; радуйся, ревностный христиан окормителю.

Радуйся, Церкве земныя воителю; радуйся, полков демонских прогонителю.

Радуйся, святых отец последователю; радуйся, еретиков льстивых обличителю.

Радуйся, покаяния учителю; радуйся, от рабства греховнаго свободителю.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 3

Силою Божиею укрепляемый, на высоту безстрастия мужественно возшел еси, блаженне, таже от Господа многия благодатныя дары прияв, спасению ближних ими послужил еси, смиренномудренно воспевая Щедродателю Богу: Аллилуия.

Икос 3

Имея врачеваний дарование, воистину, яко новый источник благодати, на горе Почаевстей явился еси, отче Амфилохие, к тебе бо во множестве различными недуги страждущии, с верою и упованием усердно притекаху, и силою благодатных молитв твоих, безмездно здравие приемше, в радости благодарения взываху:

Радуйся, силою Вышняго препоясанный неисцельныя недуги врачевати; радуйся, Того же властию оболченный и мертвыя воскрешати.

Радуйся, слепыя зрячия сотворяющий; радуйся, глухим слух и немым язык отверзающий.

Радуйся, кости сокрушенныя исправляющий; радуйся, хребты сляченныя укрепляющий.

Радуйся, сухия руце и нозе токов жизни исполняющий; радуйся, огнем опаленная телеса обновляющий.

Радуйся, язвы и смрадныя струпы телесныя очищающий; радуйся, уды плоти растлевшия, и отсеченны быти имущия, чудесне врачующий.

Радуйся, разума лишившымся, молитвами к Богородице, ум здравый подающий; радуйся, страждущих от дух нечистых, именем Иисусовым свобождающий.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 4

Даром прозрения, внезапу от Господа дарованным, буря нашествия иноплеменных тебе известися, с сего же часа издалеча зрел еси души и судьбы к тебе приходящих. И яко ревности о благочестии исполненный, грехи нераскаянных даром сим кротко обличал еси, да принесше достойный плод покаяния, чистым сердцем воззовут Богу: Аллилуия.

Икос 4

Евангельских словес благоразумнаго слышателя и сих мудраго исполнителя, зрим в тебе преподобне. Ихже ради на путь самоотвержения, лишений и скорбей ревностно возшел еси и за Христом неуклоно шествовал еси. Мы же, нерадящии о таковом восследовании своему Спасителю, во умилении и сокрушении сердец зовем ти:

Радуйся, желание быти со Христом выну имевый; радуйся, Того Единаго взыскати непрестанно тщавыйся.

Радуйся, монашескаго послушания строгий исполнителю; радуйся, на ниве Христовой ревностный делателю.

Радуйся, светозарное светило, руководящее нас ко спасению; радуйся, граде, стоящий верху горы, к нему же вернии притекают.

Радуйся, солию благочестия, мир от растления душевнаго сохраняяй; радуйся, многих ревности по Бозе исполняяй.

Радуйся, кротость и смирение Христово возлюбивый; радуйся, небесный покой еще в земнем житии обретый.

Радуйся, реко благодати Божия; радуйся, из неяже и ныне верою напояемся.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 5

Боготечный защитник храма Святыя Живоначальныя Троицы в Лавре святей показался еси, егоже от осквернения и запустения защитив, безбожныя гонители от дому молитвы дерзновенно отгнал еси и верныя люди до крове стояти за веру Христову призвал еси, безбоязнено поюще Триипостасному Богу: Аллилуия.

Икос 5

Видевше в тебе хулители злочестивии ревностнаго защитника обители Почаевския, и споборника крепкаго народу Божию разумевше, досады суще делателие безумнии, потщашася соделати тя немощна, страждуща и безчестна; мы же песнь хвалы приносим ти глаголюще:

Радуйся, за безбоязненное веры исповедание пострадавый; радуйся, за Бога в Троице Святей славимаго, во узилище влекомый.

Радуйся, заушения в подражание Господу Иисусу приявый: радуйся, с бесными и буими затворенный.

Радуйся, в жестоких мучениях долготерпевый; радуйся, в лютых злостраданиях не роптавый.

Радуйся, на мучители твоя не озлобивыйся; радуйся, любве божественныя преисполненный.

Радуйся, в долговременных злоключениях духовно бдевый и моливыйся; радуйся, Богородицу на помощь выну призывавый.

Радуйся, все упование свое на Господа возложивый; радуйся, в вере и надежде своей не посрамивыйся.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 6

Проповедник покаяния и жития благочестнаго учитель показался еси, отче Амфилохие. Прежде бо исцелений телесных, исцелял еси души к тебе приходящих, от грехов и беззаконий. К сему же научал еси, яко скорби и болезни постигают нас за презрение жития богоугоднаго, егоже покаянием взыскати призывал еси, да сих избавльшеся, в радости воспоем: Аллилуия.

Икос 6

Возсиял еси разсуждением духовным, от Господа тебе дарованным, егоже на душепопечение направляя, рабскаго плена работы страстем послушающих тя, благодатно свобождал еси. Ныне же достохвальная словеса от нас приими:

Радуйся, смирения и любве мечу обоюдоострый, козней вражиих посечение; радуйся, Апостолов подражателю, веры православныя утверждение.

Радуйся, мужественный подвижниче, обетов монашеских ревностное исполнение; радуйся, Ангелов собеседниче и ангельский образ носящих наставниче.

Радуйся, верный рабе Божий, исповедников наследниче; радуйся, отче милосердый, преподобных сопричастниче.

Радуйся, священниче Богом поставленный, Жертву Безкровную за люди непорочно приносити; радуйся, пастырю добрый, душу свою за словесныя овцы Христовы готовый положити.

Радуйся, врачу благодатный, водою и брашном, молитвою освященными, болящия исцелявый; радуйся достойный пресвитере, силою благодати Божия скоро тем помогавый.

Радуйся, Богодарованный источниче, животворный и целительный; радуйся, любве Христовы преисполненный, падшия возставивый и отчаявшияся ободривый.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 7

Хотя в сердце своем со Христом соединитися, непрестанно имя Его Сладчайшее усты призывал еси и огнем благодати Божия душу свою в достойный храм Сему предочистил еси. Сего ради и нас научаеши, ум и сердце от мира греховнаго отвращати и к Богу устремляти, дабы в вечном радовании пети Ему: Аллилуия.

Икос 7

Новое зерцало апостольскаго уготования и желания разрешитися и со Христом быти явился еси, преподобне, егда беззаконнии и неблагодарнии на монастырском кладбище хотяху тя, неповиннаго умертвити. Но подвигом любве жертвенныя, сокелейника твоего Иринарха, от неумолимыя смерти спасен был еси. Сим образом и мы, в преданости Богу утверждаеми, глаголем ти сице:

Радуйся, Христа от юности своея возлюбивый; радуйся, душу и живот свой Ему всецело предавый.

Радуйся, волею своею Господу поработивыйся; радуйся, в непрестаннем уповании на Него утвердивыйся.

Радуйся, прежде смерти для мира греховнаго умерый; радуйся, жизнь вечную еще в земнем телеси во Христе обретый.

Радуйся, образе совершенныя веры и любве; радуйся, зерцало непостыднаго упования.

Радуйся, смирения Христова наследниче; радуйся, милосердия Его подражателю.

Радуйся, непрестанную память о смерти стяжавый; радуйся, сетей вражиих сею избегнувый.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 8

Странное чудо является, блаженне, имя твое вкупе с Преблагословенной Богородицей и преподобным Иовом, молитвенно призывающим: малое бо приносяще вам прошение, абие таковым сугубым предстательством, от велиих скорбей и недугов приемлем скорое избавление, да вопием о вас Богу радующеся: Аллилуия.

Икос 8

Весь любве Божественныя исполнен, свято окормлял еси людей множества, яко к старцу духоносному, во изгнание твое, в Мало-Иловицкую весь, к тебе притекающих. Ты же нужды их милостивно удовляя, к житию богоугодному многих приобщил еси. Тако и мы житием твоим, в истине и благочестии утверждаеми, зовем ти сице:

Радуйся, новый безсребренниче, болезни наша исцеляющий; радуйся, благовестниче изрядный, веру правую в земли нашей утверждающий.

Радуйся, служителю Божий, всем себе поработивый и многи ко Христу приведый; радуйся, подвижниче кроткий, обидящих тя милующий и любящий.

Радуйся, пастырю богомудрый, разум спасения людем подающий; радуйся, старче благодатный, души нераскаянных обновляющий.

Радуйся, отче святый, сердца чад ко отцем обращающий; радуйся, учителю покаяния, кающимся совесть омывающий.

Радуйся, пророче Бога живаго, страждущим милость изливающий; радуйся, громе богогласный, враги веры устрашающий.

Радуйся, простоты стяжателю, премудрыя века сего посрамляющий; радуйся, Истины служителю, смиренным разум озаряющий.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 9

Всяких зол и скорбей, житие твое бысть исполнено, преподобне, имиже демони и злыя люди уязвити тя тщашася, но ничтоже успеша, обретше в тебе твердый столп веры и неиссякаемый источник любве, в нихже паче возрастая и сугубыя благодати сподобляяся, даже до кончины своея блаженныя, в благодушии пел еси Богу: Аллилуия.

Икос 9

Всякий день и час многия молитвы возносил еси, отче, ко Пречистой Владычице нашей Богородице, Ея величие и матернюю любовь к нам грешным восхваляюще. Ныне же тя о обители твоей, купно со Иовом преподобным, теплаго заступника и неотступнаго молитвенника к Ней разумеюще, тако вопием ти:

Радуйся, избранниче Божия Матере; радуйся, святыя обители Ея преславный воине.

Радуйся, чудотворную икону Пречистыя свято почитавый; радуйся, и следу стопы Ея десныя, благоговейно покланявыйся.

Радуйся, славу Приснодевы на всяк день воспевавый; радуйся, на милость Ея упование свое полагавый.

Радуйся, в подвизех монашеских и трудех исповеднических Иову преподобному достойне подражавый; радуйся, отца сего святаго, чудотворения дар восприявый.

Радуйся, на жатву духовную Господем посланный; радуйся, на ниве Христовей рачительно потрудивыйся.

Радуйся, Царя Небеснаго благоволения искавый; радуйся, мирския славы и хваления, юродством бегавый.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 10

Спасения нашего и ныне наставник буди преподобне, да зряще нетленное тело твое, от суетных и ложных мира сего отбегати научаемся; леность и небрежение о душе своей, трудом и молитвою попирая; о чистоте плоти и духа тщатися, всем сердцем поучаемся, в надежди спасения, поюще Богу: Алиллуия.

Икос 10

Стена нерушимая от находящих зол был еси, преблаженне: скорбящих утешая, болящих исцеляя, бесы изгоняя, и от напастей сохраняя. Даже до днесь силу Божию в тебе сущую, всем с верою и любовию к тебе приходящим являеши, подвизая в благодарности пети тебе:

Радуйся, отче, яко еще живу ти сущу людие земли русския к тебе притекаху; радуйся, яко и ныне, потоцы народов святыя Руси, ищущих исцелений у цельбоносных мощей твоих, не оскудевают.

Радуйся, богоборцев лукавых обличителю; радуйся, богопротивнаго нечестия искоренителю.

Радуйся, мир Божий в себе стяжавый; радуйся, сладость сию неизреченную вкусити, многих сподобивый.

Радуйся, в истинном смирении сердце свое утвердивый; радуйся, сим оружием, купно с молитвою, демоны поразивый.

Радуйся, Отцу Небесному сыновне послуживый; радуйся, истинный Христа Спасителя учениче.

Радуйся, благозвучный Духа Святаго органе; радуйся, чистое Святыя Троицы жилище.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 11

Песнь благодарения во всех обстояниих скорбнаго жития своего, Подвигоположнику Христу, непрестанно приносил еси, угодниче Божий, мы же, обретше в тебе таковаго пред Богом заступника, и в находящих напастех защитника, по образу твоему, в скорбех и радостех своих, прилежим выну воспевати Господеви: Алиллуия.

Икос 11

Светильник многосветлый явился еси, богоносе, зарями чудес и образом благочестия верныя просвещая. Но и по успении твоем не оскуде в тебе сия благодать, юже приходящим с верою ко гробу твоему щедро подаеши, да навыкнут славити Бога, всех чудес Источника, тебе же глаголати сице:

Радуйся, безсребренников и чудотворцев приемниче; радуйся, телес наших здравие и душ спасение.

Радуйся, яко тобою от страстей телесных избавляемся; радуйся, яко тобою сладостей духовных исполняемся.

Радуйся, обители твоея и веси отеческия славная похвало; радуйся, всех богомудрых премудрая доброто.

Радуйся, многих от погибели исхитивый; радуйся, безчисленных неврежденно сохранивый.

Радуйся, бесов многоплачевное поражение; радуйся, земли Волынския освящение.

Радуйся, сияние, скорбный мрак разгоняющее; радуйся, светило, тьму безбожия просвещающее.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 12

Благодатию в горниле скорбей, яко злато очищенный, венцем исповедничества и преподобия блистающий, по скончании своем возвратился еси в обитель Почаевскую. Волею же Божиею во обретении нетленных мощей твоих в последняя лета нам явился еси, духовно всех утешая и пети Богу, дивному во святых Своих, воздвизая: Аллилуия.

Икос 12

Поюще житие твое богоугодное и чудес множества, отче Амфилохие, восхвалити тя по достоянию недоумеем, но ведяще благоутробие твое к немощствующим, молимтися и ныне воспевающим тя ниспослати свою благостыню, да под молитвенным кровом твоим сохраняеми, в ревности о спасении, выну величаем тя звании сими:

Радуйся, Богом Отцем предъизбранный; радуйся, страдальческим житием предочищенный.

Радуйся, душу свою за ближния полагавый; радуйся, ныне же ю в раи обретый.

Радуйся, Духа Святаго добротами блистающий; радуйся, Того же благодатию благоухающий.

Радуйся, многими исцеленьми от гроба твоего источаемыми, свыше свидетельствуемый; радуйся, крестами облачными, в день земнаго прославления твоего явленными, от Небеснаго Отца прославленный.

Радуйся, от Подвигоположника Христа увенчанный; радуйся, с праведными сопричтенный.

Радуйся, во обители небесней блаженствующий; радуйся, у престола Святыя Троицы о нас ходатайствующий.

Радуйся, преподобне отче Амфилохие, теплый наш заступниче и предивный целебниче.

Кондак 13

О, преблаженне отче Амфилохие, дивный целебниче и притекающим к тебе скорый помощниче, не лиши и нас, смиренно к тебе припадающих, своего благодатнаго посещения: болезни наша исцели, скорби утоли, жизнь умири; да предстательством твоим ко Всевышнему Владыце, от всякаго зла и лукаваго действа избавльшеся, во веки веков поем Ему: Аллилуия.

Сей кондак глаголем трижды, и паки: Икос 1 «Архангелу Рафаилу...», Кондак 1 «Избранниче Христов...»

Молитва

О, всеблаженне отче наш Амфилохие, земный Ангеле и небесный человече! Припадаем к тебе с верою и любовию и молим ти ся прилежно: яви нам смиренным и грешным святое свое заступление; се бо грех ради наших не имамы дерзновения просити о потребах наших Господа и Владыку нашего, но тебе, молитвенника благоприятнаго, к Нему предлагаем и просим тя со усердием многим: испроси нам от благости Его благопотребная дары душам и телесем нашим, веру праву, любовь ко всем нелицемерну, в злостраданиих терпение, тяжкими болезнями одержимым - от недугов исцеление, под бременем скорбей и напастей неудобоносимых падающих и жития своего отчаявшихся твоими молитвами получити скорое облегчение и избавление.

Не забуди, блаженне отче, и обитель сию святую, в ней же подвизался еси, присно тя чтущую, но соблюди ю и всех живущих и подвизающихся в ней и на поклонение в ню приходящих невредимыми от искушений диавольских и всякаго зла. Егда же приспеет наше от временнаго сего жития отшествие, и к вечности преселение, не лиши нас помощи твоея небесныя, но молитвами твоими всех нас приведи в пристанище спасения и наследники яви нас быти всесветлаго Царствия Христова, да поем и славим неизреченныя щедроты Человеколюбца Бога Отца и Сына и Святаго Духа и твое вкупе с преподобным Иовом отеческое заступление во веки веков. Аминь.

Система Orphus